
Menu malam selalunya hidangan tidak terlalu berat tetapi lain dengan menu mudah ni, jika dihidangkan tentu menjadi rebutan silap gaya tinggal pinggan kosong jer. Apa kata jika sotong masih berbaki dalam simpanan buatkan sahaja resipi ini untuk anak-anak gerenti laku keras!
RESIPI SOTONG KENTANG GORENG
BAHAN-BAHAN:
- Sotong basah 1/2 kilogram
- Kentang 5 biji
- 3 sudu tepung Bistari
- 3 Sudu Tepung Beras
- 1 biji telur
CARA-CARA:
1. Kentang potong panjang-panjang. Kemudian sumbat padat-padat dalam sotong.
2. Tepung Bistari campur dengan tepung beras dan telur sebiji. Bancuh seperti nak buat cekodok. Jangan pekat dan jangan pula cair.
3. Celup-celup sotong satu persatu dan goreng dengan api kecil. Dah siap goreng, makan dan confirm sedap!
Kongsi resipi: Khairil Bariah
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Koleksi Resipi Cucur Viral Yang Popular, Sedap Dan Mudah Untuk Disediakan.

Isi Kandungan
ToggleResipi Cucur Viral yang mudah dan sedap, makanan yang amat mudah untuk disediakan ini tetapi pada masa yang sama sangat lazat untuk dihidangkan bersama minuman panas. Sesuai disajikan untuk minum pagi atau petang. Selamat mencuba!
RESIPI CUCUR KEMBONG MANIS
Bahan-Bahan:
- *2cwn tepung gandum
- *1sudu besar yis kering(saf instant)
- *3sudu besar susu pekat
- *3sudu besar gula(suka manis blh tambah lg)
- *secubit garam
- *air secukup nya(air putih biasa)
Cara Memasak:
- *campur semua bahan.gaul sebati.adunan x cair x pekat sedang2 mcm cucur biasa tu tutup dan rehat kan 1 Jam.
- lepas 1 jam blh la goreng. Selamatmencuba semua.resepi senang,mudah,cpt,sedap
Kredit resipi: Salmah Saad
RESIPI CEKODOK STICK
Bahan-Bahan:
- 2 cawan air*
- 1 ketul kiub pati ayam*
- 2 sudu besar minyak masak*
- 1 sudu kecil maggi cukup rasa*
- sedikit serbuk kunyit*
- 2 cawan tepung gandum
Bahan2 di bawah ni didadu halus ye
- 1 batang sosej
- 1 pokok daun sup
- 3 tangkai cili kering ( dibuang biji)
- 2 hiris carrot
- 2 biji bawang merah
Cara Memasak:
- Masukkan bahan yg Bertanda(*)ke dlm periuk…
- Masak sehingga mendidih..
- Kemudian masukkan tepung gandum,kacau dgn senduk kayu..nmpk adunan berketul2..tutup api
- Sambung kacau lagi,sehingga adunan jadi doh..( Ala2 macam nk buat creampuff gitu)
- Keluarkan doh cekodok td,masukkan dlm bekas lain..
- Gaul dgn bahan2 yg di dadu..gaul sebati ( agak liat sedikit ye) gaul ala kadar je…doh dah suam2,boleh pegang dgn tgn boleh uli sekejap nk bg bahan2 dadu masuk dlm doh je..
- Bulat2kan doh kpd 3 bahagian..(nk buat bentuk 4 segi pun boleh)
- Sediakan alas utk nk gelek adunan..& sekeping plastik utk alas bahagian atas doh..
- Ambil seketul doh,lapik plastik atas doh..gelek sehingga leper..( jangan nipis sangat)
- Potong & kemaskan bahagian tepi sehingga jadi bentuk segiempat
- Potong memanjang,kemudian gentel @ gelek dgn kedua2 belah jari,sehingga jadi macam keropok lekor..
- Ulang sehingga doh habis
- Panaskan minyak yg banyak di dlm kuali,
- Apabila minyak dah betul2 panas..goreng sehingga masak
- Toskan minyak,sedia dimakan..
Kongsi resipi: Azni Achik
RESIPI CEKODOK PISANG RANGUP
Bahan-Bahan:
- 500 gram pisang emas (anggaran 15 hingga 20 biji pisang bersaiz kecil)
- 1 cawan tepung gandum
- 1 sudu teh garam halus
- 2 sudu besar gula
Cara Penyediaan:
- Lenyek pisang sehingga hancur dan tidak berketul
- Masukkan garam, gula dan tepung gandum sedikit demi sedikit, jangan masukkan tepung gandum sekaligus kerana tahap serapan tepung adalah berbeza beza dan bergantung pada kuantiti pisang.
- Jika adunan masih lembik, tambah lagi tepung sedikit demi sedikit.
- Jemput adunan menggunakan hujung jari dan jatuhkan ke dalam minyak panas.
- Goreng dan kacau dengan sudip dengan cara membalik-balikkan cekodok sehingga bahagian luar perang dan rangup.
- Angkat dan hidangkan.
Tips:
- Pastikan jemput tidak berlalu besar untuk mendapatkan saiz cekodok yang kecik, rangup dan sedap
Kredit resipi: Che’ Nom
RESIPI CUCUR IKAN BILIS LEMBUT
Bahan-Bahan:
- 2 cawan tepung gandum
- Segenggam ikan bilis – belah 2 kalau besar
- 1 ikat daun kucai – potong pendek
- 3/4 cawan bawang besar Holland – potong dadu
- 1 biji cili merah dipotong kecil – tak letak
- 1/4 sudu kecil soda bikarbanat
- 1 sudu besar gula
- 1 sudu kecil garam
- Secubit serbuk kunyit
- 1/2 cawan air panas mendidih
- 1 1/2 cawan air biasa – lebih kurang 250 ml
Cara Memasak:
- Satukan kesemua bahan di atas kecuali air. Kacau rata. Tuangkan air sedikit demi sedikit ke dalam adunan sehingga mencapai kelikatan yang sesuai. Tak perlu dihabiskan air jika telah sesuai kelikatannya.
- Jika terlebih cair, tambahkan 1/2 cawan tepung gandum sedikit demi sedikit. Tuangkan air panas. Biarkan seketika supaya soda bikabanat naik.
- Panaskan minyak dan setelah minyak benar benar panas, goreng dengan api sederhana sehingga kekuningan. Angkat dan tos.
- Sedap dimakan panas panas. Cicah dengan sos cili atau mayonis atau apa apa yang disukai.
Koleksi resipi: Azie Kitchen
RESIPI CUCUR SAYUR RANGUP
Bahan A:
- 1 1/2 Cawan Tepung Gandum *
- 1 sudu kecil baiking powder *
- 1 sudu kecil garam atau terpulang citarasa anda *
- 1 sudu serbuk ikan bilis ..tak ada pun tak apa *
- 1 sudu besar minyak masak*
- 1 biji telor ayam *
- Semua Bahan yang di tandakan * hendaklah digaul rata
Bahan B:
- 1 cawan sayur kobis bulat yang dihiris halus
- 1 cawan karet yang dihiris halus
- 1 cawan daun sop, daun bawang yg telah dipotong
- 1 biji bawang besar yg dihiris halus
- 1 biji cili hijau yg dihiris halus / tak mahu pun tak apa. @ saya suka cucur saya bewarna warni
- Atau terpulang sayur yang menjadi pilihan anda.
- 2 cawan air JANGAN dihabiskan, bergantung pada tepung anda, bancuhan jangan terlalu pekat dan cair
Pilihan Lain:
Ikan Bilis hendaklah digoreng dahulu baru dimasukkan kedalam adunan
ATAU
Udang Basah yg buang kulit dan dipotong kecil dan dimasukkan kedalam adunan
CARA MEMASAK:
- Bahan B hendaklah dimasukkan kedalam adunan Bahan A
- Gaul rata supaya menjadi sebati kemudian baru masukkan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi adunan yg cantik
masukkan Ikan Bilis atau pun Udang yang menjadi pilihan anda rasa tahap kesedapan anda - Rehatkan ADUNAN selama 10 hingga ke 15 minit barulah digoreng
Kredit resipi: cahayahidupku2569.blogspot.com
RESIPI CUCUR UDANG JAGUNG
Bahan-Bahan:
- 2 cawan tepung gandum
- 6 sudu besar tepung beras
- 2-3 cawan air (lebih kurang, kena masukkan sikit sikit dan adjust kepekatan)
- 15 ekor udang
- 1/2 cawan isi jagung atau lebih
- 1 cawan tauge
- 1/2 cawan daun kucai
- 1 ulas bawang besar – dipotong dadu kecil
- Sedikit gula (saya suka bagi manis sedikit)
- Sedikit garam
Cara Memasak:
- Campur kesemua bahan diatas dan kacau rata. Peram sekejap dalam 1-2 jam Barulah digoreng
- Goreng (deep fry) dalam minyak panas. Selepas goreng, potong kecil kecil dan hidangkan dengan kuah kacang atau sos cili
Kredit resipi: enyabdullah
Kerabu Kerang Maggi, Sedapnya Setanding Restoran Thai

Isi Kandungan
ToggleKerabu kerang Maggi, sedapnya setanding restoran Thai. Cukup rasa masam, manis dan pedas.
Boleh ikut resipi yang dikongsikan oleh puan Miswati Mohmad Sah atau kak Chik ini ye. Sedap dimakan waktu pagi atau malam bila dah bosan makan nasi.
Kerabu Kerang Maggi
Bahan-bahan:
2 pek mi segera (rebus salama 3 minit atau rendam dengan air panas pun boleh. Toskan)
500gm isi kerang. Kalau tak mau kerang, boleh guna udang atau sotong. Nak campur pun boleh. Resipi ini kerang dibakar dan kopek)
5 sudu makan sos cili Thai – boleh beli online di sini
2 sudu makan sos tiram – boleh beli online di sini
1 sudu makan Sunquick oren ( atau perah Limau nipis pun boleh)
Sayur-sayuran (tak kisah tomato, lobak merah, kubis atau sebagainya. Potong halus)
Daun sup (hiris)
Gula – boleh beli online di sini
Garam secukupnya – boleh beli online di sini
Minyak masak – boleh beli online di sini
Bahan Hiris:
1/2 labu bawang besar – boleh beli online di sini
1 batang serai (hiris halus) – boleh beli online di sini
Daun Limau purut hiris halus
Bahan Tumbuk:
1 ulas bawang putih – boleh beli online di sini
1/2 inci halia – boleh beli online di sini
6 tangkai cili kampung – boleh beli online di sini
Cara Memasak:
Kerang dibasuh bersih dan toskan. Panggang dalam pemanggang ajaib. Tabur dua sudu makan garam. Kalau nak rebus pun boleh. Kalau bakar, ala-ala kerang bakar. Sedap!
Panaskan minyak dalam kuali, Dah panas, masukkan bahan tumbuk. Tumis hingga terbit wangi. Kemudian masukkan bahan hiris. Kacau sebati.
Masukkan sos tiram. Kemudian masukkan sos chili Thai. Masukkan pula Sunquick. Sesudu makan je. Jangan banyak. Kalau Limau nipis. Perahkan 1/2 biji limau.
Kacau rata. Kemudian masukkan sedikit garam. Sebab masa kita bakar kerang tadi kita dah bubuh garam. Masukkan gula untuk seimbangkan rasa masam, manis, pedas, masin tu.
Kuah dia dah hampir siap. Mesti likat begini tau. Kalau pekat sangat adjust masukkan air sikit. Jangan cair sangat!
Masukkan kerang. Kacau rata sampai sebati.
Celur Maggi dan toskan.
Akhir sekali, tabur dengan hirisan daun sup. Siap! Ini cukup untuk 4 orang.
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Resipi Somtam Mangga Style Ibu Yang Cukup Rasa Masam & Manisnya, Hanya Guna Lima Bahan
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official
Tomyam Putih Versi Thai. Sangat mudah Dan Menyelerakan

Isi Kandungan
ToggleTomyam putih versi Thai ini sangat mudah dimasak namun amat menyelerakan.
Tomyam ada beberapa jenis. Ada yang berwarna merah dan ada yang berwarna putih/jernih. Ikut selera masing-masing.
Tomyam putih ini memang simple tapi rasanya sangat sedap. Tak kalah sedapnya daripada tomyam merah. Nak cuba masak? Boleh ikut resipi yang dikongsikan oleh puan Ameera ini. Campak-campak dah siap! Tak susah pun. Bahan pun hiris-hiris je…
Tomyam Putih Versi Thai
Bahan-bahan:
Sedikit isi ayam (potong kecil)
2 batang serai (titik) – boleh beli online di sini
1 labu bawang merah besar (hiris)
Lengkuas (hiris) – boleh beli online di sini
3 ulas bawang putih (hiris) – boleh beli online di sini
2 kiub ayam – boleh beli online di sini
1 biji tomato (potong 6)
2 sudu makan sos ikan – boleh beli online di sini
Garam – boleh beli online di sini
Gula – boleh beli online di sini
2-3 cili padi (terpulang tahap kepedasan) – boleh beli online di sini
1 labu bawang Holland (potong bulat) – boleh beli online di sini
Daun limau purut (buang urat tengah) – boleh beli online di sini
1 sudu makan jus limau nipis (kalau nak lagi masam. Ada yang siap di pasaran)
Sedikit daun ketumbar (hiris halus)
Sayur-sayuran (bunga kubis, lobak merah, jagung muda. Terpulang pada masing-maaing)
Air
Cara Memasak:
Masukkan air ke dalam periuk. Jumlahnya agak-agak sendiri, berapa banyak kuah kita nak. Dah mengelegak masukkan hirisan lengkuas.
Kemudian masukkan serai yang diketuk dan bawang merah besar.
Tambah bawang putih, kiub ayam dan juga isi ayam. Kalau nak masukkan sotong atau udang sekali pun boleh. Terpulang. Kacau.
Masukkan hirisan cili padi dan daun limau. Urat buang ye, nanti pahit. Tambah sayur-sayuran dan hirisan tomato.
Perah sedikit limau nipis dan masukkan pula dua sudu makan sos ikan. Tambah lagi jus limau.
Tambah hirisan bawang Holland, perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
Akhir sekali masukkan hirisan daun ketumbar. Biarkan sekejap.
Siap.
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Resipi Tomyam Siam Paling Padu, Kuah Sedap & Tak Bau Hamis Ayam
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official