
Hakak baru baik demam… Tekak pahit.. Nak benda sejuk lembut manis… Terjadi la bubur sum sum petang tadi.. Dessert orang lama.. Tp td xsempat sejuk hakak dah makan… Sedap yaaaaa ampun.. 😂😂
Bahan-bahan:
1 cawan tepung beras
1 sudu tepung jagung
4 1/2 cawan santan
Secubit garam
(Blender semua bahan)
Cara memasak:
Masukkn dlm periuk, api kecil.
Kacau sampai pekat.
Dah pekat masukkn dlm bekas.
Makan bersama air gula.
credit : Juju Minhad
#mahn
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Kuih Puteri Ayu, Kuih Orang Lama Yang Tetap Diminati

Kali ini RASA ingin kongsikan resipi daripada Ruzanna Abd Rahman. Wanita ini membuat kuih Puteri Ayu yang cantik kejadiannya.
Kuih ini sesuai untuk dinikmati pada waktu pagi sebagai sarapan. Boleh juga dihidangkan sebagai juadah minum petang.
Kuih orang lama, namun tetap diminati hingga kini. Jom kita cuba!
KUIH PUTERI AYU
BAHAN-BAHAN
3 biji telur ayam
1 cawan gula
1 sudu kecil ovellete
100 ml santan
2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil emulco pandan
Sedikit pewarna hijau
CARA MEMBUAT
1. Satukan telur ayam, gula dan ovellete. Gunakan mixer dan kisar sehingga gebu serta ringan.
2. Masukkan santan. Kisar lagi sehingga ringan.
3. Masukkan tepung gandum dan baking powder. Kisar lagi.
4. Masukkan emulco pandan dan pewarna hijau. Kacau lagi.
5. Masukkan dalam acuan dan kukus selama 10 minit.


Sumber: Ruzanna Abd Rahman
Nikmatnya Rasa Jelly Teh Bunga Ni, Confirm Ulang Kali Makan

Isi Kandungan
ToggleDapat minuman sejuk seperti jelly teh bunga ni memang puas hati.Minum pula semasa tekak tengah haus. Menariknya minuman ini ada diletakkan jeli di dalamnya. Sedut air dan makan bersama jeli. Boleh juga jamu tetamu jika ada majlis tertentu. Boleh cuba buat nanti.
JELLY TEH BUNGA
BAHAN-BAHAN:
1 pek serbuk jelly
1 tin laici
2 kotak teh bunga kurang gula 1L
Asam ko
Dauan pudina
Limau Kasturi
Gula melaka
CARA MEMBUAT:

1. Panaskan air teh bunga 2 kotak (2L) dalam periuk.

2. Apabila air dah panas, masukkan gula melaka yang telah dihancurkan.

3. Masukkan 1 pek serbuk jelly, kacau larut.

4. Kemudian masukkan daun pudina untuk naikkan aroma
5. Tunggu sehingga mendidih, tutup api dan asingkan daun pudina
6. Sejukkan 2-3 jam adunan tadi dalam bekas pilihan

7. Untuk hidangan, masukkan ais kiub dan tuang jelly keatasnya.

8. Masukkan perahan limau kasturi, hiaskan sedikit asam ko, buah laici dan daun
pudina.

9. Sedia untuk dihidangkan
Kredit:marissa brand
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Cucur Bilis Tambah Kucai & Cili Kering Tumbuk, Sangat Sedap!
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Kek Lapis Masam Manis Tak Pernah Jemu Makan

Siapa boleh menafikan keenakkan kek lama zaman mak kita dahulu seperti kek mentega dan kek lapis masam manis. Kek legend ini menggunakan kepingan asam hawflakes memang sedap. Makan berkali pun tak kan jemu. Walaupun buatnya agak renyah namun rasanya memang padu.
KEK LAPIS MASAM MANIS
BAHAN-BAHAN:
- 5 biji telur gred A
- 2 1/2 cawan tepung biskut marie – biskut marie kisar halus
- 1/2 cawan susu pekat manis
- 3/4 cawan gula kastor-BELI ONLINE DI SINI
- 250g butter-BELI ONLINE DI SINI
- 1 sudu besar ovellete
- 1 sudu kecil esen vanilla-BELI ONLINE DI SINI
- 1 sudu kecil baking powder
- Hawflakes (masam manis) – secukupnya
- Pewarna ikut suka
CARA MEMASAK :
1.Pukul butter & gula hingga kembang putih.
2.Masuk telur satu persatu.
3.Masuk ovellete,susu pekat & esen vanilla.
4.Ayak tepung biskut marie bersama baking powder.
5.Kemudian masuk sekali dalam adunan butter tadi. Gaul sebati.
6.Bahagi kepada 2 bahagian.Letak pewarna ikut citarasa.
7.Sediakan pengukus. Panaskan air kukusan dulu.
8.Loyang 8/9 inci sapu butter.Alas dengan baking paper.Tuang dalam 1 cawan. Ratakan. Susun hawflakes. Lepas tu kukus 10 minit.
9.Keluarkan lapis pula warna lain. Susun hawflakes.Kukus 10 minit.Ulang proses lapisan sampai habis.
10.Lapisan terakhir kukus 20 minit.
11.Kek dah betul-betul sejuk boleh potong.
Kredit: Zura Zul
Resipi Mudah Buat Kek Hokkaido Creamy Custard Honey Yang Sedap