Pencuci mulut Che Suong Sa Hat Luu atau Rainbow Dessert ni sangatlah sedap. Rasanya manis. Sangat sedap dimakan ketika santai pada waktu petang. Nak membuatnya memang agak renyah tapi percayalah sangat berbaloi.
CHE SUONG SA HAT LUU (RAINBOW DESSERT)
BAHAN A
1 ½ sudu teh serbuk agar-agar
3 sudu teh gula
2 cawan air
Ads
BAHAN B
1 cawan kacang hijau (tanpa kulit)
2 cawan air
3 sudu teh gula
¼ sudu teh garam
BAHAN C
6 biji sengkuang cina | buang kulit dan dadu kecil
½ cawan tepung ubi
2 sudu teh gula
Pewarna merah dan hijau
Ads
BAHAN D
2 cawan air
1 cawan gula
¼ sudu teh esen vanilla
Ads
BAHAN E
400 ml santan pekat
½ cawan air
4 sudu makan gula
½ sudu makan bancuhan tepung ubi
½ sudu teh garam
CARA MEMBUAT
1. Satukan BAHAN A lalu didihkan sehingga larut. Tapis ke dalam loyang dan sejukkan selama 1-2 jam atau hingga agar-agar keras. Setelah keras, potong memanjang agar-agar mengikut cita rasa. Ketepikan.
2. Satukan BAHAN B di dalam periuk lalu didihkan sehingga kacang hijau empuk. Kisar kacang hijau yang telah direbus sehingga menjadi pes yang pekat.
3. Bahagikan sengkuang cina (BAHAN C) kepada dua bahagian lalu warnakan setiap bahagian. Guna pewarna hijau dan merah dengan cara merendam sengkuang sebentar ke dalam air yang bercampur pewarna. Toskan dan salut dengan tepung ubi lalu buang lebihan tepung. Celur sengkuang dengan air yang dicampur gula sehingga lembut. Toskan.
4. Satukan BAHAN D sehingga larut menjadi sirap gula yang pekat lalu tapis.
5. Satukan BAHAN E lalu didihkan dengan api yang kecil sehingga menjadi kuah yang pekat.
6. Untuk menghidang, tuang ais kisar dalam gelas lutsinar. Lapiskan pes kacang hijau, diikuti dengan sengkuang cina, agar-agar, air gula dan kuah santan. Hidangkan sejuk.
Selamat mencuba!
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Mudahnya buat Mini Cheese Cake ni. Simpan dalam chiller dulu semalaman. Kemudian, esok paginya baru makan. Sedapnya makan sejuk-sejuk.Bagi anda yang nak cuba, saudari Ieda Jahaya ada kongsikan resipinya. Bahan-bahan yang digunakan pun mudah untuk didapati. Jom cuba!
CARA MEMBUAT MINI CHEESE CAKE
BAHAN-BAHAN:
20 keping biskut marie atau biskut oreo pun boleh (saiz kecil, kalau saiz roti besar 10 ketul) | dikisar halus – beli online di sini 5 sudu besar mentega | dicairkan – beli online di sini
CARA MEMASAK:
1. Mentega yang dicairkan tuang ke dalam biskut marie (kalau guna unsalt butter lagi okay). Gaul rata. 2. Masuk 1 sudu besar ke dalam paper cupcake. Tekan-tekan biskut kisar tadi biar padat. Buat hingga habis. Ketepikan.
BAHAN ADUNAN CHEESE:
250g cheese tatura atau jenama lain pun boleh ½ cawan gula – beli online di sini 2 biji telur Esen vanilla ½ cawan tepung gandum – beli online di sini 1 sudu kecil jus lemon @ sunquick pun boleh (optional) 3 sudu makan yogurt asli
CARA MEMASAK:
1. Adun dahulu keju selama 10 minit. Masukkan gula. Adun lagi. 2. Masukkan telur satu persatu dan juga esen vanilla. Adun lagi hingga sebati dalam 10 minit.
3. Kemudian masukkan tepung gandum dan lemon jus atau sunquick pun boleh (tak nak letak pun boleh). Mix sebati. 4. Akhir sekali, masuk yogurt asli. Kaup balik hingga sebati. Isikan dalam bekas cupcake. 5. Panaskan ketuhar dengan suhu 160C dan bakar selama 20 minit. Sejukkan dahulu baru letak topping. Filing strawberry atau buah strawberry pun okay.
Sekali pandang, memang cantik kek warna merah jambu ini. Memang menarik perhatian ramai sungguh kek yogurt strawberry cheese ini. Sedap & manis. Kalau nak cuba buat di rumah, ini resipi kek yang dikongsi oleh Iedaa Jahaya. Memang wajib dicuba!
Pukul cream cheese dan 60g gula kastor sehingga kembang.
Masukkan kuning telur. Mix lagi dan bila telur sudah kembang, boleh berhenti mengacau.
Masukkan yogurt dan mix sebentar.
Kemudian, ayak tepung dan masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan. Masukkan terus whipping cream dan kaup balik sahaja. Kemudian, ketepikan.
Mix putih telur sehingga berbuih sedikit dan masukkan 80g gula kastor. Kacau sehingga kental dan bertanduk. Cara lain untuk memastikan adunan ini sempurna adalah cuba terbalikkan mangkuk telur dan putih telur tak akan jatuh.
Selepas itu, ambil adunan dan masukkan ke dalam adunan tepung tadi. Masuk sedikit demi sedikit dan kaup semula.
Pada bahagian atas, titiskan Hershey’s Strawberry. Lorekkan pada bahagian atas kek sebelum dimasukkan ke dalam oven. Gariskan dengan lidi.
Untuk membakar, isi air panas ke dalam loyang. Masuk loyang yang berisi adunan ke dalam loyang yang berisi air tadi. Teknik ini dipanggil water bath,
Biarkan 1/2 loyang tenggelam ke dalam dan boleh mula membakar. Sebelum bakar, panaskan ketuhar sebentar. Kemudian, bakar kek pada suhu 170 selama satu jam 10 minit, api atas bawah.
Bila dah masak, tunggu sebentar dan masuk ke dalam peti sejuk selama 2 jam.
Ada kisah menarik mengapa lauk Asam Pedas Jenahak Datin Liazalee Ahmad dipanggil Asam PedasMeraung. Ada bahan ramuan yang jadi rahsia, tetapi kini dikongsikan dengan RASA.
“ Ni semuanya dari gara-gara abang saya, bila makan dia kata asam pedas ni cukup cili, asamnya dan ikan segar sedapnya sampai boleh ‘meraung’ . Setiap kali makan dia akan sebut ‘meraunglah’ asam pedas ini,” katanya tergelak kecil.
Membuka rahsia kelazatan masakannya, usahawan wanita yang berasal dari Segamat, Johor ini rupa-rupanya memasukkan sedikit madu tualang dalam setiap masakannya yang membangkitkan lagi rasa.
Sebagai usahawan tentulah mudah bagi dirinya untuk mengurus masa kerana kebanyakan daripada urusan perniagaannya boleh diuruskan di atas talian
“Seboleh mungkin saya akan memasak setiap hari kerana Datuk lebih selesa makan di rumah. Kami akan keluar makan di luar bila tiba hujung minggu, dan menikmati hidangan Jepun ,”ujarnya kepada RASA.
Bersama puteri kesayangan Amyreedha Adriana,
Kata orang suka menjamu tetamu makan adalah di antara punca melimpah ruah rezeki yang berkat. Begitulah yang penulis dengari dari rakan-rakan rapatnya yang hadir pada hari itu, terpikat dengan keenakan air tangannya menyebabkan beliau sering dicari rakan untuk menempah makanan.
Jom kita semak 3 resipi Datin Lia, Min dah rasa memang cukup sedap.
ASAM PEDAS MERAUNG (IKAN JENAHAK)
BAHAN-BAHAN :
800 gm ikan jenahak *anggaran 4 keping
600 ml air
2 sudu teh pati asam jawa | dibancuh dengan setengah cawan air
2 biji tomato | dibelah dua
7 batang biji bendi
5 tangkai daun kesum
1 kuntum bunga kantan | dibelah dua
2 batang serai | diketuk
Garam secukup rasa
1 sudu makan madu tualang
/2 cawan minyak masak untuk menumis
Bahan kisar :
20 biji cili kering
3 ulas bawang putih
7 biji bawang merah
2 sm belacan
2 sm kunyit hidup
2 sm halia
CARA MEMASAK :
Panaskan minyak masak dan tumis bahan kisar sehingga pecah minyak dengan api sederhana. Masukkan serai dan bancuhan pati asam jawa, gaul hingga sebati.
Masukkan air dan biar mendidih dengan api sederhana selama 10 minit atau lebih.
Kemudian masukkan daun keseum dan bunga kantan serta ikan jenahak.
Masak ikan jenahak di antara 3-4 minit dan kemudian masukkan potongan tomato dan biarkan seketika sehingga kacang bendi berubah warna.
Perasakan dengan garam dan madu.
Padamkan api, dan sajian sedia dihidang.
RENDANG DAGING PARU
BAHAN-BAHAN :
1 kg daging | dipotong kiub kecil
1 kg paru/kelampung | dipotong 4 ketul, rebus selama 20 minit sehingga lembut dan dipotong kiub kecil
500 ml santan segar | daripada 2 biji kelapa
50gm kerisik
30 gm serbuk kari
2 helai daun kunyit | diracik halus
4 helai daun limau purut | buang urat daun dan hiris nipis
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
1 sudu makan madu tualang
Bahan dikisar :
35 tangkai cili kering | buang biji dan rendam air panas selama 5 minit
5 biji cili padi
350 gm bawang merah
5 sm halia muda
2.5 sm lengkuas
6 batang serai
1 sudu teh serbuk kunyit
1 cawan air
CARA MEMASAK :
Tumiskan semua bahan kisar dan serbuk kari sehingga naik minyak dan naik bau.
Masukkan daging, paru dan santan ke dalam kuali. Masak sehingga mendidih Perasakan dengan garam dan gula
Kecilkan api dan masak sehingga kuah pekat. Kacau sekali sekala
Masukkan kerisik , asam keping, madu tualang, dan kacau selalu sehingga kuah kelihatan sangat pekat, berminyak dan daging serta paru lembut.
Akhir sekali masukkan daun kunyit dan daun limau purut. Masukkan madu tualang, kacau sehingga rata dan padam api.
BUBUR KACANG DURIAN
BAHAN-BAHAN :
3 cawan kacang hijau
1 1/2 keping gula melaka
1 1/2 cawan gula pasir
2 helai daun pandan
2 cawan air
2 cawan santan
4 – 5 ulas durian
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
Goreng kacang hijau tanpa minyak dalam 4 minit. Kemudian tutup api dan masukkan air untuk direndam dalam 1 jam.
Bilas dan rebus sampai empuk.
Didihkan air bersama gula pasir, gula melaka dan daun pandan dalam periuk dengan api yang perlahan.
Kacau sehingga semua gula larut dan tapiskan.
Dalam periuk lain, rebus kacang hijau sehingga kembang dan empuk.
Masukkan pula larutan gula tadi dan isi durian. Kacau rata dalam 10 minit dengan api perlahana. Jika suka masukkan sagu mata ikan
Masuk pula santan dan kacau lagi hingga sebati dalam 5 minit sahaja supaya tak pecah minyak. rasa kemanisan dan angkat
INGIN MENCARI PRESSURE COOKER DENGAN PELBAGAI PILIHAN MENARIK. JOM LAYARI DI SINI.
Nak cuba masak ayam bistik homemade yang sedap, mudah dan berkuah pekat? Jom ikut resipi perkongsian Rozmaliza Omar ini – bahan ringkas, rasa mantap, sesuai untuk seisi keluarga!