Kalau di Pahang kuih ini dipanggil Penganan Talam, tempat lain biasanya disebut kuih Tepung Talam. Cuma jika di Pahang, ramai yang suka sangat bahagian merahnya itu agak lembik-lembik. Jika keras, agak kurang sedap. Jom kita cuba buat kuih Tepung Talam Gula Kabung, perkongsian resipi Khairul Hakimin Muhammad
4 cawan air gula kabung (2 ketul gula kabung + 5 cawan air, didihkan sampai jadi 4 cawan) –BELI ONLINE 3 cawan santan 1 1/2 cawan tepung gandum
CARA MEMBUAT:
1. Mula-mula ayak dulu tepung gandum.
2. Gunakan besen dan masukkan santan. Masukkan garam dan kacau.
3. Masukkan tepung yang sudah diayak tadi ke dalam besen santan. Gaul guna whisk.
4. Kalau pekat sangat. Masukkan air sedikit demi sedikit.
Ads
5. Tapis lagi supaya betul-betul halus.
6. Tuang ke dalam loyang. Adunan ini boleh dapat 2 loyang saiz 8 inci. Buat dalam 1-2 sm sahaja tebal.
7. Masukkan air gula ke dalam besen.
8. Masukkan santan dalam besen.
Ads
9. Tuangkan air gula merah ke dalam besen yang berisi santan.
10. Kemudian masukkan tepung.
11. Sudah siap kacau, tapis.
12. Kukus yang putih tadi dalam 10 minit. Dah siap ia akan mengeras sikit.
13. Tutup periuk kukus. Elok balut penutup kukus dengan kain.
Ads
14. Dah masak bahagian bawah, masukkan bahagian atas pula. Yang merah itulah. Gunakan senduk dan tuang sedikt demi sedikit. supaya bahagian putih tidak rosak.
15. Kukus lagi. Kali ini lama sikit dalam 25 minit. Dah siap, tutup api. Bolehlah dihidangkan.
Kuih Gegatas merupakan salah satu kuih tradisi masyarakat Banjar. Rasanya yang lemak-lemak manis pasti memikat selera. Namun ia agak sukar diperolehi. Jadi bagi yang nak rasa, boleh cuba resipi perkongsian saudari Nadia Ismail. Istimewanya, resipi yang dikongsi ini tidak terlalu manis kerana ia tidak disira. Sesuai sangat bagi anda yang tak berapa gemas kuih yang terlalu manis. Namun jika suka Kuih Gegatas yang disira, boleh juga buat sedemikian. Ikut cita rasa masing-masing. Selamat mencuba.
Tepung gomak merupakan kuih tradisi Melayu yang digemari ramai. Ia adalah salah satu jenis kuih yang menggunakan tepung kacang hijau. Jom kita cuba buat di rumah, resipinya tak susah pun..Boleh lah dihidangkan ketika sarapan atau minum petang nanti..kena pula dengan air kopi panas atau ais..Alahai nikmatya..
TEPUNG GOMAK
BAHAN TEPUNG
300 gm tepung pulut
1 cwn air
Secubit garam
CARA PENYEDIAAN
Campurkan tepung dan garam.
Masukkan air sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh. Sekiranya air tidak mencukupi boleh la di tambah lagi.
BAHAN INTI
200 gm gula merah
1/2 cwn gula putih
1/2 cwn air
1 bj kelapa parut
2 st tepung gandum
2 helai daun pandan
CARA PENYEDIAAN
Campurkan gula merah, gula putih, air dan sehelai daun pandan.
Masak sehingga gula larut. Tapis air gula.
Masukkan semula air gula di dalam kuali.
Campurkan kelapa dan sehelai lagi daun pandan.
Masak sehingga kering.
Akhir sekali masukkan tepung.
TEPUNG KACANG HIJAU
200 gm kacang hijau
CARA PENYEDIAAN
Basuh kacang hijau sehingga bersih.
Goreng tanpa minyak di dalam kuali sehingga kekuningan.
Kemudian dikisar halus.
Ayak tepung sebelum digunakan untuk mendapat hasil tepung yang halus.
CARA MEMBUAT TEPUNG GOMAK
Ambil sedikit adunan tepung, leperkan dan masukkan inti.
Bulatkan dan tekan sedikit sebelum direbus. apabila kuih telah timbul didalam air rebusan, angkat dan salutkan dengan tepung kacang hijau.
INFO: Resipi ini boleh menghasilkan lebih kurang 20 biji kuih tepung gomak.
Salah satu kuih lejen yang tetap ramai peminatnya adalah kuih lapis. Anys Idayu Zakaria dalam facebooknya berkongsi resipi kuih lapis yang menjadi kegemaran dalam keluarganya.
CARA MEMBUAT
1. Panaskan periuk kukus. Bagi air mendidih.
2. Campur semua bahan. Kacau bagi rata. Guna blender supaya cantik bancuhannya tak berketul.
3. Bahagi bancuhan ikut berapa warna nak guna.
4. Sapu loyang dengan marjerin atau sedikit minyak
5. Tuang bancuhan warna pertama. Sukat guna cawan. Setiap bancuhan tuang ikut sukatan cawan tu.
6. Kukus 5 minit.
7. Ulang lagi untuk color bancuhan seterusnya sampai habis.
8. Last sekali kukus 30 minit bagi betul-betul masak.
9. Dah masak, tutup api, biarkan sejuk.
10. Sebaiknya buat waktu malam untuk makan esok. Barulah senang potong.
Belajar cara membuat Matcha Latte Homemade ala kafe yang super sedap, mudah dan jimat. Resipi lengkap dengan langkah ringkas untuk hasil pekat, creamy dan memuaskan!