Siapa pernah merasa kuih kalakatar ni? Memang sedap dan berlemak. Sekali rasa gerenti nak lagi. Jom kita buat sendiri ikut resipi dikongsi oleh Arbainah Said. Boleh menggunakan loyang bersaiz 9x9x3′. Nak berlemak boleh saja tambah santan iaitu satu cawan santan kara dan tiga cawan air kelapa. Selamat mencuba.
KUIH KALAKATAR Bahan-bahan: 4 cawan air kelapa muda 4 cawan tepung gandum-BELI ONLINE DI SINI 1 ¾ cawan gula pasir (Kalau nak manis lebihkan gula) 1 sudu kecil garam halus 1 biji telur Isi kelapa muda (asingkan)
Cara memasak: 1.Campurkan semua bahan-bahan di atas, kemudian tapis.
Ads
2.Masukkan isi kelapa muda,kacau rata.Sapu minyak pada loyang. 3.Masukkan adunan ke dalam oven. 4.Panaskan oven terlebih dahulu. 5.Bakar dalam suhu 180C selama satu jam. 6.Guna api atas bawah,tambah 20 minit api atas sahaja,untuk garing kan permukaan atas.
Suka makan Kuih Seri Muka Durian? Maklumlah, tengah musim kan. Durian antara buah-buahan tempatan yang menjadi kegemaran ramai. Selain dimakan begitu sahaja, raja buah ni juga enak dicampur dalam pelbagai sajian. Nak cuba buat? Saudari Atier Syah ada kongsikan resipinya. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
Kisar semua bahan lapisan atas. Kemudian tapis dan masak di atas api perlahan sehingga naik wap. Anggaran masa lebih kurang 3 minit. Adunan kena sentiasa dikacau supaya tidak bergentel.
Tuang adunan ke atas lapisan pulut tadi.
Kukus kuih Seri Muka selama 40 minit. Buka tudung periuk kukusan dan kukus lagi selama 5 minit bagi mengeringkan air pada permukaan kuih.
Padamkan api dan sejukkan selama beberapa jam. Potong kuih menggunakan pisau plastik untuk hasil potongan yang cantik.
Salah satu resipi masyarakat Jawa yang popular adalah ungkep. Kalau time raya atau ada majlis keramaian, hidangan ungkep selalu dihidangkan. Macam masak lemak tapi kuahnya pekat. Kalau tak pandai masak, memang akan jadi macam masak lemak je. Ni RASA kongsikan resipi supaya hidangan ni kekal sepanjang zaman.
AYAM MASAK UNGKEP
BAHAN-BAHAN
Minyak masak menumis
1 batang serai (diketuk)
1 kg ayam (potong 10-12)
2 cawan air
2 keping asam keping
BAHAN KISAR
3 cm halia
3 cm kunyit hidup
15 biji cili padi
10 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
1 sudu kecil biji ketumbar
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
CARA MEMBUAT
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis serai sampai naik bau. Kemudian masukkan Bahan Kisar. Tumis sehingga pecah minyak.
2. Masukkan ayam dan gaul rata sehingga ayam kecut dan masak.
3. Tambah air sedikit demi sedikit. Kacau sekali-sekala untuk memastikan ayam tidak hangus. Perasakan dengan garam dan gula.
4. Masukkan asam keping. Masak sehingga kuah agak kering dan ayam empuk. Jika suka kuahnya lebih,tak perlu masak sampai kering.
5. Angkat dan hidangkan bersama nasi panas.
Sempena Tahun Baru Cina akan datang, jom kita cuba resipi kuih Nan Gua Bing atau kuih tradisional Cina ini yang menggunakan buah labu dan berintikan kacang merah.
Rupanya yang seakan-akan kuih bom, resipi yang dikongsikan Shahmila Radha ini sememangnya kuih tradisional orang Cina.
Kulit dia dari tepung pulut dan labu, inti tu selalunya kacang merah atau salted egg. Rasanya crispy di luar, cair di dalam. Lemak manis gitu. Tambah pula roll dalam sesame seeds memang crunchy!
NAN GUA BING (TRADITIONAL CHINESE PUMPKIN CAKE)
BAHAN-BAHAN:
Labu (rebus dan lenyekkan anggaran dalam 2/3 senduk besar) 2 senduk tepung pulut – beli online di sini 1 sudu besar gula icing/gula pasir –beli online di sini
CARA MEMBUAT:
1. Gaul semua bahan di atas. Jangan campur dengan air. Saya suka kuih ni lembut dan rasa labu tu, jadi saya kurangkan tepung pulut.
2. Kalau nak kuihnya keras sikit, lebihkan tepung pulut. Letak pewarna kuning telur sikit kalau nak dia jadi cantik (golden colour) bila goreng. 3. Bila dah siap, doh dia jadi macam dalam gambar. Saya suka kurangkan tepung supaya rasa labu tu. Tapi kalau nak keras sikit tambah tepung lebih ok! 4. Inti kacang merah ni saya beli yang ready made. Buat bulat-bulat macam dalam gambar dan ketepikan.
5. Letak tepung sikit atas tangan, supaya tak lekat bila nak uli nanti. Mula, leperkan dulu dan letak inti kat tengah. 6. Balut inti tu dan pastikan inti tak terkeluar. Guna inti kacang merah memang senang nak uli sebab dia tak cair.
7. Bila dah bulat jadi bola, leperkan semula. Jangan risau. Inti tu takkan terkeluar. Ada sebab kenapa kuih ni leper sebenarnya. Bila leper kuih ni akan masak sekata dan inti dalam tu akan cair. 8. Bila dah siap roll dalam sesame seeds depan belakang.
9. Kuih ni boleh deep fry atau pan fry. Kalau nak kurangkan minyak masa menggoreng pun boleh.
10. Guna non stick pan fry dan boleh goreng macam biasa. Api kena sederhana, jangan terlalu kuat, nanti kuih cepat hangus.
11. Bila dah nampak warna bertukar keemasan, kena cepat-cepat angkat! Selepas goreng warna dia akan jadi golden brown colour.
12. Bila dah siap goreng tapis dulu minyak, baru hidang dalam pinggan. Nampak tak inti dia cair! Makan panas-panas memang ngam!