Jika buat sandwich atau kudapan anak-anak yang menggunakan roti, pastinya bahagian tepi ni tidak mahu dimakan. Tak sedap katanya. Tapi sayangnya nak buang. Untuk elakkan pembaziran, ada idea masakan yang boleh dihasilkan menggunakan lebihan roti ni. Mudah dan Nampak macam hidangan mewah pula. Jom cuba!

 

PUDING ROTI YUMMI

Lebihan Tepi Roti Jangan Dibuang. Anda Boleh Buat Manisan Enak Ini Tanpa Perlu Membazir.

BAHAN-BAHAN:

IKLAN
  • Roti – potong kecil (sebab masukkan dalam bekas loyang muffin. Nak letak dalam aluminium foil pun boleh).
  • 1 biji telur
  • 3 sudu makan gula
  • 1/2 ketul mentega -cairkan
  • Susu segar@susu full cream@susu cair

( Pukul bahan-bahan di atas ( kecuali roti) dalam 3 minit untuk sebati.)

 

IKLAN

CARA MEMASAK:

  1. Rendam roti di dalam bancuhan berisi telur, susu, gula dan mentega tadi. Gaul hingga basah semuanya.
  2. Masukkan ke dalam acuan muffin. Jika perlu, oles dulu acuan dengan sedikit mentega.
  3. Jika suka, boleh taburkan kismis, bijan, coklat cip atau pumpkin seeds.
  4. Bakar dalam ketuhar pada suhu 170C selama 30 minit.

Lebihan Tepi Roti Jangan Dibuang. Anda Boleh Buat Manisan Enak Ini Tanpa Perlu Membazir.

IKLAN

BAHAN SOS KASTARD:

  • 1/2 ketul mentega
  • 1/2 tin susu cair atau susu segar
  • 3 sudu makan gula
  • 1 sudu makan tepung kastard – bancuh dengan sedikit air

CARA MEMASAK:

  1. Panaskan mentega di dalam periuk.
  2. Masukkan susu cair, gula dan tepung kastard.
  3. Didihkan seketika. Kepekatannya punya terpulang pada kesukaan masing-masing sama ada inginkan sos yang sedikit pekat atau cair.
  4. Angkat dan nikmati bersama roti yang dibakar tadi.

 

Kredit resipi & gambar: Iman Aisya