Bila musim PKP begini, kenalah pandai berjimat cermat. Nak selalu membeli pun, tidak boleh juga. Lebih-lebih lagi buat keluarga yang ada anak ramai.
Jika teringin nak makan ayam tandoori seperti di kedai mamak, bolehlah mencuba resipi homemade ayam tandoori daripada Cik Illa.
AYAM TANDOORI HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
Ayam (dipotong dan dibersihkan) 1 sudu besar serbuk cili Jus limau nipis (ikut cita rasa nak masam macam mana) Pewarna merah – beli online di sini Bawang putih – beli online di sini Halia – beli online di sini 6-8 sudu besar yogurt asli Lada hitam Serbuk cili Serbuk ketumbar Garam masala Serbuk kunyit
CARA-CARA:
Ads
1.Ayam dibersihkan dan toskan. Kemudian, di dalam bekas, letak sedikit minyak dan biar seketika selama 5 minit.
2.Kemudian, masukkan serbuk cili, garam dan jus limau nipis. Gaul rata. Selepas itu, masukkan sedikit pewarna merah untuk nak menampakkan kesan ayam tandoori. (kalau tak nak letak pun tak mengapa tapi nanti tiadalah rupa ayam tandoori). Kemudian, perap sekejap.
3. Sementara itu, di dalam bekas lain, masukkan bawang putih, halia, yogurt asli, lada hitam, serbuk cili, serbuk ketumbar, garam masala dan serbuk kunyit. Gaulkan semua.
4. Kemudian, tuang bahan campuran tadi ke dalam bekas yang berisi ayam. Kacau sebati dan perap selama yang boleh. Lagi lama perap, lagi sedap.
5. Masak di dalam air fryer dengan menggunakan suhu 180C selama 10 minit atau sampai masak. (jangan lupa untuk balik-balikkan ayam ye)
*kalau nak bakar ayam di dalam ketuhar pun boleh. Ikut suhu ketuhar masing-masing.
BAHAN CHUTNEY:
2-3 sudu besar yogurt asli Halia + bawang putih Jus lemon (saya guna ½ biji lemon) 3 batang cili hijau Garam + gula 1 cawan daun pudina 1 cawan daun ketumbar
*pastikan daun pudina lebih banyak dari daun ketumbar.
Ads
CARA-CARA:
Kisarkan semua bahan di atas. Kemudian, terus simpan dalam peti sejuk.
sedikit jus lemon / esen vanilla – beli online DI SINI
.
CARA MEMASAK : 1. Satukan krim keju , susu penuh krim dan kepingan keju di dalam periuk . 2. Untuk versi baby , gantikan gula dengan puri kurma / madu dan langkau penggunaan kepingan keju . 3. Masak di atas dapur menggunakan api sederhana perlahan . 4. Sentiasa kacau sehingga adunan menjadi licin . 5. kemudian masukkan gula , aduk rata . 6. Masukkan pula mentega bersama kuning telur dan juga sedikit jus lemon / esen vanilla . 7. Kacau sehingga adunan menjadi likat . 8. Tutupkan api . 9. Sapukan Bahan B pada Bahan A dan susunkan di dalam loyang pembakar . 10. Ulang proses sehingga selesai . 11. Panaskan oven . 12. Bakar pada suhu 200C selama 10 – 15 minit atau sehingga bahagian atas kelihatan hangus .
Makanan dari seberang, Indonesia seperti bakso memang dinikmati ramai.
Dapat semangkuk memang kenyang. Buat bakso ini nak lagi sedap boleh guna
rempah daging jenama Masako dari Indonesia. Lebih terasa keenakkan supnya bila
dihirup nanti.
Bakso Daging
Bahan-bahan:
Bihun dan mi kuning ( dicelur)
30 biji bebola daging Mohamad Armiya( direbus hingga masak)
Tulang + daging ( direbus hingga empuk)
Bahan tumis:
Rempah 4 sekawan
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
Akar ketumbar (optional)
3 sudu besar rempah daging/ kaldu daging jenama Masako (Indon)
Bahan kisar halus:
1 biji bawang besar
3 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
3 batang serai
1 1/2 inci halia
1 inci lengkuas
1 sudu besar lada hitam
1 sudu besar ketumbar
1 sudu besar lada putih
Bahan lain:
1 kiub daging
Garam, gula dan perasa secukup rasa.
Bahan ulam:
Kubis
Taugeh
Daun sup
Cara memasak:
1.Tumis bahan tumisan.
2.Masukkan bahan kisar halus.
3.Tumis sampai pecah minyak.
4.Masukkan 3 cawan air.
5.Kemudian masukkan air rebusan daging dan rebusan bebola daging.
6.Masak hingga mendidih.
7.Selepas itu masukkan bebola daging dan daging ke dalam sup.Biar mendidih.
8.Masukkan kiub daging.
9.Masukkan garam, gula dan perasa secukupnya
10.Siap untuk dihidang.
Sambal cili hijau
20 biji cili hijau
4 ulas bawang putih
2 sudu besar cuka makan
serbuk perasa
gula & garam
Semua bahan di atas dikisar halus dan dimasak hingga mendidih
dan sedikit pekat.
Tanpa menggunakan minyak sapi, wanita ini tetap boleh buat tart nanas yang gerenti sedap. Dia yang menggunakan nama facebook Mai Siti berkongsi resipi membuat tart nanas yang nampak menarik. Perkongsian dia dalam group facebook Rasa Share Resipi telah meraih sebanyak 11,000 share. Mesti ada sesuatu yang menjadikan tart nanas ini istimewa, kan? Ada yang dah pernah cuba?
TART NANAS GEBU TANPA MINYAK SAPI
BAHAN-BAHAN
250 gram mentega (BELI DI SINI)
4 sudu makan susu pekat manis (BELI DI SINI)
2 biji kuning telur ayam
1/2 sudu teh esen vanila (BELI DI SINI)
1/2 sudu teh pewarna kuning
3 sudu makan tepung jagung (BELI DI SINI)
3 sudu makan tepung kastard
3 cawan tepung gandum (BELI DI SINI)
2 sudu makan susu tepung
Inti nanas
CARA MEMBUAT
1. Masukkan mentega, susu pekat manis, kuning telur ayam, esen vanila dan pewarna kuning dalam bekas.
.
2. Gaul semua bahan tadi. Jangan terlalu lama kerana boleh membuat tart mengembang apabila dibakar.
.
3. Masukkan tepung jagung dan tepung kastard. Gaul sedikit.
.
4. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit.
.
5. Masukkan susu tepung. Gaul sehingga sebati.
.
6. Uli sampai jadi doh.
.
7. Sapu sedikit minyak masak pada tangan. Bentukkan ini tart nanas.
.
8. Ambil acuan tart nanas.
.
9. Isi doh ke dalam acuan. Tekan menggunakan ibu jari.
.
10. Letak inti dan gulungkan.
.
11. Panaskan oven (BELI DI SINI). Bakar pada suhu 160 darjah selama 30 minit dengan api atas bawah.
Sambal ayam daun kari ini boleh masuk dalam senarai resipi sambal ayam kita yang sememangnya ada banyak versi.Tapi resipi yang ini rasanya tidak semata...