Ni dia dua resipi inovasi hebat daripada tenaga pengajar IKBN (Institut Kemahiran Belia Negara) Peretak, Selangor. Kulit tart yang dibuat ni lain daripada yang lain. Ada ramuan lobak di dalamnya. Roti rye fruit canape pula cukup sedap dengan pilihan buah, beri yang menambahkan kelazatan.
.
Dua resipi pastri dan bakeri (roti) ni memang berbaloi dicuba. Jom tengok resipinya.
KULIT TART LOBAK MERAH
.
BAHAN-BAHAN:
Ads
Bahan tart :
450gm tepung superfine
250gm mentega
100gm gula aising
2 biji kuning telur
2 sudu teh esen vanila
50gm serbuk lobak merah
Pewarna oren secukupnya
Bahan filling @ inti :
500gm krim keju
120gm gula kastor
2 biji kuning telur
2 sudu teh mentega
2 sudu teh esen vanila
CARA MEMASAK : Cara masak kulit tart : 1. Potong lobak merah sehingga halus untuk dikeringkan, kisar dan timbang. 2. Masukkan mentega dan gula aising ke dalam mangkuk. Gaul hingga sebati. 3. Masukkan pula kuning telur dan esen vanila ke dalam adunan tadi bersama pewarna oren. 4. Kacau hingga sebati. 5. Ayak pula tepung lalu masukkan ke dalam adunan, serbuk lobak merah dan gaul sebati sehingga menjadi doh. 6. Sapu acuan tart dengan mentega lalu masukkan doh kedalam acuan. 7. Bakar kulit tart dahulu pada suhu 160 darjah celcius selama 10 minit. Keluarkan dari oven dan sejukkan kulit dahulu 8. Paipkan filling,atas kulit tat tadi dan bakar lagi selama 10 minit.
Cara sediakan ‘filling’ @ inti : 1. Masukkan krim keju, mentega dan gula kastor ke dalam mesin pengadun (mixer) 2. Putar sehingga kembang. 3. Masukkan kuning telur dan esen vanila 4. Kacau hingga sebati.Sedia untuk dimasukkan dalam kulit tart.
Saiz hidangan : 15 biji Masa memasak : 35 minit Jenis masakan : Tart Cara memasak : Bakar Keistimewaan : Kulit pastri tart menggunakan serbuk lobak merah memberikan kelainan dan berkhasiat Anggaran kos : RM 30
Info chef :Lobak merah perlu dikisar halus (serbuk)dan dikeringkan sebelum dimasukkan dalam adunan kulit tart
RYE BREAD FRUIT CANAPE
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan rye bread :
Ads
700ml air
400gm tepung rye
15gm garam
20gm yis
600gm tepung roti
Krim pastri secukupnya
Strawberi | dipotong
Blueberi | dipotong
Pic | dipotong
Bahan krim pastri (segera) :
200gm kastad segera (instant)
250ml susu segar atau UHT
* Campurkan dan kacau hingga larut dan sebati
CARA MEMASAK : 1. Campurkan semua bahan kering seperti tepung rye, yis dan garam. 2. Adunkan bahan kering dan masukkan air sedikit demi sedikit. 3. Adun sehingga sebati menjadi kenyal dan lembut 4. Rehatkan doh 20 minit 5. Timbang doh 200 gm untuk setiap unit doh 6. Bentukkan memanjang seperti rod dan biarkan doh kembang selama 45 minit atau sekali ganda dari saiz asal. 7. Bakar doh 25 minit pada suhu 200C 8. Sejukkan roti dan potong roti setebal ½ inci 9. Hiaskan dengan krim pastri dan susunkan buah strawberi, bluberi serta pic.
Saiz hidangan : 10 orang Waktu memasak : 2 jam Cara memasak : Bakar Keistimewaan : Makanan sihat roti berserat yang dimakan bersama buah-buahan. Jenis masakan : Roti Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF :Pastry krim segera tidak perlu dimasak. Hanya gaul dan larutkan
Ads
RESIPI : MOHD NOOR ALFAHIZAM BERAHIM, MOHD FAIRUZ A. GHAFFAR 7 AZAENN MOHD AZIZ TERIMA KASIH : Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN),Jalan Ampang Pechah, Kampung Ampang Pechah,Kuala Kubu Baru, Selangor. MAKLUMAT LANJUT :FB : Institut Kemahiran Belia Negara Peretak
ANDA SEDANG MENCARI PERKAKAS DAPUR ELEKTRIK, JOM LAYARI SHOPEE DI SINI.
Orang kata Februari ni bulan kasih sayang. Jadi, apa kata esok kita buat sesuatu yang istimewa sikit untuk raikan insan yang
tersayang. Tak kiralah bersama emak ke, ayah ke ataupun pasangan. Kita buat shellout. Nak makan di luar boleh tahan
harganya. Jadi kali ni kita buat sendiri.
SHELLOUT BAJET HOMEMADE
Bahan kisar
2 labu bawang merah
5 ulas bawang putih
1 inci halia
3 batang cili padi
2 batang serai
Sedikit ikan bilis dan belacan
Bahan lain
5 sudu besar cili boh
daun limau purut
2 batang serai
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
Bahan-bahan
5 ekor sotong
2 ekor ketam nipah
15 ekor udang
Sayur brokoli
Jagung
Tomato
Lobak merah
5 sudu besar cili boh
daun limau purut
2 batang serai (diketuk)
Bahan Rebus
1. Jagung dan brokoli sahaja direbus. Sayur lain tak perlu rebus.
2. Rebus ketam, udang, sotong.
3. Ketam direbus asing. Air rebusan ketam akan diguna untuk kuah. Kalau campurkan semua sekali. Nanti nak buat kuah pati
tak sedap.
Cara membuat
1. Tumis Bahan Kisar. Kemudian masukkan cili boh.
2. Semasa menumis, masukkan daun limau purut dan juga serai.
3. Apabila sudah naik bau dan cili dah masak, boleh masukkan 5 senduk air rebusan ketam.
4. Masukkan sos tiram dan sos cili.
5. Masukkan gula dan garam.
6. Apabila sudah siap kuah, masukkan semua sayur dan seafood tadi. Gaul dan hidangkan. Siap.
Anda sekeluarga suka menikmati shell out? Kalau buat sendiri lagi puas hati makan dan portion lebih banyak. Kalau ada tetamu nak datang, hidang mereka shell out, lebih meriah. Paling utama sediakan bahan kuahnya dengan ramuan seperti dalam resepi ini. Masak sekali dengan makanan laut dan sayuran yang menjadi pilihan anda. Selamat mencuba.
SHELL OUT HOMEMADE
Bahan-bahan:
2 biji bawang besar-kisar
1 genggam cili kering-kisar
3 ulas bawang putih-kisar
2 sudu rempah kari daging
Gula,garam, serbuk perasa secukupnya
Ketam
Udang
Sotong
Lala
Bunga kubis
Brokoli
Minyak secukupnya
Cara membuat:
1.Panaskan minyak sedikit dan masukkan bahan yang dikisar tadi. (bawang besar, cili kering, bawang putih.
2.Tunggu sambal naik minyak masukkan rempah kari daging (2 sudu) sehingga betul-betul pekat.
Teringin sangat nak makan kek yang nikmat di tekak. Tapi takut pula tak menjadi. Dengan resipi ni korang tak perlu risau, pasti menjadi kalau ikut langkah demi langkah. Mudah jer . Bahan-bahan pun tidak susah nak cari.
Bahan-bahan:
3 biji telur 1 sudu kecil esen vanilla-BELI ONLINE DI SINI 1 sudu besar pewarna hijau-BELI ONLINE DI SINI 1 sudu besar perasa pandan kelapa (pandan kelapa lag isedap dari pandan…selalu dekat kedai bakery je ada) 1sudu besar ovallete-BELI ONLINE DI SINI 1 cawan gula (kalau tak nak manis kurangkan)
Cara memasak:
1. Pukul dengan kelajuan tinggi lebih kurang 5 minit hingga kembang.
2. Masuk 1/4 cawan susu dan pukul perlahan.
3. Masuk 1 1/2 cawan tepung gandum yang dicampur dengan satu sudu kecil baking powder. Pukul perlahan hingga sebati.
4.Masuk 1/4 cawan minyak dan gaul sebati.
5.Masuk dalam loyang saiz 8 inci.Tutup dengan aluminium foil. Kukus 50 minit.
6.Siap kukus. Belah tengah jadi dua lapisan. CONFIRM GEBU!