
Kuah tradisi punya ramai peminatnya. Orang sering menganggap buat kuih tradisi sukar. Jom kita buat kuih seri muka ikut sukatan cawan. Gerenti menjadi dan rasa pun sedap.
KUIH SERI MUKA
Bahagian bawah
- 3 cawan pulut
- 2 cawan santan
- Secubit garam
Cara membuat:
1.Cuci pulut toskan.
2.Masukkan santan dan garam.
3.Kukus dalam talam selama 25minit kemudian angkat.

4.Penyek-penyek hingga padat.
Bahagian atas
- 1 cawan tepung gandum
- 2 cawan santan
- 1 1/2 cawan gula pasir
- 1/2 cawan air pandan (kisar daun pandan)
- 1 sudu besar tepung jagung
- 1 biji telur
- Secubit garam
Cara membuat:
1.Masukkan semua bahan-bahan.
2.Kisar hingga adunan halus.
3.Kemudian masukkan ke dalam pulut yang telah dipadatkan.
4.Kukus 30 minit.


5.Siap untuk dihidang.
Kredit: SuiSan Aliezsha
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Udang Kam Heong Yang Mudah, Sedap Macam Makan Di Kedai!
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion RASA:
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Step By Step Membuat Kulit Popia Basah & Sos Secara Homemade. Hasilnya Sebijik Macam Beli Di Pasar Malam.

Suka makan popia basah? Kulitnya agak berbeza dengan popia biasa. Jom kita lihat cara-cara pembuatannya.
BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan tepung gandum
- 1 biji telur gred B
- 2 sudu makan cuka
- Sedikit garam
- 1 cawan air
CARA MENGADUN:
- Gaul tepung gandum bersama telur, cuka dan garam hingga sebati.
- Masukkan air sedikit demi sedikit dan adun hingga adunan agak lembut dan tidak likat sangat.
- Gaul semua bahan menggunakan tangan. Seelok-eloknya adunanhendaklah sedikit lembik supaya senang dilenser pada non stick pan.
LANGKAH-LANGKAH MEMBUAT KULIT POPIA:
- Ambil sejemput besar adunan tepung dan ratakan ke dalam non stick pan. Mulakan pada sebelah tepi dahulu dan bulatkan.

2. Terus ratakan sehingga ke tengah.

3. Tarik lebihan tepung tadi ke tengah.

4. Ratakan lagi sehingga memenuhi ruang.

5. Tarik lebihan adunan hingga menutupi kesemua lubang.

6. Ratakan tepung hingga tiada lagi lubang-lubang.

7. Siap dan boleh diletakkan di dalam pinggan. Isikan dengan inti dan sapukan sos. Sedia untuk dinikmati.

Kredit resepi & gambar: http://jujuza.blogspot.my/2011/08/my-homemade-popia.html
Untuk menghasilkan sos & inti, berikut adalah bahan-bahan yang diperlukan. Inti boleh diubah dan ditambah mengikut citarasa masing-masing.
BAHAN SOS:
- 1kg cili boh
- 400gm gula | lebihkan jika suka sos lebih manis
- 3 biji bawang besar | dikisar
- 100gm udang geragau | dikisar
- 1 labu bawang putih | dikisar
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan dan masak sos menggunakan api kecil sehingga likat. Sejukkan dan boleh disapu pada popia.
BAHAN INTI:
- Sengkuang | diparut halus
- Lobak merah | diparut halus
- Kacang goreng tumbuk secukupnya
- Tauge jika suka – dicelur seketika
CARA-CARA:
- Setelah sengkuang dan lobak merah diparut. Perah bagi emngeluarkan airnya. Begitu juga dengan tauge. Ia bertujuan bagi mengelakkan popia menjadi lembek dan terlalu basah.
5 Resipi Karipap Ni Memang Sedap Makan Panas-Panas

Enaknya minum petang dengan kuih muih melayu.Antara yang disukai ramai ialah karipap. Makan pula panas-panas confirm tak cukup satu. Ada pelbagai jenis karipap yang boleh anda cuba. Dikongsi resipi karipap pilihan anda.

1.KARIPAP DAGING RANGUP & BERINTI SEDAP
BAHAN KULIT KARIPAP:
- 1kg tepung gandum
- 3/4 cawan minyak masak
- 2 sudu makan marjerin
- 2 sudu makan air kapur jernih
- 1 sudu teh garam
- 400ml air sejuk dari peti ais
CARA MEMASAK:
- Panaskan minyak bersama marjerin hingga marjerin cair.
- Di dalam bekas besar, tuang tepung lalu dicurahkan minyak panas tadi.
- Gaul rata menggunakan senduk hingga menjadi seperti serbuk roti.
- Masukkan air kapur jernih ke dalam bekas yang berisi air sejuk. Air kapur ini adalah tip nak merangupkan kulit karipap.
- Tambah sedikit garam dan kacau hingga garam larut.
- Tuang air sejuk tadi ke dalam tepung. Gaul sebati dan uli sehingga doh tidak lekat di tangan.
- Doh yang siap diuli.
- Masukkan doh ke dalam plastik dan biarkan selama 30 minit.
- Ambil doh dan bulatkan kecil. Masukkan kembali ke dalam plastik dan perap selama 1-2 jam. Sementara itu bolehlah buat intinya.
BAHAN INTI KARIPAP DAGING:
2kg kentang – didadu
300gm daging dicincang
2 biji bawang merah besar – didadu
2 ulas bawang putih – diracik
2 sudu makan rempah kari daging
2 sudu makan cili kisar
Sedikit daun sup
CARA MEMASAK:
- Panaskan minyak tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau.
- Masukkan rempah kari dan cili kisar. Tumis lagi.
- Kemudian masukkan daging yang telah dicincang. Renihkan seketika.
- Perasakan dengan garam, gula & perencah cukup rasa. Jumlahnya agak-agak sahaja jangan terlalu berlebihan.
- Kemudian masukkan ubi kentang. Kacau rata.
- Renihkan kentang sehingga empuk. Tak perlu tambah air kerana kentang akan mengeluarkan air. Bila sudah masak, padamkan api dan biarkan sejuk sedikit.
- Masukkan daun sup dan gaul rata. Alihkan inti ke dalam bekas.
- Ambil sebiji doh dan canaikan. Letak inti dan tutup doh.
- Kelim hujung doh dengan cantik dan kemas.
- Karipap yang telah siap di kelim.
- Panaskan minyak. Goreng karipap dengan menggunakan api sederhana perlahan.
- Angkat dan toskan.
- Karipap untuk minum petang sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Rosni Musa

2.KARIPAP KENTANG DAGING & TELUR REBUS
BAHAN KULIT KARIPAP:
- 1kg tepung gandum
- 1/2 cawan minyak masak – panaskan sekejap
- 3 sudu makan marjerin
- 1/2 sudu teh garam
- Air secukupnya
BAHAN INTI:
- 15 biji ubi kentang – kupas kulit & potong dadu
- 100gm daging – potong nipis & kecil
- 2 paket kecil rempah kari
- 10 tangkai cili kering – kisar halus
- 1 biji bawang besar – hiris
- 4 ulas bawang putih – hiris
- 1-2 tangkai daun kari – hiris
- Garam dan gula secukup rasa
- Air secukupnya – jika perlu
- Minyak untuk menumis
- Telur rebus – dibelah empat
CARA MEMASAK:
- Panaskan minyak dan tumis bawang besar, bawang putih dan daun kari hingga wangi dan garing.
2. Kemudian masukkan daging, cili kisar dan rempah kari. Masak lagi hingga garing. Daging boleh direbus terlebih dahulu tetapi empunya resipi tidak rebus kerana sudah hiris nipis.)
3. Seterusnya masukkan ubi kentang, garam serta gula secukupnya. Kalau inti agak kering, masukkan sedikit air.
4. Masak inti hingga kentang dan daging empuk. Padamkan api dan sejukkan inti.
5. Untuk membuat doh, satukan tepung gandum, marjerin, minyak masak dan garam. Gaul sebati.
6. Masukkan air sedikit demi sedikit hingga doh tidak melekat. Jika terlembik, tambah tepung secukupnya. - Bahagikan doh kepada beberapa bahagian dan canai leper.
8. Sudukan inti secukupnya dan masukkan telur rebus. Kelim kemas. - Panaskan minyak dan goreng hingga garing. Angkat dan sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: SuRiani Rahim

3.KARIPAP KAMPUNG
KULIT KARIPAP
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
1 sudu besar tepung beras
1/2 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
1 sudu besar marjerin
3 sudu besar minyak masak
Cara membuat:
1.Gaul rata semua bahan semua kecuali minyak dan marjerin.
2.Panaskan minyak sekejap dan masukkan marjerin sehingga cair, kemudian masukkan ke dalam tepung tadi semasa panas.
3.Gaul dengan senduk sehingga semuanya sebati dan jadi seperti serbuk roti. Masukkan 1/2 cawan air sejuk dari peti ais. Uli sebati.
4.Hasil doh yang sudah siap. Saya tak perap pun.
5.Sedia untuk digelek dan tekap karipap. Nak kelim guna tangan pun boleh, nak guna acuan pun boleh. Acuan ni beli dekat shopee “acuan karipap/dumpling Maker.
6.Inti dan tepung ngam-ngam cukup dapat banyak ni.
7.Goreng dalam minyak yang banyak dan panas. Api sederhana.
INTI KENTANG AYAM
Bahan-bahan inti:
1 biji bawang Holland saiz kecil
3 biji kentang saiz biasa
1 ketul dada ayam saiz besar (banyak pun boleh)
1 sudu besar rempah kari ayam/daging
2 cawan air
3 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
Cara membuat:
1.Panaskan sedikit minyak. Tumiskan bawang, ayam dan rempah kari ayam/daging.
2.Masukkan kentang, air, gula dan garam. Biarkan mendidih dan sehingga hampir kering. Bila dah hampir kering, kacau-kacau supaya rata sehingga kering sepenuhnya (guna air sederhana).
3.Hasil setelah kering. Saya suka kentang berbiji dan empuk begini je. Kalau suka lembik, tambah air dan masak lebih lama.
4.Hasilnya, sedap makan panas-panas.
Kredit: Missz Amira

4.KARIPAP PUSING
KULIT KARIPAP PUSING
BAHAN DOH A
1/4 cawan minyak
2 sudu besar marjerin
3 cawan tepung gandum
Sedikit garam
Air ais secukupnya
CARA MEMBUAT DOH A
1. Dalam periuk kecil, panaskan minyak masak dan marjerin sehingga berbuih.
2. Tuang minyak masak dan marjerin panas tadi ke dalam tepung gandum. Gunakan sudu, kacau sebati.
3. Masukkan garam dan air ais sedikit demi sedikit sambil menguli. Uli sehingga doh lembut.
4. Ambil sejemput dan bulatkan menjadi bebola kecil. Anggaran berat 120 gram. Ketepikan.
BAHAN DOH B
120 gram tepung beras
100 gram marjerin
CARA MEMBUAT DOH B
1. Dalam bekas, campurkan tepung beras dengan marjerin. Uli sehingga menjadi doh.
2. Jangan tambah air. Kedua-dua adunan ini boleh jadi doh tanpa air.
3. Ambil sejemput dan bulatkan menjadi bebola kecil. Anggaran berat 70 gram. Ketepikan.
CARA MENYATUKAN
1. Ambil DOH A. Jadikan leper dengan gunakan tangan. Ambil DOH B. Letakkan atas DOH A. Satukan kedua-duanya menjadi satu bebola.
2. Gunakan penggelek, leperkan sehingga nipis. Kemudian gulung.
3. Selepas digulung, gelek lagi sehingga nipis. Gulung lagi. Kemudian potong doh ini kepada 6 bahagian. Boleh jadi 6 biji karipap.
4. Ambil 1 bahagian, isikan inti. Kelim jadi karipap. Bolehlah goreng.
Sumber: Hidayati Hana

5.Karipap Rangup
Bahan-bahan:
1 kg tepung gandum
200g planta
½ cawan minyak masak
2 cawan air sejuk + 3 sudu teh garam
1sudu air kapur
Cara buat doh:
1.Panaskan planta dan minyak masak sampai betul-betul panas.
2.Terus tuangkan dalam gandum tadi.
3.Gaul rata semua.
4.Air kapur tuang satu sudu dalam tepung tadi.
5.Masukkan air dan garam, kacau sampai hancur garam.
6.Tuang perlahan- lahan dalam gandum tadi sampai boleh uli jadi doh.Jangan tuang semua,sampai boleh canai jadi bulat.
7.Siap.( Makin nipis,makin rangup makin sedap)
*Hati-hati semasa nak angkat goreng karipap ni sensitif lembut sangat. Tangan mesti betul-betul kering goreng separuh masak. Jangan terus simpan mentah macam ni, tak cantik nanti.
Kredit: Azzura Ismail
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Biskut Tat Teratai Sedap Boleh Buat Untuk Aidilfitri Nanti.
Resipi Sambal Padang Sedap, Masak Macam Ni Tahan Berbulan-Bulan
Resipi Kek Pisang Coklat Kukus Lembut, Gebu Macam Span, Sukat Guna Cawan Je
Dumpling Soup Homemade Halal, Modal Bawah RM10 Boleh Dapat 40 Biji
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Resipi Murtabak Daging Ringkas.Gabungan Rasa Kari Dalam Inti Sungguh Menyelerakan

Setiap kali ke pasar malam, menu yang tak boleh dilepaskan ialah murtabak. Aroma baunya yang harum seakan memanggil. Namun tidak semuanya enak, ada yang isi sedap, kulitnya pula terlalu garing dimasak. Lalu bila makan pasti hampa. Lagi puas dapat membuatnya dengan citarasa sendiri. Buat yang ingin mencuba dikongsi resipi yang buat korang puas makan.
Bahan-bahan:
1 pek kulit popia(40pcs)
6 biji telur
Bahan inti(utk 40bj)
10 biji kentang potong dadu
2 pek kecil rempah kari daging dan ayam Baba’s – BELI ONLINE DI SINI
1 paket(400g) daging kisar brand Ramly (brand lain pon boleh) di hancur2kan- BELI ONLINE DI SINI
2 labu bawang besar hiris
1/2 sudu besar garam
2 sudu besar gula
Air secukupnya
1/2 senduk minyak untuk menumis
Cara memasak:
1.Tumis bawang .Naik bau masukkan rempah kari yang dibancuh dengan sedikit air.
2.Bila naik minyak masukkan daging kisar. Agak empuk masuk kentang dan air. Tunggu hingga kentang empuk.
3.Masukkan gula dan garam…tekan-tekankan sedikit kentang biar agak hancur.
4.Tambah air jika terlalu pekat dan masak.
5.Tutup api dan sejukkan.
6.Panaskan kuali leper atau kuali non-stick.Letak minyak sedikit.
7.Ambil 5-6 biji telur, kocakkan dan masukkan dalam inti. Gaul sebati.
8.Ambil satu keping kulit popia,masukkan inti. Lipat dan masukkan dalam kuali. Terbalik-balikkan hingga masak
( BAGI YANG TAK PANDAI TEBAR ROTI CANAI… GUNAKAN KULIT POPIA SAJA )
Kredit resipi: Selebriti Chef
ANDA SEDANG MENCARI PRESSURE COOKER , JOM KLIK DI SINI.
Bubur Sumsum Untuk Bayi, Gabungan Buah Naga dan Mangga Segar

