Sepanjang tempoh berpuasa selain memasak lauk pauk yang disukai, kuih muih juga menjadi pelengkap dalam hidangan. Tidak kira kuih manis atau pedas pastinya ingin dinikmati. Jom kita buat kuih keria. Kadang kala beli tidak sama sebagaimana yang diinginkan. Lagi puas membuatnya sendiri.

KUIH KERIA

Bahan-bahan: 600gm keledek putih atau merah 1 1/4 cawan tepung gandum 1 sudu teh garam

Bahan untuk sira: 1/2 cawan gula 1 cawan air

Cara membuat:

1.Potong keledek kepada 2 atau 3 bahagian.

2.Rebus keledek bersama garam sehingga masak empuk.

IKLAN

3.Sejukkan dan buang bahagian kulit keledek.

4.Lenyek sehingga menjadi lembut dan tidak berketul.

5.Masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga boleh diuli menjadi bentuk bulat.

6.Bulatkan doh dan buat lubang di tengah.

7.Goreng sehingga kekuningan.

Cara memasak sira gula:

1.Masukkan gula dan air di dalam periuk.

2.Masak sehingga pekat dan gaulkan dengan keledek supaya semua permukaan disaluti gula.

3.Sejukkan dan hidang.

Tip: Pastikan tepung dimasukkan sedikit demi sedikit supaya adunan tidak terlajak menjadi keras kerana terlebih tepung.

Kredit:Rozelkitchen

Resipi Biskut Double Choc Chips Guna Sukatan Cawan