
Resipi kuih bahulu yang paling mudah dengan menggunakan hanya 3 bahan sahaja. Bahulu yang sangat lembut dan boleh bertahan dalam 4 hari.
BAHULU CINA
BAHAN-BAHAN:
- 10 aun/250gm tepung naik sendiri
- 10 aun/250gm gula castor
- 10 biji telur gred A
CARA MEMASAK:
- Putar gula dan telur hingga kembang.
- Bila sudah kembang masukkan tepung. Putar lagi hingga kembang.
- Akhir sekali letak dalam acuan dan bakar hingga masak. (ikut acuan masing-masing)
KREDIT RESIPI & GAMBAR: Omu Habibah Ismail
5 Kuih Muih Melayu Olahan Baru, Minum Petang & Sarapan.

Kuih muih Melayu memang enak dimakan bila-bila masa. Sebagai pencuci mulut, kudapan petang mahu pun sarapan pagi memang terbaiklah.
Ni min kongsikan resipi kuih bingka ubi kelapa ceri, kuih bakar kacang hijau, apom betawi dan tiga lagi sajian kuih istimewa dengan sedikit olahan baru. Lapang-lapang nanti bolehlah buat.
1. BINGKA UBI KELAPA CERI
BAHAN-BAHAN:
- 4 cawan ubi kayu | parut
- 2 cawan santan
- 1 cawan gula
- 1/2 sudu teh garam
- 1/2 cawan kelapa parut | yang putih saja
- 1/2 cawan buah ceri
- Sedikit mentega
CARA MEMASAK:
1. Campurkan kesemua bahan dan kacau sehingga gula larut dan sebati. Bakar dalam loyang 8 inci x 8 inci empat segi yang telah dioles dgn sedikit mentega
2. Bakar pada suhu 200C selama 1 – 1 jam 30 minit atau sehingga garing permukaan atas.
3. Biar betul-betul sejuk baru dipotong.
Info chef: Buah ceri boleh dibeli di kedai bakeri dan bukan yang segar.
Saiz hidangan : 6-8 orang
Waktu memasak: 2 jam 30 minit
Jenis hidangan : Kuih muih
Keistimewaan : Rasa lemak santan dan ubi yang sedap
Cara memasak : Bakar
2. KUIH BAKAR KACANG HIJAU
BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan tepung gandum
- 2 cawan kacang hijau yg telah direbus | simpan sedikit untuk hiasan
- 1 cawan gula pasir
- 1 cawan santan pekat
- 2 cawan air
- 2 sudu makan minyak sapi
- 3 biji telur
- Secubit garam
- Beberapa titik pewarna hijau
CARA MEMASAK:
1. Satukan kesemua bahan bersama satu cawan kacang hijau dan kisar sampai sebati. Minyak sapi gunakan satu sudu sahaja.
2. Masukkan ke dalam periuk dan masak hingga sedikit pekat dan sentiasalah kacau guna ‘whisk’. Guna api sederhana.
3. Masukkan satu cawan kacang hijau yang tidak dikisar tadi dan gaul rata.
4. Masukkan satu sudu makan minyak ke dalam loyang dan oleskan rata.
5. Panaskan loyang dalam oven sebentar. Bila minyak telah panas, masukkan adunan tadi.
6. Taburkan sedikit kacang hijau yg telah direbus tadi dan bakar pada suhu 180 C selama 1 jam atau sehingga garing. Guna api atas dan bawah.
Info chef: Boleh gunakan santan kotak.
Saiz hidangan : 6-8 orang
Waktu memasak: 1 jam 30 minit
Jenis hidangan : Kuih muih
Keistimewaan : Rasa kacang hijau yang sedap
Cara memasak : Bakar
3. APOM BETAWI
BAHAN-BAHAN:
- 6 biji telur
- 1 ¼ cawan gula
- 2 cawan tepung gandum
- 1 sudu teh ovalette
- Sedikit esen vanila
- Pewarna kuning dan pink secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Pukul telur bersama gula, esen vanila dan ovelatte sehingga kembang
2. Masukkan tepung sikit demi sedikit dan kacau rata.
3. Bahagikan kepada tiga bahagian. Satu bahagian dengan warna pink, satu bahagian warna kuning dan satu bahagian tidak diwarnakan.
4. Oles loyang dengan minyak dan masukkan adunan secara berselang seli hingga selesai. Kukus selama 45 minit hingga 1 jam.
Info chef: Gunakan loyang bersaiz 7 x 7 inci.
Saiz hidangan : 6-8 orang
Waktu memasak: 2 jam 30 minit
Jenis hidangan : Manisan tradisional
Keistimewaan : Rasa lemak santan, manis dan gebu
Cara memasak : Kukus
4. LEMPENG PISANG JEM STRAWBERI & PISANG
BAHAN-BAHAN:
- 3 biji pisang masak ranum
- Tepung gandum secukupnya
- Gula secukup rasa
- Secubit garam
- Jem strawberi secukupnya
- Hirisan pisang secukupnya
- Sedikit minyak sayur
CARA MEMASAK:
1. Dalam mangkuk, lenyekkan pisang, masukkkan gula dan garam, sebatikan. Masukkan tepung gandum, jangan banyak sangat kerana nanti keras. Biar lembik sedikit bancuhannya.
2. Panaskan kuali ‘non stick’, sapukan sedikit minyak sayur dan sendukkan adunan ke dalam kuali kemudian leperkan biar jadi bulat nipis. Sendukkan sesudu jem strawberi dan susun hirisan pisang di atasnya.
3. Masak selama 3-4 minit dengan api perlahan sehingga perang. Angkat dan ketepikan. Ulangi langkah hingga selesai.
4. Sedia dinikmati.
Info chef: Gunakan kuali ‘non stick’ bersaiz kecil untuk lebih memudahkan.
Saiz hidangan : 3-4 orang
Waktu memasak: 35 minit
Jenis hidangan : Lauk pauk
Keistimewaan : Rasa lemak santan dan agak pedas
Cara memasak : Tumis dan reneh
5. PUTERI AYU BANDUNG KACANG MERAH
BAHAN-BAHAN:
- 5 biji telur
- 250gm tepung gandum
- 300gm gula
- 2 sudu teh ovallate
- 1 sudu teh baking powder
- 250ml santan
- Pewarna pink secukupnya
- 2 sudu teh kordial air sirap
- Kelapa putih secukupnya (digaul dengan sedikit garam dan tepung ubi)
- Kacang merah secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Panaskan kukusan.
2. Pukul telur, gula dan ovallatte hingga kembang dan gebu.
3. Masukkan santan, tepung gandum, baking powder, Kordial air sirap, kacang merah dan pewarna. Kacau lagi hingga sebati.
4. Sapu sedikit minyak pada acuan. Masukkan kelapa di bahagian bawah acuan dan mampatkan.
5. Masukkan adunan yang telah dimasak tadi dan kukus selama lebih kurang 5 minit.
6. Setelah dikeluarkan dari kukusan, tunggu hingga sejuk sikit supaya senang dikeluarkan dari acuan. Sedia dinikmati.
Info chef: Letakkan sedikit kelapa dan kacang merah untuk lebih menarik.
Saiz hidangan : 3-4 orang
Waktu memasak: 35 minit
Jenis hidangan : Lauk pauk
Keistimewaan : Rasa lemak santan dan agak pedas
Cara memasak : Tumis dan reneh
INGIN MENCARI PERKAKAS DAPUR DAN RUMAH YANG MEMUDAHKAN KERJA ANDA, JOM SEMAK DI SINI.
ANDA MUNGKIN MENYUKAI VIDEO MASAKAN INI :
ATAU JUGA RESIPI RESIPI DI LINK BERIKUT :
Teknik Asas Sukat Tepung Guna Cawan Supaya Adunan Kek, Biskut Tak Lembik & Tak Keras
Kek Tornado Chocolate Cheese Cake ‘Viral’ Yang Bikin Ketagih
Cuti Sekolah Ni Moh Ngopi Karipap Gergasi. Wow, Ada Telur Rebus Dalam Intinya…

Pernah makan karipap gergasi. Yang ni saiznya 18-20 sm setiap satu dengan berat 300 gm, pasti kenyang menikmatinya.

Sempena cuti sekolah ini Lanjut Beach & Golf Resort berlangsung kempen Moh Ngopi di setiap hujung minggu dengan sajian karipap gergasi dengan percuma secawan kopi.
Empat jenis inti karipap boleh didapati adalah inti kentang dengan telur, kentang dengan ayam, kentang dengan kambing serta kentang dengan keju. Sebagai ekstra tambahan rasa, dalam inti ayam dan daging juga ada tambahan telur rebus.
Jom kita cuba buat karipap gergasi yang rangup dan enak ini:
KARIPAP GERGASI
Bahan doh :
- 1kg tepung gandum
- 150 gm mentega | dipotong kecil
- 250 gm marjerin | panaskan marjerin hingga cair
- 400-500 ml air
- 1 sudu makan garam
Bahan Inti Ayam :
- 1kg kentang | dipotong dadu kecil
- 200gm serbuk Kari Ayam
- 400 gm bawang besar | dicincang halus
- 300 gm isi ayam
- 3 tangkai daun sup @ ketumbar | dihiris halus
- Garam dan gula secukup rasa
*3 biji telur rebus | dibelah dua
CARA MEMASAK :
Cara buat doh :
1. Gaulkan tepung dengan mentega, masukkan marjerin panas di tengah tepung dan gaul sebati.
2. Apabila telah suam, masukkan air sedikit demi sedikit, masukkan garam . Uli adunan sehingga doh tidak melekat di tangan.
3. Adunan jangan terlalu lembik atau terlalu keras.
Cara masak inti ayam:
1. Panaskan minyak, masukkan bawang besar dan tumis hingga wangi.
2. Masukkan serbuk kari dan kacau rata, biarkan sampai pecah minyak.
3. Masukkan kentang dan masak hingga separuh masuk, kemudian masukkan daging ayam dan biarkan hingga empuk . Masukkan daun sup.
4. Perisakan dengan garam dan gula
5. Semasa memasukkan inti dalam doh, masukkan telur rebus (sebelah) bagi setiap biji karipap.
6. Panaskan minyak, dan gorengkan hingga perang keemasan.
Saiz hidangan : 6 biji karipap gergasi (300 gm setiap satu)
Info : Masukkan 2-3 helai daun sup atau ketumbar untuk mewangikan dan melazatkan lagi inti.
Terima kasih : Eksekutif Chef Suhaifi Idris, Pasti Chef Norazli Amat Hamam dan Chief Baker Zaid Alwi
Cara Buat Kuih Seri Muka Guna Acuan Lompang.

Bagi yang baru nak belajar buat kuih Seri Muka, boleh cuba resipi ni. Caranya mudah dan boleh kukus guna acuan kuih lompang. Senang kan? Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
KUIH LOMPANG
BAHAN BAWAH:
- 1 cawan beras pulut
- 1 cawan santan cair
- 1 sudu makan minyak masak
- Secubit garam
CARA MEMASAK:
1.Rendam beras pulut selama 1 jam. Kemudian toskan air dan masukkan ke dalam periuk nasi bersama bahan-bahan yang lain.
2.Bila pulut dah masak, masukkan ke dalam acuan lompang. Tekan pulut hingga padat menggunakan satu lagi acuan lompang yang telah dibalut plastik. Tidak perlu sapu minyak kerana pulut dah seakan berminyak.
BAHAGIAN ATAS:
- 1 cawan tepung gandum
- 1 cawan santan pekat
- 3 sudu makan tepung ubi
- 1 cawan air pandan ( 1 cawan air kisar dengan 5 helai daun pandan)
- 1 biji telur
- 1/2 cawan gula – lebihkan jika nak lebih manis
- 1/2 sudu teh kulit kayu manis
- 1/2 sudu teh jintan manis
- Secubit garam dan pewarna hijau
CARA MEMASAK:
1. Satukan santan, telur dan gula. Kacau hingga sebati barulah dimasukkan semua bahan-bahan yang lain.
2. Masak atas dapur seketika sehingga naik wap.
3. Tapis bancuhan kemudian tuang ke dalam acuan lompang yang telah dimasukkan pulut tadi.
4. Kukus kuih selama 30 minit. Bila sampai 5 minit terakhir, buka penutup dan kukus tanpa penutup. Ia bertujuan untuk mengeringkan air.
5. Sejukkan kuih dan boleh dikeluarkan dari acuan.
6. Sedia untuk dinikmati.
Anggaran jumlah kuih: 30 biji / acuan lompang
Kredit resipi & foto: Wan Siti Halijah Dzulkifly