
Roti sandwic yang hampir luput tarikh boleh diolah jadi biskut. Lelaki yang menggunakan akaun facebook Faizol Azrul Hamzah sangat kreatif menunjukkan cara-cara membuat biskut kering bergula yang amat sedap. Caranya pun simple sahaja.
BISKUT KERING BERGULA

BAHAN-BAHAN
Roti gardenia
Marjerin
Gula
CARA MEMBUAT
1. Sekeping roti sandwic dipotong empat.

2. Sapukan marjerin.
3. Tabur gula.

4. Bakar dalam oven pada suhu 170 darjah selama 20 minit.
5. Keluarkan dan biarkan sejuk. Simpan dalam bekas.

Resipi oleh Faizol Azrul Hamzah
Link: https://www.facebook.com/faizol.azrulhamzah/posts/534887490743556
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Lapar Tapi Nak Cepat, Kebab Ayam Ringkas Pilihan Terbaik

Bosan makan nasi tapi ingin hidangan yang penuh tenaga dan ringkas. Beli roti pita segera dan hanya filling mengikut kegemaran anda.

KEBAB AYAM RINGKAS
BAHAN-BAHAN:
• 3 keping roti pita
• 200gm isi ayam | dipotong dadu
• 1 ulas bawang putih | dicincang halus
• ½ biji bawang besar | dimayang halus
• 1 sudu besar sos cili
• 1 sudu besar sos lada hitam
• 1 sudu besar mayones
• 8 helai daun salad | dibersihkan
• 2 sudu besar mentega
CARA MEMASAK:
1. Cairkan mentega dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga wangi.
2. Masukkan isi ayam dan gaul sehingga masak. Angkat dan masukkan ke dalam mangkuk.
3. Kemudian masukkan sos cili, sos lada hitam dan mayones. Gaul hingga rata bersama isi ayam.
4. Potong roti pita dan letakkan daun salad.
5. Sudukan inti ayam tadi secukupnya. Hidangkan.
Info: Panaskan roti seketika untuk tekstur yang lebih lembut. Boleh juga letakkan cili padi kalau mahukan rasa pedas ‘terangkat’.
Roti Goreng Telur Ni Nampak Simple, Tapi Rasanya Buat Ternganga!

Kalau ada roti lebih semalam, jangan buang! Campur dengan telur, serbuk perasa, mayones dan goreng rangup, terus jadi menu bajet yang bukan saja mudah dibuat, tapi juga sedap tak terkata. Roti Goreng Telur ni memang penyelamat kalau tengah pokai hujung bulan atau bila nak sarapan/minum petang cepat tapi mengenyangkan. Confirm licin satu pinggan, anak pun suka!
ROTI GORENG TELUR

Bahan-bahan:
- 10 keping roti putih
- 5 biji telur rebus | dilenyek kasar
- 5 sudu besar mayones
- 1 sudu besar serbuk bawang putih
- 2 sudu besar sos cili
- 2 sudu besar sos tomato
- Garam
- 1 sudu besar lada sulah
- Cheese slice
- Breadcrumbs secukupnya
- Telur | untuk salut roti
Cara Memasak:
- Di dalam mangkuk, masukkan telur rebus dan lenyekkan. Masukkan mayones, serbuk bawang putih, sos cili, sos tomato, garam dan lada sulah. Gaul sebati.
- Di atas papan pemotong, lenyekkan roti dan letakkan sesudu inti telur mayones tadi. Tambahkan kepingan keju di atasnya. Letakkan sekeping roti di atasnya.
- Tekan bahagian hujung roti menggunakan garfu dan boleh salutkan roti bersama telur. Kemudian, salutkan dengan breadcrumbs.
- Di dalam api sederhana, goreng roti hingga keperangan.
- Siap! Boleh dinikmati ketika Roti Goreng Telur masih panas. Boleh letakkan sos cili di atas roti jika suka.
TONTON VIDEO PENUH DI SINI:
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Sambal Ayam Cili Api Berasap Telinga Wehhh. Comfirm Berjurai Air Mata!
Rendang Ayam Mudah & Ringkas,Tak Pandai Masak Pun Gerenti Jadi.
Tambah Susu Tepung. Ini Rahsia Hasilkan Donat Pandan Yang Sedap & Gebu
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Jom Buat Roti Buttermilk, Sedap Sangat!

Roti buttermilk rasanya lemak dan manis. Teksturnya pula lembut dan apabila dimasak, baunya harum semerbak menyelerakan. Roti ini mempunyai inti berupa mentega dan susu tepung menjadikan rasanya amat sedap.
Jom kita lihat resipinya.
ROTI BUTTERMILK

BAHAN A
230 gram air suam
60 gram gula
1 sudu besar yis
BAHAN B
500 gram tepung gandum
1/2 sudu kecil garam halus
1 sudu kecil pelembut roti
2 sudu besar susu tepung
BAHAN INTI BUTTERMILK
250 gram mentega
170 gram gula aising
170 gram susu tepung
100 – 150 gram tepung gandum
CARA MEMBUAT
1. Dalam bekas, satukan BAHAN A dan gaul sebati.
2. Biarkan 15 minit atau sehingga yis mengembang. Ketepikan.

3. Sementara itu, di dalam bekas lain, satukan pula BAHAN B. Ramas-ramas sehingga menjadi seperti serbuk roti.
4. Masukkan BAHAN A ke dalam BAHAN B sedikit demi sedikit sambil diuli sehingga adunan menjadi doh. Uli doh sehingga lembut dan ringan.
5. Bulatkan doh. Sapukan keliling dan permukaan doh dengan minyak masak. Tutupkan dengan plastik atau kain lembap. Perap doh selama 1 jam atau sehingga doh mengembang dua kali ganda. Ketepikan.

6. Sementara itu, kita sediakan pula BAHAN INTI BUTTERMILK. Dalam bekas, satukan mentega dan gula aising. Pukul sebati.

7. Kemudian masukkan susu tepung dan gaul rata. Akhir sekali masukkan pula tepung gandum. Gaul lagi.
8. Adunan inti mestilah tidak melekat di tangan dan boleh dibentuk.
9. Bulat-bulatkan inti dan simpan seketika di dalam peti sejuk.
10. Kembali kepada doh yang diperap tadi (rujuk langkah 5). Tumbuk-tumbukkan doh yang telah mengembang dan bahagikan kepada beberapa bahagian kecil. Timbang setiap doh seberat 30 gram.
11. Ambil satu doh dan leperkan. Masukkan inti dan tutupkan doh dengan kemas. Ulang langkah ini sehingga siap semua doh dan inti.

12. Susunkan doh yang siap diisi inti di atas loyang yang telah disapukan sedikit mentega atau minyak masak.

13. Rehatkan doh selama 40 minit atau sehingga mengembang. Kemudian sapukan susu atau air pada permukaan doh sebelum bakar.
14. Panaskan oven dan bakar pada suhu 180 darjah selsius selama 30 minit atau sehingga masak bergantung kepada oven masing masing.
15. Setelah masak, sapukan permukaan doh dengan marjerin. Sejukkan sebelum dihidang.

Selamat mencuba!
Sumber: Farisha Sofea
https://www.facebook.com/groups/shareresipi/posts/3554666461226536/
Terima kasih kerana berkongsi resipi dengan Rasa Share Resipi.

