
Roti sandwic yang hampir luput tarikh boleh diolah jadi biskut. Lelaki yang menggunakan akaun facebook Faizol Azrul Hamzah sangat kreatif menunjukkan cara-cara membuat biskut kering bergula yang amat sedap. Caranya pun simple sahaja.
BISKUT KERING BERGULA
BAHAN-BAHAN
Roti gardenia
Marjerin
Gula
CARA MEMBUAT
1. Sekeping roti sandwic dipotong empat.
2. Sapukan marjerin.
3. Tabur gula.
4. Bakar dalam oven pada suhu 170 darjah selama 20 minit.
5. Keluarkan dan biarkan sejuk. Simpan dalam bekas.
Resipi oleh Faizol Azrul Hamzah
Link: https://www.facebook.com/faizol.azrulhamzah/posts/534887490743556
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Dua Jenis Tat Mudah Dan Sedap. Anak-Anak Tentu Suka

Isi Kandungan
ToggleResipi dua jenis tat mudah dan sedap. Anak-anak tentu suka. Biasanya anak-anak sukakan manisan yang sedap dan manis. Kalau ada masa, bolehlah cuba dua jenis tat yang super yummy ini, iaitu Bluecheese Tart dan Tat Keju Telur Portugis.
Selain untuk hidangan sefamili, boleh juga dijadikan buah tangan kalau berkunjung ke rumah saudara mara dan rakan.
TAT TELUR SERI KAYA LEMON
Bahan Untuk Kulit Tat:
70gm gula aising – boleh beli online di sini
200gm tepung gandum serba guna / red rose – boleh beli online di sini
125gm mentega – boleh beli online di sini
1 sudu teh esen vanila – boleh beli online di sini
1 biji telur saiz C
Bahan Untuk Inti Telur:
70gm gula kastor – boleh beli online di sini
100gm air
5 biji telur
1 sudu kecil esen vanila – boleh beli online di sini
100gm Susu segar
Bahan Untuk Seri Kaya Lemon:
3 biji kuning telur
1 biji telur
150gm gula kastor – boleh beli online di sini
100ml jus lemon
Parutan kulit lemon dari dua biji lemon
40gm mentega – boleh beli online di sini
Cara Memasak:
- Gaul sebati gula aising, dan tepung.
- Masukkan mentega dan gaul hingga menjadi seakan serbuk roti.
- Kemudian masukkan telur dan esen vanila. Gaul sebati hingga menjadi doh.
- Sekiranya doh terlalu lembut taburkan sedikit tepung.
- Bahagikan doh kepada saiz lebih kurang 20gm setiap satu, bentukkan kulit tat pada acuan. Ketepikan.
- Untuk membuat inti telur; Panaskan air dan gula hingga mendidih. Kemudian alihkan dan biarkan sejuk.
- Masukkan telur dan susu segar. Gaul sebati.
- Tuang bancuhan inti telur ke dalam kulit tat dan bakar di dalam oven dengan suhu 200 ˚C selama 15 hingga 20 minit hingga perang keemasan. Angkat dan ketepikan.
- Untuk membuat seri kaya lemon; Satukan telur dan kuning telur gaul sebati.
- Masukkan gula kastor, jus lemon dan parutan kulit lemon ke dalam adunan telur. Gaul sebati hingga adunan seakan berkrim.
- Letakkan di atas dapur dengan api yang kecil dan gaul hingga adunan memekat. Alihkan dari api dan masukkan mentega. Gaul sebati.
- Sejukkan dan masukkan ke dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 1 jam.
- Tuang atau picitkan seri kaya lemon ke atas tat telur.
- Sedia dinikmati.
TAT KEJU TELUR PORTUGIS
Bahan A:
500gm tepung roti – boleh beli online di sini
15gm gula – boleh beli online di sini
5gm garam – boleh beli online di sini
50gm marjerin – boleh beli online di sini
250gm air
250gm pastri marjerin
Bahan Inti:
100gm gula kastor – boleh beli online di sini
4 biji telur
2 sudu teh esen vanila – boleh beli online di sini
40gm keju cheddar – boleh beli online di sini
250ml susu segar
200ml krim putar
1 sudu makan tepung jagung – boleh beli online di sini
Satu sudu teh pewarna kuning
Cara Memasak:
- Untuk membuat inti; didihkan krim putar dan gula kastor hingga sebati.
- Kemudian campurkan susu segar, esen vanila dan telur.
- Apabila adunan memekat, masukkan tepung jagung, pewarna kuning dan gaul rata.
- Seterusnya masukkan keju cheddar dan kacau sebati. Tutup api dan sejukkan. Ketepikan.
- Untuk membuat doh pastri; Masukkan kesemua bahan A ke dalam mesin pengadun kecuali air. Kemudian gaul hingga sebati.
- Masukkan air dan adun sehingga doh sebati dan lembut.
- Keluarkan doh, canai dan masukkan pastri marjerin.
- Lipat doh dan lakukan lipatan single book dan double book.
- Potong doh pastri dan masukkan ke dalam acuan aluminium.
- Masukkan inti dan bakar pada suhu 200C selama 25 minit.
- Sedia dinikmati.
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Resipi Grilled Chicken Wrap, Buat Sendiri Sedap & Mengenyangkan!
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official
Bomboloni Inti Nutella, Gebu Gebas Sekali Makan Asyik Teringat

Gebu gebas, lemak manis, puas hati makan. Itulah yang boleh dikatakan dengan bomboloni inti nutella yang dibuat oleh pengguna facebook dengan nama Iedaa Jahaya. Wanita ini memang suka memasak dan selalu berkongsi resipi di laman facebook group RASA Share Resipi. Jom kita try buat.
BOMBOLONI INTI NUTELLA
BAHAN-BAHAN
1/2 cawan susu segar suam (BELI DI SINI)
2 sudu besar gula kastor
1 sudu besar yis
2 cawan tepung gandum (BELI DI SINI)
1 biji telur ayam
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu besar baking powder (BELI DI SINI)
Nutella secukupnya
CARA MEMBUAT
1. Untuk menguli, masukkan susu segar, gula kastor, yis dalam satu bekas. Kacau sekejap. Biarkan selama 20 minit atau hingga naik membuih.
2. Dalam satu bekas lain, masukkan tepung gandum, telur ayam, esen vanila dan baking powder. Gaul guna senduk sehingga sebati.
3. Apabila adunan yis sudah membuih, masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan tepung. Uli sehingga adunan tidak melekat di tangan. Kalau adunan tidak cukup lembut, tambah air suam sedikit. Uli lagi sampai adunan tidak melekat pada tangan.
4. Jika anda ada breadmaker, caranya lebih mudah. Masukkan sahaja semua bahan dalam bekas. Tekan butang ON. Jika adunan tidak cukup lembut, tambah air suam dan biarkan mesin menguli sehingga lembut dan tidak melekat. Beli breadmaker DI SINI.
5. Selesai menguli, perap doh sehingga naik mengembang. Kemudian ambil sedikit dan bulatkan. Leperkan sedikit.
6. Panaskan minyak masak. Goreng dengan api perlahan. Apabila nampak kekuningan, angkat. Ulang sehingga doh habis.
7. Untuk inti, paipkan nutella ke dalam bomboloni. Sedia dinikmati.
Selamat mencuba!
Sumber: Facebook Iedaa Jahaya
https://www.facebook.com/groups/shareresipi/permalink/4114957478530762/
ANDA MUNGKIN SUKA RESIPI INI JUGA
https://rasa.my/cara-buat-bancuhan-tepung-pisang-goreng-yang-rangup-dan-sedap/
https://rasa.my/nasi-serai-halia-bantu-buang-angin-dalam-badan/
VIDEO YOUTUBE
https://www.youtube.com/watch?v=0XB6t7I7-ZM
Buat Roti Macam Di Kafe Hipster, Memang Terbaik

Rindu nak makan roti macam dekat kafe mahal tu, jom kita tiru caranya dengan resipi yang dikongsi oleh Chef Ritz. Resipi ni mudah, tak perlu nak renyah-renyah kata orang utara.
Roti jenis ni dah jadi satu trend. Kebanyakan kafe hipster gemar gunakan roti ni untuk dijadikan sandwic. Boleh juga dicicah dengan mushroom soup atau pun rendang daging. Memang terbaik.
BAHAN-BAHAN
250g tepung T65. (brand Farine De Mon Pere)
25g tepung wholemeal
25g tepung Rye
8g garam
3g yis kering-BELI ONLINE DI SINI
220g air suam
10g madu-BELI ONLINE DI SINI
CARA MEMBUAT:
- Masukkan semua bahan ke dalam bekas dan uli sehingga doh terbentuk (doh masih lembik masa ni)
- Tutup bekas dengan plastik atau kain dan simpan di dalam peti sejuk.
3.Setiap 30 minit, lakukan ‘stretch n fold’. (saya buat sebanyak dua kali)
4Bentukkan doh (saya buat bentuk oval) dan pindahkan ke dalam basket
5.Rehatkan doh (final fermentation) lebih kurang 4 jam
6.Scoring doh dan pindahkan ke dalam bekas (saya gunakan pyrex) yang sudah dipanaskan terlebih dahulu di dalam oven, 230 darjah selsius.
7.Bakar dalam oven selama 20 minit (dengan penutup) dan lagi 20 minit tanpa penutup) pada suhu 230 darjah selsius
8.Selepas bakar pindahkan ke atas jaring.
OK… kalau makan saja macam tak best pulak kan? Chef Ritz bagi idea. Letak cheddar cheese, salad, tuna spread, dan susun telur rebus atas roti. Pipekan sedikit lite mayo dan taburkan sikit lada hitam untuk perasa.
Selamat mencuba.
Kredit: ritzthebaker.com
Memang Sedap. Resipi Popia Lapis Rangup Best Untuk Minum Petang