
Roti sandwic yang hampir luput tarikh boleh diolah jadi biskut. Lelaki yang menggunakan akaun facebook Faizol Azrul Hamzah sangat kreatif menunjukkan cara-cara membuat biskut kering bergula yang amat sedap. Caranya pun simple sahaja.
BISKUT KERING BERGULA
BAHAN-BAHAN
Roti gardenia
Marjerin
Gula
CARA MEMBUAT
1. Sekeping roti sandwic dipotong empat.
2. Sapukan marjerin.
3. Tabur gula.
4. Bakar dalam oven pada suhu 170 darjah selama 20 minit.
5. Keluarkan dan biarkan sejuk. Simpan dalam bekas.
Resipi oleh Faizol Azrul Hamzah
Link: https://www.facebook.com/faizol.azrulhamzah/posts/534887490743556
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Cara Buat Roti Canai Frozen Yang Sedap, Lembut & Tahan Lama.

Belanja rumah boleh dikurangkan jika kita tahu caranya. Salah satu yang boleh anda lakukan ialah menyediakan sajian ala kedai tapi secara homemade. Macam roti canai frozen resipi perkongsian saudari Aien Alaam ni. Sangat berbaloi untuk dicuba.
ROTI CANAI FROZEN HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
- 1kg tepung gandum
- 2 sudu makan marjerin / 3 sudu makan minyak masak
- 2 sudu teh garam
- 1 biji telur – tak letak pun tak apa
- 2 sudu makan susu pekat manis
- Air sejuk secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Campurkan tepung dan garam. Gaul-gaulkan.
2. Kemudian masukkan marjerin/minyak, susu pekat manis dan telur. Masukkan juga air sedikit demi sedikit dan uli sampai tepung tidak melekat di tangan.
3. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian kecil. Saiznya bergantung pada saiz roti canai yang nak dibuat. Kemudian sapu marjerin ( nak rendam dalam minyak pun boleh)
4. Biarkan doh-doh roti canai tadi selama 3-4 jam barulah boleh ditebar.
5. Canai doh nipis-nipis dan tebar ikut kreativiti. Goreng dalam kuali dan sedia untuk dinikmati bersama kuah pilihan.
6. Jika nak buat untuk sejukbeku, masak doh roti canai cukup sekadar untuk matikan tepung dan bukan sampai garing.
7. Sejukkan dan letak dalam plastik atau bekas bersesuaian. Simpan dalam peti sejukbeku.
https://www.facebook.com/100000165370168/videos/2275768809105276/
Kredit resipi & foto: Aien Alaam
Roti Sarang Lebah Dengan Sos Butterscotch, Gerenti Jadi!

Isi Kandungan
ToggleSesekali sedap juga kalau buat roti, kan? Roti sarang lebah ni pernah viral seketika dulu. Tapi pada hari ini, masih tetap ramai peminatnya. Iedaa Jahaya berkongsi resipi membuat roti sarang lebah ini di facebook group Rasa Share Resipi. Jom cuba!
ROTI SARANG LEBAH

BAHAN-BAHAN
1 sudu besar gula castor
1/2 peket yis mauripan
3 cawan tepung high protein
1 sudu kecil bread softener
1 sudu besar susu tepung
3 sudu besar minyak zaiton
1 bji kuning telur ayam
Bijan hitam
Kuaci
Mentega
.
CARA MEMBUAT
1. Bancuh gula dan yis dalam 1/2 cawan air suam.
2. Kacau bancuhan yis seketika dan tunggu berbuih.
3. Masukkan tepung, bread softener dan susu tepung dalam bekas besar. Tuang adunan yis dan uli sehingga adunan tak lekat di tangan.
4. Alaskan minyak zaitun pada loyang. Panaskan oven.
5. Apabila doh sudah mengembang, bulat-bulatkan doh. Sapu minyak zaitun pada tangan dan bulatkan doh sebenar bola pingpong. Susun dalam loyang.
6. Pecahkan telur dan ambil kuningnya sahaja. Sapu atas doh.
7. Tabur bijan hitam dan kuaci sebagai hiasan.
8. Bakar pada suhu 180 selama 30 minit.
9. Selepas roti masak, sapu mentega atas roti supaya berkilat keemasan.
SOS BUTTERSCOTCH

BAHAN-BAHAN
3 sudu besar mentega
1 cawan gula perang
Whipping cream
Esen vanilla
Sedikit garam
CARA MEMBUAT
1. Panaskan periuk. Cairkan mentega. Masukkan gula perang. Kacau sehingga gula larut.
2. Masukkan whipping cream. Perlahankan api. Kacau. Apabila mendidih, tutup api.
3. Masukkan esen vanila dan garam. Kacau sekejap. Siap.
.
Resipi: Iedaa Jahaya
Korang nak beli BLENDER baru tak? Jom klik sini untuk tengok BLENDER BARU.
Nak dapatkan peralatan memasak yang baru? Semuanya menarik, jom klik link ni untuk cuci mata. Mana tahu ada yang berkenan kan? Klik sini (saya nak beli periuk baru la)
NAK RESIPI LAIN? Klik sini:
https://rasa.my/resipi-oreo-cheesecake-yang-mantap/
https://rasa.my/lelaki-ini-olah-roti-jadi-biskut-kering-bergula-kreatif-sungguh/
https://rasa.my/perghhh-mantap-sungguh-gulai-ikan-tenggiri-paling-power-ni/
Jom tengok video ni
https://www.youtube.com/watch?v=8z9E4CUDm5Q&list=PLeFxvDQwYge2Z4S3GiUhGD-X4hTKVMcL_&index=7
Cara Buat Langos Homemade -Street Food Sedap Dari Hungary

Langos merupakan salah satu dari sajian‘street food’yang berasal dari Hungary. Ia adalah sejenis ‘flat bread’ yang dihasilkan dari doh yang diadun, diperam dan digoreng dalam minyak yang banyak. Ia kemudiannya boleh dimakan bersama keju, krim masam dan sebagainya. Malah boleh juga dinikmati bersama sekaya, sambal bilis, sapuan coklat dan lain-lain lagi mengikut cita rasa masing-masing. Nak cuba buat? Resipi perkongsian Puan Suhaila Kusairi ni antara yang mudah.
RESIPI LANGOS YANG SEDAP & MUDAH
BAHAN A:
- 300ml susu segar suam
- 2 1/2 sudu teh yis segera
BAHAN B:
- 500gm tepung gandum
- 1 sudu teh gula pasir
- 1 sudu teh garam halus
BAHAN C:
- 200gm kentang – rebus dan lenyek halus
BAHAN D:
- Minyak secukupnya untuk menggoreng
- Sedikit tepung untuk taburan supaya tidak melekat ketika menggiling
BAHAN TOPPING:
(Boleh guna nutella, srikaya, jem, sambal tumis, keju)
CARA MEMASAK:
1. Satukan bahan A dan biarkan sehingga yis berbiuh anggaran sepuluh minit.
2. Kemudian dalam bekas/ mixer bowl satukan bahan B dan C. Gaul sebati.
3. Tuangkan susu tadi sedikit demi sedikit sehingga sebati dan uli sehingga doh lembut dan elastik.
4. Rehatkan doh sehingga naik 2 kali ganda.
5. Panaskan minyak dengan api sederhana sementara menunggu doh siap di bulat.
6. Sediakan papan/ silikon mat dan tabur sedikit tepung.
7. Keluarkan doh dan ratakan dengan tepung tadi dan bulatkan. Bahagi doh kepada 6 bahagian dan bulat-bulatkan.
8. Giling sedikit doh jangan terlalu nipis sekadar hanya membesar doh sahaja. Kemudian tarik tepi tepi doh terpulang besar mana yang di inginkan dan terus goreng dalam minyak yang telah di panaskan tadi.
9. Goreng sehingga kuning dan balik kan sebelah sehingga kuning juga.
10. Angkat dan toskan atas tisu dapur secara menegak supaya tidak menakung minyak. Goreng sehingga habis dan sedia untuk di nikmati bersama topping pilihan.
Kredit resipi & foto: Puan Suhaila Kusairi
ANDA JUGA BOLEH CUBA: