Koleksi resipi masakan negeri Pantai Timur, sedap dan mudah. Setiap negeri mempunyai keistimewan masakan yang tersediri dan unik sama ada dari segi penyediaan dan bahan yang digunakan.
Tiada masakan moden mampu menandingi keenakan masakan tradisional yang autentik ini. Kepada yang rindukan kampung halaman, bolehlah cuba resipi-resipi ni.
RASA sediakan resipi-resipi dari tiga buah negeri di Pantai Timur Semenanjung Malaysia iaitu Pahang, Terengganu, dan Kelantan.
KUBANG BADAK
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung pulut putih
2 sudu besar tepung pulut hitam
Sedikit tepung gandum
Air secukupnya
Daun pisang secukupnya
BAHAN INTI:
1 biji kelapa parut
2 helai daun pandan
Gula merah
Gula pasir
2 sudu besar tepung gandum
Sedikit garam
Sedikit air
BAHAN KUAH SANTAN:
Santan pekat
Sedikit tepung jagung
Sedikit tepung beras
Sedikit garam
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
PATIN TEMPOYAK
Ads
OPOR DAGING
BAHAN KISAR:
2 inci lengkuas
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2 inci kunyit
Cili kering
BAHAN-BAHAN:
3 sudu makan rempah opor
Sedikit ketumbar
1kg daging batang pinang
Sedikit garam kasar
Sedikit gula
100gm gula melaka
100gm kerisik
4 cawan santan
1 sudu makan asam jawa
Air secukupnya
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
AYAM PERCIK KELANTAN
BAHAN-BAHAN:
3 ketul ayam
BAHAN PERAPAN AYAM:
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 inci halia
Garam secukupnya
*Kisar kering & perap bersama ayam selama 30 minit
BAHAN KUAH PERCIK:
5 biji bawang merah
2 inci halia
4 batang serai
500ml santan
2 sudu cili kisar
1 ketul gula nise
2 keping asam keping
Garam secukupnya
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
Biasanya bila kita makan puding roti, kuahnya tentulah sos kastard. Tidak nafikan memang enak makan puding roti dengan sos kastard tapi apa kata kita gantikan dengan sos yang lain.
Lari daripada kebiasaan. Biasanya buat puding roti makan dengan kuah kastard, kali ini kita cuba kelainan dengan sos karamel pula. Jom kita cuba resipi yang dikongsikan oleh Norfazidah Gda ini.
RESIPI PUDING ROTI SOS KARAMEL MASIN
BAHAN PUDING:
8 keping roti Gardenia berperisa (roti pandan) 2 biji telur 1 1/2 cawan susu segar/susu cair 4 sudu besar gula pasir – BELI SINI 1/4 sudu kecil esen pandan/ esen vanilla-BELI SINI Bahan tabur:kismis/ceri/kekacang dan lain-lain –BELI SINI
CARA MEMBUAT:
1. Potong/carik roti dan susun ke dalam loyang yang telah disapukan dengan sedikit mentega/majerin.
2. Dalam bekas lain, campurkan telur, susu, gula, esen pandan/vanilla. Kacau hingga sebati.
3. Tuangkan ke dalam loyang yang mengandungi roti. Biarkan selama 20 minit.
4. Taburkan dengan bahan tabur di atas roti untuk hasil puding yang lebih menarik.
5. Kukus roti 40 hingga 50 minit dengan api sederhana. Biarkan suam atau sejuk barulah dicurahkan denga sos karamel. Sedia untuk dinikmati.
BAHAN SOS:
5 sudu besar gula pasir 100 ml whipping cream 1 sudu kecil garam 1 sudu besar mentega/majerin
CARA MEMBUAT:
1. Cairkan gula sehingga berwarna perang dengan api perlahan.
2. Masukkan whipping cream dan garam. Kacau sehingga mendidih dan sedikit memekat.
3. Masukkan mentega/majerin.Masak sebentar. Tutup api dan sejukkan.
Dah lama tak merasa lauk kenduri. Bila dapat makan lauk kenduri yang cukup rasa, memang puas hati. Memang ada lauk kenduri yang boleh dibeli tapi rasanya belum tentu menepati cita rasa. Jadi jomlah kita masak Nasi Minyak Simple digandingkan dengan Ayam Masak Merah, Udang Masak Diraja, Acar Timun Karot.Masak sendiri lauk kenduri ni boleh berulang kali makan.
NASI MINYAK Bahan-bahan:
3 cawan beras basmathi
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 inci halia
Rempah 3 sekawan – kulit kayu manis, 1 biji bunga lawang, 2 biji pelaga
2 sudu besar mentega/ minyak masak
1 kiub pati ayam
1/2 cawan susu cair
2 helai daun pandan
Pewarna kuning jika suka
Hiasan – bawang Goreng dan kismis
Cara memasak: 1.Beras direndam dulu lebih kurang 30 minit dan toskan airnya. 2.Panaskan mentega tumis bawang dan halia yang telah dikisar. 3.Masukkan 3 sekawan dan daun pandan. 4.Bila dah garing masukkan susu cair, air, kiub pati ayam dan garam 5.Tuangkan dalam periuk nasi. 6.Biarkan nasi masak seperti biasa. 7.Bila dah kering celupkan pewarna kuning guna lidi ke nasi. 8.Biarkan nasi masak, kacau guna garfu. 9.Taburkan bawang goreng dan kismis.
AYAM MASAK MERAH Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam
Cili kering kisar secukupnya
1-2 biji bawang besar*
4 ulas bawang putih*
1 inci halia*
4 ulas bawang merah (dihiris halus)
Rempah 3 sekawan (kulit kayu manis,pelaga, bunga lawang)
1 helai daun pandan
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
1 cawan air
Garam dan gula secukupnya
Cara memasak: 1.Ayam digaul dengan serbuk kunyit dan garam, goreng hingga masak. 2.Guna minyak goreng ayam tadi goreng bawang merah yang ada dihiris tadi dan angkat, ketepikan. 3.Tumiskan bahan kisar dan rempah 3 sekawan. 4.Bila dah naik bau, masukkan cili kisar dan daun pandan. 5.Tumis hingga cili garing. 6.Masukkan sos cili dan sos tiram. 7.Masukkan air. 8.Perasakan dengan garam dan gula. 9.Bila dah mendidih masukkan ayam dan biarkan seketika. 10.Taburkan bawang merah goreng tadi dan tutup api.
UDANG MASAK DIRAJA Bahan-bahan:
20-25 ekor udang
2 biji bawang besar *
4 ulas bawang putih *
Sedikit halia *
Sedikit kunyit hidup *
5 biji cili api *
2 batang serai
5 helai daun limau purut
1 helai daun kunyit dihiris halus
4 sudu besar cili kisar
1 cawan santan pekat
1 keping asam keping
Gula
Garam
Cara memasak: 1.Panaskan minyak tumis bahan kisar * 2.Masukkan serai. 3.Dah garing masukkan cili, tumis hingga naik minyak. 4.Masukkan santan dan asam keping. 5.Masukkan daun limau purut dan daun kunyit 6.Bila dah menggelegak masukkan udang. 7.Udang masuk akhir sebab tak nak bagi udang terlebih masak dan liat. 8.Masukkn garam dan gula secukup rasa. 9.Agak-agak udang dah masak, boleh tutup api
ACAR TIMUN KAROT Bahan-bahan:
1 biji timun
1 biji karot
1 -2 biji cili merah
2 biji bawang merah
sedikit cuka makan
Garam dan gula
Cara membuat: 1.Potong dan hiris ikut cita rasa. 2.Gaulkan semua bahan. 3.Masukkan cuka, garam dan sedikit gula. Kredit:Hidayati Hana
Sekarang, ada pelbagai jenis air dan jus yang boleh dibeli secara online atau di bazar Ramadan. Tapi harganya pun boleh tahan. Apa kata puasa kali ini korang cuba buat sendiri empat jenis air ni. Bahan mudah dan cara membuatnya juga senang. Dah tentu-tentunya anda semua boleh jimat dan puas hati berbanding membelinya.
AIR PELANGI BAHAN-BAHAN:
1 paket agar-agar 800ml air 100gm gula pasir | boleh tambah atau kurang ikut kesesuaian rasa Pewarna merah, kuning dan hijau 100gm nata de coco Sirup coco pandan | boleh guna air gula biasa Selasih secukupnya |rendam Ais secukupnya
CARA MEMBUAT:
Masak agar-agar, gula dan air hingga mendidih.
Bagi menjadi 3 bagian kemudian beri pewarna merah, hijau dan kuning.
Setelah sejuk potong kecil agar-agar.
Cara menghidangkannya, masukkan agar berselang seli dengan nata de coco, siram dengan sirup gula.
Akhir selaki masukkan biji selasih dan ais secukupnya.
Air sedia dihidangkan.
Oleh : murlinafitri
WATERMELON LIMEADE BAHAN-BAHAN: 750gm tembikai | potong kecil 60gm air limau nipis 3 sudu makan gula | boleh tambah atau kurang Beberapa hirisan limau nipis Ais secukupnya
CARA MEMBUAT: 1. Campur air limau nipis dan gula. kacau rata.
2. Blender tembikai dengan air secukupnya, kemudian tapis jusnya. 3. Campurkan jus tembikai dengan campuran air gula. 4. Kacau rata dan tuang dalam gelas dan tambah ais. 5. Hias dengan hirisan limau nipis. By @jescookingdiary