
Isi Kandungan
ToggleKementerian Kesihatan Malaysia melalui satu kenyataan di media sosial rasmi telah mengeluarkan larangan jualan terhadap produk makanan yang dikesan mengandungi racun berjadual dan tiada maklumat pengeluaran pada labelnya.
Hasil pemantauan terkini yang dijalankan oleh Program Keselamatan Keselamatan dan Kualiti Makanan (PKKM) mendapati bahawa gula-gula jenama Apple S dikesan mengandungi sibutramine iaitu sejenis ubat yang digunakan untuk mengawal selera makan.
Sibutramine ini adalah ubat terlarang yang tidak lagi berdaftar dengan KKM. Ia merupakan sebatian kimia yang bertindak di otak sebagai penyekat rasa lapar & mengawal selera makan, dan biasanya digunakan dalam kebanyakan produk menguruskan badan.
Pengambilan Sibutramine boleh mengakibatkan kesan sampingan terhadap tubuh antaranya gangguan fungsi jantung, mulut kering, mual, sembelit, sukar tidur dan banyak lagi.
Gula-gula Apple S juga didapati tidak mematuhi syarat perlabelan yang ditetapkan seperti tiada nama sebenar produk dalam Bahaaa Malaysia juga tiada maklumat mengenai pengilng, pembungkus, pengedar atau pemilik hak pengilangan dan pengimport.
Oleh yang demikian, KKM mengarahkan semua peniaga termasuk peniaga atas talian yang memiliki stok produk tersebut menghentikan serta merta penjualan dan menghubungi Pejabat Kesihatan Daerah yang terdekat untuk tujuan penyitaan.
Pada masa yang sama, semua bentuk pengiklanan produk ini harus diberhentikan dan orang ramai yang sedang menggunakan produk ini perlu berhenti serta merta dan segeralah berjumpa pegawai kesihatan untuk mendapatkan nasihat serta rawatan.
Kredit: Kementerian Kesihatan Malaysia
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Ahli Congrezz Kidzania Lancarkan Kidz VS Food 3.0 Bertemakan “Serve Up Kindness”

Bersempena dengan pelancaran KidZ vs Food 3.0, ahli CongreZZ KidZania telah menunjukkan bakat memasak mereka dengan menyediakan jamuan untuk kanak-kanak daripada Hilla Community Centre. Program cuti sekolah yang bermula dari 24 November hingga 31 Disember lalu turut diisi denganpelbagai aktiviti harian dan hujung minggu yang bertujuan untuk memupuk kreativiti dalam bidang masakan serta menyemai sikap menghargai makanan.
Pada penganjuran kali ketiga ini, ahli CongreZZ KidZania yang dibantu oleh chef ‘Abang’ Brian dalam menyediakan hidangan utama, Nasi Ayam Goreng Kunyit dengan Kacang Panjang dan pencuci mulut, Kek Gulung Coklat Pisang.
Antara aktiviti lain yang diadakan untuk Program KidZ vs Food 3.0 ialah Pop Up Kitchen dan Drink Station yang mana ia membimbing kanak-kanak belajar memasak menggunakan resipi makanan dan minuman yang mudah. Selain itu, terdapat juga aktiviti Food Science yang memberi peluang kepada kanak-kanak untuk melakukan eksperimen menggunakan bahan-bahan masakan dan juga aktiviti Food Art yang menyerlahkan kreativiti kanak -kanak dalam menghias hidangan.
Terdapat juga aktiviti untuk ibu bapa iaitu Parent & Kid Cooking Workshops yang menampilkan resipi mesra keluarga yang berbeza setiap hujung minggu.
Iftar@KL 2025 Meriah Dengan Pelbagai Pengisian Kerohanian & Aktiviti Menarik Sempena Ramadan

IFTAR@KL diadakan sebagai inisiatif mengimarahkan bulan Ramadan bagi tahun 2025. Berlangsung setiap hujung minggu pada 15,16, 22 dan 23 Mac ini merupakan program anjuran Jabatan Kebudayaan & Keseniaan Negara (JKKN), Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dan Warisan Seni Samudra dengan kerjasama dari Jabatan serta Agengsi Persekutuan Negeri, Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) dan juga Badan Bukan Kerajaan.


Majlis Berbuka Puasa hujung minggu (Sabtu dan Ahad) berskala besar di atas Jalan Raja, Kuala Lumpur berhadapan Bangunan Sultan Abdul Samad ini merupakan pelaksanaan program berkonsepkan kerohanian yang merangkumi pengisian pelbagai aktiviti untuk mengimarahkan bulan Ramadan.
Program yang mula dilaksanakan pada tahun 2012 dengan nama ‘Festival Ramadan’ dan dijenamakan semula atas nama Iftar @ KL pada tahun 2015. Program ini merupakan tahun ke dua belas (12) pelaksanaannya.


Program kerohanian ini turut menyediakan makan minum kepada orang ramai termasuk anak yatim dan gelandangan untuk berbuka puasa.
Pelbagai pengisian program telah diadakan sepanjang pelaksanaan selama tiga (6) hari ini iaitu demonstrasi memasak bubur lambuk, berbuka puasa di Jalan Raja, sembahyang maghrib dan isyak serta bertarawih di atas Jalan Raja, tadarus al-quran, tazkirah rohani, kutipan zakat fitrah dan persembahan nasyid.
Turut diadakan ceramah ramadan dan lain-lain program.


8,000 Bubur Lambuk Percuma pada 22 Mac ini
Tidak melepaskan peluang untuk sama-sama mengimarahkan bulan penuh keberkatan ini, Majalah RASA akan menyediakan 8,000 bubur lambuk secara percuma kepada pengunjung yang hadir.
Kepada anda yang teringin sangat makan bubur lambuk yang team RASA sediakan bersama para perwira negara, apa kata datang memeriahkan program RASA Bubur Lambuk Rewang Wira pada 22 Mac 2025 (Sabtu) di Dataran Merdeka Kuala Lumpur. Bermula jam 12 tengahari hingga berbuka puasa. Hampir 8000 bubur lambuk akan diedarkan. Ini merupakan program CSR tahun ketujuh anjuran RASA, portal masakan #1 tanahair.
Ada banyak juga aktiviti menarik seperti demo masakan, tazkirah Ramadan, beramah mesra dengan para tentera serta boleh juga temui selebriti terkenal tanahair.
Edaran bubur akan bermula pada jam 5 petang ke atas. Selain itu anda juga boleh berbuka puasa santai bersama keluarga dan teman-teman di Dataran Merdeka sambil meyaksikan pameran pelita-pelita gergasi di Dataran Merdeka sempena malam tujuh likur.
Ada 1000 makanan percuma turut diberikan selain pelbagai hidangan berbuka dijual oleh pengusaha food truck. Tambah menarik, pengunjung bertuah juga akan menerima sample makanan dan produk daripada para penaja program ini. Jumpa di sana!
Sedap & Sangat Mudah, 6 Resipi Lauk Ni Memang Wajib Cuba

Menjadi rutin bagi ibu-ibu terutamanya yang berkerjaya untuk mencari seleksi resipi yang mudah dan cepat masak. Paling penting ia sedap serta digemari suami serta anak-anak.
Masakan rakyat Malaysia banyak menggunakan kicap dan sos. Ayam Masak Kicap, Daging Dendeng, Nasi Ayam, Mi Goreng Mamak, Char Kuetiau, Sizzling Yee Mee dan Nasi Goreng adalah antara sajian popular dan menduduki carta teratas dalam senarai menu kegemaran ramai.
Terdapat pelbagai pilihan rangkaian jenama kicap dan sos di pasaran. Tapi tahukah anda jenama mana yang halal dan 100% dimiliki bumiputera? Rangkaian produk Jalen adalah jawapannya.
SEJARAH JALEN
Jalen Sdn. Bhd. mula menyertai industri kicap pada tahun 1981. Dikenali sebagai Jalil Enterprise, perniagaan ini beroperasi di Kampung Melayu Majidee, Johor Bahru hanya dengan 40 orang pekerja sahaja.
Produk permulaan hanyalah Kicap Manis, Kicap Masin, Sos Cili A, Sos Cili B dan Sos Tomato yang diedarkan ke kedai-kedai runcit.
Masa silih berganti dan syarikat Jalil Enterprise semakin dikenali ramai. Maka pada tahun 1990, nama perniagaan telah ditukar kepada Jalen Sdn. Bhd. untuk memenuhi keperluan entiti perniagaan yang lebih besar dan lebih maju.
Tahun itu juga menyaksikan penguasaan pasaran Jalen dimana kilang telah berpindah ke lokasi yang lebih luas di Kempas Lama. Sejak itu Jalen terus berkembang dengan lebih pesat dengan penambahan beberapa produk baharu seperti cuka, taucho dan sos tiram.
Kini Jalen berdiri megah dan bangga dengan barisan produk kicap (kicap manis, kicap, kicap berkualiti premium, kicap masin dan kicap masin), produk sos ( sos cili, sos tomato, sos tiram, sos lada hitam, sos cili thai, dan sos cili bawang putih) serta kordial berperisa seperti Sarsi, Mangga, Oren, Barli, Laici, Mawar, dan Anggur yang memenuhi rak pasar raya besar ternama di seluruh Malaysia bahkan menembusi pasaran luar negara seperti Singapura, Brunei, Mauritius dan Maldives.
SELEKSI PRODUK TERBAIK
Jalen menawarkan produk berkualiti pada harga mampu milik yang sesuai digunakan rakyat Malaysia di semua peringkat. Antara pilihan produk Jalen yang menjadi pilihan para suri rumah di Malaysia adalah:
• Jalen Kicap Manis
• Jalen Kicap Lemak
• Kicap Lemak Manis (Premium Soy Sauce)
• Jalen Kicap Pekat
• Jalen Sos Cili
• Jalen Sos Tiram
Malah Jalen juga mengeluarkan produk terbaharu iaitu Jalen Kicap Istimewa, Jalen Sos Cili Bawang Putih dan juga seleksi Minuman Sedia Minum (ready to drink) yang tentunya membantu para ibu menyediakan sajian enak persis air tangan chef ternama dengan lebih mudah dan cepat.
Tidak perlu berasa ragu untuk menggunakan produk Jalen setiap hari dalam masakan anda kerana kesemua produk Jalen adalah:
• Halal
• Diperbuat daripada bahan organik
• Mudah didapati
• Memiliki jangka hayat yang panjang
Masak apa pun pasti enak dengan Jalen. Istimewa buat anda, RASA ingin berkongsi seleksi resipi sedap, mudah dan cepat masak yang boleh dihasilkan menggunakan seleksi produk Jalen. Cubalah. Pasti anda dan keluarga sukakannya.
1. DAGING GULAI KICAP
BAHAN-BAHAN:
• 2kg daging
• 2 biji bawang besar | dihiris
• 20 sudu makan Jalen Kicap Lemak Manis
• 2 sudu makan Jalen Sos Cili
• 2 susu makan Jalen Sos Tiram
• 4 gelas air
• Garam dan gula secukup rasa
• Minyak masak secukupnya
BAHAN KISAR:
• 24 biji bawang merah
• 12 ulas bawang putih
• 8cm halia
• 30 tangkai cili kering
BAHAN TUMIS:
• 2 batang kulit kayu manis
• 6 kuntum bunga lawing
• 6 kuntum bunga cengkih
• 8 biji buah pelaga
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dan masak bahan tumis hingga wangi.
2. Masukkan bahan kisar. Biar hingga pecah minyak.
3. Seterusnya masukkan daging, Jalen Sos Cili dan Jalen Sos Tiram. Gaul sebati.
4. Bila daging hampir 1/2 masak, masukkan Jalen Kicap Lemak Manis. Biar selama 5-10 minit supaya daging menyerap rasa kicap.
5. Masukkan air. Jika perlu, tambahkan gula dan garam secukup rasa. Biar daging empuk.
6. Akhir sekali, masukkan hirisan bawang dan gaul sekata hingga semua bahan sebati.
7. Angkat dan sedia untuk dihidangkan dikala berbuka.
2. DAGING GORENG REMPAH KERING
BAHAN-BAHAN:
• 1kg daging – hiris nipis
• 1 biji bawang Holland – hiris bulat
• 1 batang seleri – hiris serong
• 3 tangkai daun kari – lurutkan dari tangkai
• 2 sudu makan rempah kari daging
• 2 sudu makan Jalen Kicap Manis
• 1 sudu makan Jalen Sos Cili
• 1 sudu teh serbuk kunyit
• Garam secukup rasa
• 1 sudu makan yogurt
• 3 sudu makan minyak masak untuk menumis
BAHAN REMPAH PENUMIS:
• 1 batang kulit kayu manis
• 3 kuntum bunya lawang
• 5 biji buah pelaga
BAHAN KISAR:
• 6 ulas bawang merah
• 5 ulas bawang putih
• 3 cm halia
• 2 batang serai
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak, tumiskan bahan rempah penumis, daun kari, diikuti bahan kisar. Tumis hingga wangi.
2. Kemudian masukkan bancuhan rempah kari. Kacau rata hingga timbul minyak.
3. Masukkan daging, terus kacau hingga daging layu dan empuk.
4. Apabila daging layu masukkan yogurt, Jalen Kicap Manis, Jalen Sos Cili, hirisan batang seleri dan bawang Holland.
5. Apabila air daging kering, perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
6. Angkat dan hidangkan panas-panas.
3. DAGING KICAP PEDAS
BAHAN-BAHAN:
1/2kg daging batang pinang
1 biji bawang besar – hiris
5 ulas bawang putih – diketuk
1 inci halia – dititik
2 sudu besar cili kering kisar
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
1 keping kulit kayu manis
1 sudu teh lada hitam – ditumbuk
1 sudu kecil serbuk rempah sup
2 sudu besar Jalen Sos Tiram
2 sudu besar Jalen Kicap Manis
2 sudu makan Jalen Sos Cili
Sedikit hirisan daun bawang
1 biji tomato – buang biji
10 biji cili padi
Air secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Daging dicuci bersih, hiris nipis. Perap bersama garam dan serbuk kunyit.
2. Goreng kilas daging dalam minyak yang betul-betul panas sehingga keperangan. Angkat dan ketepikan.
3. Dengan guna kuali yang sama, tumis bawang besar, bawang putih dan halia hingga naik bau.
4. Masukkan bunga lawang, buah pelaga, kulit kayu manis dan rempah sup. Masak guna api perlahan.
5. Seterusnya masukkan cili kisar. Masak lagi hingga pecah minyak.
6. Masukkan daging yang telah digoreng dan juga serbuk lada hitam. Gaul sebati.
7. Kemudian masukkan Jalen Sos Tiram Jalen, sedikit air, Jalen Kicap Manis, Jalen Sos Cili dan cili padi. Renihkan selama 20 minit.
8. Sekiranya kuah kurang pekat, boleh tambah sedikit lagi Jalen Sos Tiram dan juga Jalen Kicap Manis.
9. Akhir sekali masukkan daun bawang dan hirisan tomato. Angkat dan sedia untuk dinikmati.
4. SEMUR DAGING
BAHAN-BAHAN:
• 800gm daging batang pinang – hiris nipis
• 6 ulas bawang merah – hiris
• 1 helai daun salam
• 2 biji cili merah – hiris
• 1/2 cawan Jalen Kicap Manis
• 1/2 sudu makan Jalen Kicap Pekat
• 1/2 cawan minyak masak
• 1/2 sudu makan gula
• Garam secukup rasa
BAHAN KISAR:
• 1 1/2 sudu teh lada hitam
• 1 sudu teh jintan manis
• 1 sudu teh jintan putih
• 3 kuntum bunga cengkih
• 1 batang kulit kayu manis
• 4 biji buah pelaga
• 6 ulas bawang putih
• 4cm halia
CARA MEMASAK:
1. Perap bahan kisar dengan daging selama sejam.
2. Panaskan minyak dan goreng bawang merah untuk dijadikan bawang goreng. Angkat dan ketepikan.
3. Tinggalkan dalam 3 sudu makan minyak dan goreng daging sehingga airnya betul-betul keluar.
4. Boleh tambah sedikit air jika daging belum empuk.
5. Masukkan Jalen Kicap Manis, Jalen Kicap Pekat, gula dan garam. Gaul rata.
6. Akhir sekali masukkan bawang goreng dan sedikit air.
7. Kuantiti air bergantung kepada kelikatan kuah yang anda suka.
5. DAGING DENDENG
BAHAN-BAHAN:
• 1/2 kg daging – potong besar-besar
• 1/2 cawan Jalen Kicap Manis
• 2 sudu makan Jalen Kicap Pekat
BAHAN A – SEDIAKAN BAHAN GORENG:
• 5 ulas bawang merah (bawang kecil) – hiris
• 4 ulas bawang putih – hiris
• 1 inci halia – hiris
BAHAN B (BAHAN TUMIS):
• 1 keping kulit kayu manis
• 3 kuntum bunga lawang
• 1 senduk cili kering kisar
• 3 ulas bawang merah (kecil) – kisar
• 2 ulas bawang putih – kisar
• 1 biji bawang besar – kisar
• 1 inci halia – kisar
BAHAN-BAHAN LAIN:
• 3 batang serai – dititik
• 4 helai daun limau purut (buang urat tengah)
• Jalen Kicap Manis
• Jalen Kicap Pekat
• 1 keping asam gelugur saiz kecil
CARA MEMASAK:
1. Masak air sampai menggelegak, masukkan daging. Rebus dalam 30 minit.
2. Keluarkan daging, hiris nipis dan tumbuk. Air rebusan daging jangan dibuang.
3. Gaulkan daging dengan ½ cawan Jalen Kicap Manis dan juga 2 sudu makan Jalen Kicap Pekat. Perap dalam 15 minit.
4. Goreng daging yang telah diperap tadi. Jangan garing. Hanya goreng sekejap sahaja. Angkat dan ketepikan.
5. Goreng separuh garing semua bahan A dan ketepikan.
6. Panaskan minyak, masukkan serai, kayu manis dan bunga lawang. Tumis sekejap.
7. Masukkan semua bahan tumis yang dikisar tadi. Tumis sampai pecah minyak.
8. Masukkan daging, kacau. Seterusnya masukkan juga air rebusan daging. Jumlahnya agak-agak dalam semanguk. Tujuannya untuk renehkan daging.
9. Masukkan daun limau purut dan asam keping.
10. Tambahkan Jalen Kicap Manis dan Jalen Kicap Pekat dengan secukupnya. Jangan banyak. Tuang sedikit demi sedikit sambil dirasa. Bimbang terlebih masin.
11. Masak sehingga kuah sedikit pekat.
12. Masukkan bahan goreng (bahan A) dan masak sehingga daging betul-betul sebati dengan bahan lain.
13. Jika suda Daging Dendeng yang berkuah, jangan masak hingga pekat.
14. Perasakan jika perlu. Tidak perlu letak garam kerana kicap sudah memberikan rasa masin.
15. Angkat dan sedia untuk dinikmati.
6. DAGING MASAK HITAM
BAHAN-BAHAN:
• ½ kg daging – hiris
• 1 biji tomato – kisar
• 4 sudu makan Jalen Kicap Manis
• 4 sudu makan Jalen Kicap Lemak
• 2 sudu makan Jalen Kicap Pekat
• Gula melaka secukupnya
• Sedikit santan pekat
BAHAN TUMIS:
• 2 helai daun pandan
• 1 batang serai
• Rempah 4 sekawan
• Sedikit daun kari
• Minyak masak
BAHAN KISAR:
• 1 biji bawang besar
• 3-4 biji bawang merah
• 2-3 ulas bawang putih
• 1 batang serai
• 1cm lengkuas
• 2cm halia
BAHAN SANGAI & KISAR KERING:
• 1 sudu teh biji ketumbar
• ½ sudu teh jintan manis
• ½ sudu teh jintan putih
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak masak dan tumis daun pandan, serai, dau kari dan rempah 4 sekawan terlebih dahulu.
2. Kemudian masukkan bahan kisar. Kalau suka pedas,boleh tambah cili kisar sekali.
3. Kacau sebati. Tumis sampai pecah minyak.
4. Sementara tu sangai Ketumbar, Jintan manis dan Jintan putih. Guna api perlahan jangan sampai hangus. Bila warna sedikit gelap, tutup api.
5. Kisar kering bahan sangai tadi. Boleh juga guna rempah serbuk tapi lagi sedap guna rempah biji.
6. Kisar sebiji buah tomato. Bijinya buang terlebih dahulu.
7. Bila bahan tumisan sudah pecah minyak, masukkan bahan sangai dan tomato kisar.
8. Perap hirisan daging dengan Jalen Kicap Manis dan Jalen Kicap Lemak. Sukatan kicap sampai agak tenggelam separuh daging. Biarkan minimum selama 30 minit. Kemudian masukkan daging dalam bahan tumis tadi.
9. Masukkan 2 sudu besar Jalen Kicap Pekat.
10. Masak sampai daging empuk. Guna api kecil sahaja.
11. Kemudian masukkan gula melaka dengan secukupnya. Jangan banyak kerana sudah guna kicap manis.
12. Bila daging sudah betul-betul empuk, akhir sekali letak sedikit santan pekat untuk memberikan rasa lemak pada kuah. Kacau sebati dan tutup api. Siap.
Selamat mencuba!