Kuih Kesari merupakan antara kuih tradisional dan manisan yang popular dalam kalangan masyarakat India. Memang sedap! Patutlah Kuih Kesari ini menjadi kuih kegemaran suami dan anak-anak Lynn Mikael.
Untuk menambahkan lagi keenakan Kuih Kesari, Lynn Mikael telah menggunakan Keju Chesdale di dalam resipi ini. Ternyata hasilnya sangat menakjubkan. Gabungan rasa manis dan masin keju ini memang ‘ngam’. Sekali rasa, pasti nak lagi.
Keju Chesdale diperbuat daripada susu berkualiti tinggi dari New Zealand di mana setiap kepingan mengandungi kalsium dan protein yang tinggi. Patutlah bertambah enak Kuih Kesari kita. Ini resipi perkongsian Lynn Mikael untuk anda semua. Selamat mencuba!
Ads
KUIH KESARI
BAHAN-BAHAN:
3-4 sudu makan minyak sapi
5 sudu makan kacang gajus
250gm tepung suji
750ml air
Sedikit garam
250gm gula pasir
5 sudu makan susu pekat manis
Sedikit pewarna oren/kuning
5 biji buah pelaga
9 keping Keju Cheddar Chesdale
CARA MEMASAK:
Panaskan kuali. Masukkan 1 sudu makan minyak sapi. Kemudian goreng kacang gajus hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.
Dengan menggunakan kuali yang sama, masukkan 1 sudu makan lagi minyak sapi dan masukkan tepung suji. Pastikan masak guna api perlahan.
Masak sekejap tepung tadi kemudian angkat dan ketepikan.
Dalam periuk bersesuaian, masukkan air dan garam. Tunggu sehingga air mendidih.
Masukkan gula. Kacau sehingga gula larut.
Masukkan susu pekat manis & sedikit pewarna oren.
Kemudian masukkan buah pelaga yang sudah ditumbuk halus.
Dengan api perlahan, masukkan tepung suji. Kacau selalu supaya tepung tidak berketul dan masak sehingga pekat.
Kemudian masukkan kacang gajus dan tambah 1 sudu makan minyak sapi. Gaul rata.
Adunan Kesari siap. Masukkan setengah adunan ke dalam loyang. Susunkan Keju Cheddar Chesdale pada bahagian atas adunan dan masukkan setengah lagi adunan ke dalam loyang.
15 resipi masakan menggunakan air fryer, cepat dan mudah. Ibu-ibu berkerjaya mesti suka masak menggunakan air fryer kan? Memang jimat masa dan tenaga.
Dengan air fryer, makanan akan bertambah sihat sebab kita tak perlu guna minyak masak yang banyak ataupun tak perlu guna minyak langsung.
Apa lagi, jom kita cuba 15 resipi masakan menggunakan air fryer yang RASA sediakan ni!
PIZZA CRAB RANGOON
BAHAN-BAHAN:
1 paket kecil crabsticks
4 ulas bawang putih
2 biji lada benggala
1 cawan daun sup
250gm cream cheese
1 sudu besar lada berperisa
1 sudu besar minyak bijan
1 sudu besar sos berperisa
2 keping paratha
Sos pasta
Mozarella
Perfect bakes
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
PRAWN POTATO CHIPS
BAHAN-BAHAN:
3 biji kentang
200gm isi udang | Dikisar
1/2 cawan mixed vege | Lobak merah & Jagung sahaja
Garam
Minyak
Chilli Flakes
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
KUIH BINGKA KELAPA PARUT
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung pulut
3 cawan kelapa parut (kelapa putih)
5 sudu makan gula – jumlah bergantung pada tahap kemanisan masing-masing
1 biji telur
Secubit garam
Air secukupnya- jangan banyak sangat. tengok keadaan adunan
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
KOBIS DAGING BERKEJU
1 biji kobis manis
3 ulas bawang putih | Dicincang
100gm daging cincang
1 sudu teh serbuk perasa
1/2 sudu teh mix herbs
Garlic butter
Parsley
Perfect bakes cheese
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
AYAM TANDOORI
BAHAN-BAHAN:
3 Ketul ayam whole leg dikelar sedikit
3 tangkai daun pudina
3 tangkai daun ketumbar
5 ulas bawang putih
2 inci halia
2 biji bawang besar
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar rempah kari
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar ketumbar
1 sudu besar lada hitam
1 biji lemon (diambil jusnya)
1 cawan yogurt perisa asli
Garam secukupnya
½ sudu the pewarna merah
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
AYAM BAKAR TOMYAM
BAHAN-BAHAN KISAR:
2 biji cili merah
5 biji cili api
3 batang serai
1/2 inci halia
1 inci lengkuas
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
sedikit gula dan sos ikan
BAHAN-BAHAN LAIN:
1 ekor ayam bersih
2 sudu besar pes tomyam
5 helai daun limau purut
1 sudu besar jus limau nipis ataupun kasturi
1 biji tomato (potong 6)
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
KUIH PANDAN SANTAN
BAHAN-BAHAN:
4 biji telur
1 cawan gula pasir
1 sudu makan ovalette
4 sudu makan susu pekat
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
Air kisaran 5 helai daun pandan
Pewarna hijau
1 sudu teh esen vanila
200ml santan
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
DRY TOFU
BAHAN-BAHAN:
Tauhu
1 sudu makan Garlic powder
1 sudu makan Serbuk lada putih
2 sudu makan minyak masak
Daun bawang
Cili merah
Bawang putih
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
CHICKEN POT PIE
BAHAN-BAHAN:
1/2 biji bawang holland
Sedikit minyak
50gm butter
1/2 biji lobak merah
Cendawan butang putih
1 kotak kecil cooking cream
1 kiub pati ayam
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh chilli flakes
Sedikit air rebusan ayam
2 keping dada ayam
2 keping keju
Aluminium cup
Kunig telur (sapuan)
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
BANANA BITES & SALAMI BITES
BAHAN-BAHAN:
1 pek Puff pastry
2 biji Pisang
2 biji Kuning telur
Bijan putih
Salami beef
Kepingan keju
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
PUDING ROTI BUTTERSCOTCH
BAHAN-BAHAN PUDING:
1 1/2 cawan susu full cream
1 biji telur
3 sudu besar gula pasir
1 sudu teh esen vanila
1 sudu besar butter
7-8 keping roti butterscotch
Gula perang
Cip coklat
BAHAN-BAHAN SOS KASTARD:
1 tin susu cair
2-3 sudu besar gula pasir
1 sudu teh esen vanila
2 sudu besar tepung kastard
Hiasan:
Kismis
Cip coklat
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
Jika ada lebihan Nasi Himpit, bolehlah buat Lontong Goreng ni. Memang enak dijadikan hidangan untuk para tetamu yang datang bertandang ke rumah. Menu yang ringkas tetapi enak. Kalau nak tambah sayur-sayuran lain pun boleh, ikut cita rasa masing-masing. Nak Lontong Goreng lebih beraroma, tambahkan Anchor Unsalted Butter. Memang ngam. Sebagai pelengkap, hidangkan bersama Fernleaf Greek Style Yogurt Drink Tropical Fruits. Selamat mencuba.
LONTONG GORENG
Bahan-bahan:
Nasi impit | potong dadu @ kiub
10 ekor udang
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos tiram
5 sudu besar kicap manis
30gm daun kucai
2 biji telur
5 ulas bawang putih | dikisar
2 biji cili padi | dikisar
½ cawan air
1 biji bawang holland | dikisar
2 sudu besar Anchor Unsalted Butter
Garam dan serbuk perasa secukupnya
Bawang goreng secukupnya
Fernleaf Greek Style Yogurt Drink Tropical Fruits
Cara Memasak:
Panaskan kuali dan cairkan Anchor Unsalted Butter.Tumiskan bahan-bahan kisar hingga naik bau.
Pecahkan telur dalam kuali yang sama dan kacau seolah-olah membuat telur hancur.
Masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram dan kicap manis. Gaul sebati. Masukkan air dan biarkan sehingga mendidih.
Masukkan udang dan nasi impit. Gaul sebati.
perasakan dengan garam dan serbuk perasa secukupnya. Kacau sebati.
Akhir sekali, masukkan daun kucai. Sebatikan.
Matikan api dan taburkan bawang goreng di atasnya.
Lontong Goreng sedia untuk dinikmati.
Enak dinikmati bersama Fernleaf Greek Style Yogurt Drink Tropical Fruits.
Tak lengkaplah Ramadan kalau tak makan Roti John kan? Kali ini kita buat special sikitlah, Roti John Keju Meleleh menggunakan keju Perfect Italiano Mozzarella dan Anchor Cheddar Cheese Slices. Memang puas hati makan anak beranak. Memang sedap tak terkata. Lebih enak jika dinikmati bersama Fernleaf Greek Style Yogurt Drink Mango.
ROTI JOHN KEJU MELELEH
Bahan-bahan:
4 biji roti sosej
250gm daging kisar
2 sudu besar rempah kari
2 sudu besar rempah garam masala
4 ulas bawang putih | kisar kering
1 biji bawang merah | kisar kering
1 batang lobak merah | diparut
5 biji telur
80gm Perfect Italiano Mozzarella
8 keping Anchor Cheddar Cheese Slices ( Untuk 4 Hidangan)
½ biji kubis | dihiris
4 sudu besar mayones
Fernleaf Greek Style Yogurt Drink Mango
Garam secukupnya
Serbuk perasa secukupnya
4 sudu besar sos cili
Cara Memasak:
Panaskan kuali, masak daging kisar dan masak hingga sedikit kering. Masukkan bawang putih dan bawang merah dan masak hingga naik bau.
Masukkan rempah kari dan rempah garam masala. gaul sebati.
Sejukkan daging sebentar, masukkan keju Perfect Italiano Mozzarella, parutkan lobak merah dan pecahkan telur.
Belah roti kepada 2 bahagian, tuang adunan daging di atas kuali dan tutup dengan roti. Biarkan hingga daging masak. Angkat bila daging sudah masak.
Sapukan mayones dan sos cili, letakkan kubis serta keju Anchor Cheddar Cheese Slices di atasnya.
Siap untuk dimakan. Enak dinikmati bersama Fernleaf Greek Style Yogurt Drink Mango.
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...