Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Puding Agar-Agar Karamel Tanpa Telur & Tak Perlu Kukus
Sedapnya Puding Agar Agar Karamel. Makan sejuk-sejuk memang nikmat. Bagi yang nak makan manisan Puding Karamel tapia da alahan dengan telur, atau ‘takut’ dengan jumlah telur yang digunakan, bolehlah cuba resipi Puding Agar Agar Karamel yang tak guna telur perkongsian saudari Nordiana Ab Kadil ni. Sangat mudah dan tentunya sedap. Tak perlu kukus pun. Cubalah. Anda pasti puas hati.
PUDING AGAR-AGAR KARAMEL TANPA TELUR & TANPA KUKUS
BAHAN-BAHAN PUDING:
1 paket serbuk agar-agar jernih (10gm) – beli online disini
4 cawan air
1 tin susu cair – beli online disini
1 cawan susu pekat – beli online disini
3 sudu makan tepung kastard – beli online disini
Sedikit esen vanila – beli online disini
BAHAN KARAMEL:
3 sudu makan gula pasir – beli online disini
2 sudu makan air
CARA MEMASAK:
1. Masukkan gula pasir ke dalam kuali dan masak dengan api yang kecil. Biarkan gula cair dan jadi perang. Kemudian tutup api dan masukkan air.
2. Masukkan karamel ke dalam loyang puding.
3. Satukan semua bahan puding ke dalam periuk dan kacau sebati.
4. Kemudian masak di atas api yang besar sehingga betul-betul mendidih dan pekat.
5. Biarkan puding suam sebentar kemudian masukkan ke dalam loyang yang berisi karamel tadi.
6. Masukkan loyang puding ke dalam peti sejuk dan biarkan selama 2-3 jam.
7. Bila puding telah mengeras, terbalikkan loyang tadi di atas pinggan kemudian potong.
8. Puding Agar-Agar Karamel tanpa telur sedia untuk dinikmati.
Tip: Pastikan puding dimasak sehingga betul-betul mendidih dan kelihatan pekat.
Kredit resipi & foto: Nordiana Ab Kadil
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Kari Pekat Tanpa Santan, Rasa Pedas-Pedas Masam
Nak makan kari macam di kedai mamak? Pekat dan tanpa santan. Makan dengan nasi panas-panas memang sedap. Kari ni makan esok harinya tambah lagi sedap.
KARI PEKAT TANPA SANTAN
Bahan-bahan:
2 biji bawang merah
2 tangkai daun kari
1 biji tomato
2 biji kentang
1 lobak merah
3 tangkai lada kering
4 tangkai cili hijau
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
2 hirisan halia (ditumbuk)
Dua serbuk utama untuk kari.
Cara memasak:
1.Panaskan minyak masak di dalam periuk, tumiskan bawang putih, halia, bawang merah, lada kering, cili hijau dan daun kari.
2.Kemudian masukkan tomato dan masak sehingga tumisan menjadi lembap.
3.Masukkan air asam jawa. Kalau tak ada asam jawa, boleh guna yogurt.
4.Masukkan semua serbuk rempah ke dalam masakan. Gaul rata. Sukatannya seperti:
1 paket rempah kari daging
3 sudu kecil serbuk cili
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu besar rempah jintan dan biji ketumbar yang ditumbuk.
5.Masukkan daging, lobak merah dan kentang. Gaul sebati dengan rempah.
6.Biarkan jus daging keluar pada suhu api paling kecil.
7.Tutup periuk dan biarkan selama 10 minit.
8.Jus daging telah keluar dan masukkan semangkuk kecil air. Biarkan dan api masih suhu paling kecil.
9.Akhir sekali perasakan dengan garam. Sedia dihidang dengan nasi panas.
Kredit: Zurina Zulkefli
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
https://www.rasa.my/resipi-sambal-padang-sedap-masak-macam-ni-tahan-berbulan-bulan/
https://www.rasa.my/nampak-sedap-resipi-kerang-masak-cili-ala-sheila-rusly/
https://www.rasa.my/resipi-kek-pisang-coklat-kukus-lembut-gebu-macam-span-sukat-guna-cawan-je/
https://www.rasa.my/dumpling-soup-homemade-halal-modal-bawah-rm10-boleh-dapat-40-biji/
https://www.rasa.my/sangat-sedap-resipi-sambal-lada-bilis-extra-pedas/
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
https://www.dailymotion.com/video/x8gr522
https://www.dailymotion.com/video/x8c7ka6
https://www.dailymotion.com/video/x8c32hr
Bebola Ubi Keledek Gaya Farisha, Berbaloi DiCuba.
Petang-petang kalau makan bebola ubi keledek memang nikmat. Nak pulak dapat makan panas-panas.
Bebola keledek daripada Farisha Sofea ni memang super sedap nih. Guna dua jenis tepung beras dan tepung pulut. Paling sedap ubinya guna dua cawan. Ada pulak santan pekat perggh..memang berbaloi masak bebola ubi keledek gayanya
BEBOLA UBI KELEDEK
.
BAHAN-BAHAN :
- 2 cawan ubi keledek ( dah direbus dan dilenyek ) – beli online DI SINI
- 1 cawan tepung beras – beli online DI SINI
- 1/2 cawan tepung pulut – beli online DI SINI
- 4 sudu besar gula ( boleh lebihkan / kurangkan ) – beli online DI SINI
- 1/4 sudu kecil garam – beli online DI SINI
- 1/2 cawan santan pekat- beli online DI SINI
- minyak untuk menggoreng -beli online DI SINI
CARA MEMASAK :
1. Satukan ubi keledek bersama garam dan gula .
2. Untuk versi baby , boleh asingkan sedikit adunan dan masukkan puri kurma / madu ( 1 tahun ke atas ) sebagai pengganti gula .
kacau sebati .
3. Masukkan pula tepung beras dan tepung pulut .
4. Gaul adunan sambil ditambahkan santan sedikit demi sedikit sehingga adunan menjadi doh .
5. Ambil sedikit doh dan bentukkan menjadi bebola dengan kemas .
6. Ulang proses sehingga selesai .
7. Sementara itu panaskan minyak menggunakan api sederhana .
8. Setelah siap dibentuk , gorengkan bebola tersebut sehingga kekuningan .
9. Angkat dan toskan .
10. Siap , sedia dihidang !
FB : Farisha Sofea
IG : _farisha_sofea
INGIN MENCARI AIR FRYER TERKINI, BELI ONLINE DI SINI.
JOM TENGOK VIDEO MASAKAN MENARIK INI :
DAN RESIPI-RESIPI INI :