Bila time raya, kerepek sebenarnya lagi cepat laris berbanding biskut raya. Rangup dan berempah, kunyah-kunyah sedar-sedar dah habis sebalang. Dahlah tu mudah, murah dan cepat.

Jom tengok resipi kerepek ketam dar Nurul Natrahtul dan kerepek gunting cara Nick Myra.

KEREPEK KETAM

BAHAN-BAHAN :
1kg isi ketam
1 sudu besar tepung gandum*jangan letak sesuka hati nnt tak rangup
3 sudu besar serbuk kari daging
daun kari(ikut suka)

CARA MEMASAK :
1. Carik2 dulu isi ketam tadi,lagi halus lagi cepat masak. Kemudian letak dalam satu mangkuk besar dan letakkan semua bahan2 tadi tepung,serbuk kari dan daun kari. Gaul sebati.
2. Panaskan minyak,dah agak2 panas boleh start menggoreng,make sure korang tak letak sekali banyak sebab bila menggoreng isi ketam ni akan mengembang
3. Bila dah agak keperangan boleh angkat dan toskan minyak,biarkan sejuk seketika sebelum masuk ke dalam botol . Siap.

Kredit :nurul natrahtul

IKLAN

KEREPEK GUNTING

 

BAHAN-BAHAN :
1kg tepung gandum
500gm tepung ubi
1 biji telur
daun kari
*10 tangkaicili kering(nk pdas blh lebihkan)
*1genggam udang kering(Rm4)
*1genggam garam kasar(5@6sdb)
*1sudu besar serbuk perasa.

CARA MEMASAK :

1. Kisar bahan bertanda *.
2. Masukkan tepung gandum dgn tepung ubi ke dalam bekas.
3. Masukkan telur dan bahan kisar, masukkan sedikit air,uli sebati dan jangan lembik.

p/s:jangan masukkan bawang,nanti goreng cpt hangit

Kredit Resepi : nick myra

ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI:

RESIPI NI PUN MENARIK JUGA :

Cara Mudah Buat Kerepek Bawang Sedap Secara Homemade