Popia Sira ni memang sedap. Namun ada juga yang bila buat Popia Sira homemade, hasilnya jadi lemau dan tidak rangup. Istimewa buat anda yang sukakan snek ringan yang enak ni, RASA kongsikan resipi Popia Sira perkongsian dari saudari Mariana Zainal. Cubalah. Hasilnya pasti memuaskan hati.
RESIPI POPIA SIRA
BAHAN-BAHAN:
2 paket kulit popia
1 batang lidi sate
Sedikit air untuk dijadikan gam
Berus
CARA MENGGULUNG:
1. Bentangkan sekeping kulit popia. Letak lidin sate.
2. Gulung kulit popia jangan ketat. Longgar-longgar je.
Ads
3. Sapu air dihujung kulit popia menggunakan berus dan teruskan menggulung. Keluarkan lidi sate.
4. Ulang langkah sama hingga siap. Kemudian gunting serong.
5. Panaskan minyak masak dalam kuali menggunakan api sederhana perlahan. Jangan guna api besar kerana nanti popia tidak rangup.
6. Apabila minyak sudah panas, masukkan popia. Elak masukkan popia ketika minyak panas berasap kerana popia akan hangus.
7. Apabila popia telah perang, angkat dan toskan. Biarkan suam sebelum disira.
SAMBAL SIRA
BAHAN KISAR:
10 tangkai cili kering
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1/2 cawan air
BAHAN LAIN:
Ads
1 ½ senduk makan minyak untuk menumis
6 sudu makam gula
2 cubit garam
Secubit bahan perasa (jika perlu)
1 cawan kacang tanah yang telah digoreng( nak letak ikan bilis goreng garing pun boleh)
Daun kari (jika suka)
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak masak dan masukkan daun kari. Kacau seketika.
2. Tambahkan bahan kisar, gula, garam dan bahan perasa. Masak hingga sambal menjadi gelap, pekat serta berbuih-buih.
3. Perlahankan api dan masukkan kacang serta popia yang telah digoreng tadi. Gaul rata.
4. Tutup api dan tuang popia sira tadi di atas talam.
Ads
5. Bila popia telah sejuk, masukkan ke dalam bekas kedap udara.
INFO: Jika suka, boleh juga tabur sedikit bijan yang telah siap disangai.
Makanan berasaskan halia dan bawang putih antara yang boleh membuang angin dalam badan. Untuk makan secara mentah, rasanya kurang enak. Jadi bolehlah hasilkan Bawang Putih Goreng Rangup @ Garlic Crunchy perkongsian saudari Murni Ja’afar seperti di bawah ni. Sangat ringkas, sedap dan tahan lama. Bawang putih dekat dapur pun tak akan jadi kecut. Jom cuba.
RESIPI BAWANG PUTIH GORENG RANGUP
BAHAN-BAHAN:
Bawang putih – jumlah ikut sebanyak mana yang anda nak hasilkan
Air garam ( garam dilarutkan dalam air. Kemasinan ikut citarasa)
Minyak masak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
1. Kupas bawang putih dan basuh bersih. Toskan.
2. Sagat bawang tadi nipis-nipis. Boleh juga dihiris menggunakan pisau.
3. Panaskan minyak dengan banyak dalam kuali.
4. Goreng hirisan bawang putih tadi guna api sederhana. Pastikan pandai mengawal suhu supaya bawang putih tidak berwarna gelap. Nanti rasanya pahit.
5. Sebelum bawang garing, masukkan 1 sudu teh air garam ke dalam minyak gorengan berisi bawang. Gaul rata dan masak hingga garing.
6. Angkat, toskan minyak dan sejukkan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
Biasanya kalau aiskrim homemade ni, kita buat dalam bekas sahaja. Kali ni, jom belajar buat aiskrim secara DIY tetapi dalam versi seakan aiskrim cornetto. Nampak sedap dan macam yang dibeli di kedai kan? Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
Kitkat & kacang utk topping | saya guna kacang cap tangan je
Milk chocolate | untuk cover
Kertas pembalut makanan**sukatan ini boleh dapat 15 batang aiskrim
CARA MEMASAK:
1. Cairkan coklat menggunakan teknik ‘double boil’. Pada masa yang sama, cincang kacang dan kerat coklat kitkat menjadi dua.
2. Lipat kertas pembalut makanan menjadi dua. Potong. Pastikan bahagian licin berada di dalam. Kemudian buat kelongsong macam dalam gambar sebelah kiri. Masukkan kon aiskrim di dalamnya dan kemaskan. Letak ‘double sided tape’ di bahagian dalam bawah dan atas.
3. Kelonsong yang dah siap dan lepas di trim. Tegakkan dalam cawan atau apa-apa bekas yang sesuai.
4. Pukul heavy cream sampai soft peak. Lagi senang, lepas baru keluar dari peti sejuk tu terus pukul. Bila dah soft peak, masuk susu dan pukul rata. Saya bahagikan adunan kepada dua. Satu milo, satu strawberi. Kaup balikkan sahaja.
5. Dalam kon yang dah bersarung tadi,tuang 1/2 sudu makan coklat cair. B Lepas tu tuang adunan aiskrim. Bekukan 4 jam. Kalau nak letak kitkat, lepas bekukan 2 jam, keluarkan dari peti dan cucuk kitkat tengah-tengah. Kemudian bekukan balik.
6. Selepas 4 jam, tuang 1 sudu besar coklat cair yang dah sejuk (alihkan bekas dari wap air panas) & ketuk perlahan-lahan untuk ratakan coklat. Tabur kacang cincang. Kena buat cepat-cepat ya. Kemudian bekukan kembali selama 2 jam atau hingga aiskrim set.
7. Hasil selepas 6 jam dibekukan. Sedia untuk dinikmati.
Kalau anda sukakan kudapan kering, ini satu lagi kudapan yang sesuai dijadikan kuih raya dan paling senang membuatnya. Tak perlu bakar, goreng je. Teringin nak makan, terus je buat, bahan mudah dan tak perlu tunggu raya.
Antara nasi sejuk dan nasi panas dah tentulah kita pilih nasi panas untuk dimakan dengan lauk pauk.Lebih berselera walaupun lauk tak seberapa. Namun begitu...