Masakan Thai begitu dekat di hati masyarakat Malaysia. Antara menu yang menjadi kegilaan ramai ialah Kengsom. Buatnya tidak susah mana pun yang penting tahu seimbangkan rasa masam, manis dan pedas.Makan dengan nasi panas-panas, kuah banjir memang layan.
Selain dimasak kari, masam manis atau gulai, ikan bawal juga enak dimasak Sambal Taucu begini. Kombinasi sambalnya yang enak dan juga isi ikan bawal yang lembut, memang sangat sepadan. Bagi anda yang belum ada idea nak masak apa, menu perkongsian saudari Nurul Ateekahini sangat sesuai untuk dicuba. Rasanya? Tentulah enak. Rugi kalau tak cuba tau. PAsti kena dengan selera semua.
RESEPI SAMBAL TAUCU IKAN BAWAL
BAHAN-BAHAN: 2 ekor ikan bawal (saiz sedarhana) 5-6 sudu makan cili kisar – beli online disini 3 sudu makan kacang Taucu – dibilas dengan air – beli online disini 1 biji tomato – dibelah 4 1 biji cili hijau – dibelah 1 biji cili merah – dibelah 3 ulas bawang putih – dihiris 1/2 biji bawang besar – potong bulat 1 batang serai – diketuk Serbuk perasa Gula
CARA MEMASAK: 1. Panaskan minyak, goreng ikan bawal sehingga masak . Angkat dan ketepikan. 2. Gunakan minyak yang sama, tumis bawang besar, bawang putih dan serai sehingga naik bau.
3. Masukkan cili kisar. Masak sehingga pecah minyak. Perlahankan api supaya cilinya betul-betul masak.
4. Masukkan kacang taucu, cili merah, cili hijau dan tomato. Kemudian gaulkan.
5. Masukkan gula dan serbuk perasa dengan secukupnya. Gaul rata.
6. Akhir sekali, masukkan ikan bawal yang telah digoreng tadi dan gaulkan hingga kesemuanya bersalut sekata .
Aneka resipi masakan Thai, buat sendiri pun boleh. Masakan Thai ni tidak lagi asing dengan tekak orang Malaysia. Masakan Thai terkenal dengan keseimbangan rasa masam, masin, dan manis. Tak hairanlah kenapa masakan Thai ni sangat popular di Malaysia.
Antara masakan Thai yang popular di Malaysia semestinya tomyam. Tak kisahlah tomyam daging, ayam, atau seafood. Tapi korang tahu tak, ada banyak lagi masakan Thai yang sedap dan sesuai dengan citarasa kita?
Jom kita cuba resipi yang RASA sediakan ni!
SUP DAGING ORI THAI
BAHAN-BAHAN REBUS:
3 inci halia tumbuk
3 hiris lengkuas
2 akar pokok daun ketumbar
1 biji bawang holland kecil
Sedikit kayu manis
Bunga lawang
1 sudu makan gula
BAHAN-BAHAN LAIN:
3-4 ulas bawang putih (ketuk)
2 batang serai
Cili padi
Daun limau purut
1 biji bawang holland (hiris)
Daun ketumbar (hiris)
1/2 biji tomato
2 biji jus limau nipis
3-4 sudu sos ikan
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
SUP CENDAWAN ALA THAI
BAHAN-BAHAN TUMIS:
3 ulas bawang putih diketuk
1 batang serai dititik
2 inci halia dihiris
½ biji bawang holland dihiris
BAHAN PERASA:
3 sudu makan sos ikan
3 sudu makan jus lemon
Masukkan sayuran pilihan
BAHAN LAIN:
Cendawan tiram
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
OMELETTE THAI SARDINE
BAHAN-BAHAN:
1/2 biji bawang besar
5 biji cili padi merah
Daun bawang
1 tin sardin
1 sudu makan sos ikan
1/2 biji jus lemon
3 biji telur
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
NASI AYAM ONE POT ALA THAI
BAHAN-BAHAN:
2 ½ cawan beras
3 ketul ayam (paha)
Daun ketumbar (untuk nasi & sos)
2 biji cili merah
10 biji cili padi
4 biji limau kasturi
1 biji bawang merah
2 inci halia
100gm mentega
Akar daun ketumbar
1 helai daun pandan
10 ulas bawang putih
2 sudu makan minyak bijan
2 sudu makan sos cili thai
2 sudu makan sos ikan
2 sudu makan sos tiram
Sedikit air
Sedikit gula, garam & serbuk perasa
Sedikit serbuk bawang putih
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
KARI HIJAU THAI
BAHAN-BAHAN:
1 biji bawang holland | Dibelah 4
3 biji tomato | Dibelah 4
Daun ketumbar | Dihiris nipis
6-10 ketul ayam
200ml santan pekat | 500 ml kalau santan cair
Sedikit air
Garam
Gula
3 helai daun limau purut
2 keping asam keping
BAHAN-BAHAN KISAR:
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
2 batang serai
7 biji cili padi hijau
3 biji cili hijau
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
SIAKAP CILI THAI
BAHAN-BAHAN SOS:
3 ulas bawang putih
1 batang serai
2 biji cili thai
Sehelai daun limau
1 sudu makan chilli oil
3-4 sudu makan sos cili thai
1 sudu makan sos plum
1/2 sudu makan pes tomyam
2 sudu makan sos cili
2 sudu makan jus limau nipis
2 sudu makan kacang tumbuk
1/2 sudu makan gula somtam
BAHAN-BAHAN LAIN:
1 ekor ikan siakap
Tepung beras secukupnya
Garam
Minyak secukupnya
Lobak merah
Timun
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
TOMYAM PUTIH BERSANTAN
BAHAN-BAHAN:
3 batang serai | diketuk
4 ulas bawang putih | diketuk
3 biji bawang merah
1 inci halia
1 inci lengkuas
½ kotak santan
1 paket baby corn
1 bungkus cendawan shimeji
1 bungkus cendawan enoki
1 batang akar ketumbar |diketuk
2 biji tomato
3 biji limau nipis
1 sudu besar sos ikan
2 sudu teh serbuk perasa
1 sudu teh garam
2 keping isi ayam
Udang
Daun limau purut
8 batang cili padi
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
AYAM TOMYAM MAYONIS
BAHAN-BAHAN:
2 batang serai
2 biji bawang merah
2 biji cili merah
5 biji cili padi merah
5 biji cili padi hijau
2 sudu besar pes tomyam
2 sudu besar sos tiram
Sedikit air
6 helai daun limau purut
Ayam goreng
3 sudu besar mayonis
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
PAD KRA PAO
BAHAN-BAHAN:
2 keping isi ayam bahagiaan keel | dicincang halus
5 ulas bawang putih | ditumbuk lumat
3-4 biji cili padi (boleh lebihkan jika suka) | dipotong kecil
2 sudu sos tiram
2 sudu kicap manis
2 sudu sos ikan
Serbuk perasa secukupnya (jika suka)
Segenggam Thai Basil
Minyak untuk menumis
Menu ini sesuai dinikmati bersama nasi putih dan telur mata.
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
Cinnamon roll memang sedap jadi hidangan waktu petang. Memang boleh buat sendiri tapi mengenangkan nak membuatnya kena uli doh bagai ramai yang lebih suka...