Kek oren lembut moist lembab ni memang ramai yang suka. Apa yang penting tak muak langsung bila makan. Bila guna pes oren sanquick memang lagi sedap. Memang lembut sangat tekstur kek ni.
Kek Oren
- Bahan-bahan:
- 3 biji telur
¾ cawan gula
1 sudu besar ovalette
3 sudu besar pes oren sanquick - ¼ cawan minyak matahari
- ¼ cawan santan
- 1 1/4 tepung gandum
Cara membuat:
1.Adun sampai gebu telur, gula,pes oren sanquick.
2.Masukkan minyak matahari.
3.Masukkan santan.
4.Pewarna dan mix sampai gebu.
5.Kemudian masukkan tepung gandum yang diayak 1 1/4 cawan ,adun sampai gebu.
6.Gris loyang supaya tidak melekat.
7.Cucuk supaya tengok dah masak atau belum.
8.Bakar suhu 150-160 selama sejam mengikut jenis oven.
Kredit: Dura
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Memang Sedap Biskut Putar Venetian, Boleh Letak ‘Inti’ Ikut Suka Hati
Meja hidangan akan lebih meriah dengan aneka hidangan biskut. Tentunya menjadi tumpuan ramai terutama biskut-biskut yang comel dan bentuk yang menawan. Biskut Putar Venetian antara biskut yang menjadi kegemaran ramai kerana ia boleh pelbagai inti di tengahnya. Cubalah buat untuk dihidangkan pada tetamu. Ini resipi Biskut Putar Venetian seperti yang dikongsikan oleh Keroroy Royz
BISKUT PUTAR VENETIAN
BAHAN-BAHAN:
1 cawan (250 g) mentega/marjerin – BELI ONLINE
1/3 cawan (50 g) gula ising – BELI ONLINE
1 sudu teh perasa vanilla
1/3 cawan (30 g) tepung beras } – BELI ONLINE
250 g tepung gandum } diayak bersama – BELI ONLINE
Hiasan: jam strawberry/blueberry/marmalade/Nutella mengikut kesukaan
CARA MEMBUAT:
1. Pukul mentega, gula icing dan perisa vanila sehingga berkrim menggunakan pengadun elektrik selama 1-2 minit. Boleh juga selama 3-4 minit.
2. Tambahkan tepung beras dan tepung gandum, gaul menggunakan tangan. (Akk guna mixer)
3. Panaskan ketuhar pada suhu 180°C. (Oven akak 170c – api atas dan bawah)
4. Masukkan doh ke dalam ‘piping bag’ dengan muncung hiasan berbentuk bintang (star nozzle) dan tekan doh kepada bentuk cincin/bulatan di atas dulang pembakar yang telah digriskan. Hiaskan di tengahnya dengan sedikit jam strawberry/blueberry/marmalade/nutella mengikut kesukaan.
5. Bakar biskut selama 10-12 minit. Sejukkan sebelum disimpan.
Sumber kredit: Keroroy Royz
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Sedapnya Cream Cheese Red Velvet Cookies Sampai Teringat-ingat, Bakar Guna Airfryer Je
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Dapat 29K Share Di FB. Resipi Kek Gula Hangus Kukus Ni Memang Sedap.
Sedap nampak Kek Sarang Semut / Kek Gula Hangus versi kukus perkongsian FB Empayar Annur ni. Lebih istimewa lagi resipi ini dimasak tanpa ketuhar. Hanya perlu kukus sahaja. Nampak sedap dan gebu kan? Malah resipi Kek Sarang Semut ini juga tak perlukan anda untuk perap adunan. Memang elok bersarang. Yang mana suka makan Kek Sarang Semut / Gula Hangus, boleh cuba resipi mudah ni.
KEK GULA HANGUS KUKUS
BAHAN-BAHAN:
- 1 cawan gula pasir
- 1 cawan air panas
- 1 cawan tepung gandum
- 3 sudu makan marjerin
- 4 biji telur gred B
- 3/4 cawan susu pekat manis – boleh guna 1/2 cawan jika nak kurang manis
- 2 sudu kecil (sudu kfc) soda bikarbonat
- 1 sudu kecil (sudu kfc) baking powder
- 1 penutup botol esen vanilla
CARA MEMASAK:
1. Cairkan gulag una api sederhana hingga hangus ( keperangan). Kecilkan api dan tuang air panas sedikit demi sedikit hingga habis. Kacau dan masak guna api perlahan sahaja hingga gula hangus dan air jadi sebati.
2. Masukkan marjerin. Kacau hingga larut. Padamkan api dan biar adunan seketika.
3. Masukkan telur ke dalam mangkuk. Kemudian kacau manja supaya telur kuning pecah sahaja.
4. Tambahkan susu pekat manis dan esen vanilla. Kacau lagi hingga sebati.
5. Ayak tepung bersama soda bikarbonat dan baking powder.
6. Satukan gula hangus ke dalam bekas berisi adunan telur tadi. Kacau rata.
7. Masukkan campuran tepung yang diayak tadi. Adun hingga sebati.
8. Alas loyang dengan kertas minyak dan griskan sekeliling loyang dengan marjerin.
9. Panaskan periuk kukus hingga mendidih sebelum dimasukkan loyang berisi adunan kek tadi.
10. Kukus selama 1 jam atau sehingga masak. Jika nak bakar, panaksan ketuhar pada suhu 170C dan bakar selama 45 minit atau hingga masak. Masa mungking berbeza ikut jenis ketuhar masing-masing.
Kredit resipi & foto: Empayar Annur
Resipi Kek Mentega Coklat Ganache Yang Terlajak Mudah Untuk Dicuba.
Kek mentega antara kek yang paling mudah dan senang untuk dihasilkan. Bagi anda yang baru berjinak-jinak dalam dunia pembuatan kek, boelh cuba resipi ini. Sangat mudah dan ringkas namun rasanya sangat sedap serta gebu! Memang puas hati.
BAHAN-BAHAN:
- 1 ¼ cawan teping gandum
- 1/4 cawan serbuk koko
- 1/2 sudu teh serbuk penaik
- 1/8 sudu teh baking soda
- 1/4 sudu teh garam
- 113gm mentega | dilembutkan
- 220gm gula kastor
- 2 biji telur gred A
- 120ml susu cair @susu segar
- 1 sudu teh esen vanilla
- 60gm coklat masakan | dicairkan
BACA NI:
Cara Halau Tikus, Semut & Lipas Dari Dapur Tanpa Guna Racun Kimia.
CARA MEMASAK:
- Ayak tepung bersama serbuk penaikl dan soda bikarbonat. Ketepikan.
- Pukul mentega dan gula sehingga kembang. Masukkan telur sebiji demi sebiji. Pukul hingga sebati.
- Masukkan esen vanilla dan coklat yang dicairkan tadi. Pukul lagi hingga semua bahan sekata.
- Kemudian masukkan tepung berselang seli dengan susu sehingga habis.
- Griskan loyang bersaiz 8 inci, Alaskan dengan kertas minyak. Tuang adunan.
- Bakar pada suhu 160C selama 40-45 minit atau sehingga kek masak. Sejukkan kek seketika.
BAHAN-BAHAN GANACHE:
- 200gm coklat gelap
- 230gm UHT Whipped Cream
- 1 sudu makan mentega
CARA MEMASAK:
- Panaskan semua bahan secara ‘double boiler’ hingga cair.
- Tuang diatas kek tadi mengikut kreativiti anda.
Info chef: Untuk rasa kek yang lebih enak, guna mentega tulen ( pure butter).
BOLEH CUBA:
Resipi Tomyam Poktek Viral! Patutlah Ramai Share. Sedap Rupanya!