Melalui facebook, seorang wanita menggunakan Nama Mia Mie telah berkongsi resipi membuat kek Milo kukus yang sedang viral sekarang ni. Nampak senang sungguh. Cuma guna empat bahan, kukus dah siap. Jom cuba.
Selalu ada nampak orang buat dan jual kek mini coklat dan cheese leleh dalam bekas kecil. Bagus juga untuk bantu tambah pendapatan keluarga.
Jika anda berniat untuk berniaga secara kecil-kecil dan tak tahu nak jual apa, boleh cuba resipi kek mini coklat dan cheese leleh daripada Habsah Ngah ini.
Resipinya sangat senang dan bahan yang digunakan pun mudah didapati. Boleh cuba selain daripada untuk niaga, tetapi buat makan untuk anak-anak.
1. Satukan semua bahan bertanda * . Masak menggunakan api paling perlahan sampai semuanya sebati. Bila dah cantik berkilat boleh tutup api. 2. Dalam bekas lain, satukan tepung gandum, baking powder dan soda bikarbonat. Ayak semuanya. 3. Satukan telur dalam satu mangkuk. Kacau macam nak buat telur dadar. 4. Tuang tepung yang diayak tadi berselang-seli dengan telur dalam adunan kek tadi. Kacau sampai rata. Adunan yang dimasak tadi tak perlu tunggu sejuk tau. 5. Dah siap campur semua bahan, kacau-kacau bagi sebati. Tapis adunan tadi supaya kek lagi ringan dan tak ada ketul-ketul tepung. 6. Sekarang dah boleh untuk kukus. Kalau guna bekas macam saya, letak dalam 2 sudu besar adunan. Jangan letak banyak, nanti tak muat nak letak topping pula. 7. Kukus selama 10 minit saja dengan menggunakan api besar. Bila dah masak, tunggu sejuk dulu baru letak topping.
BAHAN TOPPING COKLAT:
1 cawan serbuk koko 1 cawan minyak (masak/jagung/sayur) 1 cawan susu pekat manis ½ cawan susu cair
1. Satukan semua bahan dan masak dengan menggunakan teknik double boiler atau atas dapur je. Guna api paling perlahan kalau terus atas dapur. Masak hingga larut dan tidak berketul.
2. Angkat dan biarkan suam sedikit. Tapis dulu sebelum dituang ke atas kek tadi supaya tiada ketulan serbuk koko. 3. Tabur coklat rice untuk hiasan. Bolehlah masuk peti. Makan sejuk-sejuk sedap.
KEK MINI CHEESE LELEH
BAHAN A:
4 biji telur (saya guna saiz B je, biasanya untuk kek guna A) 1 cawan gula halus/kastor 1 sudu besar ovalette 1 sudu kecil emulco pandan coconut* 1 sudu kecil pewarna hijau* *untuk perisa dan pewarna, kalau nak banyak perisa, boleh letak bila adunan dah siap. Bahagi kepada beberapa bahagian dan tambah pewarna dan perisa.
BAHAN B: (ayak sekali)
1 ¾ cawan tepung (saya guna 1 cawan self-raising flour + ¾ cawan tepung gandum) 1 sudu kecil baking powder 1 sudu kecil soda bikarbonat 1 sudu kecil cream of tartar (optional, tak letak pun takpa)
BAHAN C:
4 sudu besar minyak masak
CARA MENYEDIAKAN:
1. Masukkan semua bahan A ke dalam mangkuk dan putar sehingga kental (bukan gebu), dan jika diangkat adunan akan jatuh perlahan-lahan.
2. Masukkan bahan ayak B dan putar hingga sebati. Matikan mixer. 3. Masukkan minyak masak dan kacau laju. Ini untuk membuang angin dan mengelakkan adunan mendap di tengah-tengah.
4. Tuang adunan ke dalam loyang atau bekas plastik untuk kukusan. Tutup permukaan bekas kek dengan plastik. Boleh je gunakan plastik biasa yang dapat waktu membeli belah tu ya, asalkan bersih. 5. Didihkan air kukusan terlebih dahulu. Kemudian kukus kek selama 20 minit atau sehingga masak bergantung kepada saiz bekas. 6. Jika kecil masa lebih singkat dan sebaliknya. Kecilkan api terlebih dahulu, baru buka penutup dan periksa kek sama ada sudah masak atau belum dengan menggunakan lidi, tester atau pisau. 7. Jika lidi bersih tandanya sudah masak, jika melekat pada lidi tanda belum masak, perlu teruskan mengukus lagi. 8. Keluarkan kek yang sudah masak dan terus terbalikkan di atas papan kek, kemudian balikkan semula bagi mengelakkan kek mendap atau kecut. Kalau acuan plastik/kecil tunggal tunggu sejuk boleh letak topping. 9. Bila dah sejuk, baru boleh potong dan tuang dengan krim cheese.
BAHAN CREAM CHEESE LELEH:
250g cream cheese ½ cawan susu pekat manis ½ cawan whipping cream/susu cair/susu full cream Cheddar cheese | sagat @ terpulang nak letak hiasan apa
CARA MENYEDIAKAN:
1. Mix semua bahan sehingga kembang dan pekat. 2. Tuang pada kek sebagai filling dan topping. Untuk topping, boleh dicairkan lagi dengan menambah susu cair ke dalam adunan. 3. Tabur dengan cheddar cheese yang disagat.
NOTA TAMBAHAN:
1. Pastikan guna telur dari peti ais ya. Sejukkan dulu sekejap. 2. Nak sukat bahan, saya guna cawan minum teh tu je. 3. Mix telur, gula kastor dan ovellate high speed selama 15 minit atau sampai adunan gebu ringan, berwarna putih berkilat. 4. Perlahankan putaran, baru letak tepung gandum, baking powder, soda bikarbonat dan cream of tartar yang dah diayak terlebih dahulu. Tak perlu mix lama-lama. Cukup nampak dah tiada ketul tepung je. 5. Pastu masukkan pula minyak masak. Tak perlu mix lama-lama juga. Bila dah siap, bagi rehat sekejap. 6. Panaskan periuk pengukus. Bila air dah menggelegak, boleh mula mengukus. Pastikan api kuat ye. Kalau bekas kecil-kecil, saya kukus selama 7-8 minit je. Masa tu ikut berapa banyak susunan bekas dalam periuk. Kalau padat, masa kukus tu bagi lebih sikit.
Setelah 25 tahun menyajikan citarasa sebenar dunia dalam bentuk makanan dan minuman di Malaysia, The Coffee Bean & Tea Leaf®Malaysia meraikan jubli peraknya.
Detik yang istimewa ini turut menyaksikan seleksi minuman baharu yang dipilih khas untuk tempoh terhad di samping menu keraian yang terdiri daripada perisa Malaysia yang sangat digemari, termasuk pencuci mulut, santapan dan manisan yang diberi sentuhan warna ikonik kami, ungu. Tidak lengkaplah sambutan ulang tahun kalau tiadanya kek (dan banyak lagi)!
“Sudah 25 tahun kami berkhidmat, dan kami bersyukur kerana dapat terus berkongsi semangat kami terhadap makanan dan minuman kepada warga Malaysia tanpa mengira latar belakang.
Sambutan ini meraikan setiap detik manis yang telah kita kongsi bersama, biarpun menerusi secawan kopi, sepotong kek atau juadah-juadah yang lain. Telah menjadi keutamaan kami untuk memastikan setiap kunjungan anda ke cawangan The Coffee Bean & Tea Leaf® dapat memberi kehangatan seperti berada di rumah sendiri, seperti Malaysia yang telah menjadi rumah kami sejak 25 tahun yang lalu.”kata Fiona Rodrigues, Ketua Pemasaran & Inovasi, The Coffee Bean & Tea Leaf® Malaysia.
Sempena sambutan ulang tahun yang ke-25, Lavender Cold Brew Latte diperkenalkan (kecil RM14.50, biasa RM15.50). Lavender Cold Brew Latte membawakan kopi bru yang dingin dengan sentuhan lavender, dan pastinya dalam tema ungu.
Turut hadir bersama ialah menu istimewa* kami yang menggandingkan citarasa Malaysia klasik dengan warna kegemaran kami, ungu. Ia merangkumi aneka kek seperti Twilight Berry dan Murasaki Blondie; kombinasi enak antara keladi dan kelapa dalam bentuk Coco Yam Tart; santapan yang lazat dan mudah dinikmati, iaitu Purple Swirl serta Pecan Caramel Muffin dan Asam Beef Pandesal yang lazat.
Bukan itu sahaja, siri barangan sempena Ulang Tahun Ke-25 dalam bentuk cawan dan tumbler juga disediakan untuk anda. Kad TCB edisi Ulang Tahun Ke-25 juga boleh didapati bagi para peminat di luar sana yang ingin tunjukkan bahawa mereka telah meraikan jubli perak ini bersama kami. Nantikan ketibaannya di cawangan The Coffee Bean & Tea Leaf® berhampiran anda.
Untuk memeriahkan lagi sambutan, diperkenalkan banyak promosi** sepanjang bulan, bermula dengan potongan RM2.50 untuk barangan makanan ungu*** daripada menu Istimewa Ulang Tahun ke-25 kami dengan pembelian menggunakan Kad TCB, yang berlangsung dari 9 hingga 11 September.
Berikutnya dari 16 hingga 18 September, sempena dengan sambutan Hari Malaysia, anda boleh menikmati diskaun 16% untuk mana-mana minuman bru sejuk. Selain itu, dari 23 hingga 25 September, anda boleh menerima baucar Ulang Tahun ke-25 (diskaun RM 5 untuk pembelian seterusnya, sah sehingga 30 September 2022) dengan pembelian The Original Mocha Ice Blended®️, The Original Vanilla Ice Blended®️, Chai Tea Latte (panas / ais), Latte (panas / ais), Cappuccino (panas / ais), atau Americano (panas / ais)!
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Nak buat chocolate cookies atau biskut choc chip ni, adalah paling senang sekali. Campurkan semua, mix sehingga sebati, bakar dan siap!
Anak-anak mesti suka dengan resipi biskut ini kerana rasanya sama seperti chocolate cookies ala famous amos.
Resipi yang dikongsikan Norita Farish Indah ini, boleh dihidangkan buat keluarga sebagai kudapan petang. Jika nak kurangkan manis, boleh kurangkan kuantiti gulanya.
CHOCOLATE COOKIES ALA AMOS
BAHAN-BAHAN:
250gm unsalted pure butter (mesti sejuk tapi lembut) – beli online di sini 140gm minyak jagung – beli online di sini 1 sudu teh garam halus 330gm gula perang (saya guna 250gm) – beli online di sini 2 biji telur B 1 sudu teh esen vanilla ½ sudu teh emulco coffee (pilihan) 3 sudu besar susu tepung full cream 2 sudu besar serbuk koko 1 sudu besar susu cair – beli online di sini 50gm serbuk badam (kalau ada letak, kalau tak ada tak payah, boleh kisar badam biasa tu) 500gm tepung gandum (saya guna baker choice) – beli online di sini 2 sudu besar tepung jagung – beli online di sini 1 sudu teh soda bicarbonat 1 cawan almond nips 1 cawan chocolate chip (saya guna milk comp choc) | dipotong dadu
1. Campurkan unsalted pure butter, minyak jagung, garam halus dan gula perang. Putar sehingga gula hancur. 2. Kemudian, masukkan telur, esen vanilla dan emulco coffee. Putar lagi.
3. Masukkan susu tepung full cream, serbuk koko, susu cair dan serbuk badam. Putar lagi sehingga sebati. 4. Akhir sekali, masukkan tepung gandum, tepung jagung, soda bicarbonate, almond nips dan chocolate chip/milk comp choc.
5. Mixer asal sebati ja tapi jangan putar lebih lama. 6. Alas baking paper atau guna alas macaroon tu lagi senang. Guna piping bag, pipe ikut selera.