Kek ini dinamakan Kek Madeline kerana menggunakan acuan loyang yang berbentuk seperti gelas kecil. Gabungan kek butter, strawberi dan kelapa kering mencentuskan rasa enak yang hebat.
Nak variasi kuih raya, mungkin korang boleh try buat Honey Nestum Almond Cookies. Bahan-bahan pun tak adalah susah sangat. Boleh cuba buat sambil-sambil berkumpul dengan ahli keluarga yang lain.
Bahan A
• 250 gram mentega/marjerin
• 1/2 cawan gula perang halus
• 1 penutup esen vanila
• 2 sudu besar madu
Bahan B
• 1 sudu kecil baking powder
• 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
• 1 sudu besar tepung beras
• 1 sudu besar tepung jagung
Bahan C
• 1 1/2 cawan tepung gandum
Bahan D
• 2 sudu besar susu tepung
Bahan E
• 1/2 cawan nestum
• 1/2 cawan coklat chips
• 1/2 cawan almond nips/strip
Cara Membuat
1. Whisk rata bahan A. Masukan bahan B, whisk lagi bagi rata.
2. Masukkan bahan C, sedikit demi sedikit kacau rata. Masukkan bahan D, gaul rata. Masukkan bahan E, gaul lagi bagi rata.
3. Kalau adunan agak berderai tambah mentega atau marjerin sikit demi sikit hingga adunan elok tak berderai. Simpan dalam peti ais selama 30 minit.
4. Ambik adunan sejemput demi sejemput atau guna sudu. Susun atas dulang pembakar.
5. Panaskan oven 10 minit suhu 160°C. Bakar adunan selama 30-35 minit ikut oven masing masing.
Ekstra: Ketika panas biskut ini agak lembut. Apabila sudah sejuk, baru keras elok. Kalau gigit terasa rangup.
Kalau korang penggemar durian wajib buat kek ni. Gebu dan syahdu bila nikmatinya. Kombinasi kek vanila plain dicampur dengan krim dan rasa isi durian fresh, makan pun rasa feeling dan tak muak.
Kek Vanila Topping Durian
Bahan-bahan: 10 biji telur 2 cawan gula 1 sudu besar ovalate-beli online di sini 1 sudu besar esen creamy vanila 3 cawan tepung gandum +1/2 sudu besar baking powder(ayak 2 kali)-beli online di sini satukan semua dalam bowl mixer
Cara membuat:
Dapatkan Primada Sweetheart Pink 4L Pressure Cooker dengan HARGA ISTIMEWA DI SINI! Masukkan code RASGSP5 sebelum buat pembayaran untuk dapatkanDISKAUN EXTRA RM5!
1.On mixer slow sampai tak nampak tepung putih-putih.
2.Bila dah tak nampak tepung, lajukan mixer.
3.Bila colour kuning pekat bertukar kuning tak pekat.
4.Masukkan 1/4 cawan susu full cream.
5.Teruskan hight speed sampai gebu.
6.Macam ni gebu putih.
7.Perlahankan mixer,masukkan minyak 1/2 cawan bila dah habis semua minyak. Masukkan, lajukan dalam 1-2 saat,ok dah siap.
8.Masukkan dalam bekas. Kalau bekas macam ni dapat 12 bekas,isi 1/4 wrap permukaan kek dan kukus 15-17 minit ni kalau api dapur besar ya.
Bahan-bahan topping: 1kg cream cheese untuk 12-13 bekas(kalau korang nak buat 500g bahagikan) 3/4 tin susu pekat-beli online di sini 2 cawan whipping dairy 1 1/2 cawan susu full cream 1 senduk isi durian
Cara membuat:
1.Blender sebati.
2.Asingkan sikit 1 mangkuk, letak pewarna kuning lemon kacau. 3.Topping kek macam biasa, hias ikut korang cuma tengah kek letak lagi isi durian 1 sudu besar bagi lagi sedap menikmati durian tu.
Sedapnya Kek Pisang Coklat Kukus ni. Bagi anda yang gemar makan kek yang baru siap dimasak, resipi yang dikongsi dari saudari Noriza Awang Hamat ini antara yang paling mudah. Tak perlu guna ketuhar pun. Hanya periuk kukusan sahaja. Bahannya pun sukat guna cawan je. Cepat dan dijamin menjadi elok keknya. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
Ketahui cara potong bawang putih yang betul dan bagaimana setiap potongan mengubah rasa, aroma dan watak masakan. Panduan lengkap untuk hasil masakan lebih sedap dan beraroma.