Kalau waktu zaman kanak-kanak dulu mesti korang biasa makan kepingan asam hawflakes ni. Satu memang tak cukup buat ketagih nak makan. Rasanya yang masam dan manis enak dijadikan bahan dalam kek asam manis.Sepotong kek ni pasti tak cukup, mesti nak menikmatinya lagi.

KEK ASAM MANIS
Bahan-bahan:

1 sudu besar ovellate -BELI ONLINE DI SINI 
180g gula kastor
500g marjerin/mentega
10 biji telur
200g tepung gandum/tepung pau
100g Horlicks *diayak bersama tepung
170g kaya
5 sudu besar susu pekat -BELI ONLINE DI SINI
1 sudu kecil esen vanilla -BELI ONLINE DI SINI
Pewarna pilihan -BELI ONLINE DI SINI
Perisa pilihan
Haw flakes plums

ADUNAN HIJAU
perisa horlicks+pandan

ADUNAN KUNING
perisa asli horlicks+hawflakes plums

IKLAN

ADUNAN MERAH JAMBU
perisa horlicks+strawberi

CARA MEMASAK:
1)Pukul marjerin+gula+ovellete sampai kembang putih dan ringan.Perlahankan mixer,masukkan telur satu demi satu sampai habis sambil putar sehingga sebati.
2)Masukkan kaya,susu pekat dan esen vanilla.Dah nampak adunan licin,masukkan tepung+horlicks sedikit demi sedikit,putar pada kelajuan perlahan sahaja cukup untuk digaul sebati.
3)Bahagikan kepada 3 bahagian dan warnakan(guna penimbang & calculator).*Jika tiada penimbang boleh gunakan senduk/cawan untuk dapatkan bahagian sama rata.
Kemudian setiap mangkuk adunan,bahagikan lagi kepada 3 bahagian.
4.Bakar pada 160°c (ikut kesesuaian suhu oven masing-masing)Kawal suhu oven mengikut keadaan kek,adakalanya perlu diturunkan suhu untuk mengelakkan hangus atau untuk pastikan adunan kek masak sekata.

Kredit: Muhamad Muktamin Abdul Karim

ANDA MAHU MENUKAR OVEN BARU, BOLEH BELI DI SINI.

Ini Dia 3 Jenis Kek Orang Lama Yang Tetap Digemari

Kek Coklat Kukus Moist Sukat Guna Cawan. Lembut Dan Gerenti Jadi!

Resipi Basque Burnt Cheesecake Sedap, Mudah & Gerenti Jadi