Keenakan lauk kari ni, memang berbeza daripada lauk berkuah yang lain. Mana yang suka pekat, akan kurangkan air dalam masakan.
Kali ini, kita kongsikan resipi kari ayam briyani daripada Khairul Hakimin Muhammad.
Resipi yang diperoleh daripada ibunya, kelazatan kari ayam briyani ini memang luar biasa dan berbeza dengan kari ayam yang lain. Boleh makan dengan nasi putih gitu je tau.
KARI AYAM BRIYANI
BAHAN-BAHAN:
Ads
1 ekor ayam (dilumur dengan kunyit siap-siap lepas basuh) 20 biji bawang merah kecil – beli online di sini 2 helai daun bay 3 kuntum bunga lawang 3 biji buah pelaga – beli online di sini 2 batang kayu manis – beli online di sini 2 tangkai daun kari Sedikit air dan garam
6. Sebelum nak masukkan ayam, masukkan 1 cawan air dalam perapan tadi. Kacau rata. 7. Masukkan ayam yang diperap tadi ke dalam periuk rata. Kacau rata.
8. Kemudian tambah lagi 1 cawan air. Saya guna mangkuk bawang tu ada lebihan bawang tertinggal hahaha. Ingat dia tak perlu berkuah sangat ok. Pekat pekat manja ja gitu.
9. Dah pecah minyak, masukkan garam.
10. Siap sudah semuanya. Nak kasi lagi umphhhh masukkan daun ketumbar. Tutup api. Siap!
Sup Ayam Mamak resipi perkongsian saudari Hajal Aishah Zakirai ni memang terbaik. Panas, pekat dan cukup perisa. Memang layan habis! Jika keluarga anda sukakan hidangan bersup, menu ini wajib untuk anda cuba.
SUP AYAM MAMAK
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam – dipotong kecil
4 biji buah pelaga
2 biji bunga lawang
Kiub pati ayam secukupnya
Garam secukup rasa
Cili padi – diketuk
2 sudu makan ( atau lebih) tepung gandum – bancuh dengan sedikit air
1 batang lobak merah- potong
3 biji ubi kentang – potong
2 liter air
BAHAN KISAR:
Sepeket kecil rempah sup( 25gm)
2 sudu besar rempah kurma
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu besar lada hitam tumbuk
2 buku bawang merah
4 ulas bawang putih
2 inci halia
3 Akar ketumbar ( satu sepanjang 3 inci) – jangan ambil yang halus-halus.
BAHAN PELENGKAP:
Daun ketumbar/daun sup/ daun bawang
Bawang goreng
CARA MEMASAK:
Kisar semua bahan kisar hingga halus. Kemudian panaskan minyak dan tumis bersama buah pelaga dan bunga lawang hingga naik bau.
Masukkan ayam diikuti ubi kentang, lobak merah, cili padi, air dan perasakan dengan garam serta kiub pati ayam.
Setelah empuk, masukkan bancuhan tepung gandum mengikut kepekatan yang dihendaki. ( empunya resipi tak letak)
Angkat dan tabur bahan pelengkap sebelum dinikmati.
Sesekali makan mewah di hujung minggu dengan menyediakan sendiri menu casserole untuk keluarga memang berbaloi berbanding makan di luar. Menu yang disediakan oleh Chef Khairi mungkin boleh memberikan idea untuk ada menyediakan sajian casserole sendiri di rumah ikut citarasa keluarga. Memang sedap! Pasti tak menyesal jika cuba.
Ambil aduan dan bentukkan bulat-bulat. Lakukan sampai habis adunan dan masukkan dalam peti sejuk selama 15 minit.
Sementara itu, sediakan sos.
Panaskan mentega dan campurkan tepung di dalam nya, kemudian tambah serbuk paprika, cream cheese dan whipping cream. Kacau sebati dengan api sederhana sehingga pekat.
Kemudian panaskan air dalam periuk, apabila mendidih masukkan bebola ayam lebih kurang lapan minit.
Panaskan sedikit mentega dalam kuali, kemudian masukkan bebola ayam. Goreng seketika untuk mendapatkan warna keperangan.
Masukkan hash brown dalam casserole, kemudian masukkan bebola ayam di atasnya.
Tuangkan pula sos di atasnya sehingga meliputi bebola ayam.
Akhir sekali, taburkan cheddar cheese sebelum dibakar lebih kurang 20-25 minit.
INFO CHEF: Untuk menjimatkan masa membuat bebola daging, anda boleh menggunakan bebola daging yang ada dijual di pasaran.
2. SEAFOOD CASSEROLE
BAHAN-BAHAN:
1 keping fillet ikan
30gm udang |buang kulit
50gm bawang besar | cincang
30gm mentega
30gm tepung
70gm whipping cream
10gm cuka epal
50gm Sherdded Cheddar Cheese
Garam secukup rasa
Serbuk lada hitam secukupnya
CARA MEMASAK:
Panaskan ketuhar pada suhu 180C.
Panaskan sedikit mentega dalam kuali menggunakan api sederhana panggang fillet ikan sehingga warna keperangan.
Kemudian panggang pula udang. Angkat dan ketepikan.
Gunakan kuali yang sama. Tumiskan bawang merah, masukkan tepung dan whipping cream dan kacau sebati hingga kuah pekat.
Lengkapkan rasa dengan sedikit garam dan cuka epal.
Masukkan fillet ikan, udang di dalam casserole. Tuangkan sos di atasnya.
Akhir sekali taburkan cheese di atasnya , titikkan mentega di atas dan bakar selama 15-25 minit.
Hidangkan panas-panas.
INFO CHEF: Untuk isian seafood anda boleh pelbagai jenis isiannya.
3. POTATO & LEEK CASSEROLE
BAHAN-BAHAN:
100gm kentang | dipotong dadu
60gm whipping cream
30gm krim masam
50gm bawang holland |dihiris
40gm leek | dihiris
30gm mentega
50gm Shredded Cheddar Cheese
Garam jika perlu
Lada hitam jika perlu
CARA MEMASAK:
Panaskan ketuhar pada suhu 180C.
Cairkan mentega dalam kuali atas api sederhana, tumis bawang hingga layu dan masukkan leek sehingga wangi.
Masukkan pula kentang, kacau hingga kentang keperangan, lengkapkan rasa dengan lada hitam dan garam secukup rasa.
Panaskan whipping cream di dalam periuk, masukkan krim masam biarkan sehingga pekat.
Masukkan tumisan kentang dan leek dalam mangkuk casserole, tuangkan sos dan taburkan ceddar cheese di atasnya.
Bakar selama 15-2 minit atau hingga bahagian atasnya kelihatan perang keemasan.
INFO CHEF: Untuk menjimatkan masa anda boleh menggunakan bebola daging yang ada dijual di pasaran.
4. CHEESY CHICKEN & HERB RICE CASSEROLE
BAHAN-BAHAN:
100gm beras
100gm bawang holland | dicincang
10gm bawang putih |dicincang
40gm sayur campur
40gm cendawan |dihiris
150 whipping cream
20gm mentega
50gm fillet ayam
1 sudu teh serbuk paprika
2 sudu teh kicap
1/2 rosemary
10gm parsly |dicincang
100gm Shredded Cheddar Cheese
Garam jika perlu
Lada hitam jika perlu
CARA MEMASAK:
Panaskan ketuhar pada suhu 180C sementara sediakan bahan lain.
Gaulkan garam, serbuk lada hitam daun rosemary, serbuk paprika dan bawang putih bersama fillet ayam. Perap lebih selama 30 minit.
Basuh beras, kemudian ketepikan.
Panaskan mentega dalam periuk dengan api sederhana, tumiskan bawang Holland hingga wangi, masukkan beras diikuti beras. Masak seperti masak nasi biasa.
Di dalam periuk lain, tumiskan bawang dengan sedikit mentega sehingga wangi dan masukkan sayur campur.
Masukkan whipping cream, kacau sehingga kuah pekat.
Sapukan casserole dengan mentega, masukkan nasi di lapisan bawah diikuti dengan campuran sayur campur dan akhir sekali fillet ayam di atasnya.
Akhir sekali liputi bahagian atas dengan cheddar cheese. Kemudian bakar selama 15-20 minit atau sehingga permukaan atas bertukar warna perang keemasan.
INFO CHEF: Untuk lebih rasa cendawan anda boleh gunakan cendawan segar.
5. POTATO & SAUSAGE CASSEROLE
BAHAN-BAHAN:
100gm kentang | dipotong dadu
100gm sosej |dihiris
50gm bawang Holland |dihiris
30gm tepung
60gm whipping cream
30gm mentega
50gm Shredded Cheddar Cheese
Secubit serbuk paprika
Garam ikut keperluan
Serbuk lada hitam ikut keperluan
CARA MEMASAK:
Panaskan ketuhar pada suhu 180C sementara itu sediakan bahan lain.
Panaskan kuali, tumiskan bawang bersama sedikit mentega, kemudian masukkan hirisan sosej, kentang, Masak sehingga wangi.
Campurkan tepung bersama whipping cream dengan api perlahan. Kacau sehingga sos menjadi pekat. Perasakan dengan sedikit garam dan serbuk lada hitam.
Masukkan sos ke dalam mangkuk casserole, kemudian masukkan campuran isian kentang dan sosej di atasnya, diikuti hirisan keju dan taburkan paprika di atasnya.
Bakar selama 15-20 minit atau sehingga permukaan atasnya bertukar warna perang keemasan.
INFO CHEF: Untuk hidangan lebih cantik boleh juga gunakan mangkuk casserole yang kecil.
Petang-petang kalau pekena scone panas-panas dengan secawan kopi memang padu sedapnya. Lebih sedap, bila secone hasil air tangan sendiri, barulah anda mendapatkan rasa scone atau roti bantat yang lemak ini secara segar dan panas . Lebih sedap kalau dibelah tengah dan disapu dengan mentega dan dilapisi jem. Tak tau macam mana nak buat, nah ini resipinya:-
SCONE
BAHAN-BAHAN:
500gm tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
2 sudu teh cream of tartar
1 sudu teh garam
125gm mentega tanpa garam sejuk ] potong dadu
25gm gula kastor
1 biji telur | pukul
275gm buttermilk/susu
CARA MEMASAK:
Panaskan ketuhar pada suhu 180 darjah selcius.
Ayak tepung bersama soda bikarbonat, cream of tartar, garam dan garam ke dalam mangkuk. Masukkan mentega. Gunakan jari, gaulkan ke dalam tepung sehingga menjadi serbuk roti. Masukkan gula dan gaul rata.
Ketepikan 1/3 daripada telur dan campur selebihnya dengan buttermilk dan tuang ke dalam adunan tepung dan guli menjadi doh lembap. Taburkan tepung di atas pencanai dan uli Canai setebal 2 cm.
Bahagikan doh kepada 12 menggunakan acuan bulat dan susun atas dulang pembakar. Sapukan telur yang dicampurkan dengan sedikit susu di atas doh dan bakar selama 15 minit.
Angkat dan sedia dinikmati bersama mentega dan jem.