
Tak perlu tunggu raya. Bebila pun boleh buat biskut ni. Nak buat pun senang. Tapi harganya memang mahal sikit sebab bahan-bahannya agak mahal. Pun begitu, bagus dimakan kerana ada almond. Almond kan antara kekacang yang mempunyai banyak khasiat.
BISKUT FLORENTINE

BAHAN – BAHAN
500 gram tepung florentine
500 gram almond slice | bakar selama 5 minit
200 gram biji labu hijau | bakar selama 5 minit
100 gram kuaci putih | bakar selama 5 minit
40 gram bijan hitam / putih | bakar selama 5 minit
**Suhu bakar kekacang dlm 150c -160c

CARA MEMBUAT
1. Campur semua bahan dan gaul rata.
2. Masuk dalam bekas cup cake lebih mudah nk keluarkan.
3. Bakar pada suhu 150c. Guna api atas bawah selama 15 minit.
4. Dah siap bakar tunggu agak sejuk baru keluarkan.
5. Bila dah agak sejuk kita akan dengar bunyi kriuk-kriuk dan masa itu dah boleh keluarkan. Jangan keluarkan semasa panas kerana biskut akan pecah.
Kredit Resipi: Pakcu Kek
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Suka Makan Kek? Jom Belajar Cara-Cara Buat Kek Coklat Layer Mousse

Resipi kek mudah tapi sangat sedap perkongsian dari saudari Siti Hajar Hashim. Selamat mencuba!
KEK COKLAT LAYER MOUSSE COKLAT

BAHAN KEK COKLAT MOIST
- 3 biji telur gred A
- 1 1/4 cawan tepung gandum
- 1 cawan serbuk koko
- 1 cawan gula (saya blend gula pasir)
- 1 cawan susu pekat
- 1 cawan minyak masak
- 1 kotak kecil susu dutch lady coklat (200ml)
- 1 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- 1 sudu teh esen vanilla
CARA MEMASAK:
1. Ayak tepung gandum,serbuk koko, baking powder dan soda bikarbonat.
2. Satukan telur,gula dan esen vanila dlm bekas. Pukul hingga kembang.
3. Masukkan minyak masak dan susu pekat.Pukul lagi hingga sebati.
4. Seterusnya masukkan tepung gandum yang telah diayak tadi.
5. Akhir sekali masukkan susu coklat.Kacau sebati guna senduk je.
6. Tuang adunan ke dalam bekas. Tuang hingga separuh bekas sahaja. Empunya resipi guna bekas saiz sq450dan dapat 6 bekas.
7. Panaskan pengukus dan tunggu hingga airnya mendidih.
8. Masukkan kek dan kukus hingga masak. Anggaran 25 minit. Cara nak tahu kek masak atau belum, cucuk menggunakan lidi. Jika lidi bersih dan tak ada doh melekat, maksudnya kek dah masak. Balut tutup pengukus menggunakan kain untuk elak wap air menitis atas kek.

9. Sejukkan kek seketikakemudian keluarkan dari bekas. Potong kek kepada dua bahagian. ( empunya resipi potong guna benang).
BAHAN MOUSSE COKLAT
BAHAN-BAHAN:
- 1 cawan non dairy whipping cream ( krim putar bukan tenusu)
- 250gm beryls dark chocolate compound
- 1/2 cawan susu cair
- 1 sudu makan majerin
CARA MEMASAK:
1. Pukul whipping cream hingga kental. Kemudian simpan dulu dalam peti sejuk.
2. Seterusnya, cairkan coklat menggunakan teknik double boiler. Bila dah cair, masukkan susu cair dan marjerin. Gaul hingga sebati dan biarkan sejuk seketika.
3. Campurkan coklat cair ke dalam bekas berisi whipping cream. Kaup balikkan hingga sebati.
CARA MELAPIS KEK
1. Untuk lapisan pertama, letak kek kemudian paipkan mousse coklat sebagai lapisan kedua.

2. Seterusnya letak kepingan kek dan paipkan lagi mousse coklat. Akhir sekali, tuang coklat ganache.
BAHAN COKLAT GANACHE ( untuk tuang pada lapisan akhir)
- 250gm beryls dark chocolate compound
- 1/2 cawan susu cair
- 1 sudu makan butter/majerin
CARA MEMASAK:
1. Cairkan coklat secara double boiler.
2. Seterusnya masukkan susu cair dan Kacau sebati.

3. Bila dah siap, tuang coklat ganache diatas kek. Sejukkan kek dalam peti sejuk sebelum dinikmati.
Kredit resipi & foto: Siti Hajar Hashim
Kek Mentega Jadi Kegemaran Ramai

Zaman mak mak kita kek mentega ni memang laku keras. Rasanya yang sedap dan tidak menjemukan buat kita terlagi-lagi nak makan. Saya suka makan kek bersama kopi panas pekat nan memikat. Jom kita buat sendiri.
KEK MENTEGA.
Bahan-bahan:
250 gram mentega
200 gram gula kastor
5 biji telur gred A
230 gram tepung naik sendiri(ayak)
50 gram susu segar(ya..sukat guna gram)
Esen vanila
Cara memasak:
1. Pukul mentega dan gula sehingga kembang dan berwarna kuning pucat.

2.Masukkan telur satu persatu dan pukul sebati.

3.Masukkan setengah penutup esen pilihan.Saya guna esen vanilla milk.

4. Masukkan susu segar.

5.Akhir sekali masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kaup balik dengan senduk sampai sebati.

6.Lengserkan loyang dengan sedikit mentega dan letakkan kertas minyak untuk elak kek dari melekat. Bakar api atas bawah pada suhu 160 darjah celsius (bergantung oven masing-masing)

7.Tadaaaaaa…Dah siap.Hmm..sedap tau kek garing di bahagian atas..Padahal terlebih masa

Kredit : NunuPessa Hik
3 Resipi Biskut Raya Lejen Wajib Ada, Mudah & Sedap

Raya semakin dekat, kemeriahan makin terasa. Pastinya kuih raya menjadi tumpuan. Sama ada buat sendiri atau beli, memang kuih raya menjadi hidangan wajib ada atas meja.
Jom kita buat 3 resipi biskut raya lejen iaitu biskut Arab atau biskut Makmur, biskut tart nenas dan biskut dam.
BISKUT ARAB @ MAKMUR

BAHAN-BAHAN:
*800gm -1kg tepung gandum (sangai kejap 5 minit) – beli online di sini
*1 ½ cawan gula aising (½ cawan untuk salut) – beli online di sini
*1 cawan susu tepung (½ cawan untuk salut)
*400gm minyak sapi (apa-apa jenama pun okay) – beli online di sini
TONTON Rasa Nostalgia Ramadan Balik Kampung Bersama Dynas Mokhtar dan Achong
CARA-CARA:
1. Satukan semua bahan, gaul (jangan lupa asingkan ½ cawan gula dan ½ cawan susu untuk salutan).
2. Uli hingga sebati menjadi doh dan bulat-bulatkan. Bakar api atas bawah 150°C selama 20 minit atau hingga masak.
3. Sejukkan dulu, ingat tu sejukkan dulu dan bolehlah salutkan dengan gula+susu, siap.
p/s: kalau rajin boleh letak inti kacang tumbuk/isi kurma
Kredit resipi: MakUda Intan Intanniah Ismail
BISKUT TART NANAS

BAHAN-BAHAN: (dapat lebih kurang 70 biji)
250gm mentega (saya guna Anchor) – beli online di sini
300gm tepung gandum
50gm gula kastor – beli online di sini
40gm tepung jagung – beli online di sini
1 sudu kecil esen vanilla
Jem nenas ready made
TONTON Kek Batik Milky Cheese Horlick
UNTUK SAPUAN:
kuning telur + sedikit air + pewarna kuning
CARA-CARA:
1. Masukkan semua dalam mangkuk besar, gaul sebati hingga menjadi doh. Rehatkan doh dalam peti ais selama ½ jam.
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
2. Kemudian bolehlah terap. Untuk inti nenas, saya sukat guna 1 sudu teh.
3. Sapukan sedikit kuning telur. Susun dalam loyang dan bakar pada suhu 170C selama 25 minit. Suhu dan masa bergantung pada ketuhar masing-masing.
Resipi asal: Azie Kitchen
Diolah oleh : Fatimah Ghazali
BISKUT DAM

BAHAN-BAHAN:
1 cawan marjerin -beli online di sini
1 cawan gula ising
2 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanilla
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung jagung
1 sudu teh baking powder
Serbuk koko (agak-agak sendiri)
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
CARA-CARA:
1. Pukul marjerin dan gula ising hingga sebati. Kemudian, masukkan kuning telur dan esen vanilla. Kacau lagi.


2. Masukkan tepung gandum, tepung jagung dan baking powder yang sudah diayak. Masukkan sedikit demi sedikit. Kacau adunan sehingga menjadi doh.

3. Bahagikan doh kepada 2, satu bahagian letak serbuk koko yang sudah diayak dan satu bahagian lagi biarkan warna asal.


4. Doh kedua-dua warna dicanai panjang. Lepas dah canai, potong seperti dalam gambar. Nak panjang boleh, nak pendek macam ni pun boleh.

5. Kemudian, hiris panjang-panjang doh. Susun mengikut warna kuning coklat atau coklat kuning. Ni susunan dia, boleh jadi kuning coklat kuning atau coklat kuning coklat. Ulang untuk tiga lapisan.

6. Lepas dah siap, balut dengan plastik. Dah siap semua macam ni letak dalam peti ais untuk bagi dia keras, nanti senang nak potong.

7. Ni dah potong siap-siap pakai scrapper. Nanti susun je dalam loyang. Sementara tunggu yang dalam ketuhar tu masak, boleh je simpan sementara dalam peti ais semula sebab nanti dia lembik.


Kredit resipi: Myra Latif
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Guna Resipi Sama 30 Tahun, Memang Menjadi Buat Biskut Almond Chocolate Chip
Crispy Di Luar Cair Di Dalam, Kuih Nan Gua Bing Hanya Guna 3 Bahan
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official:

