Sedapnya Dumpling homemade perkongsian Mama Shida ni. Persis dumpling yang dijual di kedai. Rupanya menu ni boleh dihasilkan sendiri di rumah sebab sangat mudah. Bahan-bahan pun ringkas sahaja. Lepas ni bolehlah cuba ya. Sesuai untuk minum petang dan juga makan malam.
CARA-CARA BUAT DUMPLING HOMEMADE YANG SANGAT SEDAP
BAHAN-BAHAN:
1 paket kulit dumpling segera bentuk bulat – bei di pasaraya
BAHAN INTI:
1 keping dada ayam – kisar
1 cawan isi udang – kisar
Daun bawang secukupnya – hiris
Daun ketumbar secukupnya – hiris
Sedikit lobak merah – cincang halus
3 biji cendawan shiitake – cincang halus
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan minyak bijan
1 sudu makan sos ikan
1 sudu makan lada sulah
2-3 sudu makan tepung ubi
Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMASAK:
Ads
1. Campurkan ayam kisar, udang kisar, daun bawang, daun ketumbar, lobak merah dan cendawan shiitake ke dalam mangkuk. Gaul rata.
2. Kemudian masukkan sos tiram, minyak bijan dan sos ikan. Gaul lagi hingga sebati.
3. Jika kurang masin, boleh tambah sedikit garam dan gula secukup rasa.
4. Tambahkan tepung ubi dan serbuk lada sulah. Adun sebati.
5. Ambil sekeping kulit dumpling, isi inti di tengah.
6. Sapu bancuhan tepung ubi di sekeliling dumpling dan lipat dua (seperti lipatan karipap). Tekan-tekan dan kemaskan.
7. Cantumkan kedua-dua bahagian hujung dumpling supaya membentuk bulat seperti dalam gambar.
Ads
8. Kukus dumpling selama 10 minit. Angkat dan boleh dinikmati.
9. Jika suka, dumpling tadi setelah kukus, boleh goreng hingga garing. Nikmati bersama sos kegemaran.
Duduk saja-saja, dapat kunyah kacang kegemaran pun boleh jadi ralit. Boleh beli tapi tak sesedap yang kita buat sendiri. Buat sendiri,puas hati. Modal tak sampai RM5.Lebih sedap kalau dah masuk peti sejuk kemudian baru makan bila salutan itu meresap dalam kacang. Kalau baru-baru lagi, dia tak cukup meresap.Ada juga yang letak ikan bilis. Nak bagi penambah rasa. Boleh olah ikut citarasa sendiri. Tapi macam gini je pun dah sedap.
Kacang Kuda Bahan-bahan:
Kacang kuda (rendam semalaman, lepas tu rebus sampai lembut dan toskan)
Bawang merah (hiris)
Bawang putih (hiris)
2 atau 3 potong cili kering
Daun kari (ikut suka nak berapa pelepah)
1 sudu bancuhan serbuk (kalau banyak, pahit)
Air
Garam
Cara-cara:
1.Tumis bawang merah, bawang putih sampai kekuningan.
2.Masukkan cili kering, daun kari. Kacau-kacau,
3.Masukkan bancuhan serbuk kari. Gaul sikit then masukkan air. Jangan banyak sangat, cukup untuk buat salut kacang. Bagi menggelegak, masukkan garam. Kacau-kacau, masukkan kacang. Gaul sampai sebati.. Lepas tu dah puas hati, tutup api, sejukkan. Kalau tak sabar, boleh ngap terus.
Kredit: atiqah zaki
ADA YANG NAK MEMBELI HAND BLENDER @ FOOD PROCESSOR, BOLEH LIHAT DI SINI.
Kacang kuda rebus begitu saja pun dah sedap inikan pula kalau dibuat sira pedas begini. Kalau dah hidang memang akan ralit makan sebab itu jika nak buat elok dalam jumlah yang banyak. Cara membuat pun tak susah, ringkas saja.
Cara buat kacang kuda pedas
Bahan-bahan
1 kg kacang kuda -direndam sampai kembang
1 mangkuk cili kering siap -kisar
2 labu bawang besar -kisar
Daun kari
Minyak
Gula
Garam
2 sudu makan cuka
Cara membuat
1. Rebus kacang kuda letakkan sesudu garam sampai empuk dan tos. Jika nak cepat empuk rendam dulu kacang kuda semalaman, paginya cuci bersih dan tos. Selepas itu bolehlah direbus hingga empuk.
2. Tumis daun kari, cili dan bawang kisar
3. Masukkan gula, garam, cuka dan tumis sampai garing.
4. Masukkan kacang kuda gaul sebati. Kacang gula ini akan keluarkan air jadi goreng lagi sampai kering air. Sentiasa gaul perlahan supaya tak berkerak.
5. Perasakan sekali lagi, jika suka manis lebihkan gula.
INFO
1kg kacang mentah bila dah siap masak akan menghasilkan lebih kurang 2kg kacang sira.
Tujuan masuk cuka untuk kacang lebih tahan lama dan seimbangkan rasa.
Suka makan Kacang Botak? Ha…Jom belajar buat kudapan ni. Sangat mudah dan ringkas. Tapi rasanya memang sedap. Rugi kalau tak cuba.
RESIPI KACANG BOTAK
BAHAN-BAHAN:
400gm kacang tanah
5 ulas bawang putih – ditumbuk
1 sudu makan serbuk cili
2 sudu makan gula
3 sudu teh garam
2 biji telur
1 sudu teh ajinamoto
1 kiub ikan bilis ( kalau suka perasa tomyam boleh diganti dengan kiub tomyam)
5 sudu makan tepung gandum
1 sudu makan tepung beras
CARA MEMASAK:
1. Bersihkan kacang tanah tapi jangan basuh terlalu lama. Lepas basuh, terus keringkan. Jemur bawah matahari sampai kering. (saya keringkan dalam ketuhar je sekejap)
2. Campur semua bahan yang disediakan (kecuali tepung) di dalam bekas dan gaul sebati.
3. Kemudian masukkan tepung gandum dan tepung beras. Gaul sampai sebati dan kacang bersalut sepenuhnya.
4. Panaskan minyak dan goreng kacang dengan api sederhana.
5. Pastikan kacang menjadi keperangan tetapi tidak terlebih garing.
6. Semasa menggoreng, buih-buih di atas minyak akan terbentuk. Lepas masukan kacang, terus kacau tanpa berhenti untuk elakan kacang dari melekat.
7. Setelah kacang kelihatan masak, toskan minyak dan sedia untuk dinikmati.
Ayam goreng kari ini kalau diratah, makan panas-panas, memang tak cukup seketul. Boleh ketagih dibuatnya. Sedapnya berbeza dari ayam goreng biasa atau ayam goreng...