Kek batik adalah antara kek yang mudah dibuat. Pun begitu, kek batik ada banyak versi sama ada lembut ataupun crunchy. Terpulang kepada cita rasa masing-masing.

Melalui facebook, Farisha Sofea berkongsi resipi ke batik yang mempunyai ramai peminat. Kek batik disalut dengan siraman coklat pada bahagian atasnya menjadikan kek batik ini mewah rasanya.

Jom kita tengok resipinya. Nanti bolehlah cuba buat.

KEK BATIK COKLAT GANACHE

Jom Buat Kek Batik Ganache Yang Gerenti Buat Teringat-Ingat

IKLAN

BAHAN-BAHAN KEK BATIK
200 gram mentega
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan serbuk koko
1 cawan Milo
1/2 cawan air panas
1/2 sudu kecil garam
1 biji telur ayam
1 sudu kecil esen vanila
600 gram biskut marie (dipatah-patahkan)

CARA MEMBUAT KEK BATIK
1. Dalam kuali, panaskan mentega sehingga cair.
2. Kemudian masukkan susu pekat, serbuk koko dan juga milo.
3. Pastikan api tidak terlalu besar. Kacau sehingga adunan tidak berketul.
4. Masukkan pula air panas, garam, telur ayam dan esen vanila.
5. Kacau lagi adunan sehingga licin.
6. Akhir sekali masukkan biskut marie yang telah dipatah-patahkan.
7. Masukkan biskut sedikit demi sedikit sambil digaul sebati .
8. Biarkan seketika adunan agar biskut menjadi lembut dan dapat menyerap lembapan.
9. Tuangkan adunan ke dalam loyang 9×9 inci yang telah dilapik dengan kertas pembakar. Ratakan dan tekan rapat.
10. Sejukkan di dalam peti ais. Sementara itu, jom sediakan coklat ganache.

Jom Buat Kek Batik Ganache Yang Gerenti Buat Teringat-Ingat

IKLAN

BAHAN UNTUK COKLAT GANACHE
250 gram krim putar tenusu
250 gram coklat masakan gelap (dicencang kasar )
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu besar mentega

CARA MEMBUAT COKLAT GANACHE
1. Dalam periuk, panaskan krim putar tenusu. Boleh panaskan guna api atau microwave.
2. Setelah panas, tutup api dan masukkan coklat masakan.
3. Kacau sehingga coklat cair sepenuhnya.
4. Akhir sekali, masukkan esen vanila dan juga mentega. Kacau sebati.
5. Tuangkan coklat ganache di atas permukaan kek batik tadi.
6. Sejukkan di dalam peti ais selama beberapa jam atau pun semalaman sebelum dipotong .

IKLAN

Selamat mencuba!

Jom Buat Kek Batik Ganache Yang Gerenti Buat Teringat-Ingat

Sumber: Farisha Sofea

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI