Antara yang selalu disebut-sebut ketika pandemik Covid-19 ini adalah masalah kewangan. RASA amat prihatin dengan situasi ini. Justeru kami cuba tampilkan resipi yang sedap, mengenyangkan namun jumlah belanjanya amat minimum.
Kali ini RASA kongsi resipi membuat roti. Bolehlah cuba untuk jamu seisi keluarga. Selamat mecuba!
ROTI BAKAR TELUR & KEJU
BAHAN-BAHAN
• 4 biji telur ayam
• 60 ml susu segar
• Garam dan lada hitam
• Mentega 10 gram (BELI DI SINI)
• 25 gram keju cheddar (parut)
BAHAN HIASAN
• Mayones
• Serbuk lada hitam
CARA MEMBUAT
1. Pukul telur ayam dan susu. Perasakan dengan garam dan lada hitam.
2. Cairkan mentega dalam kuali nonstick dan goreng telur ayam dengan api yang sederhana kecil.
3. Kacau telur ayam sesekali. Jangan terlalu hancur. Biarkan selama 4 minit. Akhir sekali masukkan keju.
4. Bakar roti. Letakkan salad dan telur hancur berkeju tadi.
5. Letak mayones dan sedikit serbuk lada hitam kalau nak cantikkan.
Resipi Oleh unknown dari Telegram KakiMakan
ROTI GOLOK
Ads
BAHAN A
1 cawan air suam
1 peket yis segera
4 sudu besar gula
2 sudu besar susu pekat manis (BELI DI SINI)
1 biji telur ayam / kuning telur
BAHAN B
4 cawan tepung roti / tepung gandum (diayak)
1 sudu besar susu tepung
2 sudu besar marjerin (BELI DI SINI)
1 sudu kecil pelembut roti
1/2 sudu kecil garam halus
CARA MEMBUAT
1. Satukan semua BAHAN A kecuali telur ayam. Kemudian kacau sebati.
2. Biarkan sehingga yis mengembang. Ketepikan.
3. Di dalam bekas lain, satukan pula BAHAN B.
4. Ramas sehingga adunan menjadi seperti serbuk roti. Ketepikan.
5. Ambil adunan BAHAN A tadi. Campurkan telur ke dalamnya. Adun rata.
6. Tuang BAHAN A ke dalam BAHAN B sedikit demi sedikit sambil diuli sehingga adunan menjadi doh.
7. Uli doh sehingga lembut dan elastik.
8. Bulatkan doh dan sapukan keliling doh dengan sedikit minyak masak.
9. Rehatkan doh selama 1 jam atau sehingga doh mengembang dua kali ganda.
10. Tumbuk-tumbukkan doh tersebut dan bahagikan kepada beberapa bahagian kecil ikut saiz yang disukai.
11. Bentukkan doh tersebut. Kemudian susun doh di dalam loyang pembakar yang telah digris.
12. Rehatkan doh selama 20 minit atau sehingga doh mengembang. Dalam masa sama, panaskan oven.
13. Sapukan permukaan doh dengan sedikit air.
14. Bakar pada suhu 180 darjah selsius selama 25 minit atau sehingga masak bergantung kepada oven masing-masing .
15. Setelah masak, sejukkan seketika sebelum diletakkan topping. Sedia untuk dimakan.
BAHAN-BAHAN
2 cawan tepung gandum (BELI DI SINI)
2 sudu marjerin (BELI DI SINI)
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Setengah cawan air masak
Minyak masak untuk menggoreng
CARA MEMBUAT
1. Campur semua bahan dan uli sampai tak melekit.
2. Perap adunan selama 30 minit.
3. Ambil seketul, bulatkan dan gelek nipis.
4. Panaskan minyak masak dan goreng.
Ads
Tip nak dapatkan kembung tu ialah masa menggoreng, siram-siram roti puri tu dengan minyak masak. Nampak dia menggelembung naik cantik.
Biasanya kita makan sandwic telur atau sandwic sardin. Kali ini RASA ingin tampilkan pula sandwic kambing. Bagi peminat kambing, pasti anda suka untuk menikmati hidangan kegemaran anda ini pada pagi hari.
Sandwic kambing ternyata lebih gebu kerana hirisan dagingnya yang tebal namun tetap mudah untuk dikunyah.
Peniaga sandwic bernama Shera Md Selan namun mesra dipanggil Kak Yong ini sudi berkongsi resipi bagi mereka yang ingin menikmatinya sendiri di rumah. Sebagai peniaga, Kak Yong mementingkan kepuasan pelanggan.
“Setiap sandwic saya buat dengan memastikan intinya cukup lengkap dan gebu. Saya bukanlah peniaga yang hanya mementingkan keuntungan semata-mata. Bagi saya, kalau orang yang makan itu terasa puas, saya cukup gembira,” katanya yang telah enam tahun menjadikan sandwic sebagai jualan.
SANDWIC KAMBING MABELESSS
Sandwic dijual pada harga RM46.30
BAHAN-BAHAN
400 gram daging kambing
5 sudu besar sos lada hitam
Sedikit blackpepper crush
Minyak masak untuk menggoreng
1 labu bawang holland (potong dadu)
Roti sandwic secukupnya
Sedikit mayones
Salad
5 biji tomato (hiris nipis)
Kepingan keju secukupnya
CARA MEMBUAT
1. Rebus daging kambing sehingga betul-betul empuk dan lembut isinya. Angkat, toskan dan biarkan sejuk.
2. Hiris daging kambing mengikut potongan yang kita mahu.
3. Perap daging kambing dengan sos lada hitam dan blackpepper crush. Perap selama sejam.
4. Panaskan minyak masak. Masukkan bawang holland. Tumis sebentar. Kemudian masukkan daging kambing yang telah diperap tadi. Angkat dan biarkan sejuk.
5. Ambil sekeping roti. Sapukan mayones.
6. Letakkan salad dan tomato.
7. Letakkan kepingan keju di atas salad dan tomato tadi.
8. Susunkan kepingan daging kambing.
9. Akhiri dengan sekeping roti.
10. Potong bentuk sandwic yang anda mahu. Sedia dimakan.
Gebu betul. Tengok pun tahu boleh kenyang kalau makan habis ni.
Menurut Kak Yong, sandwic kambing adalah hidangan hidangan lengkap untuk sarapan. Ada roti, ada sayuran, ada keju dan daging kambing sebagai pelengkap nutrisi. Kak Yong mengambil tempahan sandwic di sekitar Bangi, Kajang dan Putrajaya.
Ni dia resipi dan gaya donut ala Perancis. Resipi ori dari Chef Frederic Oger yang berasal dari Perancis, kini sudah berumahtangga dengan rakyat Malaysia serta menetap di sini. Beliau adalah pemilik Pastry Institute of St Honore, di Taman Tun Dr Ismail. Variasi donutnya sungguh mempesona dan memikat selera.
Himpunan donut berwarna serta lembut gebu ini juga cukup membuatkan sesiapa yang melihat pasti terliur. Kalau nak tahu kelazatannya bolehlah mencuba resipi Chef tersohor ini.
GREEN TEA CHOCOLATE DOUGHNUT
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
250gm tepung rose @ tepung gandum
5gm yis kering
30gm mentega cair
25gm gula aising
125ml susu
60gm kuning telur
2 gm garam
Bahan inti :
50gm coklat gelap 54% * kandungan koko/coklat
5gm serbuk teh hijau
100gm krim
CARA MEMASAK : Cara buat doh :
Masukkan tepung, garam, yis, gula dan mentega ke dalam mangkuk adunan.
Kemudian masukkan susu dan kuning telur, sedikit demi sedikit
Ulikan doh hingga tidak melekat di tepi mangkuk dan boleh meregang
Bentukkan doh dan biarkan ia kembang dua kali ganda selama sejam.
Ambil doh tumbuk untuk keluarkan angin, dan bulatkan bentuk donut masukkan inti,
Kemudian biarkan selama 20 minit, untuk proses gebukan donut.
Panaskan minyak di dalam kuali, dan goreng hingga keperangan dengan api yang sederhana.
Toskan dan biarkan sejuk sebelum meletakkan /menaburkan bahan topping di atasnya di atasnya.
Cara masak inti :
Didihkan krim bersama serbuk teh hijau, di dalam satu mangkuk
Tutupkan api dan tuangkan coklat
Kacau hingga sebati
Saiz hidangan : 15 keping, 33gm setiap satu
Waktu memasak : 25 minit
Cara memasak : Goreng minyak penuh
Jenis masakan : Donat
Keistimewaan : Teh hijau memberikan rasa yang sungguh nyaman Anggaran kos : RM 20-RM 30
Info Chef : Untuk rasa yang lebih asli anda bolej memasukkan sedikit serbuk teh hijau ke dalam adunan doh donat.
STRAWBERRY ROSE JAM DOUGHNUT
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
250gm tepung rose @ tepung gandum
5gm yis kering
30gm mentega cair
25gm gula aising
125ml susu
60gm kuning telur
2 gm garam
Bahan inti :
125gm puri strawberi
40gm gula
2gm esen ros
3gm pectin
CARA MEMASAK : Cara buat doh :
Masukkan tepung, garam, yis, gula dan mentega ke dalam mangkuk adunan.
Kemudian masukkan susu dan kuning telur, sedikit demi sedikit
Ulikan doh hingga tidak melekat di tepi mangkuk dan boleh meregang
Bentukkan doh dan biarkan ia kembang dua kali ganda selama sejam.
Ambil doh tumbuk untuk keluarkan angin, dan bulatkan bentuk donut masukkan inti,
Kemudian biarkan selama 20 minit, untuk proses gebukan donut.
Panaskan minyak di dalam kuali, dan goreng hingga keperangan dengan api yang sederhana.
Toskan dan biarkan sejuk sebelum mencelupkan permukaan donat di atas inti strawberi yang sudah dimasak tadi.
Cara masak inti :
Campurkan dan satukan gula dan pectin
Kemudian masukkan puri dan esen
Didihkan hingga suhu 106 darjah Celcius.
Saiz hidangan : 15 keping, 33 gm setiap satu
Waktu memasak : 25 minit
Cara memasak : Goreng minyak penuh
Jenis masakan : Donut
Keistimewaan : Kaya dengan rasa strawberi yang lazat.
Anggaran kos : RM 20-30
Info Chef : Pektin adalah bahan pemekat jam (ejen ‘gelling’). Mengurangkan waktu memasak.
TWIST DOUGHNUT WITH SESAME ALMOND TOPPING
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
250gm tepung rose @ tepung gandum
5gm yis kering
30gm mentega cair
25gm gula aising
125ml susu
60gm kuning telur
2 gm garam
Bahan ‘topping’:
125gm coklat putih | dicairkan
40gm bijan putih
CARA MEMASAK : Cara buat doh :
Masukkan tepung, garam, yis, gula dan mentega ke dalam mangkuk adunan.
Kemudian masukkan susu dan kuning telur, sedikit demi sedikit
Ulikan doh hingga tidak melekat di tepi mangkuk dan boleh meregang
Bentukkan doh dan biarkan ia kembang dua kali ganda selama sejam.
Ambil doh tumbuk untuk keluarkan angin, dan bulatkan bentuk donut masukkan inti,
Kemudian biarkan selama 20 minit, untuk proses gebukan donut.
Panaskan minyak di dalam kuali, dan goreng hingga keperangan dengan api yang sederhana.
Toskan dan biarkan sejuk sebelum mencelupkan permukaan donat di atas coklat putih dan taburkan bijan putih.
Saiz hidangan : 15 keping, 33 gm setiap satu
Waktu memasak : 25 minit
Cara memasak : Goreng minyak penuh
Jenis masakan : Donut
Keistimewaan : Rangup dengan taburan bijan yang lemak.
Anggaran kos : RM 20-30
Info Chef : Untuk lebih rasa bijan anda boleh menaburkan sedikit bijan ke dalam adunan doh.
DOUGHNUT WITH MANGO FILLING & COCONUT TOPPING
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
250gm tepung rose @ tepung gandum
5gm yis kering
30gm mentega cair
25gm gula aising
125ml susu
60gm kuning telur
2 gm garam
Bahan inti manga :
125gm puri manga
40gm gula
3gm pectin
Bahan topping :
Kelapa parut kering secukupnya
(Boleh disangai jika suka)
CARA MEMASAK : Cara buat doh :
Masukkan tepung, garam, yis, gula dan mentega ke dalam mangkuk adunan.
Kemudian masukkan susu dan kuning telur, sedikit demi sedikit
Ulikan doh hingga tidak melekat di tepi mangkuk dan boleh meregang
Bentukkan doh dan biarkan ia kembang dua kali ganda selama sejam.
Ambil doh tumbuk untuk keluarkan angin, dan bulatkan bentuk donut masukkan inti,
Kemudian biarkan selama 20 minit, untuk proses gebukan donut.
Panaskan minyak di dalam kuali, dan goreng hingga keperangan dengan api yang sederhana.
Toskan dan biarkan sejuk sebelum menaburkan atau menekap permukaan donat di atas kelapa parut kering.
Cara buat inti mangga :
Campurkkan gula dengan pectin
Kemudian masukkan puri mangga
Didihkan sehingga suhu 106 darjah Celcius
Saiz hidangan : 15 keping, 33 gm setiap satu
Waktu memasak : 25 minit
Cara memasak : Goreng minyak penuh
Jenis masakan : Donut
Keistimewaan : Gabungan rasa mangga dan coklat yang sungguh nikmat.
Anggaran kos : RM 20-30
INFO CHEF : Anda boleh juga memasukkan potongan dadu kecil mangga untuk rasa manga yang lebih sedap.
COFFEE CRUMBLE DOUGHNUT
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
250gm tepung rose @ tepung gandum
5gm yis kering
30gm mentega cair
25gm gula aising
125ml susu
60gm kuning telur
2 gm garam
Bahan ‘topping’:
50gm gula
50gm tepung gandum
50gm mentega
1 gm serbuk kopi Nescafe
CARA MEMASAK : Cara buat doh :
Masukkan tepung, garam, yis, gula dan mentega ke dalam mangkuk adunan.
Kemudian masukkan susu dan kuning telur, sedikit demi sedikit
Ulikan doh hingga tidak melekat di tepi mangkuk dan boleh meregang
Bentukkan doh dan biarkan ia kembang dua kali ganda selama sejam.
Ambil doh tumbuk untuk keluarkan angin, dan bulatkan bentuk donut masukkan inti,
Kemudian biarkan selama 20 minit, untuk proses gebukan donut.
Panaskan minyak di dalam kuali, dan goreng hingga keperangan dengan api yang sederhana.
Toskan dan biarkan sejuk sebelum menaburkan atau menekap permukaan donat di atas campuran bahan topping.
Cara buat topping :
Campurkan kesemua bahan-bahan topping hingga membentuk tekstur yang diinginkan (usah terlalu halus)
Saiz hidangan : 15 keping, 33 gm setiap satu
Waktu memasak : 25 minit
Cara memasak : Goreng minyak penuh
Jenis masakan : Donut
Keistimewaan : Berperasa kopi dengan aroma yang sungguh memikat selera.
Anggaran kos : RM 20-30
Info Chef : Anda boleh memasukkan serbuk kopi sedikit untuk rasa kopi yang lebih ‘kuat’
RESIPI : CHEF FREDERIC OGER
Terima kasih : PASTRY INSTITUTE OF ST HONORE, TTDI Plaza, A1-11, Jalan Wan Kadir 3, Taman Tun Dr Ismail, Kuala Lumpur
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Wah…Nampak sedap je Roti Bun Manis ni. Selain cicah dengan teh atau kopi, makan macam tu je pun sudah membuka selera. Bagi sesetengah daripada kita yang mula bekerja dari rumah disebabkan PKPB, anak-anak pun tak ke sekolah, bolehlah cuba resipi perkongsian FB saudari Tempias Hawa ni. Pasti puas hati dengan hasilnya.
CARA BUAT ROTI BUN MANIS @ ROTI SWEETBUN GEBU GEBAS
1. Bancuh yis bersama air suam. Kacau dan biarkan hingga sedikit berbuih.
2. Dalam bekas berlainan, satukan semua bahan kecuali campuran yis. Gaul rata dan sebatikan.
3. Masukkan bancuhan yis dan uli sehingga doh tidak melekat di jari. Pastikan adunan tidak terlalu lembut.
4. Selepas diuli, perap doh selama 1 jam sehingga adunan menjadi kembang seperti dalam gambar di bawah.
5. Selepas 1 jam, tumbuk-tumbuk doh bagi membuang angin.
6. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian dan bentukkan mengikut bentuk yang diingini. Susun dalam tray atau loyang bersesuaian.
7. Sapu kuning telur diatas doh yang telah dibulatkan tadi.
8. Rehatkan doh sebentar sementara menunggu ketuhar dipanaskan.
9. Bakar roti menggunakan suhu 180C selama 30 minit. Jika suka roti yang lebih keperangan, tambahkan masa membakar namun jangan samapi roti menjadi hangus pula.
10. Keluarkan roti yang siap dibakar dan sapu sedikit marjerin dipermukaannya. Sedia untuk dinikmati.
INFO: Untuk topping, terpulang untuk letak apa-apa bahan yang dirasa sesuai. Tak sapu kuning telur pun tidak mengapa.
Cuba resipi Cha Bang Ang viral dari Thailand yang sedap, segar dan sangat mudah disediakan. Dessert ais popular ini hanya perlukan bahan ringkas. Memang puas hati!