Jemput-jemput nasi jejari ketam. Teksturnya rangup di luar tapi lembut di dalam. Memang sedap sangat.
Simple dan mudah dimasak. Kalau ada lebihan nasi, bolehlah masak jemput-jemput ini. Sesuai dimasak untuk sarapan, minum petang atau kudapan ketika menonton TV pada waktu malam. Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh puan Aisyah Humaira ini ye. Selamat mencuba!
Bila tibanya perayaan seperti Deepavali, pasti ramai yang tercari-cari resipi muruku yang sedap. Maklumlah ia merupakan antara kudapan ringan yang dicari ramai di musim perayaan. Rasanya yang rangup, pedas dan berempah memang menepati citarasa ramai.
Bagi anda yang tercari-cari resipi muruku yang sedap, mudah & rangup, resipi perkongsian Puan Tamil Selvi Samugam Sundram ni antara yang boleh dicuba.
1. MURUKU RIBEN
BAHAN-BAHAN:
1 cawan tepung beras
1 cawan tepung kacang kuda
1 ½ sudu teh serbuk cili merah
¼ sudu teh asafoetida
1 sudu teh mentega
110ml air
Sedikit garam
Minyak masak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
Masukkan kesemua bahan kecuali air ke dalam sebuah mangkuk. Gaul rata.
Masukkan air sedikit demi sedikit sambil menguli. Doh tidak boleh terlalu kering atau terlalu basah.
Masukkan doh ke dalam acuan muruku dan tekan membentuk reben. Ketepikan.
Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan doh bentuk reben dan goreng sehingga berwarna sederhana perang. Angkat dan ulangi langkah hingga selesai.
Angkat, sejukkan dan simpan di dalam bekas kedap udara selepas sejuk.
Sedia untuk dinikmati.
2. MURUKU BAWANG PUTIH
BAHAN-BAHAN:
1 cawan tepung beras
2 cawan tepung kacang kuda
5 tangkai cili kering
10 ulas bawang putih (dikupas)
1/8 sudu kecil garam
1 sudu besar mentega
50ml air
Minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
Cili kering dan bawang putih dikisar halus.
Masukkan semua bahan dan bahan kisar kecuali air ke dalam sebuah mangkuk. Gaul rata.
Masukkan air sedikit demi sedikit sambil menguli. Doh tidak boleh terlalu kering atau telalu basah.
Masukkan doh ke dalam acuan muruku dan tekan doh.
Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan muruku dan goreng sehingga berwarna sedehana perang.
Simpan di dalam bekas kedap udara selepas muruku sejuk.
3. BUTTER MURUKU
BAHAN-BAHAN:
1 cawan Tepung Beras
1 sudu besar Tepung Kacang Kuda
1 sudu besar Tepung ‘Pothukadalai’ (fried gram powder)
1 cubit Asafoetida
1/8 sudu kecil garam
2 sudu besar mentega
100ml air
Minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
Masukkan semua bahan kecuali air ke dalam sebuah mangkuk. Gaul rata.
Masukkan air sedikit demi sedikit sambil menguli. Uli sehingga doh tidak melekit.
Masukkan doh ke dalam acuan muruku dan tekan bentuk bintang.
Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan muruku dan goreng sehingga berwarna sedehana perang.
Simpan di dalam bekas kedap udara selepas muruku sejuk.
4. MURUKU JINTAN MANIS
BAHAN-BAHAN:
¾ cawan Tepung ‘Pothukadalai’ (fried gram powder)
2 cawan Tepung Beras
½ cawan Tepung Ulunthu(Urad Dhal) goreng
1 ½ sudu kecil Jintan Manis
¼ sudu kecil Asafoetida
1/4 sudu kecil garam
1 sudu besar mentega
300ml air
Minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
Jintan manis digoreng tanpa minyak. Sejukkan. Kisar sederhana halus.
Masukkan semua bahan dan jintan manis kisar kecuali air ke dalam sebuah mangkuk. Gaul rata.
Masukkan air sedikit demi sedikit sambil menguli. Doh tidak boleh terlalu kering atau telalu basah.
Masukkan doh ke dalam acuan muruku dan tekan doh berbentuk bintang.
Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan muruku dan goreng sehingga berwarna sedehana perang.
Simpan di dalam bekas kedap udara selepas muruku sejuk.
5. OMAPODI
BAHAN-BAHAN:
¼ cawan tepung beras
1 cawan Tepung Kacang Kuda
¼ sudu kecil Asafoetida
1/8 sudu kecil garam
1 sudu kecil mentega
100ml air
Minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
Masukkan semua bahan kecuali air ke dalam sebuah mangkuk. Gaul rata.
Masukkan air sedikit demi sedikit sambil menguli. Uli sehingga doh tidak melekit.
Masukkan doh ke dalam acuan muruku.
Panaskan minyak di dalam kuali. Tekan doh kedalam minyak. Goreng sehingga berwarna sedehana perang.
Selepas sejuk, masukkan kacang goreng, kacang hijau goreng. Kacau perlahan. Simpan dalam bekas kedap udara.
INFO RASA: Asafoetida: Getah dari pokok herba. Kaya khasiat dan disebut juga sebagai ‘ food of the gods’.
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman webRASA:
Umum tahu khasiat kacang kuda memang banyak untuk kesihatan kita. Berikut maklumat pemakanan untuk kacang kuda.
Secawan kacang kuda yang telah dimasak mengandungi
269 kalori
45 gram karbohidrat
15 gram protein
13 gram serat
4 gram lemak
0 gram kolesterol
Selain itu, seperti yang dinyatakan di atas, kacang kuda mengadungi vitamin K, folat, fosforus,zink, manganese, choline dan selenium.
Khasiat kacang kuda kepada kesihatan memang banyak. Akan tetapi anda haruslah tidak mengambilnya secara berlebihan untuk mengelak kesan sampingan kepada kesihatan. Pelbagai resepi terdapat di internet yang boleh anda amalkan bagi dimasukkan dalam diet anda. Sekiranya anda mempunyai alahan pada kekacang, anda haruslah berjumpa denga doktor anda untuk rujukan supaya tiada perkara buruk berlaku.
Apabila ada anak yang sedang membesar di rumah, memang kita kena sediakan stok makanan yang agak banyak. Sebabnya, mereka suka makan dan cepat lapar. Lagi-lagi kalau anak ramai. Wanita yang menggunakan akaun facebook Deyana Hatazad memberikan resipi membuat tauhu berlauk yang sesuai untuk disejukbekukan. Jadi, kita sebagai mak ni, mudah nak sediakan hidangan kalau anak-anak lapar.
TAUHU BERLAUK
BAHAN-BAHAN
2 keping tauhu biasa
4 bungkus tauhu telur
1 peket daging cencang ayam atau daging
1 labu bawang besar
1 batang lobak merah
Sedikit daun sup dan daun bawang
Garam secukup rasa
2 biji telur ayam
Minyak masak untuk menggoreng
CARA MEMBUAT
1. Kisar semua bahan di atas kecuali garam dan telur ayam. Tambah sikit air jika perlu.
2. Masukkan bahan kisar tadi dan gaul dengan garam.
3. Masukkan dalam acuan kecil atau besar. Kukus sehingga masak. Dah siap kukus, sejukkan sekejap dan kemudian potong.
4. Pecahkan telur ayam dan pukul. Salut kepingan kukusan yang sudah dipotong tadi dengan telur.
5. Goreng sehingga kekuningan.
6. Makan dengan sambal kicap.