Tak sangka isteri kepada pengarah hebat, Syamsul Yusof iaitu Ira Kazar pandai memasak rupanya.Makin banyak resipi yang dikongsi Ira. Video masakannya meraih perhatian warganet susulan sering berkongsi video memasak.Rata-rata netizen memuji suaranya, lembut dan manis apabila didengari.
Baru-baru ini, di laman TikToknya, Ira berkongsikan resepi masakan ‘Baked Potato Beef’
dan pelbagai komen diberikan susulan dia melontarkan voice over yang ‘catchy’ untuk video tersebut.
BAKED POTATO BEEF
Bahan-bahan:
Ubi kentang
Minyak
Lada hitam
Garam
Gula
Rosemary
Thyme
Daging kisar
Bawang Holland
Sos lada hitam
Lada hitam
Mixed herbs
Oregano
Cream Cheese
Shredded cheese
Daun parsley
Cara memasak:
1. Lumur kentang dengan minyak, lada hitam serta garam.
2. Bakar kentang tadi bersama rosemary dan thyme. Bakar pada suhu 300 darjah C.
3. Sementara itu masak inti. Masukkan bawang, daging, sos lada hitam, lada hitam, mixed herbs,oregano,garam dan gula secukupnya.
4. Bila kentang dah siap bakar,keluarkan semua isi kentang dan gaulkan dengan daging yang dimasak tadi.
5. Kemudian masukkan inti ke dalam kentang.
6. Letakkan topping cream cheese, shredded cheese.
7. Masukkan semula ke dalam oven dan bakar lebih kurang 5 minit.
Peminat tegar kudapan boleh cuba buat sendiri kudapan popia seaweed ni. Kalau dulu selalu beli, apa kata kali ni cuba buat sendiri pula, lebih jimat dan lebih berbaloi. Cara mudah untuk hasilkan kudapan ni, jom buat!
BAHAN-BAHAN:
Seaweed (sy lebih suka seaweed bigbang walaupun harga agak mahal tapi puas hati & ramai customer suka rasanya lain dari yang biasa)
*Harga sepeket lebih kurang RM8-RM10 -Potong/gunting siap2 semua seaweed kepada 2 bahagian macam atas peket seaweed tu
Telur (tambah sikit garam/aji/cukup rasa kalau nak)
Kulit popia saiz paling besar
Berus telur (cari yg jenis plastik bukan yg silicone ye nnt xlawa bila sapu/terlebih telur)
CARA MEMBUAT:
Lipat kulit popia kepada 2 bahagian
-Lipatlah macam mana pun bagi ada tanda sikit untuk senang ‘center’ kan seaweed nanti.
Sapu telur rata
-Sapu jangan terlalu banyak & terlalu sikit nanti bila goreng jd kembung n xlawa Sapu setakat nk bagi lekat je. Kena cepat2 sapu telur kalau x kulit popia tu mcm meresap & kulit jadi sangat lembik & tak cantik
Letak seaweed bagi center, tekan2 sikit & sapu lagi telur semua permukaan mcm no 3 tadi
Lipatkan kulit popia & tekan2 skit guna tapak tgn bg lekat rata. Siap
Ni hasil 6 peket seaweed sy buat dlm masa 2jam lebih non stop.
-Biarkan sekejap/ anginkan bg kering sikit kulit popia tu jangan terlampau kering nanti bila potong jd pecah2.
Ni part paling sy suka Guna pisau YANG PALING TAJAM ye kalau pisau xberapa tajam bila potong jd xlawa & melekat2 n terbuka kulit tu. Sy susun sekali 20 keping & potong sama besar. Ikut suka la nak besar mana
Dah siap potong tu boleh biarkan jp bg kering skit lepas tu buka la 1 persatu sambil tengok tv.
Biarkan dulu kejap atau nak keringkan bwh matahari atau kipas pun ok lg senang nk buka nnt.
Memang cara sy susun kemas2 gini sebelum buka 1-1
Minyak dah betul2 panas baru goreng. Nk buat makan sendiri2 hentam ja la goreng camna pun
Adunan Lempengyang sedap, lembut dan gebu tentunya jadi kegemaran ramai. Bagi penggemar hidangan ini, resipi adunan lempeng sedap perkongsian saudara Fuad Ismail Iskandar ini tentunya harus dicuba.
Lempeng ni cukup mudah.Bahan-bahannya juga tidak terlalu banyak. Orang bujang pun boleh buatnya dengan senang.
Lempeng sedap dan gebu ini boleh dinikmati dengan pelbagai cara. Antaranya boleh dimakan bersama Sambal Tumisa tau kari. Kalau nak cicah susu pekat manis pun boleh. Jomlah cuba. Anda pasti sukakannya.
RESIPI ADUNAN LEMPENG YANG MUDAH, SEDAP & GEBU
BAHAN-BAHAN:
2 ½ cawan tepung gandum – beli online disini
3 ½ cawan air
2 biji telur
Sedikit garam
Sedikit aji/perasa
3 sudu makan minyak masak
CARA MEMASAK ADUNAN LEMPENG SEDAP:
1.untuk membuat adunan lempeng, satukan semua bahan dan adun hingga sebati.
2.Untuk lebih mudah, satukan semua bahan dan kisar guna blender hingga halus dan tidak berketul.
3.Panaskan kuali nonstick kemudia masak adunan lempeng tadi hingga habis.
4.Angkat dan nikmatinya bersama pelbagai menu sampingan seperti sambal tumis, sambal sardin, kari atau pun susu pekat manis ( RASA)
Jom cuba buat Homemade Chicken Wraps ni. Hanya guna 3 cawan tepung gandum, boleh dapat 10 keping wraps ni. Kalau ada anak ramai, atau nak buat jamuan, boleh cuba resipi perkongsian saudari E-Mah Najmah ni. Memang jimat banyak berbanding yang dibeli. Mudah, sedap dan sangat berbaloi dicuba.
RESIPI HOMEMADE CHICKEN WRAPS
BAHAN-BAHAN:
3 cawan tepung gandum
1 sudu teh garam
2 sudu makan minyak zaitun – boleh juga guna minyak sayur atau minyak masak
1 cawan air
1 sudu teh baking powder – pilihan. jika tiada, boleh abaikan.
CARA MEMASAK: 1. Masukkan tepung gandum ke dalam bekas bersesuaian. Tambahkan garam dan minyak. Gaul rata. jika guna baking powder, masukkan sekali. 2. Masukkan air sedikit demi sedikit (hingga habis) sambil digaul. Uli seketika. Pastikan doh tidak terlalu lembik dan tidak melekat di tangan. Jika melekat masa uli, tambah sedikit tepung. 3. Uli doh hingga sebati dan rehatkan selama 10 minit. Kemudian bahagikan doh kepada 10 bahagian dan bulatkan menjadi doh kecil.
4. Canai doh tadi senipis yang boleh dan pastikan doh tidak koyak. Panaskan kuali non stick dan masak doh selama 1 minit bagi setiap bahagian. Jangan masak terlalu lama nanti wrap jadi garing dan tidak boleh digulung.
5. Untuk menyediakan Chicken Wrap, isikan dengan pelbagai inti kegemaran. Antara yang boleh diisi ialah isi yam yang digoreng tepung, salad, tomato dan perasakan dengan sos dan mayones. 6. Balut dengan kemas dan sedia untuk dinikmati.
Ketahui kebaikan belimbing buluh yang menakjubkan untuk kesihatan — dari menurunkan tekanan darah hingga membantu detoks hati. Superfood tempatan yang kecil tapi penuh khasiat!