Ini Rahsia Nak Roti Sardin Rangup, Perah Limau Dalam Adunan Tepung

Share

Sarapan pagi dengan roti sardin memang layan. Nak jadikan ia rangup,ada rahsianya. Gunakan sedikit limau untuk jadikan roti sardin tu jadi lebih rangup. Nak nampak kuning, letakkan sedikit serbuk kunyit.

ROTI SARDIN GORENG RANGUP

Bahan-Bahan:

Sardin-beli online di sini

Bawang merah-beli online di sini

Cili padi-beli online di sini

Gula sikit

Garam sikit

Maggi Cukup Rasa 

Dapatkan MITSUTOYO RECHARGEABLE PERSONAL BLENDER SET dengan HARGA DISKAUN DISINI! Masukkan code RASGSP5 sebelum buat pembayaran untuk dapatkan DISKAUN EXTRA RM5!

Cara membuat:

  1. Hancurkan, gaul rata dan tumiskan dengan sedikit minyak. Masak hingga bawang layu.
  2. Untuk tepung, gorengan biasa sahaja. Boleh guna pelbagai jenis tepung, perahkan sedikit air limau untuk lebih rangup.
  3. Tepung yang sudah disebatikan, selepas isi sardin di dalam roti, ketepikan roti dan letakkan tepung cair dan lipat dua untuk lekatkan roti agar tidak terbuka.
  4. Roti tak perlu dilenyek atau kukus. Hanya celup tepung goreng dengan minyak yang betul-betul panas.
  5. Siap untuk dihidang.

Kredit: Cahaya Kasih Firdausi

Ketahui lebih banyak resipi di website Majalah Rasa:

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

IKLAN