Wow..mudah je rupanya nak buat Mi Kuning secara homemade. Maklumlah, di laman sosial sekarang ramai yang rajin berkongsi aneka resipi homemade yang senang dan boleh menjimatkan belanja dapur. Salah satu yang anda boleh cuba buat sendiri ialah Mi Kuning. Lebih istimewa, resipi perkongsian saudari Roshima Ibrahim Shima ini tidak menggunakan kapur dan tiada bahan pengawet. Bolehlah cuba buat untuk masak mi goreng, mi sup dan sebagainya untuk keluarga.
CARA BUAT MI KUNING HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
1kg tepung gandum
2 biji telur
1/2 sudu makan garam
Pewarna kuning secukupnya
1 gelas air – jumlah air kena agak-agak. Letak sedikit demi sedikit dan pastikan adunan tidak lembik.
Ads
CARA MEMBUAT:
1. Masukkan tepung gandum ke dalam besin.
2. Pecahkan telur dalam mangkuk, pukul dan tuang ke dalam tepung.
3. Masukkan pewarna kuning, gaul rata. Tambahkan juga air yang telah dibancuh dengan garam sedikit demi sedikit.
4. Uli tepung hingga sekata. Pastikan adunan tidak lembik. Bulat-bulatkan doh dan leperkan.
5. Canai dan leperkan doh guna mesin mi. Ubah suai ketebalan dari tebal ke nipis. Ulang berulang kali. ( empunya resipi guna pencanai no 7. )
6. Setelah doh kelihatan nipis, sapukan tepung di permukaan doh. Kemudian masukkan kembali ke dalam mesin mi untuk memotong.
7. Panaskan air hingga mendidih dan masukkan sedikit minyak masak.
8. Masukkan mi dan celur seketika. Setelah mi kelihatan timbul, angkat dan toskan airnya. Titiskan sedikit minyak pada mi bagi mengelakkan ia melekat semasa sejuk nanti.
Ads
9. Mi kuning sedia dimasak mengikut citarasa anda.
INFO CHEF: 1 kg tepung gandum akan menghasilkan 2kg mi
Sajian Soto Ayam memang tak lengkap tanpa Begedil Daging dan Sambal Kicap. Tak cukup syarat. Bagi anda yang nak masak Soto untuk suami dan anak-anak sempena hujung minggu nanti, resipi perkongsian saudari Mariana Zainal ni boleh dicuba. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
CARA MASAK SOTO AYAM, BEGEDIL DAGING & SAMBAL KICAP SECARA HOMEMADE
SOTO AYAM
BAHAN SOTO:
Nasi impit
Suhun goreng
Tauge – cuci bersih & toskan
Fishcake – goreng & hiris
Tauhu – goreng & hiris
Kacang tanah – goreng
Daun bawang & daun sup secukupnya – hiris
BAHAN KUAH SOTO:
1/2 ekor ayam – potong dua
5 kuntum bunga lawang
1 1/2 keping asam gelugur
1 sudu makan garam
1 sudu teh bahan perasa
1 kiub pati ayam
2 1/2 sudu makan serbuk rempah sup
2 sudu makan serbuk rempah kurma
3 akar daun sup – basuh bersih & ketuk
3 hiris lengkuas – ketuk
2 biji buah keras – ketuk
2 batang serai – ketuk
2 senduk minyak masak untuk menumis
3 liter air – boleh lebihkan
BAHAN KISAR:
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
Halia – sebesar ibu jari
1 sudu makan jintan manis
1 sudu makan lada hitam
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan kisar. Tambah sedikit air dan kisar halus.
2. Panaskan minyak, masukkan bunga lawing, serai, buah keras dan lengkuas. Tumis hingga naik bau.
3. Masukkan bahan kisar, asam gelugur, kiub pati ayam, garam dan bahan perasa. Tumis hingga naik minyak dan rempah menjadi garing.
4. Tambahkan air dan akar daun sup. Biarkan mendidih.
5. Masukkan ayam dan renehkan hingga ayam masak sepenuhnya. Sesuaikan rasa.
6. Toskan ayam dan matikan api sup.
7. Ayam digoreng seketikan dan toskan Kemudian carikkan isinya. Ketepikan seketika.
8. Masukkan nasi impit, suhun goreng, tauge, fishcake, tauhu, kacang goreng dan hirisan daun sup serta daun bawang ke dalam mangkuk.
9. Tambah isi ayam carik dan begedil daging dengan secukupnya.
10. Tuang kuah soto dan nikmati bersama sambal kicap untuk rasa lebih enak.
BEGEDIL DAGING
BAHAN-BAHAN:
8 biji ubi kentang – kupas kulit dan belah 4
Sedikit daun sup – hiris
2 sudu makan bawang goreng – jika suka
200gm daging kisar
Serbuk lada sulah secukupnya
Mentega untuk menggoreng
2 biji telur
1 sudu teh tepung jagung
CARA MEMASAK:
1. Pukul telur bersama tepung jagung hingga sebati.
2. Panaskan minyak dan goreng kentang hingga empuk. Toskan dan lenyekkan guna lesung batu.
3. Goreng daging kisar tanpa minyak seketika. Kemudian hancurkan.
4. Satukan kentang lecek, daging kisar, daun sup, bawang goreng dan serbuk lada sulah. Gaul sebati dan sesuaikan rasanya.
5. Cubit doh dan bulat-bulatkan. Leperkan sedikit bagi membentuk begedil.
6. Panaskan minyak masak guna api sederhana.
7. Celup kepingan begedil ke dalam bancuhan telur dan goreng dalam minyak panas.
8. Bila begedil kelihatan garing keemasan, angkat dan ulang hingga habis adunan.
SAMBAL KICAP
BAHAN-BAHAN:
35 biji cili padi
2 ulas bawang putih
1 sudu teh gula
Kicap masin secukupnya
1 sudu makam sos cili – boleh gantikan dengan perahan limau nipis
1 senduk kecil kuah sup soto
CARA MEMASAK:
1. Bersihkan cili dan buang tangkainya.
2. Masukkan semua bahan ke dalam pengisar. Kisar halus.
3. Nikmati sambal kicap bersama soto dan begedil daging.
Sedapnya Maggi Kari Tumis ni. Sekali sekala, teringin juga nak makan sajian selain dari nasi yang simple dan tak susah masak. Bagi anda yang suka makan makanan pedas, menu perkongsian saudari Syazlin Mansor ni boleh dicuba.
CARA MASAK MAGGI KARI TUMIS
BAHAN-BAHAN:
2 bungkus mi segera perisa kari
1 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
Cili padi secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Tumbuk bawang merah, bawang putih dan cili padi hingga lumat. Kemudian gaul sekali dengan rempah mi segera.
2. Panaskan minyak masak. Tumis bahan tumbuk hingga garing. ( dulu-dulu nenek kata masukkan air dalam lesung. Petua masak sedap katanya.)
3. Masukkan air ikut cita rasa masing-masing. Kuah banyak atau sikit, terpulang. Tunggu hingga mendidih.
4. Seterusnya masukkan mi. Bila dah lembut, pecahkan telur. Sedia untuk dinikmati.
5. Jika suka, boleh masukkan sayur sawi, sosej atau apa sahaja yang digemari.
Sedapnya Lasagna Daging… Anda gemarkan hidangan ini? Biasanya untuk menjimatkan masa, ramai yang menggunakan sos Bolognese segera sebagai sos. Tapi sebenarnya kalau buat sendiri juga rasanya lebih enak. Hanya menggunakan sos tomato, sos cili dan beberapa bahan lain, rasanya memang sedap. Jom cuba resipi Lasagna perkongsian saudari Noratiqah Nordin. Pasti puas hati.
CARA MASAK LASAGNA DAGING SEDAP & MUDAH TANPA GUNA SOS SEGERA
6. Tambahkan garam dan juga gula dengan secukup rasa.
7. Hasil Sos Bolognese yang telah siap dimasak.
8. Untuk membuat sos putih, masukkan susu full cream ke dalam kuali.
9. Kemudian masukkan air bancuhan tepung. Sebatikan.
10. Seterusnya masukkan kepingan keju cheddar.
11. Masukkan garam dengan secukup rasa. Gaul hingga mendidih dan pekat macam yang kita mahukan.
12. Tekstur sos putih yang pekat sempurna.
13. Siap sos bolognese dan sos putih. Masa untuk susun lasagna.
14. Panaskan air dan letak sedikit minyak masak supaya nanti kulit lasagna tidak melekat.
15. Rebus kepingan lasagna selama 5 minit lebih kurang.
16. Ambil bekas bersesusian kemudian susun kulit lasagna di bahagian dasarnya.
17. Masukkan sos Bolognese dengan secukupnya hingga rata di semua permukaan kulit lasagna.
18. Masukkan sos putih diikuti lapiskan dengan kepingan lasagna kembali. Ulang langkah yang sama sehingga penuh loyang. (empunya resipi letak 3 baris kulit lasagna sahaja.)
19. Akhir sekali, taburkan parutan keju mozzarella dengan secukupnya.
20. Lasagna yang sedia untuk dibakar.
21. Bakar hingga Lasagna berbuih dan keju cair. (RASA: boleh guna suhu 180C dan bakar selama 30 minit atau hingga keju cair serta keperangan)
Cinnamon roll memang sedap jadi hidangan waktu petang. Memang boleh buat sendiri tapi mengenangkan nak membuatnya kena uli doh bagai ramai yang lebih suka...