Wow..mudah je rupanya nak buat Mi Kuning secara homemade. Maklumlah, di laman sosial sekarang ramai yang rajin berkongsi aneka resipi homemade yang senang dan boleh menjimatkan belanja dapur. Salah satu yang anda boleh cuba buat sendiri ialah Mi Kuning. Lebih istimewa, resipi perkongsian saudari Roshima Ibrahim Shima ini tidak menggunakan kapur dan tiada bahan pengawet. Bolehlah cuba buat untuk masak mi goreng, mi sup dan sebagainya untuk keluarga.
CARA BUAT MI KUNING HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
1kg tepung gandum
2 biji telur
1/2 sudu makan garam
Pewarna kuning secukupnya
1 gelas air – jumlah air kena agak-agak. Letak sedikit demi sedikit dan pastikan adunan tidak lembik.
Ads
CARA MEMBUAT:
1. Masukkan tepung gandum ke dalam besin.
2. Pecahkan telur dalam mangkuk, pukul dan tuang ke dalam tepung.
3. Masukkan pewarna kuning, gaul rata. Tambahkan juga air yang telah dibancuh dengan garam sedikit demi sedikit.
4. Uli tepung hingga sekata. Pastikan adunan tidak lembik. Bulat-bulatkan doh dan leperkan.
5. Canai dan leperkan doh guna mesin mi. Ubah suai ketebalan dari tebal ke nipis. Ulang berulang kali. ( empunya resipi guna pencanai no 7. )
6. Setelah doh kelihatan nipis, sapukan tepung di permukaan doh. Kemudian masukkan kembali ke dalam mesin mi untuk memotong.
7. Panaskan air hingga mendidih dan masukkan sedikit minyak masak.
8. Masukkan mi dan celur seketika. Setelah mi kelihatan timbul, angkat dan toskan airnya. Titiskan sedikit minyak pada mi bagi mengelakkan ia melekat semasa sejuk nanti.
Ads
9. Mi kuning sedia dimasak mengikut citarasa anda.
INFO CHEF: 1 kg tepung gandum akan menghasilkan 2kg mi
Musim open house tiba lagi! Bagi yang belum tahu nak masak apa untuk tetamu, resipi yang RASA kongsikan ini pasti boleh membantu. Antara pilihan terbaik yang boleh anda cuba ialah Mi Rebus Johor resipi perkongsian Puan Faziatun Nisa Yusof Basha ni. Siap dengan resipi langkah demi langkah. Jadi senanglah ank cuba!
MI REBUS JOHOR
BAHAN-BAHAN:
1kg mi kuning- dicelur
BAHAN KISAR:
100g udang basah
3 sudu besar udang kering
2 biji bawang besar
3-4 ulas bawang putih
2 inci lengkuas
5-6 tangkai lada kering
BAHAN KUAH:
3 biji keledek- direbus dan dilecek
150-200g daging cincang/ daging tetel
1 batang serai
2 sudu besar serbuk kari daging
2 sudu besar taucu – kisar
Garam dan gula secukupnya
Air secukupnya
BAHAN HIASAN:
Tauge – dicelur
Tauhu goreng
Telur rebus
Bawang goreng
Lada potong
Daun bawang
CARA MEMASAK:
1. Rebus keledek dan lecek.
2. Tumis serai di belah dua.
3. Masukkan bahan blender. Tumis sehingga pecah minyak.
4. Masukkan serbuk kari dan tumis lagi.
5. Masukkan daging cincang dan tambah air.
6. Biar mendidih dan masukkan taucu kisar.
7. Masukkan keledek lecek, reneh sehingga kanji keledek memekatkan kuah.
8. Perasakan dengan garam dan gula.
9. Celur mi dan tauge. Goreng tahu dan rebus telur.
Teringin nak makan masakan sendiri tetapi selalu terbantut oleh kekangan masa dan tercari-cari resipi menyebabkanbertangguh untukmemasak. Jangan cari alasan lagi, jom cuba resipi mudah saji ni. Pilihan bujang berkerjaya yang boleh disediakan ketika balik kerja atau pun hujung minggu.. Mudah jer!
SPAGETI BUJANG LEMAK BERKRIM
BAHAN-BAHAN:
250gm spageti |rebus dan tos
150ml susu penuh krim
50gm mentega
6 ekor udangsaiz XL
50gm cendawan butang dalam tin | hiris
50gm brokoli |dadu kecil
1/2 biji bawang besar | cincang
3 ulas bawang putih | cincang
Sedikit serbuk lada sulah
Sedikit garam
CARA MEMASAK:
1. Panaskan mentega di dalam kuali, tumis bawang merah dan putih hingga wangi.
2. Masukkan susu dan kacau hingga mendidih.
3. Seterusnya masukkan udang, diikuti dengan cendawan butang.
4. Kemudian masukkan pula brokoli.
5. Perasakan dengan garam dan lada sulah secukupnya.
6. Akhir sekali masukkan spageti yang telah direbus. Gaul rata dan angkat.