Bawang putih sering jadi bahan utama dalam masakan. Tahukah anda bagaimana nak masak bawang putih yang rangup? Tak semua orang dapat buat bawang putih ni dengan sedap. Kadang-kadang terhangus. Kadang-kadang masaknya tidak sekata. Ada yang terlebih masak, ada yang masih lemau. Moga perkongsian oleh Arina Yahaya boleh kita sama-sama manfaat nanti.
Dah lebih 1000 pek terjual. Tip ini diguna pakai oleh nenek saya. Saya follow dan jadi sumber rezeki saya sekarang ni. Saya halalkan tip ini dikongsi agar kita semua mendapat kebaikan daripadanya.
1.Pilih bawang yang agak kering, agak kecil-kecil saiznya, elak guna bawang saiz besar, bawang saiz besar baru tuai dari ladang dan kandungan air sangat tinggi dan akan jejaskan kerangupan.
2. Teknik kawalan api dapur masa goreng kena pandai, jangan terlalu besar atau terlalu kecik
3. Guna kuali yang sepadan dengan jumlah gorengan bawang
4. Goreng menggunakan minyak yang baru. Baru la warna bawang putih kita akan cantik.
5. Pastikan api cukup panas sebelum kita masukkan bawang dan laras api kepada tahap sederhana semasa goreng.
6. Goreng sehingga kekuningan antara 10 minit hingga 13 minit.
Ads
Kredit : Arina Yahaya & FB Koleksi Resipi Sedap
Anda yang nak membeli Elektric Grill secara online, lihat di SINI
ANDA SEDANG MENCARI PERALATAN DAPUR YANG MEMUDAHKAN KERJA RUMAH, JOM LAYARINYA DI SINI.
Tentunya masih ramai lagi yang keliru di antara tepung gandum cap Ros dan tepung Red Rose. Tepung ini nampak macam sama tetapi sebenarnya ada perbezaannya. Sebab tu kadang-kadang bila buat kek atau biskut tak menjadi. Tersalah tepung rupanya. Nak tahu apa perbezaannya? Ini penerangan yang dikongsi oleh Puan Zuraini Alias II. Semoga bermanfaat. Jangan tersalah beli lagi okay!
BEZA TEPUNG GANDUM RED ROSE & TEPUNG CAP ROS
1. Tepung Gandum Red Rose
Tepung Red Rose biasanya dijual di bakeri. Kebanyakan yang dijual adalah tepung yang sudah dipek semula oleh bakeri tetapi pada bahagian label ada tulis tepung red rose. Selalunya tepung ini dikhaskan untuk membuat biskut. Yang bestnya, biskut akan jadi lebih ringan dan rangup. Harga tepung dijual sekitar RM3.00 hingga RM3.20 sekilo.
2. Tepung Cap Rose
Tepung ini pula merupakan tepung serbaguna yang sama dengan tepung gandum jenama lain seperti cap sauh, kunci dan lain-lain lagi. Harganya pula tidak melebihi RM2.00.
Ini pula kegunaan tepung gandum mengikut kegunaan:
Tepung Cap Kunci – untuk karipap
Tepung Cap Rose – untuk buat biskut
Tepung Cap Cempaka – untuk apam senyum merekah
Tepung High Protein – untuk donut
Tepungn Gandum Cap Sauh dan Bakers Choice – untuk kek dan biskut
Buah tembikai susu ini memang kegemaran ramai. Tapi yang buat kita frust bila buah yang kita pilih waktu beli rasanya tawar.
Jadi untuk pastikan tembikai susu yang kita beli lepas ini manis bersari, boleh ikut tip yang dikongsi oleh Nor Shahidah Abd Kohar yang bekerja bahagian buah-bauahan sebuah pasar raya.
Pilih tembikai susu ikut 6 tip ini
Bagi memastikan tembikai susu yang dibeli manis, pilih ikut enam tip ini;
1. Jangan ambil buah tembikai susu yang kulitnya licin bersih (ramai yang suka pilih buah macam ni sebenarnya). Lagi banyak garisan coklat, lagi bagus. Kulit buruk tak flawless itu lah yang manis.
2. Pilih kulit tembikai yang berwarna kuning berbanding putih.
3. Perhatikan berat buah. Biar kecil tapi berat. Itu maknanya buah tersebut ‘juicy’, banyak air.
4. Cuba goncang buah, jika dengar bunyi biji jatuh atau berlaga itu maknanya buah sudah cukup masak.
5. Jangan pilih tangkai yang masih hijau, pilih tangkai yang sudah kering. Itu tanda buah masak ranum.
6. Paling senang, hidu. Kalau masak baunya memang manis berbanding buah yang muda atau belum masak
Siapa sangka di sebalik kecantikan bentuk yang membulat dan warna merah bak kristal, buah delima memiliki khasiat yang sangat luar biasa. Tidak dapat dinafikan bahawa terdapat bukti yang menyatakan buah delima bagus untuk diamalkan.
Buah delima merupakan antara makanan kegemaran Rasulullah SAW. Buah delima kaya dengan pelbagai khasiat dan menjadi penawar kepada banyak jenis penyakit. Malah, kebaikan buah delima ini juga terlalu banyak untuk kesihatan dan kecantikan.
Firman Allah di dalam al Quran, yang bermaksud:
“Di dalam kedua-duanya (syurga) juga terdapat buah-buahan serta pohon kurma dan delima”. [Surah al Rahman ayat 68]. Allah menyebut buah delima (rumman) sebanyak 3 kali di dalam ayatNya untuk menunjukkan betapa hebat penciptaan Allah itu dan ia juga disebut sebagai buahan daripada syurga.
Buah delima diperkaya dengan pelbagai vitamin dan mineral yang membantu dalam menghasilkan kulit yang cantik. Sumber asid folat dan antioksidan pada buah delima dapat merangsang, membuang toksik dan meningkatkan kecantikan kulit secara semula jadi. Kandungan gula dalam buah delima pula mampu bertindak sebagai skrub untuk menyingkirkan sel kulit mati. Kekayaan antioksidan dalam buah delima adalah tiga kali lebih tinggi berbanding anggur merah, beri biru, kranberi, dan oren. Antioksidan ini berfungsi untuk melawan radikal bebas yang boleh merosakkan sel dalam tubuh.
Justeru, ia layak digelar ’superfruit’ kerana kandungan antioksidan yang diterajui oleh asid ellagik berupaya melindungi kalenjar prostat, payu dara, organ paru-paru dan jantung atau sistem kardiovaskular.
Berikut antara khasiat tersembunyi buah delima:
Melambatkan proses penuaan
Pemakanan buah delima boleh mengelakkan anda daripada hyper pigmentation, bintik-bintik penuaan, bintik-bintik hitam, kedutan dan wrinkles yang biasanya disebabkan oleh pendedahan yang terlalu banyak kepada cahaya matahari.
Merawat masalah pada wajah
Sapukan perahan buah delima pada permukaan kulit yang terjejas boleh mengurangkan perbentukan serum dan mengawal perbentukan jerawat. Tambahan lagi, buah ini juga boleh mengurangkan kesan parut disebabkan jerawat.
Menyembuhkan Anemia
Buah delima terbukti mampu merawat penyakit sel darah merah rendah atau anemia. Nutrisinya mempunyai kadar zat besi yang tinggi yang mampu meningkatkan kandungan hemoglobin dalam darah serta meransang pembiakan sel darah merah.
Baik untuk sistem penghadaman
Buah delima membantu sistem badan mengeluarkan enzim dengan sifat anti-bakteria yang boleb membantu sistem penghadaman dan melawan pelbagai penyakit makanan yang dimakan. Buah delima juga boleh merawat sembelit.
Sabda Nabi Muhammad S.A.W yang bermaksud: “Makanlah delima dengan kulitnya kerana sesungguhnya buah delima baik untuk penghadaman perut (Diriwayatkan Ahmad, Baihaqi dan Ibnu Sunni)”
Amalan makan buah delima atau minum jus delima asli setiap hari akan mengurangkan risiko penyakit yang berbahaya. Pabila mengambil jus delima, pastikan tiada tambahan gula, pengawet, penstabil, pewarna dan perasa tiruan. Ketika memilih buah delima, pastikan memilih buah yang berat dan berkulit bersih. Jangan pilih jika kulit buah delima sudah merekah. Buah delima tahan sehingga enam bulan jika disimpan di dalam peti sejuk.
RESIPI
LAICI PANNA COTTA DENGAN DELIMA
BAHAN A
200ml minuman laici
1000ml susu segar penuh krim
200ml whipping cream/heavy cream
250gm gula
1 tin buah laici
1 paket serbuk agar-agar
BAHAN B
1 kotak besar minuman laici
2 biji buah delima
1 paket serbuk agar-agar
2 sudu makan gula
CARA MEMASAK
Kemudian kisar buah laici dengan minuman laici dan tapis.
Campurkan air tapisan laici tadi dengan susu segar penuh krim, whipping cream, gula dan serbuk agar-agar ke dalam kuali.
Kacau dan masak sehingga mendidih.
Biarkan suam sedikit dan tuangkan ke dalam bekas sehingga penuh. Ketepikan.
Campurkan semua bahan B dalam periuk dan masak sehingga mendidih.
Biarkan suam sedikit dan tapis untuk asingkan biji delima.
Tuang sehingga separuh bekas yang anda gunakan. Biarkan sejuk.
Masukkan kembali panna cotta ke dalam peti ais dan biarkan sejuk.
Hias dengan buah delima.
Info chef: Jika tidak ada air kotak laici, anda boleh kisar laici dalam tin bersama airnya dan tapis. Saiz hidangan: 4-6 cawan
Tempoh memasak: 20 minit
Jenis hidangan : Barat
Keistimewaan : kaya rasa delima dan laici
Cara memasak : Didih
Anggaran kos: RM25
MUFFIN DELIMA OATMEAL
BAHAN-BAHAN
1 3/4 cawan tepung serbaguna
3/4 cawan gula
1 sudu teh serbuk penaik
1/2 sudu teh baking soda
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh kayu manis
3 biji telur gred A | dipukul perlahan
1/2 cawan minyak sayur-sayuran
1/3 cawan jus delima (seratus peratus)
1 cawan delima | asingkan isi
1/2 cawan oat
BAHAN TOPPING
2 sudu besar mentega | dicairkan
1/2 cawan light brown sugar
1/3 cawan tepung serbaguna
1 sudu teh kayu manis
1/4 cawan oat
1/4 cawan delima | asingkan isi
CARA MEMASAK
Panaskan ketuhar pada 350C.
Dalam mangkuk besar ayakkan tepung, gula, serbuk penaik, baking soda, garam dan kayu manis.
Masukkan telur, minyak sayuran dan jus buah delima. Kacau sehingga sebati.
Kemudian, masukkan buah delima dan oat. Kacau sebati.
Tuangkan 1/3 adunan ke dalam setiap bekas muffin.
CARA MEMBUAT TOPPING
Dalam mangkuk sederhana kacau mentega, gula perang, tepung, kayu manis, oat dan buah delima hingga rata.
Taburkan sedikit buah delima di atas permukaan muffin.
Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan selama 22 hingga 27 minit atau masak.
Sejuk di atas redai dan sedia dihidangkan.
Info chef: Jika anda mahu muffin yang lebih manis, boleh tambah sukatan gula dalam bahan.
Nampak macam ayam sambal tapi bukan. Ayam sira pedas ini berbeza rasa dan masakannya. Menurut Fuza Abas yang berkongsi resipi ini rasanya pedas, manis dan lagi sedap jika dimakan dengan daun kari yang ditabur di atasnya.