
Isi Kandungan
Toggle
Kadang buat sendiri ayam goreng kunyit kat rumah, rasa tak sama macam kat kedai. Teringin gak nak makan yang sedap macam tu kan? Nah, RASA berikan resipinya. Boleh buat sendiri.
AYAM GORENG KUNYIT
Bahan Untuk Ayam
600 gram dada ayam (dipotong dadu)
15 gram tepung jagung
10 gram tepung beras
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu besar serbuk kari
1 kiub pati ayam
Sedikit air
Garam jika perlu (sebab dah ada kiub ayam tu)
Minyak masak untuk menggoreng
1 labu bawang besar
Lobak merah (hiris panjang)
Kacang panjang (potong panjang)
Cara membuat
1. Perap dada ayam dengan tepung jagung, tepung beras, serbuk kunyit, serbuk kari dan kiub pati ayam dan garam sekejap sebelum goreng.
2. Panaskan minyak masak. Biar sampai ayam tenggelam dalam minyak masak sepenuhnya.
3. Goreng ayam sampai masak. Masukkan bawang besar, lobak merah dan kacang panjang. Kacau sekejap.
4. Angkat dan toskan.
SAMBAL BELACAN SPECIAL
Bahan Tumbuk Untuk Sambal
5 biji cili merah
6-10 biji cili padi merah.
Sedikit belacan
Sedikit gula
Sebelah tomato potong dadu boleh tumbuk sekali.
Cara membuat
1. Tumbuk semua bahan di atas sehingga agak halus.
2. Ambik sedikit minyak masak bekas goreng ayam tadi. Masukkan baha tumbuk. Masak sekejap dalam 5-8 minit.
3. Angkat dan hidangkan.
Resipi oleh Haja Saleh dari Telegram KakiMakan
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Buntu Nak Masak Apa! 9 Hidangan Ayam Pilihan Masa Berbuka Memang Terbaik.

Isi Kandungan
ToggleBaru beberapa hari berpuasa sudah buntu nak masak apa dan tak ada idea untuk masak lauk hidangan berbuka puasa. Jika tidak makan ikan ini antara lauk yang berasaskan ayam. RASA kongsikan 10 resipi makanan berbuka puasa yang sering menjadi pilihan. Kamu boleh pilih resipi dan cuba sendiri di rumah. Selamat mencuba!
1. AYAM BAKAR TANDOORI
BAHAN-BAHAN:
- 3 ketul ayam
- 2 sudu makan jus lemon
- 1 sudu makan serbuk kari
- 1 sudu makan cili kisar
- 1 sudu makan serbuk kunyit
- 1 sudu teh serbuk lada sulah
- Garam secukupnya
BAHAN KISAR:
- 250gm dadih
- 1 labu bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 2.5sm halia
- 2 tangkai daun ketumbar
CARA MEMASAK:
1. Lumur ayam yang telah dibersihkan terlebih dahulu dengan jus lemon. Ketepikan.
2. Satukan bahan-bahan yang telah dikisar halus bersama serbuk kari, cili kisar, serbuk kunyit, lada sulah, garam secukup rasa. Gaul sebati.
3. Lumur rata di atas ayam dan perap selama dua jam.
4. Setelah itu, bakar ayam selama 30 minit pada suhu 200C.
5. Angkat dan sedia dihidangkan.
Info chef: Enak dimakan bersama roti atau nasi.
2. AYAM MASAK HALIA
BAHAN-BAHAN:
- 200gm dada ayam -potong kecil
- 5cm halia-hiris
- 3 biji bawang merah-hiris
- 3 ulas bawang putih-hiris
- 3 biji cili merah-hiris
- 1 sudu tepung jagung-bancuh dengan 50ml air)
- 2 sudu makan sos tiram
- 1 biji tomato -belah 4
- 3 tangkai daun bawang-potong kasar
- 2 sudu minyak masak
- Garam dan perasa secukupnya
- Air secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak di dalam kuali dan masukkan bahan yang telah dihiris. Tumis sehingga terbit wangi dan layu.
2. Masukkan isi ayam dan gaul rata.
3. Kemudian masukkan sedikit air dan kacau lagi. Masak sehingga ayam masak dan lembut.
4. Masukkan bancuhan tepung jagung, garam dan sos tiram. Masukkan sedikit air, Biarkan kuahnya memekat.
5. Masukkan hirisan tomato dan daun bawang, Gaul sebati.
6. Angkat dan sedia dinikmati.
Info chef: Boleh tambah hirisan cili padi merah jika ingin rasa lebih pedas menyengat.
3. AYAM MADU ALA MAMAK
BAHAN-BAHAN:
- 5 ketul ayam
- 5cm halia-kisar
- 1 sudu makan lada hitam – kisar
- 3 ulas bawang putih-kisar
- 3 sudu makan madu
- 1 sudu makan sos tiram
- 2 sudu makan minyak masak
- Garam dan serbuk perasa secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Bersihkan ayam, toskan. Ketepikan.
2. Gaulkan ayam dengan kesemua bahan kisar, madu, sos tiram, garam dan serbuk perasa secukupnya. Perap selama 1 jam.
3. Bakar di atas pemanggang sehingga garing.
4. Sapukan sedikit minyak masak dan bakar lagi seketika.
5. Angkat dan sedia dinikmati.
Info chef: Enak dihidang bersama salad
4. AYAM GORENG BEREMPAH
BAHAN-BAHAN:
- 5 ketul ayam
- 1 sudu makan rempah kari
- 1 sudu makan serbuk lada sulah
- 1 sudu makan serbuk cili
- 4 tangkai daun kari
- Garam secukup rasa
- Minyak secukupnya
BAHAN KISAR:
- 5 ulas bawang putih
- 2.5sm halia
- 3 biji bawang merah
- 3 batang serai
- 2.5sm lengkuas
CARA MEMASAK:
1. Gaul ayam dengan semua bahan kisar dan bahan lain kecuali minyak masak. Perap selama 1 jam.
2. Panaskan minyak dalam kuantiti yang banyak di dalam kuali. Goreng ayam yang telah diperap tadi.
3. Apabila ayam Nampak garing, angkat dan toskan minyak.
4. Sedia dinikmati.
Info chef: Enak dimakan bersama nasi atau dimakan begitu sahaja.
5. AYAM MASAK KICAP BERAROMA
BAHAN-BAHAN:
- 500gm ayam
- 20 tangkai cili kering-kisar
- 5 biji bawang merah-kisar
- 3 ulas bawang putih- kisar
- 2.5sm halia -kisar
- 1 batang serai-ketuk
- 3 helai daun limau -dikoyak
- 1 biji bawang besar-potong bulat
- 3 sudu makan sos tomato
- 5 sudu makan kicap
- 180ml air
- Garam dan serbuk perasa secukupnya
- Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Basuh ayam dan toskan.
2. Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bahan yang telah dikisar bersama serai yang telah diketuk hingga terbit wangi dan garing.
3. Masukkan ayam dan gaul rata. Biarkan ayam lembut dan pecah minyak.
4. Masukkan daun limau purut, sos tomato dan kicap. Kacau sebati.
5. Masukkan hirisan bawang besar dan masak hingga pecah minyak,
6. Angkat dan sedia dinikmati.
Info chef: Boleh tambah cili padi untuk rasa lebih pedas.
6. AYAM SALAI GULAI LEMAK CILI PADI
BAHAN-BAHAN:
- 500gm ayam -salai bersama garam dan halia tumbuk
- 10 biji cili padi -kisar
- 2.5sm kunyit-kisar
- 2.5sm halia -lkisar
- 2 batang serai-kisar
- 3 biji ubi kentang-potong
- 500ml santan pekat
- 500ml air
- Garam secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Masukkan kesemua bahan kecuali santan pekat dan garam ke dalam periuk. Masak sehingga ayam yang disalai dan kentang menjadi lembut.
2. Masukkan santan pekat dan sentiasa kacau sehingga ia mendidih semula.
3. Perasakan dengan garam secukup rasa dan kacau sebati. Tutup api.
4. Angkat dan sedia dinikmati.
Info chef: Enak dimakan bersama nasi putih panas.
7. AYAM ROS
BAHAN-BAHAN:
- 500gm ayam
- 1 labu bawang besar -hiris bulat
- 2 batang serai-ketuk
- 2 helai daun pandan
- 4 sudu cili kisar
- 4 sudu tomato puri
- 500ml santan
- 1 biji tomato -belah empat
- 2.5sm gula Melaka
- Biji gajus secukupnya
- 3 sudu minyak masak
- Garam secukupnya
- Rempah empat sekawan
BAHAN KISAR:
- 1 labu bawang besar
- 3 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 2.5cm halia
- 2.5cm lengkuas
CARA MEMASAK:
1. Ayam dicuci bersih, toskan dan lumur dengan garam.
2. Panaskan minyak di dalam kuali, goreng ayam 2/3 masak dan ketepikan.
3. Di dalam minyak yang sama, masukkan rempah 4 sekawan, bahan kisar, serai dan daun pandan. Tumis hingga terbit wangi.
4. Masukkan cili kisar dan gula Melaka, tumis hingga ia pecah minyak.
5. Masukkan tomato puri dan kacau sebentar.
6. Masukkan ayam dan gaul sebati.
7. Masukkan santan, garam secukup rasa, biji gajus, tomato yang dibelah empat dan hirisan bawang besar.
8. Angkat dan sedia dinikmati.
Info chef: Tomato puri boleh diganti dengan sos tomato.
8. KERUTUP AYAM
BAHAN-BAHAN:
- 4 ketul ayam – potong kecil
- 4 sudu makan rempah kerutup
- 1 sudu makan kerisik
- 1 sudu makan gula merah
- 500ml santan
- Garam secukupnya
- Minyak masak secukupnya
BAHAN KISAR:
- 2 biji buah keras
- 2.5sm halia
- 1 batang serai
- 5 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak di dalam kuali, tumis bahan yang telah dikisar sehingga garing.
2. Masukkan rempah kerutup kemudian kacau sehingga sebati.
3. Masukkan ayam, kerisik, garam secukup rasa, gula merah dan santan. Biarkan ia mendidih.
4. Pastikan kacau sekali sekala. Apabila kuah sudah memekat dan ayam menjadi lembit, tutup api dan angkat.
5. Sedia dinikmati.
Info chef: Enak dimakan bersama roti atau nasi.
9. RENDANG AYAM MINANG
BAHAN-BAHAN:
- 500gm ayam
- 3 sudu makan kerisik
- 1 helai daun kunyit -racik
- 2 sudu makan jintan manis
- 1sudu makan serbuk ketumbar
- 1 batang kulit kayu manis
- 2 biji bunga lawing
- 4 biji buah pelaga
- 500ml santan
BAHAN KISAR:
- 3 labu bawang besar
- 5 ulas bawang putih
- 5 batang serai
- 2.5sm halia
- 2.5sm lengkuas
- 2.5sm kunyit
- 15 batang cili kering
- 10 biji cili padi
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bahan kisar sehingga kekuningan dan terbit wangi.
2. Masukkan kulit kayu manis, bunga lawang, buah pegaga, jintan manis dan ketumbar.
3. Masukkan ayan dan pastikan ayam sebati dengan rempah sebelum masukkan santan.
4. Kemudian masukkan kerisik, daun kunyit dan kacau sebati.
5. Perasakan dengan garam secukup rasa. Biarkan ia mereneh seketika hingga kuah agak pekat.
6. Tutup api, angkat dan sedia dihidangkan.
Info chef: Sesuai bagi mereka yang gemarkan rendang yang pedas.
Kongsi resipi: Terima kasih Chef Fairaz Fakhri bin Shaharudin, Padang Jawa, Selangor
Asam Pedas Ayam, Lebih Pekat & Sedap. Memang Padu!

Isi Kandungan
ToggleAsam Pedas Ayam memang sedap dijadikan hidangan lauk buat keluarga. Menu kegemaran ramai. Simple tapi padu!
Makan dengan nasi putih ada sambal belacan dengan ulam timun pun dah cukup. Bonus kalau ada telur masin atau telur dadar.
Resipi yang dikongsikan ini cukup mudah kerana ia untuk rujukan anak teruna empunya resipi. Paling penting tumis bahan-bahan sampai garing dan masak baru menjadi. Bolehlah cuba nanti!
ASAM PEDAS AYAM
Bahan-bahan:
Ayam
Bawang merah – dihiris
Asam jawa – ambil jus
Garam
Kiub pati ayam – jika suka
Bahan kisar:
cili kering
serai hiris ( kisar bersama cili kering hingga hncur)
bawang merah ( banyak sikit baru sedap)
bawang putih
kunyit hidup skit
halia skit
belacan
Cara Penyediaan:
- Panaskan minyak. Tumis bawang yang di hiris hingga naik bau/kekuningan baru masukkan bahan-bahan yang dikisar bersama serai sehingga garing.
- Tumis hingga cili tu betul-betul masak. Guna api sederhana, masukkan sekali daun limau purut.
- Dah masak/garing cili baru masukkan ayam
- Kacau rata dan biarkan hingga naik minyak
- Dah keluar minyak ayam baru masukkan air asam jawa. Garam boleh juga letak kiub ayam jika suka. Jika ada daun kesum bolehlah masukkan sekali.
- Siap dan boleh dihidangkan.
Kredit: Sha Roziah Al Yahya
Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan pelbagai resipi terkini yang mudah & enak di laman web RASA
Resipi Asam Pedas Ikan Kembung Lemak Yang Sedap, Seminggu Sekali Mesti Masak
Asam Pedas Johor, Buat Pekat-pekat Makan Dengan Nasi Putih. Kuah Banjir Boleh Hirup Sampai Licin
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Tak Tahu Nak Masak Apa? Boleh Ikut Resipi Lelaki Ini, Memang Terangkat!

Orang kata, lelaki ni kalau dah masuk dapur, air tangan dia tu jarang tak sedap. Memang sedap dan boleh bertambah-tambah nasi! Padahal menu lauk sama dengan mak-mak kita masak.
Haa, siapa di sini macam ni? Kalau anak-anak pula, silap haribulan lagi suka ayah yang masak daripada mak. Betul tak?
Melalui perkongsian reseipi daripada Wan Iskandar ini, menunya nampak menyelerakan walaupun jenis yang simple. Tapi yang simple tu lagi sedap kan?
AYAM GORENG KUNYIT
BAHAN-BAHAN PERAP:
Isi ayam | dipotong kecil-kecil
Garam
Kunyit – beli online di sini
Tepung jagung – beli online di sini
Cili giling – beli online di sini
*Gaul hingga sekata. Biar selama sekurang-kurangnya ½ jam.
BAHAN LAIN:
Kacang panjang | dipotong
Bawang holland | dihiris
Cili merah besar | dihiris
CARA-CARA:
1.Panaskan minyak. Masukkan ayam yang telah diperap. Goreng sehingga warna keemasan.
2. Kemudian, masukkan kacang panjang, cili dan bawang holland. Goreng selama 2-3 minit.
3.Boleh angkat dan toskan. Sedia untuk dihidangkan.
AYAM GORENG RANGUP BERLADA
BAHAN-BAHAN:
Ayam
Serbuk kunyit
Garam
Tepung ubi – beli online di sini
Tepung jagung – beli online di sini
Bawang merah – beli online di sini
Bawang putih – beli online di sini
Lada kering – beli online di sini
Secubit belacan
CARA-CARA:
1.Lumurkan ayam dengan serbuk kunyit, garam, tepung ubi kayu dan tepung jagung.
2. Panaskan minyak. Goreng ayam hingga rangup. Angkat dan toskan. Ketepikan.
3.Goreng bawang merah, bawang putih sehingga garing. Angkat dan toskan. Ketepikan.
4. Potong lada kering dan basuh. Kemudian, goreng sehingga kelihatan lembut, angkat dan toskan. Ketepikan.
5. Kisar bawang merah, bawang putih, lada kering, secubit belacan dan garam sehingga halus.
6. Tumis bahan kisar tadi sehingga pecah minyak. Kalau nak lagi sedap, boleh masukkan gula melaka. Kalau tiada pun tak apa.
7. Apabila sudah pecah minyak, masukkan ayam yang digoreng tadi. Gaul sekata selama 2-3 minit. Siap untuk dihidangkan.
UDANG MASAK SOS
BAHAN-BAHAN:
Udang
Bawang merah
Bawang putih
Daun kari – beli online di sini
Sos tiram – beli online di sini
Sos cili – beli online di sini
Sos tomato – beli online di sini
Cili merah (optional)
CARA-CARA:
1.Lumur udang dengan kunyit dan garam. Kemudian, goreng udang sehingga keemasan. Angkat dan toskan. Ketepikan.
2. Goreng garing bawang putih, merah dan daun kari. Kemudian, masukkan sos cili, sos tomato dan sos tiram. Kacau rata.
3. Letak sedikit air dan kacau lagi hingga sekata. Masukkan garam secukup rasa dan cili. Gaul lagi.
4. Masukkan udang yang digoreng tadi. Kacau rata. Akhir sekali, taburkan cili merah. Siap untuk dihidangkan.
DAGING MASAK KICAP
BAHAN-BAHAN:
Daging
2 sudu teh sos cili
2 sudu teh sos tomato
2 sudu teh sos tiram
¾ sudu kicap manis – beli online di sini
Bawang putih
Bawang merah
Halia – beli online di sini
Cili besar merah/hijau
CARA-CARA:
1.Lumur daging dengan serbuk kunyit dan garam.
2. Panaskan minyak. Masukkan daging, bawang putih, bawang merah dan halia.
3. Goreng sehingga daging keluarkan air. Kemudian, masukkan sos tiram, sos cili dan sos tomato. Kacau sehingga daging kelihatan sekata dan lembut.
4. Akhir sekali, masukkan cili besar. Kacau lagi. Dah siap untuk dihidangkan.
Kredit resipi: Wan Iskandar
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Menu Berasaskan Sambal Yang Boleh Bangkitkan Selera Makan Anda!
Rindu Nak Makan Ala Kopitiam? Ikuti Resipi Mudah Buat Seri Kaya Karamel
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official: