Lepas ni kalau korang makan apa sahaja jenis limau, jangan buang kulitnya kerana buah  yang kaya dengan vitamin C ini, kulitnya  juga boleh dimanfaatkan untuk  dipelbagaikan kegunaannya di dapur anda.  Untuk membuktikannya, anda kena cuba.

 Menyegarkan Ruang Dapur

Limau terkenal dengan aroma yang menyegarkan, oleh itu jangan sia-siakan kulitnya , kupas dengan elok kemudian letak di beberapa sudut dapur. Dengan cara ini ia aromanya akan menyegarkan ruang dapur.

Menghalau Serangga

IKLAN

Selain menghasilkan aroma segar, kulit limau juga boleh menghalau serangga seperti lipas dan semut. Dua serangga ini tidak menyukai aroma sitrus, jadi anda boleh letakkan kulit limau di tempat-tempat spot serangga.  Hasilnya serangga hilang, dan anda tidak perlu keluar duit untuk beli racun serangga.

Menutralkan Bau Tidak Menyenangkan

Ada bau tidak menyenangkan di ruang dapur kerana sampah basah terlupa buang atau bau hanyir selepas anda cuci ikan atau ayam. Maka penyelesaian mudah adalah dengan meletakkan kulit limau di beberapa sudut dapur untuk menuteralkan bau hanyir atau tidak sedap di dapur anda.

IKLAN

Membersihkan Ketuhar

Bahagian dalam ketuhar  kerap  kotor terutama selepas memanggang ikan, ayam atau sebagainya. Cara paling mudah membersihkannya adalah  dengan menggosokkan kulit limau yang masih segar di bahagian dalam ketuhar  yang kotor, kemudian bersihkan dengan kain lap basah. Kesan memanggang segera hilang.

IKLAN

 

Diharapkan dengan lima mafaat mengujakan dari kulit limau . Maka selepas ini jangan dibuang kulit liamu selepas memakannya.