Keju mozarella adalah antara keju yang biasa digunakan dalam penghasilan pizza, roti, murtabak , roti nan dan banyak lagi. Semuanya memang sedap dan menjadi kegemaran ramai terutamanya anak-anak. Namun keju mozarella ni harganya agak mahal.
Oleh itu RASA nak kongsikan cara paling mudah untuk menghasilkan keju mozarella yang sedap secara homemade. Hasilnya sama seperti keju yang dibeli di kedai. Jom cuba.
CARA BUAT KEJU MOZARELLA MUDAH GUNA 3 BAHAN
Ads
BAHAN-BAHAN:
300ml susu penuh krim
180gm keju cheddar
2 sudu makan tepung ubi
CARA MEMASAK:
1. Campurkan susu dengan tepung ubi. Kacau rata di dalam periuk.
2. Panaskan di atas api sekecil mungkin sambil dikacau menggunakan pemukul tangan @ whisk untuk mendapatkan tekstur mozzarella yang halus.
3. Masukkan keju cheddar yang diparut sedikit demi sedikit sambil terus dikacau supaya adunan tidak bergentel.
Ads
4. Terus sahaja mengacau adunan hingga semua keju cair dan tekstur pekat (ambil masa 10-20 minit). Setelah pekat, tutup api dan biarkan sejuk pada suhu bilik.
5. Kemudian tuang adunan keju dalam bekas kering dan masukkan dalam freezer.
6. Bila keju sudah keras, keluarkan dan potong ikut saiz yang anda suka. Keju ini boleh terus digunakan dalam masakan seperti lasagna atau pizza.
Ads
Selamat mencuba
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Memang sedap kalau salad buah ni dibuat menggunakan buah-buahan yang segar lepastu disimpan di dalam peti fuhhh memang laju je makannya nanti. Nak buat salad buah ni bukannya susah, kena bijak pilih buah-buahan yang bersesuaian lepastu bahan-bahan lain yang digaul sebati dan sempurna.
Resipi salad buah ini telah dikongsikan oleh Rozita Daud di Facebook. Saya akan kongsikan bahan-bahan yang digunakan dalam resipi ni dengan lengkap dan juga cara penyediaan salad buah dari awal sampailah akhir. Jangan risau anda takkan gagal buat salad buah ni. Jom cuba!
SALAD BUAH SEGAR
BAHAN-BAHAN BUAH:
1/2 kg anggur merah 2 biji epal hijau (potong dadu) 2 biji epal merah (potong dadu) 2 biji mangga (hiris kiri dan kanan betul-betul di biji mangga dan potong dua baru dadu-dadu)
BAHAN-BAHAN LAIN:
2 yogurt strawberi 1/2 botol sos salad buah-buahan 1 paket kismis hitam 1/2 cawan biji selasih 1 tin susu cair
CARA PENYEDIAAN:
Potong buah-buahan yang digunakan mengikut bentuk.
Sambil itu, rendam biji selasih dalam air panas dan biarkan kembang.
Kemudian, campurkan kesemua bahan dalam satu bekas. Letakkan susu cair paling terakhir.
Gaul semua bahan sehingga sebati, bila sudah siap boleh simpan dalam peti ais selama 2 jam supaya kismis kembang dan salad menjadi pekat.
Bila tiba musim perayaan, Kuih Siput ni memang laris. Dari dulu hinggalah sekarang, kudapan tradisional ni memang menjadi buruan ramai. Nak buat pun mudah je. Lagipun jika buat secara homemade memang lebih sedap, rangup dan puas makan. Jom cuba.
KUIH SIPUT RANGUP
BAHAN-BAHAN:
1 kg tepung gandum
1 cawan marjerin
1 cawan gula halus
2 paket serbuk kari kecil
1 sudu teh garam
1 kotak kecil santan
1 biji telur
Daun kari
CARA MEMASAK:
Satukan semua bahan dan uli hingga sebati.
Panaskan minyak yang banyak dalam kuali dan cubit doh kuih siput tadi.
Gelekkan doh pada acuan kuih siput, masukkan ke dalam minyak panas ebrsama daun kari dan goreng hingga garing.
Bila petang-petang sedap pula nak mengunyah. Kalau bukan goreng pisang, keropok lekor dah jadi kemestian. Tapi bila beli keropok ada jer yang kurang rasa. Lebih baik buat sendiri, puas makan. Simple je buatnya.
KEROPOK LEKOR
BAHAN-BAHAN:
Ikan selayang/ikan sardin
2 cawan tepung sagu ( jika tiada, boleh juga diganti dengan tepung ubi)
CARA MEMBUAT:
1.Cuci ikan bersih2 dan asingkan tulang dengan isi.
2.Masukkan isi ikan dlm blender.. masukkan juga beberapa ketul ais + sedikit garam. Blend lumat!
3.Isi ikan yang telah dikisar tadi digaul bersama tepung sagu. Uli hingga menjadi doh.
4.Tabur sedikit tepung.. then, gentel memanjang mcm ni.
5. Doh yang siap digentel memanjang
6.Masukkan dlm air yang sedang mendidih.. tunggu hingga keropok timbul, baru angkat!