Sekaya Telur atau Seri Kaya Telur antara kuih tradisi kegemaran orang-orang Pantai Timur terutamanya di negeri Kelantan dan Terengganu. Rasanya yang lembut, lemak dan manis memamng sedap dan biasanya menjadi buruan ramai terutramanya bila tiba bulan puasa. Kalau dimakan sejuk, lagi nikmat. Teringin nak makan? Jom cuba resipi Sekaya Telur perkongsian saudari Mazni Abdul Rahman. Nampak mudah dan sedap! Guna empat bahan je.
CARA MASAK SEKAYA TELUR SEDAP GUNA 4 BAHAN
BAHAN-BAHAN: 15 biji telur 2 keping besar nisan/nise (boleh ganti dengan gula melaka) – beli online disini 1 1/2 cawan air 2 1/2 cawan santan pekat – beli online disini
Ads
CARA MEMASAK: 1. Masukkan nise/gula melaka ke dalam periuk bersama air. Masak hingga gula cair. Ketepikan dan sejukkan seketika. 2. Basuh telur kemudian pecahkan ke dalam bekas yang bersesuaian. Pukul telur tadi manja-manja sahaja. 3. Seterusnya tapis air nise tadi ke dalam bekas telur yang telah dipukul. Sebatikan. 4. Kemduian tambahkan juga santan pekat. Pukul sekejap. 5. Tuang bancuhan campuran bahan-bahan tadi ke dalam loyang yang bersesuaian. Boleh guna loyang bulat atau loyang empat segi. 6. Kukus Sekaya Telur selama 45-50 minit atau sehingga manisan ini masak. Masa memasak mungkin berbeza bergantung pada pengukus masing-masing.
7. Bila Sekaya Telur telah masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong dan dinikmati. Sekaya Telur ini akan berasa lebih enak bila dimakan dingin.
Sedapnya Wajik durian perkongsian saudari SuiSan Aliezsha ni. Nampak berkilat, lembut, pendek kata memang menambat selera dan buat orang terliur untuk mencuba. Menurut empunya resipi lagi, sajian ini dipelajari dari arwah ibunya dan merupakan resipi orang dulu-dulu yang menggunakan 100% gula anau.
Gula anau dan gula melaka ada bezanya. Gula anau ni adalah gula yang diproses dari nira pokok anau makakala gula melaka pula dihasilkan menggunakan nira kelapa. Nanti cubalah ya. Pasti puas hati.
CARA MASAK WAJIK DURIAN GULA ANAU
BAHAN-BAHAN:
500gm beras pulut – dicuci
3 keping gula anau
Secubit garam
2 biji kelapa parut – ambil pati santan sahaja
2-3 helai daun pandan
Beberapa ulas durian
CARA MEMASAK: 1. Rendam pulut yang dicuci selama beberapa jam. Toskan kemudian kukus pulut hingga masak. Tidak perlu kukus hingga terlalu lembik. ( agak-agak sahaja) 2. Masukkan santan, gula anau, secubit garam dan daun pandan. Masak hingga gula larut. 3. Tambahkan durian. Kacau lagi hingga kuah santan menjadi pekat dan berbuih-buih. Pastikan cukup rasa manisnya. Jika kurang, tambah gula pasir ikut citarasa. ( empunya resipi hanya guna gula anau kerana rasanya sudah cukup.) 4. Masukkan pulut yang telah dimasak tadi. Kacau hingga sekata dan tidak berketul. 5. Padamkan api dan masukkan ke dalam loyang atau bekas bersesuaian.
Sekali sekala tukar selera best gak kan. Kalau suka makanan berempah, sajian Pakistan ni boleh dicuba. Masak udang, ketam , ikan gaya ni memang tersangatlah sedap. Lauk pauk Pakistan juga suka menggunakan yogurt dalam resipinya di samping penggunaan rempah ratus.
.
.
Nak tahu apa yang sedap dan istimewa sangat masakan Pakistan nih, jom semak resipi yang dikongsikan Chef Sakya Hamid & geng Hotel Summit Subang, UST Selangor
1. IKAN TANDOOR (Pakistan)
.
BAHAN-BAHAN :
800gm @ 1 ekor ikan bawal | dibersihkan
Bahan untuk perapan :
2 sudu makan yogurt
½ sudu teh serbuk jintan manis
½ sudu teh serbuk jintan putih
½ sudu teh serbuk ketumbar
1biji bawang besar | dikisar
2 ulas bawang putih | dicincang halus
2 biji cili merah segar | dicincang halus
½ ibu jari halia | dicincang halus
2 sudu teh air perahan limau
1 sudu makan minyak sapi
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
1. Ikan bawal yang telah dibersihkan masukkan ke dalam bekas dan bahan bahan lain yang telah siap boleh dimasukkan seperti serbuk jintan manis, jintan putih, ketumbar ,bawang ,bawang putih, halia, dan lain- lain boleh dicampur sekali untuk perapan.
2. Ikan bawal tadi digaul rata menyeluruh bersama perapan , biarkan selama 15-20 minit.
3. Selepas itu barulah dibakar menggunakan dapur arang dengan suhu yang sederhana selama 15minit.
Saiz hidangan : 3-4 orang
Waktu memasak : 15 minit
Cara memasak : Bakar @panggang
Keistimewaan : Ikan bakar dengan rasa yogurt dan isi ikan berjus
Jenis masakan : Sajian utama, ikan
Anggaran kos : RM 20
INFO CHEF : Jika mahu lebih sedap bakar dalam pasu tertutup
2. IKAN MERAH TIKKA BAKAR (Pakistan)
.
BAHAN-BAHAN :
300gm isi ikan merah | dipotong kiub sebesar 5sm
Bahan untuk perap :
4 sudu teh bawang putih | yang telah dikisar
11/2 sudu teh halia | yang telah dikisar
½ sudu teh serbuk jintan manis
½ sudu teh serbuk bunga lawang
3 sudu teh air perahan limau
Garam secukup rasa
2 sudu makan yogurt
½ sudu the serbuk cili
1 sudu makan minyak sapi
CARA MEMASAK :
1.Pastikan bahan bahan untuk diperap siap dan mula perap ikan dengan bahan bahan telah disediakan .
2. Gaulkan kesemua ramuan dengan sempurna dan biarkan ikan diperap sekurang-kurangnya selama 15minit. Ikan yang telah diperapkan tadi bolehlah dicucuk pada lidi sate.
3. Proses mambakar bolehlah menggunakan dapur arang supaya aroma dan ikan yang dipanggang enak dan sedap. Biarkan hingga ikan masak berjus, dengan api sederhana dan kecil.
Saiz hidangan : 3-4 orang
Waktu memasak : 15 minit
Cara memasak : Bakar @panggang
Keistimewaan : Ikan merah yang manis dengan aroma minyak sapi
Jenis masakan : Sajian utama, ikan
Anggaran kos : RM 25
INFO CHEF : Jika suka anda boleh juga memasukkan sedikit santan segar dalam perapan ikan.
3. KETAM KARAHI (Pakistan )
.
BAHAN-BAHAN :
5 ekor ketam saiz sederhana | dibersihkan
1 sudu makan kicap cair
1 sudu makan minyak bijan1 sudu makan minyak sapi untuk memasak
1 sudu makan serbuk jintan putih
1 sudu makan serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk kari ikan
1 sudu makan bawang putih | yang telah dikisar
1 sudu teh halia | yang telah dikisar
1 sudu teh garam masala
2 biji bawang besar | dimayang
2 biji buah tomato | dipotong dadu
Garam secukup rasa
180ml air
CARA MEMASAK :
1. Ketam yang telah dibersihkan perlu diperap bersama bahan -bahan seperti sedikit serbuk kari ikan, serbuk jintan putih,ketumbar,kicap cair, minyak bijan.
2. Perap ketam selama 15minit supaya dapat meresap bahan bahan tadi.
3. Selepas itu baru mula memasak bahan bahan lain, panaskan kuali dan masukkan minyak masak tunggu sehingga panas.
4. Masukkan bawang yang telah di mayang, tomato, masak sehingga naik bau dan masukkan serbuk kari ikan dan serbuk rempah ratus lain, tuangkan sedikit air dan kacau hingga masak dengan suhu yang sederhana .
5. Tunggu hingga pecah minyak baru masukkan ketam yang telah diperapkan. Masak hingga sempurna dan masukkan garam mengikut citarasa anda.
Saiz hidangan : 3-4 orang
Waktu memasak : 15 minit
Cara memasak : Tumis
Keistimewaan :Ketam rempah berjus dengan rasa kicap soya enak
Jenis masakan : Sajian utama, ketam
Anggaran kos : RM 27
INFO CHEF : Pilih ketam segar dan banyak isi untuk rasa hidangan yang lebih enak
4. IKAN KURMA PAKISTANI (Pakistan)
.
BAHAN-BAHAN :
375gm ikan tenggiri @ bawal | dipotong
4 sudu makan yogurt
3 biji bawang besar | dimayang
50gm halia | dimayang
1 sudu makan serbuk jintan manis
1 sudu makan serbuk jintan putih
1/3 sudu teh gula
3 sudu makan minyak sapi
3-4 biji bunga cengkih
2.5sm kayu manis
2-3 biji buah pelaga
3 tangkai cili kering
1 biji bawang besar | dibelah empat
Garam secukup rasa
1 sudu makan air perahan limau
CARA MEMASAK :
1. Ikan tenggiri yang telah dibersihkan perlu diperap bersama bahan-bahan seperti serbuk jintan manis, serbuk jintan putih,ketumbar.
2. Perap ikan tenggiri selama 15minit supaya dapat meresap bahan bahan tadi. Selepas itu baru mula memasak bahan-bahan lain.
3. Panaskan kuali dan pijarkan minyak dalam kuali.
4. Masukkan bawang yang telah di mayang, halia dan bunga cengkih, kayu manis dan buah pelaga.
5. Masak sehingga naik bau dan masukkan serbuk rempah ratus, tuangkan sedikit air , yogurt dan kacau hingga masak dengan suhu yang sederhana tunggu hingga pecah minyak.
6. Baru masukkan ikan tenggiri yang telah diperapkan dan air limau.
7. Masak hingga sempurna dan masukkan garam mengikut citarasa anda..
Saiz hidangan : 3-4 orang
Waktu memasak : 15 minit
Cara memasak : Tumis
Keistimewaan : Ikan
Jenis masakan : Sajian utama, ikan
Anggaran kos : RM 20
INFO CHEF: Untuk hidangan yang lebih beraroma dan sedap, anda boleh gorengkan tanpa minyak jintan manis dan jintan putih sebelum dijadikan serbuk.
RESIPI : CHEF SAKYA HAMID, CHEF MOHD AZIZI HAMZAH, CHEF MOHD AZHAR JEMANGIN, CHEF HAMID WAHAB & CHEF SULAIMAN SALIH
TERIMA KASIH : Summit Hotel Subang ,USJ,Persiaran Kewajipan, USJ 1, Subang Jaya, Selangor
Bagi anda yang ada anak kecil, pasti akan menggemari sajian Oyster Sauce Chicken @ Ayam Masak Sos Tiram cara cina ini. Menu ini bersifat savori tapi manis. Ayamnya dimasak lembut dan berjus. Rasa sos yang pekat tapi tidak terlalu masin. Berbeza dengan ayam masak sos tiram versi Melayu. Ayam sos tiram versi Melayu digoreng garing dahulu kemudian baru dicampur ke dalam kuah sos tiram. Ha…Bolehlah cuba resipi perkongsian saudari Zurina Zulkefli ni. Anak-anak pasti suka.
RESIPI OYSTER SAUCE CHICKEN STAIL CHINESE
BAHAN-BAHAN:
Potongan ayam secukupnya Secubit serbuk kunyit – beli online disini Sedikit garam (tak perlu terlalu masin) 2-3 tiga titis cuka makan – beli online disini 2 sudu minyak masak 1 ulas bawang putih – ketuk 1 pokok daun bawang – potong panjang 1/2 biji bawang merah – hiris 1/2 batang lobak merah – potong mancis Sedikit air 1 sudu besar kicap pekat – beli online disini 1 sudu besar kicap cair – beli online disini 1 sudu besar sos tiram – beli online disini 2 sudu air bancuhan tepung jagung – beli online disini
CARA MEMASAK:
1.Sediakan ayam. Satukan dengan serbuk kunyit, sedikit garam dan cuka makan. Gaul sebati dan perap selama 10 minit.
2. Panaskan minyak masak ke dalam pan. Masukkan ayam. Tutup pan.
3. Biarkan ayam keluarkan jus dan masak dalam proses pengewapan. 4. Bila buka penutup pan, ayam akan jadi warna keemasan seperti ini. Balik-balikkan dan tutup semula pan. 5. Biarkan ayam sehingga jus kering.
6. Potong lobak merah, daun bawang, bawang merah dan bawang putih.
7. Masukkan bawang putih, bawang merah dan hirisan lobak merah ke dalam pan. Masukkan sedikit air. Biarkan air mendidih.
8. Tutup lagi. Biarkan ayam masak sehingga air kering.
9. Bila air sudah kering. Masukkankicap pekat, kicap cair dan sos tiram. Tidak perlu lagi tambahan perasa lain.
10. Masukkan air bancuhan tepung jagung. Kacau sebati sehingga kuah menjadi pekat dan likat.
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...