
Tidak perlu ke kafe lagi untuk minum air coffee yang sedap dan lemak berkrim. Hanya dengan menggunakan 3 bahan je, anda sudah jadi barista di rumah!
Dengan perkongsian daripada Safillah Alivi ini, siap boleh simpan seminggu dalam peti sejuk. Kalau nak minum, ceduk saja dan terus bancuh. Senang kan.
SMOOTH TEXTURE COFFEE
BAHAN-BAHAN:
4 sudu coffee (saya guna nescafe jenis decaff)
4 sudu gula perang
4 sudu air panas
CARA MEMBUAT:
1. Satukan coffee dan gula perang dalam gelas.
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
2. Masukkan air panas.
3. Sebatikan dengan menggunakan mixer. Kalau nak naikkan otot, boleh juga guna tangan.
4. Mix sampai gebu seperti dalam gambar (saya mix selama 5 minit). Boleh buat banyak jadi bila nak pakai, hanya ceduk ambil saja.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
5. Ini saya buat hot cappuccino. Panaskan susu. Letak mixture coffee tadi. Bancuh hingga sebati. Sedap smooth texture coffee ni.
6. Guna susu segar macam farm fresh atau dutch lady ye. Bukan susu pekat manis.
7. Adunan coffee ini boleh disimpan dalam peti sejuk dan tahan selama seminggu. Jadi kalau nak minum, boleh ambil 1 sudu dan bancuh dengan susu segar.
Kredit resipi: Safillah Alivi
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Seperti Makan Yogurt Strawberry, Buat Sendiri Cocktail Lemak Berkrim
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap Dailymotion @Rasa dan YouTube @Majalah Rasa Official:
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kuih Warisan Terengganu…Mak-mak Kena Wariskan Pada Anak-anak.

Kuih tradisional ni memang wajar diwarisi golongan muda. Bahannya ringkas sahaja, dahlah tu murah pulak. Musim cuti sekolah ni masa terbaik nak kenalkan anak-anak kuih muih tradisional ini.
Ni min kongsikan 7 resipi kuih muih dari pantai timur dari Terengganu, adik-adik yang suka masak pun boleh cuba, ya.
1. AKOK BERLAUK
BAHAN-BAHAN :
BAHAN INTI:
- 1 kg isi ayam
- 2 sudu rempah nasi minyak ( boleh juga guna rempah kurma)
- 2 biji bawang besar / dikisar
- 1 labu bawang putih /dikisar
- 2.5 sm halia
- 1 sudu makan serbuk kunyit
- 3 sudu makan kerisek
- 1 kotak kecil santan kotak (220 ml)
- 3 sudu makan gula
- Garam secukup rasa
- 220 ml air
- 4 biji bawang besar /dipotong dadu
BAHAN KULIT AKOK :
- 10 biji telur
- 8 sudu makan tepung gandum
- 2 sudu makan gula
- Sedikit esen vanilla (jika suka)
CARA MEMASAK :
Cara masak inti :
1. Panaskan kuali dengan sedikit minyak dan tumiskan bahan kisar hingga wangi.
2. Kemudian masukkan rempah kurma dan kesemua bahan lain dalam kuali hingga naik minyak.
3. Perasakan dengan garam dan gula.
4. Agak-agak nak kering masukkan bawang yang dipotong dadu
5. Masak hingga kering.
Cara masak kulit akok/bauhulu :
1. Putarkan telur dan gula hingga kembang dan gebu.
2. Masukkan tepung sedikit sedikit dan kaup balikkan sahaja.
3. Lengserkan acuan kuih dengan sedikit mentega dan taburkan dengan tepung untuk mengelakkan akok melekat pada acuan.
4. Panaskan oven pada suhu 140 darjah celcius.
5. Sendukkan adunan setengah acuan, bakar separuh masak. Keluarkan dan masukkan inti.
6. Kemudian tuangkan lagi setengah adunan menutupi inti.
7. Bakar lagi sehingga kekuningan
INFO CHEF :
Akok berlauk ini juga dikenali sebagai bauhulu berlauk.
Saiz hidangan : 60 biji
Masa memasak :40 minit
Cara memasak : Tumis dan bakar
Jenis masakan : Kuih tradisional
Keistimewaan : Rasa rempah ratus menyebabkan percik ayam berperisa.
2. TEPUNG KAPUR
BAHAN-BAHAN :
- 3 cawan tepung gandum
- 2 cawan air
- 1 cawan gula melaka ( atau gula merah)
- 1 sudu teh kapur makan
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
- Kelapa parut secukupnya
CARA MEMASAK :
1. Masakkan gula melaka dengan air sampai cair, sejukkan sekejap.
2. Masukkan air gula melaka ke dalam tepung gandum, masukkan sedikit demi sedikit.
3. Pastikan adunan tidak terlalu cair atau terlalu likat.
4. Masukkan sekali kapur makan yang dibancuh dengan sedikit air. Juga masukkan garam.
5. Tapiskan dalam loyang yang dah diris dengan minyak atau mentega.
6. Kukus dalam masa 30-45 minit.
7. Bila dah masak, sejukkan sekejap dan kemudian potonglah kuih ini. Potong nipis supaya mudah dimakan.
8. Gaulkan kelapa parut dengan garam dan sedikit gula.
9 .Kemudian gaulkan kuih yang dipotong tadi dengan kelapa parut. Siap untuk dinikmati.
INFO CHEF :
Jangan masukkan air manisan/gula melaka ke dalam tepung gandum sekali gus. Sebaliknya sedikit demi sedikit lalu digaul sebagi. Ia penting supaya kita dapat mengagak adunan agak tidak terlalu lembik.
Saiz hidangan : 5 orang
Masa memasak : 45 minit hingga satu jam
Cara memasak : Reneh
Jenis masakan : Kuih-muih
Keistimewaan : Kapur menjadi pelikat dan menambah rasa rangup pada kuih.
3. TEPUNG BUNGA
BAHAN-BAHAN :
- 2 cawan tepung pulut
- Air secukupnya untuk menguli
- 1 sudu teh garam
- 3 sudu makan santan
- 1 biji telur
- Minyak untuk menggoreng
- Gula halus (kastor)
CARA MEMASAK :
1. Masukkan air ke dalam tepung pulut bersama garam dan santan.
2. Uli sampai doh tidak melekat di tangan
3. Bulatkan dan leperkan.
4. Celupkan ke dalam telur yang dipukul sedikit.
5. Goreng dalam kuali panas, angkat dan toskan minyak.
6. Salutkan bersama gula, dan siap.
INFO CHEF : Tepung bunga termasuk dalam senarai kuih tradisi zaman berzaman, kuih lama Terengganu
Saiz hidangan : 5 orang
Masa memasak : 20
Cara memasak : Goreng
Jenis masakan : Kuih-muih
Keistimewaan : Gabungan rasa manis dan tepung pulut menghasilkan rasa yang lazat
4. ASAM GUMPAL
BAHAN-BAHAN :
- 200 gm sagu biji
- 100 gm kacang hijau
- Garam dan gula nisan secukupnya
*Gula nisan dibuat dari mayang kelapa dan dijual dalam pembalut berwarna warni
Bahan kuah :
- 2 cawan santan
- 2.5 sm halia /dimayang halus
- Satu sudu teh halba
- Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMASAK :
1. Kacang hijau seeloknya direndam dahulu, baru direbus sampai empuk.
2. Masukkan garam dan gula nisan secukup rasa.
3. Masak sampai kering dan kemudian bulatkan kecil-kecil
4. Sagu biji yang ditoskan tadi, siramkan air panas. Jangan banyak sangat nanti lembik sagunya.
5. Gunakan plastik, ambil sagu itu kemudian kepalkan.
6. Selepas itu leperkan sedikan dan isi dengan inti kacang tadi.
7. Kepalkan dan bulatkan balik, jika tidak menggunakan plastik sagu akan melekat di tangan.
8. Susun dalam loyang dan kukus dalam 15 hingga 20 minit atau sehingga sagu masak.
Cara buah kuah :
1. Campurkan kesemua bahan ke dalam periuk,nyalakan api dan kacau jangan biar santan berketul.
2. Kemudian bila sudah mendidih masukkan sagu yang dikukus tadi
3. Boleh dimakan panas-panas atau sejuk
INFO CHEF : Inti asam gumpal biar dibuat manis sedikit baru lebih sedap.
Saiz hidangan : 20 biji
Masa memasak : 30 minit
Cara memasak : Kukus
Jenis masakan : Kuih-muih
Keistimewaan : Pencuci mulut lazat dimakan semasa kuih ini sejuk atau panas.
5. TOK AJI SERBAN
BAHAN-BAHAN :
BAHAN LAPISAN BAWAH :
- 2 cawan pulut
- 1/2 sudu makan garam
- 1 1/2 sudu teh gula
- 1/2 cawan santan
BAHAN LAPISAN ATAS:
- 5 biji telur
- 1/2 tin susu pekat
- 1/2 tin susu cair
- 2 ketul gula melaka @ gula merah /dicairkan
CARA MEMASAK :
Cara masak lapisan atas:
1. Kukus pulut dan masukkan semua bahan di atas dan tambahkan sedikiti air dalam 1 1/2 cawan air hingga masak.
2. Setelah pulut masak masukkan ke dalam loyang dan tekan-tekan sehingga mampat dan padat.
3. Setelah semasa pulut panas tuangkan adunan lapisan atas.
Cara masak lapisan bawah :
1. Masukkan semua bahan dalam bekas dan kacau hingga sebati.
2. Kemudian tuangkan di atas lapisan pulut tadi.
3. Kemudian kukus balik selama 45 minit hingga sejam
4. Setelah sejuk Tok Aji Serban siap dipotong untuk dihidang.
INFO CHEF : Ada persamaan dengan seri muka, yang berbeza lapisan atasnya. Bahan telur, santan dan gula perlu seimbang untuk mendapatkan lapisan atas yang cantik (tidak keras dan tidak lembik)
Saiz hidangan : 10 ketul
Masa memasak :Satu jam
Cara memasak : Kukus
Jenis masakan : Pencuci mulut
Keistimewaan : Rasa lemak dan manis, pencuci mulut popular di Terengganu. Lapisan atas tidak menggunakan tepung.
6. KAYU KERAMAT
BAHAN-BAHAN :
- 1/2 kg tepung gandum
- 1 camca teh soda birkabonat
- 1/2 sudu makan yis segera
- 6 camca makan gula
- 2 cawan air suam
- 2 biji telur
- 1 sudu makan majerin/dicairkan
CARA MEMASAK :
1. Masukkan yis dan gula ke dalam air suam dan kacau sedikit. Biarkan yis naik berbuih.
2. Tepung digaulkan dgn majerin sehingga sebati kemudian masukkan soda bikabonat dan gaul rata.
4. Kemudian masukkan air gula dan yis yang dibancuh tadi.
5. Uli sehingga doh sebati dan biarkan doh mengembang satu kali ganda (anggaran dlm sejam))
6.Gorenglah hingga kuih bertukar warna perang dan ia boleh hidangkan bersama teh panas atau dicicah dengan kuah gulai atau kari.
INFO CHEF: Kuih kayu keramat ini seakan kuih cakoi . Walau kelihatan serupa tetapi ia sedikit berbeza. Cakoi lebih lembut dan ringan, manakala Kayu Keramat agak padat dan berat dan amat mengenyangkan.
Saiz hidangan : 50 ketul
Masa memasak : 20 minit
Cara memasak : Goreng
Jenis masakan : Kudapan kuih muih
Keistimewaan : Sajian ringan yang mengenyangkan
7. PULUT NYOR/NYIOR
BAHAN-BAHAN :
- 2 cawan pulut
- 2 cawan air
- Garam secukupnya
- Kelapa parut digaul garam dan gula / secukupnya
- Garam dan gula
*Ikan kering (dihidang bersama)
CARA MEMASAK :
1 .Masak pulut bersama dua cawan air sehingga masak. Boleh tanak menggunakan ‘rice cooker’.
2. Setelah masak dan sejuk., Pulut yang sudah dimasak, dibentukkan menjadi bulat-bulat.
3. Apabila hendak dimakan gaulkan atau taburkanbersama kelapa parut yang sudah dicampur garam dan gula secukup rasa.
4. Enak dimakan bersama ikan kering
INFO CHEF: Anda juga boleh menabur bertih di atasnya. Ambil sedikit beras pulut dan goreng tanpa minyak (sangai) jadi lah bertih.
Saiz hidangan : 10- 12 ketul
Masa memasak : 20 minit
Cara memasak : Kukus atau tanak dalam periuk elektrik
Jenis masakan : Beras pulut
Keistimewaan : Pulut nyor asli ditanak dengan air sahaja tanpa menggunakan santan
Terima kasih :
RESTORAN GAMELAN, Blok B-G-05, Blok No 2, Jalan PJU 1A-7A, Oasis Square, Ara Damansara, Petaling Jaya, Selangor
RESTORAN SINGGANG WARISAN, No 23-G, Blok A, Jln Atmosphere 3, Seri Kembangan, Selangor
KAFE MASAKAN TERENGGANU ASLI, Dalam perkarangan Masjid Bandar Kinrara 5, Puchong, Selangor
Sambal Bilis Rangup, Cukup Rasa Pedas, Masam & Manis

Makan nasi putih tanpa lauk bersambal rasa tak puas. Lagi pedas lagi ngam. Jom kita masak “Sambal Bilis Rangup Ala Kak Liza.” Bilis ni rangup krup krup. Rasa pedas, masam manis. Nikmat! Boleh la simpan stok seminggu dua.Jika tak ada lauk lain , sambal bilis ni pun dah cukup bila dimakan dengan nasi panas.
SAMBAL BILIS RANGUP ALA KAK LIZA
Bahan-bahan:
1 mangkuk cili kering
2 biji bawang besar
7 ulas bawang putih
2 biji limau kasturi
1 kiub ayam
1 mangkuk ikan bilis digoreng garing
1 mangkuk bawang goreng
1 gelas air
Cara memasak:
1.Blend cili kering, bawang besar dan bawang putih.
2.Panaskan minyak, masuk cili yang dah blend dengan bawang.
3.Nampak dah nak pecah minyak, masuk 1 sudu gula, kalau suka manis sikit letak 2 sudu.
4.Letak 1 kiub ayam, hancurkan dulu.
5.Kacau dan biar pecah minyak. Semakin lama cili dimasak, semakin sedap rasanya.
6.Masuk 1 gelas air. Kacau rata.
7.Belah limau dan perah. Saja ambil gambar ni bagi kecur sikit mulut tu.
8.Part limau ni kena hati-hati. Perah sebiji dulu. Kalau kurang masam boleh perah lagi sebiji.Bergantung pada tahap kemasaman yang kalian mahu.
9.Letak kicap 2 sudu. Tujuan penyedap rasa dan warna sambal jadi menarik.
10.Biar sampai sambal nak seakan kering. Tutup api.
11.Masuk ikan bilis dan bawang goreng. Kacau bagi mesra rakyat.
12.Siap! Senangkan.
Kredit: Liza Idris
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Paprik Sardin & Telur Dadar Gebu, Lauk Simple Tapi Sedap!
Resipi Baby Pancake Viral. Mudah Je, Dah Sejuk Pun Masih Lembut
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa
Pencuci Mulut Enak Dinikmati Sempena Raya

Isi Kandungan
ToggleSelesai menikmati juadah raya yang berempah dan pedas tu, pasti anda terasa puas jika dapat menikmati pencuci mulut yang manis dan menyamankan rasa. Hari ni Min nak kongsi empat lagi sajian ‘dessert’ yang pasti memuaskan citarasa selera anda.
Tiga resipi berikut ini adalah dari Kinrara Resort, Hotel Royale Chulan Bukit Bintang dan The Pearl Hotel KL. Bila lapang nanti bolehlah cuba…
1.ENGLISH TRIFFLE
BAHAN-BAHAN :
Bahan kek span vanila :
- 7 biji telur
- 100 ml susu penuh krim
- 350 gm gula halus
- 1 sudu makan esen vanila
- 40 gm ovallete
- 330 gm tepung naik sendiri
- 175 ml minyak masak
Bahan jeli :
- 25 gm serbuk jeli perisa strawberi
- 1 liter air panas
Bahan krim kastad :
- 500 ml susu penuh krim
- 30 gm tepung kastad
- 3 biji kuning telur
CARA MEMASAK :
Cara masak kek span vanila:
1. Pukul telur hingga kembang.
2. Setelah kembang masukkan esen vanila dan ovallete, pukul lagi hingga kembang.
3. Masukkan pula tepung naik sendiri sedikit demi sedikit, dan juga susu. Selepas itu masukkan minyak dan kacau sebati.
4. Bakar pada suhu 170 darjah celcius selama 40 minit sehingga masak.
Cara masak jeli :
1. Kacau air panas bersama serbuk jeli hingga larut.
Cara masak krim kastad :
1. Masukkan susu dan gula sehingga mendidih.
2. Larutkan kuning telur dengan tepung kastad, kalau masih berketul masukkan sedikit air untuk melarutkan tepung kastad.
3. Setelah air susu mendidih masukkan larutan kastad tadi dan kacau hingga masak sehingga tiada ketulan.
Cara membuat lapisan English Triffle :
1. Buang kulit luar kek span dan ukur ikut saiz cawan . Masukkan ke dalam cawan.
2. Potong hirisan buah ikut citarasa.
3. Tuang jeli yang masih panas tadi ke dalam cawan.
4. Setelah jeli sejuk, tuang kastad krim dan simpan dalam peti ais.
5. Setelah sejuk ia sedia untuk dihidangkan.
INFO CHEF : Gabungan jeli dan kastad memberi rasa manis dan lemak berkrim. Pencuci mulut ini adalah menu tradisional dari Britain.
Saiz hidangan : Kek seberat 1kg
Waktu Memasak : 1 jam setengah
Cara Memasak : Bakar dan ‘chill’
Jenis masakan : Pencuci mulut
Keistimewaan : Gabungan kek, jeli dan kastad menjadikan ia ‘dessert’ yang digemari semua.
2. Tiramisu Cake
BAHAN-BAHAN:
Bahan kek vanila span :
- 17 biji telur
- 100 gm susu penuh krim
- 350 gm gula
- 1 sudu makan esen vanila
- 40 gm ovallete
- 330 gm tepung naik sendiri
- 175 ml minyak masak
Bahan untuk krim mentega :
Meringue:
- 100 ml putih telur
- 50 gm gula
- Air gula :
- 70 ml air
- 125 gm gula
- 500 gm mentega
Bahan air sapuan perisa kopi:
- 300 ml air panas
- 200 gm gula
- 2 sudu makan kopi (nescafe)
- * Campur semua dan kacau hingga sebati.
Bahan untuk krim tiramisu :
- 250 gm keju mascarpone
- 5 biji kuning telur
- 300 gm krim mentega (hasil dari resipi krim mentega)
- 150 ml krim masakan
CARA MEMASAK :
Cara masak kek span vanila :
1.Pukul telur hingga kembang.
2.Setelah kembang masukkan esen vanila dan ovallete, pukul lagi hingga kembang.
3.Masukkan pula tepung naik sendiri sedikit demi sedikit dan juga susu. Selepas itu masukkan minyak dan kacau sebati.
4.Bakar pada suhu 170 darjah celcius selama 40 minit hingga masak.
Cara masak krim mentega (butter cream) :
1. Buat meringue, pukul telur putih dan gula hingga kembang.
2. Buat air gula, masak air dan gula sehingga gula menjadi pekat.
3. Pukul mentega sehingga lembut dan tiada biji.
4. Setelah mentega lembut masukkan adunan gula sedikit demi sedikit.
5. Akhir sekali masukkan adunan meringue sedikit demi sedikit, dan pukul 5 hingga 10 minit.
Cara masak krim tiramisu :
1. Pukul mascarpone sehingga lembut dan gebu.
2. Masukkan kuning telur sedikit demi sedikit.
3. Masukkan krim mentega dan kacau hingga sebati
4. Akhir sekali masukkan krim masakan sedikit demi sedikit sehingga adunan mesra.
Cara membuat kek tiramisu
1. Bersihkan kek span (buang kulit) dan potong ikut saiz cawan yang digunakan.
2. Sapukan merata air gula,air kopi di atas kek
3. Ulangi langkah tadi sekali lagi hingga lapisan terakhir.
4. Sejukkan dan ia sedia dihidangkan.
INFO CHEF : Tiramisu diambil dari bahasa Itali yang bermaksud pilih saya. Ia adalah pencuci mulut berperisa kopi berasal dari negara Itali.
Saiz hidangan : Kek seberat 1kg
Waktu Memasak : 1 jam setengah
Cara Memasak : Bakar dan ‘chill’
Jenis masakan : Pencuci mulut
Keistimewaan : Ia boleh dibuat sehari lebih awal dan disimpan dalam peti sejuk. Rasa kopi akan lebih sebati dan mesra dalam tiramisu ini
3. PANNA COTTA JELLY KISMIS
BAHAN-BAHAN :
- 2 cawan susu segar
- 2 sudu kecil gelatin /dicampur bersama 3 sudu makan air panas.
- 1/4 cawan gula halus
- 1 sudu teh pati atau esen vanilla
Bahan untuk puri kismis :
- 1/2 cawan kismis /dikisar
- 1 atau 1/2 sudu teh gula/ jika tidak mahu manis kurangkan lagi
- Sedikit air /cukup sekadar untuk dikisar
CARA MEMASAK :
1. Masukkan gelatin ke dalam air panas.
2. Kacau dan biarkan ia mengembang.
3. Ambil periuk lain dan masakkan susu dengan gula dengan api yang sederhana hingga kelihatan buih-buih kecil di tepi periuk.
4 .Tuangkan ke dalam bekas atau gelas yang sesua
5 .Sejukkan dalam peti ais lebih kurang 45 minit.
6 .Sementara itu, sediakan puri kismis
7. Kisar kismis hingga halus, kemudian masukkan gula dan sedikit air
8. Kacau hingga sebati dan tuangkan keatas gelas berisi panna cotta tadi
9. Sejukkan semula dalam peti sejuk selama 5 minit
10. Sedia untuk dinikmati
Saiz hidangan : 4 orang
Masa memasak : 1 jam
Cara memasak : Reneh.
Jenis masakan : Pencuci mulut
Keistimewaan : Manis dan enak berkrim
INFO CHEF : ‘Panna Cotta’ adalah puding lembut berasal dari Itali. Ia bermaksud krim yang dimasak. Selain puri kismis boleh digantikan dengan buah-buahn beri seperti strawberi.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Koleksi Resipi Rendang Sedap & Mudah Untuk Sajian Tetamu Di Hari Raya
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Koleksi Resipi Rendang Sedap & Mudah Untuk Sajian Tetamu Di Hari Raya
Resipi Biskut Tat Teratai Sedap Boleh Buat Untuk Aidilfitri Nanti.
Resipi Sambal Padang Sedap, Masak Macam Ni Tahan Berbulan-Bulan