![udang 2](https://cdn.rasa.my/2018/08/udang-2.jpg)
Sebut je petai ramai yang menyukai ulaman tradisional yang baunya boleh tahan tapi rasanya memang wauuu sedap, tak kiralah buat ulam mentah atau dijadikan campuran dalam sambal atau gulai. Pendek kata tak ada istilah jemu kalau dengan petai. Sebab itulah RASA nak share satu menu petai yang jadi kegilaan pengemar petai Malaysia.
Jom kita masukkan dalam menu haari ni.
SAMBAL PETAI UDANG
- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan-bahan kisar halus hingga nik bau dan pecah minyak.
- Masukkan pes asam jawa, kacau rata.
- Masukkan petai, gaul dan tambah hirisan bawang besar.
- Tambah udang, perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula.
- Masak hingga pekat dan cukup rasa.
- Sambal petai sediadihidangkan.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Blueberry Cheesecake Nikmat Dimakan Ketika Sejuk
![Blueberry Cheesecake Nikmat Dimakan Ketika Sejuk](https://cdn.rasa.my/2021/07/Untitled-design-2020-10-27T163141.999.jpg)
Blueberry Cheesecake ni mudah sangat buatnya, tak perlu bakar. Blueberry cheesecake ni kena makan sejuk-sejuk baru sedap. Cheesecake ni jangan biar kat luar terlampau lama sebab nanti cair. Boleh simpan semula dalam peti ais kalau cair. Makan sesudu tak kan cukup.
Bahan-bahan:
150g biskut Marie-BELI ONLINE DI SINI
80g butter
500g cream cheese
120g gula halus
1 1/2 sudu besar air lemon
2 sudu besar yogurt asli
350g whipping cream
2 sudu besar gelatin
40ml air panas
200g blueberry
2 sudu besar air lemon
40g gula halus
bahan-bahan.
Cara memasak:
1. Untuk buat lapisan bawah, mula-mula kena cairkan butter dulu.
![Blueberry Cheesecake Nikmat Dimakan Ketika Sejuk](https://www.rasa.my/wp-content/uploads/2020/10/295354.jpeg)
![Blueberry Cheesecake Nikmat Dimakan Ketika Sejuk](https://www.rasa.my/wp-content/uploads/2020/10/295352.jpeg)
4.Kisar sampai hancur. Kalau takda pengisar boleh tumbuk-tumbuk bagi hancur.
![Blueberry Cheesecake Nikmat Dimakan Ketika Sejuk](https://www.rasa.my/wp-content/uploads/2020/10/295357.jpeg)
6.Lepas tu letak dalam springform size 8″ yang dilapik baking paper. Taknak letak baking paper pun tak apa.
7. Tekan-tekan padat dan ratakan kesemua bahagian. Dah siap masukkan dalam freezer selama 30 minit supaya keras.
8.Lepas tu ambil air panas dan letak dalam cawan. Masukkan gelatin dan kacau laju supaya sebati
9. Dah sebati macam ni ketepikan dulu. Kena letak gelatin dalam cheesecake supaya cheesecake jadi pejal atau lembut macam jeli dan tak cair.
10. Ambil whipping cream pula dan pukul hingga kental. Whisk hand sahaja. Nak guna mixer pun boleh tapi jangan mix terlampau lama. Kalau pukul atau adun terlampau lama, whipping cream akan berketul dan keluar air.
![Blueberry Cheesecake Nikmat Dimakan Ketika Sejuk](https://www.rasa.my/wp-content/uploads/2020/10/295351.jpeg)
12. Dalam bekas lain mix cream cheese sekejap.
13. Lepas tu masukkan gula dan mix lagi sehingga sebati. Tak perlu adun lama.
14.Bila dah sebati masukkan gelatin tadi. Kalau gelatin dah keras boleh panaskan dengan microwave atau double boil. Masukkan juga air lemon dan yogurt. Mix lagi bagi sebati.
15. Lepas tu masukkan whipping cream tadi. Kaup balik je guna spatula. Tak perlu mix.
16. Dah siap keluarkan springform yang letak biskut tadi dan tuang kesemua adunan.
17. Ratakan permukaan atas bagi licin. Goyang-goyang sikit supaya adunan sekata dan atas lagi licin. Sejukkan dalam peti ais biasa semalaman atau 8-9 jam.
18. Bila cheesecake dah disimpan semalaman, bolehlah masak blueberry ni bersama dengan air lemon dan gula. Masak atas dapur guna api perlahan sahaja.
19. Air blueberry ni akan keluar sendiri. Masak sehingga pekat dan lenyek-lenyek sedikit. Ariana masak tak terlampau hancur dan masih rasa tekstur buahnya.
20. Ni rupa cheesecake lepas semalaman. Nak keluarkan hanya buka tepi dan tarik springform ke atas. Jangan letak cheesecake dalam freezer, nanti cheesecake keluar air dan rasa tak sedap.
21. Kalau nak letak atas papan kek, buat terus lepas keluarkan cheesecake dari peti ais, sebab masa tu cheesecake masih keras.
22. Blueberry bila dah sejuk lagi pekat. Kacau-kacau sedikit bagi sekata sebelum letak atas cheesecake.
23. Letak di tengah-tengah cheesecake. Nak hias macam mana pun boleh.
Kredit:Ariana Sofia Ahmad
NAK MEMBELI OVEN OVEN, BOLEH LIHAT DI SINI.
BOLEH LIHAT JUGA ACUAN KEK DI SINI
Chef Ini Bermurah Hati Kongsi Lima Resipi BBQ Popular Di Restoran Miliknya.
![Chef Ini Bermurah Hati Kongsi Lima Resipi BBQ Popular Di Restoran Miliknya.](https://cdn.rasa.my/2019/03/untitled-design-3-28_17_041989.png)
Sesekali menjamu keluarga makan besar dengan hidangan BBQ tentunya menjadi ingatan yang sukar dilupakan oleh ahli keluarga. Sama-sama menyediakan hidangan, memangang dan diakhiri dengan menikmati hidangan sungguh menyelerakan. Terbukti makanan juga berjaya mengikat silaturahim kekeluargaan. Chef Roslan, Pemilik Ryndu Hot & Grill ni bermurah hati berkongsi resipi. Jika ingin mencuba air tangan Chef Roslan sendiri bolehlah berkunjung ke restorannya di Wangsa Maju.
1. BBQ HONEY CHICKEN WINGS
BAHAN-BAHAN:
- 8 ketul kepak ayam
- 3 ulas bawang putih | ditumbuk lumat
- 3 sudu makan kicap manis
- 5 sudu makan sos lada hitam
- 3 sudu makan sos tiram
- 4 sudu makan madu
- 2 sudu makan jus lemon
- 1 sudu makan minyak jagung
- Garam secukup rasa
- Bijan putih untuk ditaburkan atas ayam
CARA MEMASAK:
- Kepak ayam dibersihkan dan ditoskan.
- Gaul semua bahan bersama kepak ayam kecuali bijan dan perap selama 2-3 jam.
- Bakar sehingga kepak ayam masak kekuningan .
INFO CHEF: Untuk perapan lebih baik simpan ayam yang telah diperap dalam peti sejuk.
2. BBQ LAMB RIBS
BAHAN-BAHAN:
- 6 keping tulang rusuk kambing | di cuci dan di toskan
- 2 ulas bawang putih | ditumbuk
- 3cm halia | ditumbuk
- 4 sudu makan Lee Kum Kee Marinade Sauce
- 4 sudu makan sos tiram
- 4 sudu makan sos barbecue
- 3 sudu makan madu
- 1 biji ketang | belah 4 dan panggang
- 1/2 biji cili Bangala | panggang
- 1/2 biji bawang Holland | panggang
CARA MEMASAK:
- Gaulkan tulang rusuk bersama bahan tumbuk dan semua sos.
- Masukkan dalam bekas bertutup dan perap sekurang-kurangnya dua jam.
- Kemudian panggang hingga masak. Hidangkan bersama sos yang sesuai berserta dengan salad.
INFO CHEF: Semasa memanggang tuangkan lebihan bahan perapan ke atas tulang rusuk yang dibakar.
3. GRILLED LEMON & YOGURT CHICKEN
BAHAN-BAHAN:
- 8 keping bahagian paha ayam
- 1 cawan yogurt putih
- 4 ulas bawang putih
- 4 ulas bawang merah
- 3 cm halia | cincang
- 1 biji cili hijau
- 1/2 sudu teh kunyit
- 3/4 sudu teh serbuk cili
- 1/2 sudu teh serbuk ketumbar
- 3/4 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
- Kisar bawang putih, bawang merah, halia dan cili hijau.
- Campurkan bahan kisar dengan yogurt, serbuk kunyit, cili, ketumbar serta garam.
- Kemudian gaulkan dengan ayam dan perap sekurang-kurangnya dua jam.
- Bakar hingga masak.
INFO CHEF: Hidangan ini sesuai dihidangkan dengan sos Lada Hitam atau sos BBQ.
4. BBQ DRUMSTIK
BAHAN-BAHAN:
- ketul paha ayam
- 3 ulas bawang putih | ditumbuk lumat
- 3 sudu makan kicap manis
- 5 sudu makan sos lada hitam
- 3 sudu makan sos tiram
- 4 sudu makan sos BBQ
- 2 sudu makan jus lemon
CARA MEMASAK :
- Bersihkan paha ayam dan toskan.
- Gaul semua bahan bersama paha ayam.
- Perap selama 2-3 jam dalam peti sejuk.
- Bakar sehingga masak atau kekuningan.
- Hidangkan bersama salad, lobak merah, cili Bangala pangang dan sos cili.
INFO CHEF: Jika ingin segera dipanggang atau bakar, boleh kelar-kelar paha ayam supaya bahan perapan cepat sebati dengan daging.
5. SAVOURY MARINATED STEAK
BAHAN-BAHAN PERAP :
- 180gm Striploin beef
- 1 sudu makan herba campur
- ½ sudu makan paprika
- Garam secukup rasa
- Lada sulah secukup rasa
- Perapkan selama lima minit
BAHAN SOS SAVOURY
- 3 sudu makan sos BBQ
- 1 sudu makan serbuk lada hitam
- *campur kedua-dua bahan, kacau hingga sebati
CARA MEMASAK :
- Gaulkan kepingan daging dengan bahan perapan. Perap selama lima minit.
- Kemudian, panggang daging lebih kurang 15 minit untuk kedua-dua belah daging.
- Setelah masak, hidangkan dengan sos dan hiaskan dengan kentang panggang, cili Bangala panggang, hirisan lemon dan salad segar.
INFO CHEF:Jika suka boleh juga ditambahkan dengan jagung rebus dankentang putar. Ikut selera anda.
Ikan Siakap Sos Thai Paling Senang Nak Buat Tapi Power. Makan Dengan Nasi Panas, Perghhhh!
![Ikan Siakap Sos Thai Paling Senang Nak Buat Tapi Power. Makan Dengan Nasi Panas, Perghhhh!](https://cdn.rasa.my/2022/11/aG2wAMmQ-cover-siakap.jpg)
Apabila bercakap bab masak ni, memang orang selalunya nak masak yang senang-senang saja. Walaupun senang tapi cita rasa mesti nak sedap. Nah! Kali ni RASA kongsikan resipi ikan siakap yang dimasak sos Thai gerenti sedap. Lebih istimewa, resipi ini adalah daripada Pengasas Syeedap Thai Food Putrajaya, Liza Idris. Haaaa resipi restoran tau!
Dah, jom buat. Min kongsi langkah demi langkah tau. Periuk nasi jangan lupa tekan. Kang ikan dah masak, beras masih bergenang air lagi.
IKAN SIAKAP SOS THAI
Langkah 1: Lumur ikan siakap dengan garam, kunyit dan tepung jagung.
Langkah 2: Panaskan minyak masak dan goreng garing. Angkat ikan siakap dan ketepikan dulu.
BAHAN MENUMIS
1 biji bawang holand (jika besar guna sebelah saja)
6 ulas bawang putih
1 batang serai
1 biji cili besar
5 @ 10 biji cili padi.
5 helai daun limau purut
2 batang akar ketumbar.
(Semua bahan dihiris nipis)
BAHAN SOS
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos ikan
2 inci belacan
Sedikit gula kabung atau gula biasa
1 biji limau kasturi
BAHAN CENCANG
Langkah 3: Cencangkan bawang holand, bawang putih, serai, cili besar, cili padi dan daun limau purut.
Langkah 4: Panaskan minyak masak. Tumis semua bahan yang dicencang tadi. Kacau sehingga layu.
Langkah 5: masukkan 2 sudu besar cili kisar. Kacau sebati.
Langkah 6: Masukkan belacan.
Langkah 7: Letak sos cili, sos tiram dan sos ikan.
Langkah 8: Masukkan gula kabung. Kacau sampai pecah minyak.
Langkah 9: Masukkan 1 cawan air.
Langkah 10: Perah 1 biji limau kasturi. Nak guna limau nipis pun boleh. Kacau sebati.
Langkah 11: Tabur daun ketumbar. Siap!
KREDIT RESIPI & GAMBAR: Facebook Liza Idris
Anda mesti suka entri yang ini juga.
SAMBAL TANPA BELACAN
https://www.rasa.my/sambal-tanpa-belacan-tetap-sedap-dinikmati-orang-ada-resdung-pun-boleh-makan/
KARIPAP REMPAH GILING FREE UNTUK IBU HAMIL
https://www.rasa.my/bos-sendiri-turun-padang-pemilik-karipap-rempah-giling-buktikan-jual-rm2-50-sebiji-tetap-diserbu-pembeli/
OKU INI JUMPA APA DALAM SEMAK?
https://www.rasa.my/oku-bersihkan-semak-jumpa-buah-letup-rupa-rupanya-banyak-khasiat-buah-ini/
ASBAB PKP, IBU ANAK 5 NI JADI BAKER
https://www.rasa.my/pkp-punya-pasal-ibu-anak-5-ini-jadi-baker-selepas-setahun-belajar-buat-roti-secara-pjj/