Ramai peminat fruit cheese tart. Nak membeli, boleh tahan harganya. Apa kata kita try buat sendiri? Kalau tengok langkah membuat, tak adalah susah sangat. Bolehlah cuba buat, insya-Allah jadi.
Ads
FRUIT CHEESE TART
Ads
BAHAN SHELL TART
125 gram marjerin
50 g gula aising
1/2 biji kuning telur ayam | gred A
1 sudu kecil esen vanila
5 gram susu penuh krim
1/2 sudu besar air sejuk | dari peti ais
250 gram tepung gandum
Ads
CARA MEMBUAT
1. Pukul marjerin dan gula aising sehingga sebati.
2. Masukkan kuning telur, esen vanila, susu penuh krim, air sejuk dan tepung gandum.
3. Uli sebati adunan sehingga jadi doh.
4. Tekan doh dalam acuan tart 4.5 cm.
5. Buang lebihan doh di tepi acuan.
6. Cucuk bahagian tengah dengan garpu.
7. Buat sehingga habis adunan.
8. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan 15 minit awal dengan suhu 170 C api atas dan bawah selama 20 minit.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Biskut Mazola adalah salah satu biskut raya popular & mudah buat bila menjelangnya Aidilfitri. Mana tidaknya, nak buat biskut ni sangat mudah. Bahannya pun sangat ringkas. Rasanya pun semestinya sedap. Bagi anda yang masih tercari-cari resipi Biskut Mazola yang enak, resipi perkongsian saudari Suzi Yanti Md Hane ini salah satu yang perlu dicuba.
1. Satukan tepung, gula dan kacang kisar. Kacau sebati.
2. Tuangkan minyak jagung sedikit demi sedikit sambil menguli adunan hingga jadi doh yang boleh dikepal. Tak perlu habiskan minyak jika doh telah cantik.
3. Bulatkan doh, tekan sedikit dan letak kacang tanah di atasnya. Sapu kuning telur dan bakar hingga masak antara suhu 150C – 180C selama 20-25 minit bergantung pada ketuhar masing-masing.
4. Jika nak buat banyak, gandakan adunan. Selamat mencuba!
1. Satukan tepung gandum, tepung kek, baking powder dan gula. Gaul bagi serata. Ketepikan. 2. Dalam bekas lain, satukan telur, susu dan minyak. Gaul sekadar bagi telur hancur. Jangan gaul kuat sangat yer, manja-manja gitu je. 3. Buat lubang di tengah tepung, masukkan campuran telur, susu, minyak tadi. Gaul hanya sekadar bagi sebati semua bahan.
4. Jangan gaul terlalu laju dan beria sangat untuk elakkan muffin jadi mampat bila dibakar nanti. Gaul lemah lembut saja.
*Muffin bukan macam buat kek, bahan adunan tak perlu sehingga gebu dan kembang. Cukup sekadar serata semua bahan.
5. Masukkan adunan muffin ke dalam cup sikit dulu. Masukkan blueberry, kemudian masukkan lagi adunan hanya 3/4 je penuhnya. Bahagian atas muffin terpulanglah sama ada nak kosong atau nak topping blueberry.
*Bakar muffin dengan suhu yang betul-betul panas, ikut suhu ketuhar masing-masing. *Untuk dapatkan muffin yang gebu dan naik membukit, masa nak masukkan muffin ke dalam ketuhar, pastikan suhu betul-betul panas ye. Bukan panas nak rentung tapi kena pandai agak suhunya.
*Muffin tak perlu terlalu lama dibakar untuk elakkan muffin jadi kering. Dah nampak macam permukaan muffin kering, okey cukup dah. *Anggaran masak 15-20 minit. *Bila muffin dah masak, masa panas-panas terus letakkan muffin di atas piring atau redai kek untuk elakkan muffin menurun balik.
Bila dah datang mood rajin buat biskut, tak payah tunggu raya. Biasanya biskut yang menjadi kesukaan ramai ialah biskut yang ada taburan coklat.PKP pun tak habis lagi, jadi untuk meredakan kebosanan jomlah kita buat biskut.
ALMOND CHOCOLATE CRUNCHIES Bahan-bahan: 400gm salted butter (simpan kertas bungkusan) 350gm kastor sugar 525gm tepung naik sendiri 60gm serbuk koko 80gm coklat masakan (dicairkan guna double boiler) 2 biji telur 1 sudu makan esen vanila 1 sudu teh paras bicarbonate of soda 150gm badam cincang (almond nibs – dibakar suhu 100C selama sejam)
Cara membuat: 1.Masukkan mentega bersama gula kastor ke dalam mangkuk dan pukul sehingga sebati.
2. Kemudian masukkan soda bicarbonate dan pukul sehingga kembang. Masukkan telur dan esen vanila dan pukul sebati.
3. Masukkan coklat yang sudah dicairkan. Pukul rata. Kemudian masukkan serbuk koko dan gaul dengan kelajuan perlahan sehingga sebati. Selepas itu masukkan tepung naik sendiri dan gaul sebati. Pukul pada kelajuan tinggi selama beberapa saat.
4. Akhir sekali masukkan badam yang telah dibakar dan disejukkan. Gaul sebati sehingga menjadi doh lembut. Simpan doh sebentar ke dalam peti sejuk selama sejam. Sediakan kertas mentega dan plastik untuk membungkus.
5. Keluarkan doh yang telah disejukkan dan ambil anggaran satu senduk nasi kemudian bentukkan selinder berdiameter ukuran duit 50 sen atau 20 sen mengikut pilihan. Bungkus dengan kertas mentega atau plastik yang telah disediakan kemudian simpan ke dalam freezer. 6. Buat sehingga habis adunan. Bekukan selama 5 jam atau semalaman ke dalam freezer. Selinder adunan boleh disimpan sehingga 1 minggu di dalam freezer.
7. Sediakan dulang pembakar beralas baking paper yang digris kemudian keluarkan satu selinder doh yang telah dibekukan. Panaskan oven pada suhu 165C sekurang-kurangnya 20 minit sebelum dimasukkan hirisan biskut untuk dibakar. 8. Hiris doh setebal 3-5 mm dengan menggunakan pisau tajam dengan cara menekan. Susun ke dalam dulang yang disediakan berjarak 1.5 – 2 inci supaya dapat mengembang.
9. Masukkan ke dalam oven yang sedang dipanaskan dan bakar selama 20 – 25 minit (mengikut oven masing-masing)
10. Kemudian keluarkan dari oven dan sejukkan sebentar sebelum disimpan ke dalam bekas kedap udara.