Kacang badam atau ‘almond’ adalah kacang yang kaya dengan pelbagai nutrisi dan khasiat dan dipercayai bermanfaat untuk kesihatan mahupun kecantikan.
Badam mengandungi protein, serat, kalsium, magnesium, kalium, zinc, selenium, kuprum, phosphorus, biotin, riboflavin, niacin, besi, vitamin E serta antioksida lain yang tinggi.
Selalunya kacang badam dicampur dalam makanan untuk menambahkan lagi kelazatan seperti di dalam aiskrim , biskut, coklat, atau pun salad.
Ads
Menariknya,kacang badam adalah kacang yang tidak menimbulkan jerawat di muka yang menjadi mimpi ngeri bagi wanita.Sebenarnya anda tidak perlu takut mengambil badam kerana walaupun badam mengandungi kuantiti lemak yang tinggi, namun 90% dari lemak dalam badam adalah lemak tidak tepu. Malahan minyak badam yang kaya dengan vitamin E ini sering digunakan dalam produk kecantikan kulit.
Jom kita dapatkan khasiat badam dengan membuat biskut raya berasaskan badam. Resepi ni dari Nor Shahidah Mohd Mahayadin dari Yummilicios Cakes n Cookies yang sudi berkongsi resepi dengan RASA.
1.FLUFFY ALMOND COOKIES
BAHAN-BAHAN :
250 gm minyak sapi
175 gm mentega
200 gm oat | dikisar
615 gm tepung gandum | diayak
320 gm gula kastor
Bahan hiasan :
Kuning telur dan badam
CARA MEMASAK : 1. Pukul minyak sapi, mentega dan gula hingga sebati. 2. Masukkan oat dan tepung gandum. 3.Bentukkan doh ikut bentuk kesukaan anda. 4. Sapukan kuning telur dan hiaskan kacang badam di atasnya. 5. Panaskan oven, bakar suhu pada suhu 170 darjah celcius hingga perang keemasan.
Saiz hidangan : 50 -60 keping Waktu memasak: 17 minit Cara Memasak : Bakar Jenis masakan : Biskut Keistimewaan: Ramuan oat yang sungguh sedap dan rangup Anggaran kos: RM 15
Ads
INFO CHEF : Anda boleh juga memasukkan badam hancur ini ke dalam ramuan adunan untuk rasa lebih rangup.
2. ALMOND SHORTBREAD COOKIES
BAHAN-BAHAN :
200gm mentega
80gm gula aising
250gm tepung gandum | diayak
80gm badam kisar
Bahan hiasan :
Coklat urai warna putih, secukupnya
CARA MEMASAK :
Ads
1. Pukul mentega dan gula aising icing hingga kembang. 2 .Masukkan badam kisar dan tepung gandum, gaul rata hingga membentuk doh. 3. Terap dengan acuan pemotong biskut ikut bentuk yang disukai. 4. Hiaskan dengn coklat urai putih. 5. Panaskan oven, bakar pada suhu 170 darjah celcius. Bakar hingga perang keemasan
Saiz hidangan : 40 keping Waktu memasak: 15- 20 minit Cara Memasak : Bakar Jenis masakan : Biskut Keistimewaan : Rasa badam yang berlemak Anggaran kos : RM 14
INFO CHEF : Jika anda mahu rasa yang lebih rangup, badan jangan dikisar terlalu halus.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Biasa kita makan kek pisang lembap kan? Ni kita try kek pisang lembap tapi ada coklat pulak. Bertambah-tambah sedapnya. Hidayati Hana telah berkongsi resipi istimewa ini di facebook group Rasa Share Resipi. Memang nampak sedap. Boleh try.
KEK PISANG MOIST BERCOKLAT
BAHAN-BAHAN
3 biji telur ayam
3/4 cawan gula
1 sudu kecil ovalete
1 sudu kecil esen vanila
1 cawan minyak masak
1 cawan pisang (dilecek)
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikabonat
1 sudu kecil serbuk penaik
2 sudu kecil serbuk koko
CARA MEMBUAT
1. Pukul telur ayam, gula, ovalete dan esen vanila sehingga kembang.
2. Masukkan minyak masak dan pisang.
3. Putarkan lagi sehingga sebati.
4. Masukkan tepung gandum yang telah diayak bersama soda bikarbonat dan serbuk penaik.
5. Kacau adunan sehingga sebati guna spatula.
6. Kemudian bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
7. Satu bahagian letak serbuk koko.
8. Tuangkan dalam loyang yang sudah dilapik dengan baking paper.
9. Tuangkan berselang seli sehingga adunan habis.
10. Hias dengan hirisan pisang dan badam.
11. Bakar dalam oven pada suhu 170 selama 35 minit atau sehingga kek masak.
Sedapnya Basque Burnt Cheese Cake ni. Kalau beli di kedai, sepotong pun dah mahal. Memang tak puas makan. Jadi apa kata kita cuba buat sendiri di rumah. Menerusi perkongsian saudari Norlela Abdullah, beliau menunjukkan cara-cara menyediakan Basque Burnt Cheese Cake yang sedap dan mudah. Sangat berbaloi cuba.
CARA MASAK BASQUE BURNT CHEESE CAKE
BAHAN-BAHAN:
1000gm (1kg) krim keju ( cream cheese) – suhu bilik
300gm gula halus
7 biji telur
500gm whipping cream ( krim putar)
30gm tepung gandum
CARA MEMASAK: 1. Panaskan ketuhar pada suhu 200C. Pada masa yang sama, siapkan acuan spring foam saiz 9 inci terlebih dahulu. 2. Alas bahagian dalam alaskan acuan dengan parchment paper. Lebihkan sedikit parchment paper di bahagian atas kerana kek akan naik. Bahagian luar spring foam balut dengan aluminum foil. Ketepikan. 3. Untuk menyediakan kek, putar krim keju dengan gula halus. Kemudian masukkan telur satu persatu. Masukkan krim putar. 4. Akhir sekali masukkan tepung gandum dan kaup balikkan sahaja hingga sebati. 5. Tuang adunan ke dalam acuan spring foam. Bakar pada suhu 200C selama 1 jam atau sehingga bahagian atas kek menjadi warna coklat gelap. Guna api atas dan bawah. Kipas off.
6. Bila kek masak, biarkan kek sejuk dalam ketuhar barulah buka pintu oven. 7. Kemudian masukkan kek ke dalam peti sejuk. Enak dimakan dingin.
Kek kelapa merupakan antara kek legend yang menjadi kegemaran ramai. Baunya bila dibakar tersangatlah menggoda.
Aroma dan warna-warni parutan kelapa menambahkan lagi keenakan kek tersebut. Boleh cuba buat di rumah menggunakan resipi perkongsian oleh Juju Minhad ini.
KEK KELAPA PELANGI
BAHAN-BAHAN:
1 cawan marjerin ½ cawan gula kastor 3 biji telur Esen ros 1 sudu susu pekat 1 ½ cawan tepung gandum 1 sudu kecil baking powder 1 sudu kecil soda bikarbonat 1 cawan kelapa kering Pewarna merah/hijau/ kuning
Dapatkan BD Stainless Steel Doube Sided Cutting Board dengan HARGA ISTIMEWA DI SINI! Masukkan code RASGSP5 sebelum buat pembayaran untuk dapatkan DISKAUN EXTRA RM5!
CARA MEMASAK:
1. Putar marjerin dan gula kastor sehingga kembang. 2. Masukkan telur dan putar lagi. 3. Masukkan esen ros & susu pekat. Putar sekejap. 4. Ayak tepung, baking powder & soda bikarbonat.
5. Kaub balik adunan. 6. Masukkan kelapa kering yang sudah diwarnakan. Kaub balik adunan. 7. Masukkan dalam loyang yang telah digriskan dengan marjerin. 8. Bakar 170°C selama 60 minit (ikut ketuhar masing-masing). Siap.
Puding mangga susu ini sesuai sangat disediakan ketika ini memandangkan buah mangga banyak dijual sekarang.Paduan mangga segar yang manis bersama rasa lemak susu memang...