Pohon mangga bukan sekadar buahnya sahaja lazat berkhasiat, tetapi daunnya juga banyak tersimpan pelbagai manfaat kesihatan.


.

Jom semak khasiat yang terkandung padanya. Jika pohon herba lain sukar dicari, daun mangga nyata pilihan yang mudah didapati. Jom semak khasiat yang ada padanya.

1. Mengubati Diabetes

Daun mangga dipercayai sangat bermanfaat untuk mengubati kencing manis atau diabetes. Daun pohon mangga mengandung tanin yang disebut anthocyanidins, yang membantu dalam mengubati diabetes tahap awal.

Daunnya dikeringkan dan dijadikan serbuk, atau digunakan sebagai infuse untuk mengubati diabetes.Rendam daun mangga dalam secangkir air semalaman. Tapis dan minum air ini untuk membantu meringankan gejala diabetes

2. Mengurangkan Penyakit Asthma

Debu, kotoran, asap kendaraan dan rokok membuatkan kualiti udara yang dihirup menurun. Daun mangga baik untuk semua jenis masalah pernafasan, terutama berguna bagi orang yang menderita bronkitis dan asthma.

Minum daun mangga yang dibuat dengan cara merebus daun mangga dalam air dengan sedikit madu. Cara ini membantu untuk menyembuhkan batuk secara efektif. Ia juga boleh membantu dalam menyembuhkan hilangnya suara.

IKLAN


.

3. Mengatasi Gangguan Perut

Bila sakit perut pesakit sering mengalami cramp, kaku, dan rasa seperti ditusuk. Namun tak semua sakit perut dapat dicegah. Salah satu cara alami untuk tetap menjaga perut tetap kuat adalah dengan memanfaatkan daun mangga. Daun mangga juga dipercayai boleh mencegah pelbagai permasalahan penyakit perut.

Caranya, masukkanh beberapa daun mangga dalam air suam, tudungkan periuk dan biarkan semalam. Keesokan paginya tapis air dan minum dengan perut dalam keadaan kosong. Air daun mangga ini mampu berfungsi sebagai tonik perut yang baik dan membantu mencegah pelbagai penyakit perut.

4. Menurunkan Tekanan Darah


.

IKLAN

Orang dengan hipertensi dianjurkan untuk menjaga tekanan darah tetap stabil. Salah satu cara untuk menjaga kestabilan tekanan darah adalah dengan meminum air daun mangga. Khasiat ini akan terasa jika diminum rutin. Selain itu, kandungan dalam daun mangga membantu dalam menguatkan pembuluh darah dan merawat masalah saraf.

5. Meringankan Batuk dan Demam

Batuk dan demam ditambah selsema selalu menyerang seseorang bila terhirup debu atau ketika tibanya musim hujan. Ramai orang yang mengalami kedua penyakit ini hampir tiap tahun.
Untuk mengurangkan zat-zat kimia yang ada dalam ubat, seseorang perlu mengimbanginya dengan cara alami dengan menggunakan daun mangga. Caranya cukup dengan meminum air rebusan daun mangga.


.

Nah itulah manfaat-manfaat tersembunyi daun mangga uols.

IKLAN

FB : Tips Sehat Mudah Murah

 

INGIN MENCARI PENGISAR YANG MEMUDAHKAN ANDA MENGISAR DAUN MANGGA, JOM LAYARINYA DI SINI

ANDA MUNGKIN MEMINATI RESIPI INI :

DAN JUGA PETUA PETUA  SIHAT INI :

Nak Petua Bantu Masalah Angin Dalam Badan? Jom Buat Dua Jus Kesihatan Ini

Jus Epal, Seleri & Timun. Minuman Enak Yang Bagus Untuk Kesihatan.

https://www.rasa.my/bacaan-tekanan-darah-anda-tinggi-cuba-jus-ubi-bit-merah-ni-baik-juga-untuk-jantung/