Apa juadah untuk raya korban tak lama lagi? Salah satunya pasti ada menu daging yang disukai ramai. Masih takt ahu nak masak menu apa, boleh cuba menu yang dikongsikan oleh Nurlia Mohd Nor. Menurutnya ia menjadi permintaan Abah untuk masakkan daging ini. Resipi ni dipelajari daripada ibu. Makan dengan nasi sangat sedap. Nak pula regu dengan ikan goreng, memang bertambah makan. Makan dengan roti, roti canai, lempeng, pulut, lemang pun boleh.

Daging Masak Merah

Daging Masak Merah Sukatan Agak-Agak Sering Jadi Permintaan Abah

Bahan-bahan:

Daging

Cili kering

Bawang besar

Bawang putih

Halia

Jintan manis

Minyak secukupnya

Air

IKLAN

Kicap

Garam & gula secukupnya

Asam keping

Cara memasak:

Daging Masak Merah Sukatan Agak-Agak Sering Jadi Permintaan Abah

1.Goreng cili kering, bawang besar, bawang putih, sedikit halia dan jintan manis dengan sedikit minyak (sukatan agak-agak saja)

Daging Masak Merah Sukatan Agak-Agak Sering Jadi Permintaan Abah

IKLAN

2.Dah goreng blend dengan sedikit air.

Daging Masak Merah Sukatan Agak-Agak Sering Jadi Permintaan Abah

3.Gaul daging dengan bahan blend tadi bersama kicap dan gula (saya guna kicap kipas udang yang manis). Perapkan. Lagi lama lagi sedap. Kalau tak sempat perap pun ok je.

Daging Masak Merah Sukatan Agak-Agak Sering Jadi Permintaan Abah

4.Panaskan kuali. Letakkan minyak. Letak bahan-bahan perap tadi dalam kuali yang dah dipanaskan.

Daging Masak Merah Sukatan Agak-Agak Sering Jadi Permintaan Abah

5.Letakkan asam keping dan sedikit garam. Kacau sampai masak dan daging empuk.

IKLAN

Daging Masak Merah Sukatan Agak-Agak Sering Jadi Permintaan Abah

6.Bila dah masak, tutup api. Angkat daging tadi dari kuali, letak dalam mangkuk, sedia untuk dihidang.

Kredit: Nurlia Mohd Nor

Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

Dapatkan pelbagai resipi terkini yang mudah & enak di laman web RASA

Resipi Asam Pedas Ikan Kembung Lemak Yang Sedap, Seminggu Sekali Mesti Masak

Asam Pedas Daun Kesum Meletop Rasa

Asam Pedas Johor, Buat Pekat-pekat Makan Dengan Nasi Putih. Kuah Banjir Boleh Hirup Sampai Licin

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI