Cucur kulat sisir. Ada yang suka makan kulat sisir atau cendawan kukur ni? Selain masak lemak, sayur campur, masak sambal hijau dan lauk pauk lain, pernah cuba masak cekodok atau cucur kulat sisir?
Sedap rupanya cucur/cekodok kulat sisir ni. Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh puan Miswati Mohmad Sahatau Kak Chik ini. Senang sangat tapi sedap dan boleh dikira resipi rare jugak ni. Selamat mencuba!
Cucur Kulat Sisir
Bahan-bahan:
1 genggam kulat sisir
Ikan bilis (optional – kak Chik letak sebab bagi rasa lemak-lemak)
Sedikit lobak merah (potong dadu kecil-kecil. Ikut lah nak banyak mana)
Rendam dulu kulat sisir kering. Kalau guna yang segar tak payah rendam Ini kerana guna yang dah dijemur dan dikeringkan supaya tahan lama. Bila nak guna, basuh dan toskan je.
Rendam hingga kembang. Kemudian toskan.
Satukan semua bahan untuk buat cekodok. Bagi air. Buat cair-cair sikit tapi jangan cair sangat, Agak-agaklah ye.
Panaskan minyak dalam kuali. Lepas itu, ceduk sedikit dan goreng dalam minyak yang panas. Setelah ia bertukar kekuningan, bermakna dah masak. Angkat dan toskan. Ulangi langkah hingga selesai.
Permintaan anak.Katanya tgh viral skrg ni.Haritu pergi beli.. try rasa,sedap.Tapi agak mahal, sebatang hmpir rm10.. Cuba buat sendiri… alhamdulillah boleh la daripada tak jadi langsung… sy share resipi..
CORN DOG Bahan-bahan:
Sediakan sosej dan mozarela blok..
Potong panjang2….
Cucuk sosej dulu, pastu cucuk mozarela..
asingkan… buat bancuhan tepung…
1.kacau bg sebati adunan tepung, dan salut pada sosej dan mozarela yg dh cucuk td..
2.kemudian salut pulak breadcrumb dan goreng dgn api panas..
3.curah sos cili, sos blackpepper, cheese powder dan mayonis..
Tauhu yang diperbuat dari kacang soya ini memang kaya dengan protein bukan hanya enak dijadikan campuran dalam masakan tetapi ia juga sedap sebagai kudapan sihat atau dijadikan menu untuk bekal anak ke sekolah. Hari ini RASA kongsikan dua resipi mudah tauhu sebagai kudapan lebih sihat.
JEJARI TAUHU BERDAGING
BAHAN-BAHAN:
3 keping tauhu | hancurkan
1 keping tauhu Jepun | hancurkan
1 biji telur
2 sudu makan tepung jagung
150gm daging kisar
1/2 hirisan daun bawang
1 sudu teh serbuk lada sulah
1 sudu teh serbuk pati ayam
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
BAHAN SOS MASTARD
2 sudu makan sos mustard
1 sudu makan mayones
1 sudu makan jus lemon
1 sudu makan madu
2 biji cili padi | hiris
CARA MEMASAK:
Campurkan semua bahan untuk Jejari Tauhu. Gaul rata.
Masukkan dalam loyang yang beralas plastik dan kukus hingga masak lebih kurang 10-15 minit.
Setelah sejuk, potongkan bentuk jejari.
Gaulkan dalam tepung gandum yang telah dicampurkan sedikit garam dan lada sulah. Ketepikan.
Panaskan minyak dalam kuali, kemudian goreng Jejari Tauhu hingga kekuningan, angkat dan toskan minyak.
Untuk menyediakan sos campurkan semua bahan dan kacau rata.
Hidangkan Jejari Tauhu bersama Sos Mustard.
NAGGUT AYAM SOS LEMON
BAHAN-BAHAN:
3 keping tauhu
1 tiup tauhu Jepun
1 cawan isi ayam | carik halus
1/2 cawan hirisan daun ketumbar
1/2 cawan tepung gandum
1 biji telur ayam
1 sudu makan serbuk pati ayam
1 sudu teh serbuk lada sulah
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
BAHAN SOS LEMON
1 sudu makan pati oren Sunquick
1 biji lemon | ambil jus sahaja
1 sudu makan tepung jagung | bancuh dengan 1/2 cawan air
Garam dan gula secukup rasa
1 sudu teh serbuk pati ayam
1 ulas bawang putih | cincang
1 sudu teh mentega
CARA MEMASAK:
Campurkan semua bahan untuk naggut. Gaul rata.
Masukkan dalam loyang yang beralas plastik dan kukus hingga masak lebih kurang 10-15 minit.
Setelah sejuk, potongkan bentuk empat segi tepat. Gaul dalam tepung yang dicampurkan dengan sedikit garam dan lada sulah. Ketepikan.
Panaskan minyak dalam kuali, kemudian goreng naggut hingga kekuningan, angkat dan toskan minyak.
Sementara itu panaskan mentega atas api kecil, tumis bawang putih hingga wangi.
Masukkan pati oren Sun quick dan jus lemon.
Kacau rata dan masukkan bancuhan tepung jagung.
Kacau rata hingga mendidih menjadi sos pekat. Tutup api.
Garlic Butter Spread ni jika di pasaraya, sebotol kecil harganya boleh tahan mahal. Berbelas ringgit. Kalau nak tahu, anda boleh je buat sendiri di rumah guna 3 bahan yang sangat ringkas. Malah kosnya berkali-kali ganda lebih murah tau. Sangat enak disapu pada roti dan dicicah dengan sup cendawan. Nak cuba? Cikgu Afy Al Habibi ada kongsikan resipinya. Selamat mencuba!
CARA MEMASAK: 1. Panaskan 1-2 sudu makan mentega / merjerin guna api perlahan. Masukkan bawang putih cincang.
2. Setelah bawang telah naik bau dan sedikit garing, masukkan 2 sudu makan mixed herbs. Kacau rata. Bila mixed herbs tadi naik bau, padamkan api. Biarkan sejuk.
3. Dalam mangkuk lain, masukkan 8 sudu makan mentega / marjerin. Tambahkan tumisan bawang putih dan herba tadi. Gaul rata.
4. Simpan garlic spread butter dalam bekas kedap udara dan letak dalam peti sejuk supaya mentega kembali pejal semula.
5. Untuk menikmati garlic spread ni, sapu tipis pada roti sebelum dibakar atas kuali.
6. Bakar atas non-stick pan. Lebih garing roti, lebih sedap rasanya.
7. Nikmati roti bakar garlic spread bersama sup cendawan panas. Memang sangat enak dan mengenyangkan.
Ayam goreng kari ini kalau diratah, makan panas-panas, memang tak cukup seketul. Boleh ketagih dibuatnya. Sedapnya berbeza dari ayam goreng biasa atau ayam goreng...