Seperti yang dijanjikan chewah, haja nak share resipi cookies yang super duper sedap ni. Nak tahu sedap ke tak korang WAJIB la try.
Ads
Ads
Ads
Bahan simple, mudah, Cara buat kalau takde mixer pun takpe. Kita kacau guna senduk kayu je. Kalau senduk kayu takde jugak kena la Beli😅👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇
BAHAN A 250 gm butter (jenama lurpak) 120-130 gm brown sugar 1 biji kuning telur 2 sudu teh susu segar full cream jenama Dutch lady 1 sudu teh Essen vanilla (imported Essen vanilla lebih wangi)
BAHAN B 300 gm tepung diayak dulu ( haja guna self raising flour) Nak guna tepung gandum pun boleh tapi kena tambah baking powder (serbuk penaik)
BAHAN C 200 gm CHOC CHIP
Cara memasak: 1. Pukul butter yang dah agak lembik( biarkan sekejap suhu bilik) . Pukul butter bersama brown sugar. Kacau adunan sehingga sebati, nampak creamy dan, bertukar warna sedikit. 2. Masukkan telur kuning, esen vanilla dan susu (BAHAN A) Pukul sehingga tiada lagi ketulan gula (sikit2 tu kira halal la). 3. Campurkan BAHAN B (tepung ) ke dalam aduanan tadi. Gaul sehingga sebati. Biar adunan jadi MESRA☺️🤣 4. Last sekali boleh masukkan semua choc chip. Yumeeeh! Gaul biar sebati semuanya😃😃 Senangkan? Ok bab bakar kena kenali oven dulu. Oven jenis built in (my oven) 150 , 30 Minit (ni memang ranggup la) ranggup ye bukan hangit🤣 Kalau oven yang lebih kecil boleh cuba dulu 140 darjah, 30 Minit .Make sure PANASKAN OVEN dulu sebelum Bakar cookies. Katakan nak guna piping beg pun boleh. Rujuk gambar piping beg kat bawah) Lepas tu boleh terus piping atas Loyang. Siap!!! Tunggu sejuk sikit dah boleh makan. Yumeeeh 😍😍😍😍😍😍😍 Makan ni confirm tak makan sesikit. Nak buat cookies Raya pun boleh. kredit resipi & foto: Haja Saleh
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Lihat pada bentuk, rupa dan warna pada hasilan Kek Strawberri Milkshake ini memang menggoda mata dan selera. Tetapi setelah mencuba ia memang tidak mengecewakan, jika anda tergoda, cubalah buat sendiri berpandukan pada resipi yang disediakan oleh pemilik IG Spatula Umme, puan Shariah Aminah Syed Abdullah.
KEK STRAWBERRI MILKSHAKE
BAHAN-BAHAN:
1 cawan mentega
13/4 cawan gula halus
4 biji telur
1 cawan susu perisa strawberri
1 sudu teh esen vanilla
1 1/4 cawan tepung naik sendiri
1 1/4 cawan tepung serbaguna
Sedikit hirisan strawberri
CARA MEMASAK:
1. Pukul mentega dan gula hingga sebati dan sedikit gebu.
2. Kemudian masukkan telur, pukul sebati.
3. Seterusnya masukkan esen vanila kemudian pukul sebati lagi.
4. Setelah itu masukkan kedua-dua jenis tepung dan diselang-selikan dengan susu.
5. Gaul sebati.
6. Adunan sedia untuk dibakar.
7. Masukkan dalam loyang 8 inci.
8. Bakar suhu 170 selama 30 minit atau sehingga masak.
Sedapnya Basque Burnt Cheese Cake ni. Kalau beli di kedai, sepotong pun dah mahal. Memang tak puas makan. Jadi apa kata kita cuba buat sendiri di rumah. Menerusi perkongsian saudari Norlela Abdullah, beliau menunjukkan cara-cara menyediakan Basque Burnt Cheese Cake yang sedap dan mudah. Sangat berbaloi cuba.
CARA MASAK BASQUE BURNT CHEESE CAKE
BAHAN-BAHAN:
1000gm (1kg) krim keju ( cream cheese) – suhu bilik
CARA MEMASAK: 1. Panaskan ketuhar pada suhu 200C. Pada masa yang sama, siapkan acuan spring foam saiz 9 inci terlebih dahulu. 2. Alas bahagian dalam alaskan acuan dengan parchment paper. Lebihkan sedikit parchment paper di bahagian atas kerana kek akan naik. Bahagian luar spring foam balut dengan aluminum foil. Ketepikan. 3. Untuk menyediakan kek, putar krim keju dengan gula halus. Kemudian masukkan telur satu persatu. Masukkan krim putar. 4. Akhir sekali masukkan tepung gandum dan kaup balikkan sahaja hingga sebati. 5. Tuang adunan ke dalam acuan spring foam. Bakar pada suhu 200C selama 1 jam atau sehingga bahagian atas kek menjadi warna coklat gelap. Guna api atas dan bawah. Kipas off.
6. Bila kek masak, biarkan kek sejuk dalam ketuhar barulah buka pintu oven. 7. Kemudian masukkan kek ke dalam peti sejuk. Enak dimakan dingin.
Sedapnya Kek Marble Moist ni. Jika ada lagi bahan-bahan ‘baking’ lebihan raya hari tu, bolehlah cuba buat kek perkongsian saudari Mariana Zainal ni. Istimewanya, empunya resipi kongsikan sukatan bahan-bahan dalam gram dan juga cawan untuk memudahkan anda mencubanya. Jika di rumah tiada penimbang, guna cawan je. Best kan? Jom cuba. Pasti puas hati.