Ni antara dua resipi milik Chef Wan yang sering dihidang bila menjamu selera bersama keluarga. Resipi ini mudah aje dibuat.

Nah, semak 2 resipi daripada koleksi Chef Wan yang dikongsi untuk pengikut RASA.

AYAM BERKUAH KACANG @ KUAH SATE


IKLAN

BAHAN-BAHAN :

  • 1 ekor ayam | dipotong kecil, boleh juga digoreng separuh masak terlebih dahulu
  • 500gm kacang tanah | digoreng dengan sedikit minyak dan dikisar kasar

Bahan dikisar kasar :

IKLAN
  • 30 tangkai cili kering | direndam air panas
  • 12 ulas bawang merah
  • 6 ulas bawang putih
  • 7 batang serai
  • 2.5sm halia
  • 2.5sm lengkuas
  • 8 sudu makan gula Melaka | yang telah diracik
  • 2 sudu makan gula pasir
  • 2 cawan air
  • 8-10 sudu makan minyak panas
  • 1 cawan air asam jawa | daripada 50gm pati asam jawa
  • Garam @ garam mineral secukup rasa
  • Gula secukup rasa

CARA MEMASAK :

  1. Panaskan minyak masak dan tumiskan bahan-bahan yang dikisar sehingga naik baunya.
  2. Apabila garing masukkan kacang tanah. Kacaukan hingga sebati.
  3. Masukkan air, air asam jawa, gula dan garam secukup rasa ke dalam kuah yang semakin pekat itu.
  4. Kecilkan api dan masukkan ayam. Biarkan mereneh sehingga ayam dan kuah masak. Tutup api dan sedia untuk dihidang.

BISKUT PECAN

IKLAN


BAHAN-BAHAN :

  • 60gm mentega tanpa garam
  • ¼ cawan gula aising (serbuk)
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 125gm kacang pecan | dipanggang dalam oven dan dikisar kasar
  • ½ cawan tepung gandum serba guna
  • Kacang pecan secukupnya untuk hiasan
  • Serbuk gula aising secukupnya | ditabur sebagai hiasan

CARA MEMASAK :

  1. Pukul mentega dan gula hingga ringan dan berkrim.
  2. Masukkan esen vanilla, pecan dan tepung, adunkan hingga menjadi doh.
  3. Ambil doh dan bulatkan dan susun di atas dulang pembakar yang sudah digriskan dengan mentega.
  4. Leperkan sedikit dengan menekan kacang pecan di atasnya.
  5. Bakar 8 hingga 10 minit dengan suhu 175 darjah Celsius.
  6. Bila sejuk taburkan gula aising di atasnya.