Kek dan biskut tetap jadi rebutan bukan hanya di musim perayaan. Tak kurang yang menyukai cheese tart kembong magnum ni. Memang super sedap kalau buat jual pun memang hot sales.Jom kita sama-sama cuba buat.

Cheese Tart Kembong Magnum

Bahan-bahan:
kalau rajin buat shell kalau tak beli saja di bakeri.

Shell tart
250gm butter (suhu bilik)
1/2 cawan gula aising
500gm tepung gandum-BELI ONLINE DI SINI
1 biji kuning telur
Sedikit esen vanila-BELI ONLINE DI SINI
1 sudu besar air sejuk

Cara membuat:

1.Adun butter dan gula aising hingga sebati. Guna spatula pun boleh.
2.Masukkan kuning telur dan esen vanila.Gaul sebati
3.Masukkan tepung dan air sejuk dari peti ais. Uli hingga menjadi doh.
4.Terap atau bentuk doh dalam acuan shell tart berukuran 4.5cm.Cucuk dasar doh dengan garfu.
5.Bakar pada suhu 120°c api atas bawah 20-25minit atau hingga masak.
SUHU BERGATUNG PADA OVEN MASING-MASING.
(dapat dalam 100 biji)

IKLAN

Bahagian topping

300gm cream cheese
60-80gm gula kastor- dikisar-BELI ONLINE DI SINI
2 sudu besar kuning telur
1 sudu besar butter /majerin
1 sudu kecil esen vanila

Cara membuat:
1. Pukul cream cheese sampai sebati. Masukkan esen vanila,kuning telur dan butter tadi. Pukul sekejap.Kemudian masukkan gula sikit-sikit. Pukul sebati semua dan siap.

Bahan lain :topping magnum
-Choc dark compound beryls
2 sudubesar cocoa butter kalau tak ada shortening pun boleh
– Kacang cincang almond bakar dulu sekejap

IKLAN

Cara memasak :
1.Masukkan filling nutella atau coklat chips dalam shell. Kemudian piping cream cheese membukit.

2.Bakar 170° selama 5 minit. Dah siap. Ketepikan.

3.Cairkan beryls +cocoa butter,double boil
4.Celup permukaan cheese tart tadi dalam choc yang dah panas dan cair ni. Kemudian terus tabur kacang di tepi, Buat cepat masa choc tu masih panas nanti dah beku ia tak mahu lekat.
5.Siap susun dan masukkan dalam chiller baru susun dalam bekas

Kredit resipi dan foto: Syahirah Binti

IKLAN

ADA YANG NAK MEMBELI MIXER, BOLEH LIHAT DI SINI.

Sup Makaroni Daging Berempah

Puding Trifle Mudah Buat Ikut Sukatan Cawan. Rasa Memang Sedap

Resipi Puding Horlicks Gula Merah Memang Sedap. Jika Dijual,Memang Laku Keras