Ambil tepung jagung, tepung ang kwe dan masukkan cendol dan bahan-bahan lain, boleh dimasak lepat cendol. Resipi yang dikongsi oleh Wawa ni memang meletoplah sedapnya.
Dah masak, biarkan sejuk sikit dan masukkan dalam peti ais memang padulah bila lalu kat tekak. Berbalutkan daun pisang memang beraroma wangi lah jawabnya. Jom cuba…
LEPAT CENDOL
BAHAN-BAHAN :
Ads
1 cawan tepung
1 cawan gula
2 sudu makan tepung ang kwe
5 cawan santan
1 sudu kecil garam @ secukup rasa
1 bungkus cendol * basuh dan tos
Daun pandan untuk membungkus * layukan atas api dahulu
CARA MEMASAK :
1. Masukkan tepung jagung, gula, tepung ang kwe
2. Masukkan santan yang telah di tapis
3. Masukkan garam & daun pandan
4. Masak atas api yang sederhana perlahan. Sentiasa kacau.
Ads
5. Kacau sehingga adunan menjadi pekat & likat
6. Masukkan cendol & gaul
7. Sedia untuk dibungkus (Hati2 yea panas sangat.kalau ada sarung tangan boleh pakai. huhu)
Ads
*kalau buat banyak sebaiknya sorang sentiasa kacau atas api, sorang lagi bungkus…sebab nanti adunan capat berketul kalau xkacau.
Selamat mencuba
Facebook
https://www.facebook.com/sha.wawa.3
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Tengah fikir menu sedap dan mudah masak untuk diniagakan? Tidak dinafikan jika anda nak berniaga, salah satu produk yang pasti dicari pelanggan ialah makanan. Kena dengan rasa serta harga, pasti pelanggan akan ‘repeat order’. Namun, untuk memikirkan menu yang sesuai, buntu juga. Lebih-lebih lagi bagi kita yang tidak biasa mengambil tempahan dan berniaga. Istimewa buat anda, saudari Widiati Sulaiman kongsikan 10 resipi menu yang anda boleh masak secara homemade dan dijadikan menu perniagaan anda. Selamat mencuba!
10 IDEA MENU SEDAP BOLEH BUAT NIAGA
1. AGLIO OLIO SEAFOOD
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK: 1. Panaskan minyak zaitun kemudian tumis bawang holland dan bawang putih sehingga kekuningan. 2. Masukkan udang, sotong dan kepah yang telah dibersihkan. 3. Kemudian masukkan sayur, emping cili dan parsli. Kacau sebati. 4. Akhir sekali, masukkan spageti yang telah siap direbus. Kacau sebati dan perasakan dengan garam secukupnya. 5. Sedia untuk dihidang.
2. TAUHU BERGEDIL AYAM
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK: 1. Tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga wangi dan kekuningan. 2. Masukkan isi ayam. Kacau rata dan biarkan masak selama 10 minit. Angkat dan toskan. 3. Dalam bekas besar, satukan isi ayam, ubi kentang, bawang goreng, daun bawang, cili merah dan serbuk cukup rasa. Perasakan dengan garam serta gula dengan secukupnya. Gaul rata. 4. Ambil tauhu kering dan sumbatkan inti kentang tadi ke dalamnya sehingga padat. Ketepikan. 5. Panaskan minyak masak. Pada masa yang sama, pukul telur dan celupkan tauhu tadi. 6. Goreng tauhu hingga kekuningan. Angkat, toskan minyak dan nikmati menu ini bersama sambal kicap.
BAHAN CILI KICAP:
CARA MEMASAK: 1.Tumbuk cili padi dan bawang putih menggunakan lesung batu hingga lumat. 2. Kemudian masukkan gula dan garam. Lumatkan lagi. 3. Masukkan kicap dan sebatikan. Sedia untuk dinikmati
3. BREAD LASAGNA BEEF
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK: 1. Bancuh susu bersama telur. Ketepikan. Goreng daging kisar tanpa minyak. Ketepikan. 2. Ambil loyang yang bersesuaian. Oleskan dengan marjerin. Sebaiknya loyang yang muat-muat dengan saiz roti. 3. Celupkan roti ke dalam bancuhan susu dan telur. Susun dalam loyang. Kemudian sapukan sos spageti hingga rata. 4. Letak taburan daging cincang dan kepingan keju cheddar. Lapiskan lagi dengan kepingan roti yang dicelup dalam bancuhan susu. Ulang langkah sama hingga habis. 5. Untuk lapisan terakhir, tabur keju mozzarella dan daun parsli. 6. Bakar selama 30 minit pada suhu 150C atau sehingga keju cair dan keperangan. 7. Enak dinikmati Ketika masih panas.
4. PAI AYAM MINI
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK: 1. Panaskan minyak dan tumis bawang holland hingga sedikit layu dan kekuningan. 2. Kemudian masukkan isi dada ayam. Masak sebentar hingga ayam sedikit masak. 3. Tambahkan sayur campur dan hirisan cendawan butang. Masak seketika. 4. Seterusnya masukkan krim masakan. Kacau rata dan perasakan dengan lada sulah serta sedikit garam. 5. Bila inti kelihatan sedikit pekat, padamkan api dan sejukkan. 6. Gelek puff pastri dan terapkan. Masukkan ke dalam acuan aluminium. 7. Sudukan inti secukupnya dan tutupkan dengan kepingan pastri. Kelim bahagian tepi menggunakan garpu. 8. Sapukan sedikit bancuhan kuning telur di bahagian atas pastri. 9. Bakar pada suhu 160C selama 20 minit atau hingga pastri kuning keemasan.
5. BOLOGNESE CHEESE FRIES
BAHAN-BAHAN:
BAHAN SOS BOLOGNESE:
CARA MEMASAK:
1.Cairkan marjerin dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga wangi. 2. Masukkan ayam kisar. Biar masak seketikan dan barulah dimasukkan sos spageti. 3. Setelah sos mendidih, padamkan api dan tuang ke dalam loyang berisi kentang yang siap digoreng. 4. Taburkan keju mozzarella dan keju cheddar. Bakar dalam ketuhar selama 10 minit pada suhu 160C. 5. Angkat dan nikmati segera.
6. CHICKEN MANGGO SALAD
BAHAN-BAHAN:
BAHAN SALAD MANGGA:
BAHAN SOS:
CARA MEMASAK: 1. Pukul telur dan celupkan ayam hingga rata. 2. Salut isi ayam dengan tepung goreng serbaguna. 3. Goreng isi ayam dalam minyak hingga garing dan kekuningan. Angkat dan toskan minyaknya. 4. Untuk menyediakan sos, satukan semua bahan ke dalam periuk kecil. 5. Didihkan seketika menggunakan api kecil. Angkat dan ketepikan. 6. Potong kepingan ayam dan gaulkan bersama bahan-bahan salad. 7. Sudukan sos dengan secukupnya. Gaul rata. Sedia untuk dinikmati.
7. SOTO AYAM
BAHAN-BAHAN:
BAHAN SAMPINGAN (HIASAN):
CARA MEMASAK: 1. Panaskan minyak masak dan tumis bahan-bahan kisar hingga wangi. 2. Masukkan sup bunjut, daun salam, kulit kayu manis, rempah sup dan rempah kurma. Kacau hingga naik bau. 3. Tuang air rebusan ayam dan biarkan mendidih. 4. Perasakan kuah soto dengan garam, gula dan perasa dengan secukupnya. Biarkan mendidih sekali lagi. 5. Untuk menikmatinya, masukkan nasi impit, begedil dan bahan-bahan sampingan lain ke dalam mangkuk. 6. Tuang kuah dengan secukupnya dan sedia untuk dinikmati.
8. LAKSA JOHOR
BAHAN-BAHAN:
BAHAN SAMPINGAN:
CARA MEMASAK: 1. Rebus ikan bersama asam gelugur. Kemudian asingkan isi dan tulangnya. Kisar isi ikan bersama air secukupnya dan ketepikan. 2. Panaskan minyak masukkan bawang merah, bawang putih dan halia yang telah dikisar hingga kekuningan. 3. Masukkan cili kisar diikuti serbuk kari daging dan ikan. Tumis lagi hingga pecah minyak. 4. Seterusnya masukkan kisaran isi ikan biar menggelegak seketika. 5. Bila kuah mendidih, masukkan santan. Perasakan dengan garam, gula dan perasa dengan secukupnya. 6. Tambahkan juga daun kesum. Kacau sebati dan biarkan mendidih sekali lagi. 7. Angkat kuah dan hidangkan bersama spageti dan bahan-bahan sampingan.
9. MEE RACUN
BAHAN-BAHAN:
BAHAN KISAR:
BAHAN MASAKAN:
BAHAN HIASAN:
CARA MEMASAK: 1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar sehingga pecah minyak. Masukkan sos cili, sos tomato, lada sulah dan lada hitam. 2. Kemudian masukkan air rebusan tulang kambing tadi. Kacau sebati. 3. Perasakan dengan garam dan gula dengan secukupnya. 4. Akhir sekali masukkan mi. Menu ini sedia untuk dihidang.
10. AYAM PEDAS KOREA
BAHAN UNTUK AYAM GORENG:
BAHAN TUMISAN:
CARA MEMASAK: 1. Ayam diperap bersama bahan-bahan perapan dan juga tepung jagung. Gaul rata. Panaskan minyak dan goreng hingga garing. Angkat dan ketepikan. 2. Keluarkan minyak, tinggal sedikit. Tumis bawang putih dan merah hingga wangi dan masukkan chili flakes. 3. Seterusnya masukkan sos cili, dan kacau rata hingga sebati. Jika terlalu garing tambah sedikit air. 4. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. 5. Masukkan air asam jawa. Kacau rata sehingga kuah sedikit pekat. 6. Akhir sekali masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Gaul rata dan angkat.
Dapatkan lebih banyak menu yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
10 resipi masakan sayur pembuka selera, cepat dan mudah. Sayur memang sedap jika digandingkan dengan makanan berlauk. Walaupun lauk ‘simple’, tapi bila digandingkan dengan masakan sayur, memang ngam.
Setiap hidangan sama ada makan tengah hari atau malam, wajib ada satu menu sayur-sayuran. Kalau tak ada menu sayur-sayuran, seolah-olah tidak lengkap hidangan.
Tapi, bosan juga kalau asyik nak makan menu yang sama setiap hari terutamanya kalau menu yang berasaskan sayur-sayuran. Jadi, RASA kongsikan 10 resipi masakan sayur pembuka selera yang cepat dan mudah dimasak. Selamat mencuba!
BAHAN-BAHAN:
Cendawan tiram
Tepung goreng serbaguna
4biji cili padi
2 ulas bawang putih
3 ulas sudu makan butter
1 tin susu cair
Daun kari
garam
1 keping keju
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
BAHAN-BAHAN:
Kangkung
2 biji bawang merah dikisar
3 ulas bawang putih dikisar
3 biji cili merah dikisar
5 biji cili padi dikisar
3 sudu makan udang kering dikisar
belacan
garam
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
BAHAN-BAHAN:
Sayur kailan (kuantiti ikut selera)
Minyak masak secukupnya
1 ulas bawang putih
3 biji cili padi merah
Garam
Gula
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
BAHAN-BAHAN:
4 ulas bawang putih
8 biji bendi
2 sudu besar udang kering
1 sudu besar sos tiram
1 sudu teh sos ikan
1 sudu teh sos ikan
1 sudu teh gula
Air secukupnya
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
BAHAN-BAHAN:
sengenggam ikan bilis
2 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 kiub pati ikan bilis
1 sudu besar udang kering
2 sudu besar kicap manis
2 sudu besar sos tiram
1 ikat kailan
5 biji cili api merah
air secukupnya
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
BAHAN-BAHAN:
1 biji kobis manis
3 ulas bawang putih | Dicincang
100gm daging cincang
1 sudu teh serbuk perasa
1/2 sudu teh mix herbs
Garlic butter
Parsley
Perfect bakes cheese
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
BAHAN-BAHAN:
Minyak secukupnya
3 biji telur | Dipukul
Cendawan butang putih
3 ulas bawang putih | Dicincang
1/3 sudu kecil garam
1/3 sudu kecil ground pepper
1 biji timun
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
BAHAN-BAHAN:
Glass noodles | direbus
1 sudu kecil kicap pekat
1 sudu kecil minyak masak
3 biji telur | dipukul
1 sudu kecil daun bawang
1 sudu kecil bawang putih | dicincang
1 sudu kecil cili padi merah | dihiris nipis
Taugeh
Daun kucai
2 sudu kecil kicap cair
1 sudu kecil sos tiram
1/3 sudu kecil garam
1/3 sudu kecil kiub pati ayam
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
BAHAN-BAHAN:
Cendawan tiram | direbus
2 biji telur | dipukul
1 batang daun bawang | dipotong besar
1 sudu kecil bawang putih | dicincang halus
1 sudu kecil cili padi merah | dihiris nipis
1/3 sudu kecil garam
1/3 sudu kecil kiub pati ayam
3 sudu kecil kicap cair
Cara memasak boleh lihat di dalam video. Selamat mencuba!
BAHAN-BAHAN:
½ biji kobis | hiris nipis
3 biji telur | dipukul
1 sudu kecil daun bawang | dihiris halus
2 sudu kecil bawang putih | dicincang
1 batang lobak merah | hiris nipis
3 sudu kecil kicap cair
1 sudu kecil sos tiram
1/3 sudu kecil garam
1/3 sudu kecil kiub pati ayam
Minyak masak untuk menggoreng
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Ikan bakar rahsia kesedapannya terletak pada pes yang dibuat tu. Cuba check kat dapur tu ada tak lengkuas, halia serai , bawang merah , udang kering atau belacan, dah cukup mantap buat pes ikan tu. Cili merah , cili padi dan daun limau purut barulah lengkap.
Eh jangan lupa ikan segar kenalah ada. Ikan siakap boleh, pari atau lain-lain jenis ikan okay aje. Kenalah ada sambal air asamnya sekali ya. Jom kita follow resipi yang dikongsikan oleh Habeebah Mohd Daud ni. Tengok rupa pun dah tau sedap
PES IKAN BAKAR
BAHAN-BAHAN :
CARA MEMASAK :
1. Kisar semua bahan sampai lumat.
2. Tumis dgn minyak yg agak byk, kemudian masukkan cili boh 4-5 sudu.
3. Masukkan garam gula..serbuk perasa + asam keping .
4, Tumis smpai pecah myk.siapp.!
**nak Bakar ikan, lumur jer atas ikan tu, buh dlm aluminium foil. Balut bagi kemas Bakar atas dapur.
**udang n sotong pon sesuai jgk.
**tahan sehingga 1- 2minggu di luar peti ais.
SAMBAL AIR ASAM
BAHAN-BAHAN :
CARA MEMASAK :
1. Dah siap kisar, campurkan dengan bahan di bawah ni:
Gaul semua bagi sebati. Makan dengan ikan bakar memang kecur air liur…nikmatnya