Biasa makan Nasi Goreng Tomyam? Rasanya memang sedap sama seperti Mee Tomyam yang biasa kita makan tu. Masam, masin, pedas, semua lengkap. Sekali suap, memang puas. Ditambah pula dengan pelbagai lauk dan sayur dalamnya, memang sangat memuaskan hati. Bagi yang nak masak menu ini untuk keluarga, saudari Noorhafizah Ismail ada kongsikan cara-caranya. Jom cuba!
RESIPI NASI GORENG TOMYAM SEDAP, TAK CUKUP SEPINGGAN
BAHAN-BAHAN: 1 mangkuk nasi 5-6 ekor udang 2-3 ekor sotong – hiris 2-3 biji bawang merah – kisar – beli online disini 2-3 ulas bawang putih – kisar – beli online disini 1 sudu makan cili kisar – bagi nasi goreng warna merah – beli online disini 2-3 helai daun limau purut – hiris 1 batang serai – hiris Cili padi tumbuk secukupnya – jika suka 3 keping kiub tomyam – beli online disini Garam secukup rasa Kubis bunga dan parutan lobak merah secukupnya
Ads
CARA MEMASAK: 1. Panaskan minyak masak dalam kuali dan tumis bawang merah, bwang putih, cili padi dan cili kisar seketika hingga naik bau. 2. Bila bahan tumisan sudah naik bau, masukkan kiub tomyam, hirisan daun limau purut dan hirisan serai. Kacau sebati. Jika terlalu pekat, masukkan sedikit air. 3. Seterusnya masukkan udang. Kacau sebati dan masak seketika.
4. Bila tumisan sudah agak nak kering, masukkan nasi yang telah digemburkan. Kacau seketika. 5. Tambahkan sotong dan juga semua sayur. 4. Masukkan garam secukup rasa. Rasa dulu sebelum letak kerana kiub tomyam sudah memberikan rasa masin. 5. Gaul rata hingga semua sempurna. Nasi Goreng Tomyam siap dimasak dan boleh dinikmati bersama keropok keping goreng.
Nak belajar cara-cara membuat Kuih Bulan & Roti Homemade? Jom sertai Kelas Online RASA bersama bersama Chef Shafee Madianuddin, pemilik Restoran Mangkuk.
Kelas Online Kuih Bulan Pandan Lotus & Roti Salted Egg
Tarikh: 8 Oktober 2022 (Sabtu) Masa: 10.30 pagi Medium: Secara online/atas talian (link akan disertakan selepas pendaftaran)
Berminat nak join?FREE je tau. Daftar sekarang DISINI
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Makan nasi tanpa sambal rasa tak lengkap. Ada yang suka sambal belacan dan macam jenis sambal untuk dinikmati dengan nasi panas-panas. Siapa suka sambal kacang ikan bilis ni, ada rasa pedas pedas manis. Memang leka bila dah mula makan. Makan begitu sahaja pun sedap.Buat banyak boleh simpan untuk stok makan bila-bila pun.
SAMBAL KACANG IKAN BILIS
Bahan-bahan: 500gram kacang (goreng garing) 100gram ikan bilis (goreng garing)
Blend halus Cili kering segenggam rebus lembut(buang biji) 5 biji bawang merah kecil 2 biji bawang putih
Cara memasak:
1.Tumis semua bahan blend dengan minyak yang banyak sampai naik minyak.
2.Masuk garam, gula, aji dan masak sampai sambal gelap dan berkilat. Gula kena lebihkan untuk dapat kilat dan manis pedas.
3.Sejukkan sambal, kacang, ikan bilis baru gaulkan supaya kekal rangup.
Semerbak harum bau bila roti kopi atau dipanggil mexican bun sedang dibakar. Terdapat 3 bahagian iaitu roti lembut, saduran kopi dan inti mentega yang buatkan roti ini begitu enak.
ROTI KOPI
BAHAN-BAHAN:
500gm tepung roti
50gm gula halus
10gm garam halus
10gm susu tpg
10gm yis kering
1biji telur A
250gm air sejuk
40gm shortening
CARA MEMBUAT:
Campur semua bahan kering kedalam mixer. Putar pada kelajuan perlahan mggunakan Dough Arm.
Masukkan telur, kemudian air perlahan lahan sehingga jadi doh selama 10 minit.
Akhir masukkan shortening dan putar pada kelajuan tinggi selama 5-10 minit.
Uji kekenyalan doh. Ambil sedikit doh tadi dan tarik sedikit demi sedikit sehingga dapat 1 lapisan tidak koyak (seperti orang tebar roti canai dapat doh yang nipis itu) guna jari jemari untuk tarik.
Bahagikan doh 50/60gm setiap 1 .
Bulatkan cantik-cantik doh dan pastikan permukaan doh yang licin sahaja. (Kalau mahu bole letak mentega yang dipotong dadu dalam doh)
INFO: Susun atas dulang yang disapu shortening dan rehatkan sehingga kembang gebas.
BAHAN SADURAN:
100gm mentega
100gm gula halus
100gm tepung gandum
2 biji telur gred A
1 sudu besar Coffee emulco/nescafe o kopi
CARA MENYEDIAKANNYA:
Putar mentega dan gula sampai kembang.
Masukkan telur dan putar lagi.
Masukkan tepung dan coffee emulco dan putar sehingga sebati
Setelah siap, guna piping bag (tidak perlu gunakan nozel) potong bahagian hujung sikit sahaja.
Bila doh tadi sudah siap kembang bole paiping saduran atas doh macam dalam gambar
Bakar 180’c selama 25-30mnt ikut oven masing2.
INFO: Saduran jangan letak berlebihan nanti banjir tray pembakar. Cukup sekadar saduran itu akan meleleh tutup bahagian roti.
Tauhu kaya dengan sumber protein malah ia boleh dimasak dengan pelbagai gaya masakan. Jika dibeli, sekeping tauhu anggaran harganya ialah 50sen sekeping. Jika anda hasilkan sendiri di rumah, dengan kos yang sedikit, anda boleh hasilkan banyak tauhu. Boleh kongsi dengan jiran tetangga ataupun dijadikan sumber pendapatan sampingan. Berminat nak buat? Jom lihat cara-cara pembuatan tauhu perkongsian dari saudari Mimi Ly.
CARA BUAT TAUHU HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
1kg kacang soya – direndam semalaman
10 sudu besar cuka makan – cuka boleh diganti dengan GDL. Fungsinya sama iaitu untuk membekukan soya
2 helai kain bersih – boleh guna kain lampin baru atau kain lain yang bersesuaian
2 buah bekas penapis – sama besar
CARA MEMASAK:
Kisar kacang soya dengan air dengan nisbah 1 cawan kacang soya bersamaan 2 cawan air biasa. Kisar sekali sahaja.
2. Tuang soya yang dikisar ke dalam bekas yang telah dialas menggunakan kain. Perah air soya. Lakukan hingga habis. Hampas soya perlu dibuang.
3. Masukkan air tapisan soya ke dalam periuk besar. Kacau sentiasa hingga keluar bau soya dan berasap-asap. Semasa proses ini, teruskan kacau kerana tak nak bagi soya pecah. Setelah 5 minit, baru padamkan api. Tunggu 5 minit lagi supaya suam sedikit.
4. Tapis soya sekali lagi. Ia bertujuan untuk membuang sisa hampas yang ada serta menjadikan tauhu cantik dan lembut.
5. Masukkan air soya ke dalam bekas bersesuaian. Biarkan 5 minit dan masukkan cuka makan. Kacau seketika dan biarkan soya menjadi ketulan-ketulan. Anggaran masa dalam 15-20 minit.
6. Selain cuka, boleh juga menggunakan GDL ( serbuk tao fa). Ia boleh dibeli di kedai bakeri. Nisbahnya ialah 30gm GDL dilarutkan dengan 60gm air suam. Kemudian campurkan ke dalam air soya tadi. Tunggu sehingga berketul sama seperti proses menggunakan cuka tadi.
Sediakan bekas tapis. Alas kain lampin. Di bawah tapis beralas diletakkan satu lagi bekas supaya air lebihan tauhu mudah menitis ke bawah.
7. Tuang bancuhan soya berketul tadi dengan berhati-hati. Tutup kain dengan elok.
8. Letakkan satu lagi tapis dan juga pemberat. Biar sehingga tauhu sejuk dan bila dibuka, tauhu tidak melekat pada kain.
9. Potong tauhu, simpan dalam bekas berair dan letak dalam peti sejuk.
Nota:
Jika guna kain lampin, pilih kain lampin yang belum digunakan lagi (baru).
Untuk agen pembeku, pilih salah satu sahaja sama ada mahu guna cuka atau GDL. Jangan guna kedua-duanya sekaligus.
Untuk tauhu lebih tahan lama, masukkan 2 sudu makan cuka ke dalam air rendaman tauhu.
Resipi ayam masak kicap kenduri ini boleh dicuba jika teringin menikmati ayam kicap yang sedap. Paling enak dimakan dengan nasi panas dan segelas sirap...