Kali ni RASA nak kongsi resipi muruku cheese yang rasanya manis dan berlemak. Sedap sangat tau. Senang pulak tu nak buat. Bahan-bahan yang digunakan pun simple je. Bolehlah cuba. Kanak-kanak pun suka makan muruku ni sebab tak pedas.
Tak susah pun nak buat kudapan untuk dimakan di rumah. Paling penting kudapan yang dibuat sendiri lebih terjamin kesihatannya dari segi bahan-bahan yang digunakan sebagai ramuan. Korang boleh pantau jumlah gula dan garam yang hendak digunakan.
MURUKU CHEESE
BAHAN-BAHAN 175 gram tepung beras pulut 250 gram krim keju 100 gram gula ising 1 biji telur ayam 60 gram air 1/2 sudu teh garam Minyak masak untuk menggoreng
CARA MEMASAK 1. Satukan tepung beras pulut, krim keju dan gula ising. Gaul rata. 2. Kemudian masukkan telur ayam dan air. Perasakan dengan garam. 3. Adun sehingga sebati dan tidak berketul. 4. Masukkan adunan maruku ke dalam acuan dan goreng dalam minyak menggunakan kepanasan sederhana. 5. Angkat maruku setelah ia kelihatan kekuningan.
Nak dapatkan peralatan memasak yang baru? Semuanya menarik, jom klik link ni untuk cuci mata. Mana tahu ada yang berkenan kan? Klik sini (saya nak beli periuk baru la)
15 resipi masakan menggunakan air fryer, cepat dan mudah. Ibu-ibu berkerjaya mesti suka masak menggunakan air fryer kan? Memang jimat masa dan tenaga.
Dengan air fryer, makanan akan bertambah sihat sebab kita tak perlu guna minyak masak yang banyak ataupun tak perlu guna minyak langsung.
Apa lagi, jom kita cuba 15 resipi masakan menggunakan air fryer yang RASA sediakan ni!
PIZZA CRAB RANGOON
BAHAN-BAHAN:
1 paket kecil crabsticks
4 ulas bawang putih
2 biji lada benggala
1 cawan daun sup
250gm cream cheese
1 sudu besar lada berperisa
1 sudu besar minyak bijan
1 sudu besar sos berperisa
2 keping paratha
Sos pasta
Mozarella
Perfect bakes
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
PRAWN POTATO CHIPS
BAHAN-BAHAN:
3 biji kentang
200gm isi udang | Dikisar
1/2 cawan mixed vege | Lobak merah & Jagung sahaja
Garam
Minyak
Chilli Flakes
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
KUIH BINGKA KELAPA PARUT
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung pulut
3 cawan kelapa parut (kelapa putih)
5 sudu makan gula – jumlah bergantung pada tahap kemanisan masing-masing
1 biji telur
Secubit garam
Air secukupnya- jangan banyak sangat. tengok keadaan adunan
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
KOBIS DAGING BERKEJU
1 biji kobis manis
3 ulas bawang putih | Dicincang
100gm daging cincang
1 sudu teh serbuk perasa
1/2 sudu teh mix herbs
Garlic butter
Parsley
Perfect bakes cheese
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
AYAM TANDOORI
BAHAN-BAHAN:
3 Ketul ayam whole leg dikelar sedikit
3 tangkai daun pudina
3 tangkai daun ketumbar
5 ulas bawang putih
2 inci halia
2 biji bawang besar
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar rempah kari
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar ketumbar
1 sudu besar lada hitam
1 biji lemon (diambil jusnya)
1 cawan yogurt perisa asli
Garam secukupnya
½ sudu the pewarna merah
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
AYAM BAKAR TOMYAM
BAHAN-BAHAN KISAR:
2 biji cili merah
5 biji cili api
3 batang serai
1/2 inci halia
1 inci lengkuas
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
sedikit gula dan sos ikan
BAHAN-BAHAN LAIN:
1 ekor ayam bersih
2 sudu besar pes tomyam
5 helai daun limau purut
1 sudu besar jus limau nipis ataupun kasturi
1 biji tomato (potong 6)
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
KUIH PANDAN SANTAN
BAHAN-BAHAN:
4 biji telur
1 cawan gula pasir
1 sudu makan ovalette
4 sudu makan susu pekat
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
Air kisaran 5 helai daun pandan
Pewarna hijau
1 sudu teh esen vanila
200ml santan
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
DRY TOFU
BAHAN-BAHAN:
Tauhu
1 sudu makan Garlic powder
1 sudu makan Serbuk lada putih
2 sudu makan minyak masak
Daun bawang
Cili merah
Bawang putih
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
CHICKEN POT PIE
BAHAN-BAHAN:
1/2 biji bawang holland
Sedikit minyak
50gm butter
1/2 biji lobak merah
Cendawan butang putih
1 kotak kecil cooking cream
1 kiub pati ayam
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh chilli flakes
Sedikit air rebusan ayam
2 keping dada ayam
2 keping keju
Aluminium cup
Kunig telur (sapuan)
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
BANANA BITES & SALAMI BITES
BAHAN-BAHAN:
1 pek Puff pastry
2 biji Pisang
2 biji Kuning telur
Bijan putih
Salami beef
Kepingan keju
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
PUDING ROTI BUTTERSCOTCH
BAHAN-BAHAN PUDING:
1 1/2 cawan susu full cream
1 biji telur
3 sudu besar gula pasir
1 sudu teh esen vanila
1 sudu besar butter
7-8 keping roti butterscotch
Gula perang
Cip coklat
BAHAN-BAHAN SOS KASTARD:
1 tin susu cair
2-3 sudu besar gula pasir
1 sudu teh esen vanila
2 sudu besar tepung kastard
Hiasan:
Kismis
Cip coklat
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
Memang benar memang banyak terdapat pelbagai variasi resipi popia sekarang ini. Tetapi intinya yang menyebabkan kesedapanya berbeza dari yang lain.
Resipi dari Amie’s Little Kitchen ni mengandungiisi udang, isi ayam, jagung dan cendawan cendawan dan sayuran lain memang padu dan terbaiklah. Sangat berbaloi untuk dicuba.
POPIA INTI SEDAP
Bahan-bahan :
50 keping kulit popia saiz sederhana sebiji telur minyak sos cili Thai
Bahan inti : 1 cawan isi udang | cincang 1 cawan isi ayam | cincang 1 cawan jagung tin | toskan airnya 1 cawan biji hirisan lobak merah lobak merah 1 cawan hirisan sengkuang 1 cawan hirisan cendawan shiitake|terlebih dahulu rendam cendawan shiitake kering hingga lembut dan toskan airnya 1 labu bawang besar | cincang 1 sudu besar sos tiram 1 sudu besar perencah cukup rasa
CARA MEMASAK :
1. Panaskan sedikit minyak dan bawang besar hingga wangi. 2. Masukkan ayam dan udang. Gaul sebati. 3. Masukkan lobak merah, sengkuang dan jagung. 4. Perasakan dengan sos tiram dan perencah cukup rasa. 5. Angkat bahan tumis dan masukkan ke dalam mangkuk penapis. 6. Biarkan seketika supaya kuahnya kering. 7. Letakka inti secukupnya di atas kulit popia. Lipat dan gulung. Lekatkan dengan putih telur di bahagian hujungnya. 8. Goreng hingga berwarna keemasan. 9. Angkat dan toskan minyaknya. 10. Hidangkan bersama sos cili Thai atau sos pilihan anda.
Sempena Deepavali yang bakal menjelma, jom kita nikmati snek istimewa. VADA ~ Vada @ Vadai @ Vadey ialah Indian snek yang diperbuat dari pelbagai jenis kacang dal. Ada yang dibuat dari dal putih, dal kuning, dal merah, dal hitam dan lain-lain. Hari ini kita share resipi oleh Chef Sue, salah satu resipi vada yang diperbuat dari dal kacang hijau (berwarna kuning) atau dikenali juga sebagai moong (mung) dal. Buat bentuk bites size mudah untuk dinikmati. Rangup di luar tapi lembut di dalam.
MOONG DAL VADA Bahan-bahan: 1 cawan moong/mung dal 1/4 cawan air 3 sudu makan tepung beras 2 biji cili hijau – cincang 2 biji bawang merah India – cincang 2 tangkai daun ketumbar – cincang 1 sudu teh jintan manis 1/2 sudu teh garam halus 1/4 sudu teh baking soda
Cara memasak: 1. Rendam moong dal selama 4-5 jam. Basuh bersih dan toskan. Kisar halus dengan air. 2. Tuang kisaran kacang dal tadi ke dalam mangkuk. Tambah semua bahan-bahan lain lalu kacau sebati. Rehatkan 10-15 minit. 3. Panaskan minyak yang agak banyak dalam kuali. 4. Bentukkan campuran tadi mengikut citarasa. Boleh gunakan tangan* yang basah untuk bulat-bulatkan adunan tadi. Kemudian masukkan ke dalam minyak panas. 5. Goreng vada hingga kuning keperang-perangan. Toskan. 6. Hidangkan panas bersama chutney atau tomato sos. *saya guna 2 sudu untuk membentuk vada. Kredit: Sue M Arukin
King & Queen Bawa Pulang Wang Tunai RM300 Serta Barangan Eksklusif redONE MobileEmpat hari berkampung di RASA Layan Curry Fiesta 2024 X HAVOC Festival...