cucur jagung

Korang suka cucur jagung, tapi tak suka yang berminyak, keras atau terlalu lembik, ini ada tip mudah yang boleh korang cuba supaya hasil cucur jagung yang korang buat rangup, sedap dan takda masalah berminyak lagi. Tidak salah mencuba tip ni ye..

Cara Mudah Buat Cucur Jagung Sedap & Rangup.

Jagung Manis
Gunakan jagung manis, kemudian hirisan isinya seperti hirisan membuat bubur, kemudian gunakan bahagian belakang pisau untuk keluarkan kanjinya yang masih berbaki pada tongkol jagung.

Cara Mudah Buat Cucur Jagung Sedap & Rangup.

Tepung Beras
Ramai yang membuat cucur menggunakan tepung gandum, tetapi jika korang ingin mendapatkan tekstur cucur yang rangup ia perlu dicampurkan dengan sedikit tepung beras. Nisbahnya ialah 3:1 atau 2:1 (dua untuk tepung gandum : satu untuk tepung beras). Terpulang kepada cita rasa korang dan keluarga. Sebaiknya gunakan tepung gadum rendah protein dan tambah sedikit serbuk penaik dalam adunan cucur.

IKLAN


Cara Mudah Buat Cucur Jagung Sedap & Rangup.

Tambah Bawang

IKLAN

Selain menambah garam sebagai perasa, korang boleh tambah bawang. Ada yang menggunakan hanya bawang putih, ada juga yang menggunakan gabungan bawang putih dan merah. Malah untuk

Stok Serbuk
Rasa sedap pada cucur termasuk cucur jagung adalah dengan menambah sedikit perasa ayam, daging, ikan bilis atau cendawan. Ikut cita rasa korang. Kalau korang nak masukkan udang atau ayam segar yanga dicincang juga tidak menjadi masalah.

IKLAN

Adunan yang konsisten
Pastikan kekentalan adunan adalah konsisten setiap kali membuat cucur. Jika menggunakan telur, masukkannya di awal adunan campuran jagung dan tepung sebelum menambah air, dengan cara ini korang boleh mengagak kepekatan. Biasanya kepekatan yang diperlukan seperti korang membuat lempeng. Jika ingin lebih nipis, adunan mestilah sedikit cair.


Cara Mudah Buat Cucur Jagung Sedap & Rangup.

Minyak

Gunakan minyak baru, ini penting supaya cucur jagung korang tidak dicemar oleh aroma masakan lain yang telah digoreng dengan minyak tersebut.

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI